Chinezen in Suriname bezorgd om geweldsdelicten

21

PARAMARIBO, 28 apr – De Chinese gemeenschap in Suriname maakt zich zorgen om het toenemend geweld tegen winkelieren. Recentelijk zijn in twee afzonderlijke gevallen Chinezen vermoord bij roofovervallen. Een derde heeft zwaar letsel overgehouden aan een confrontatie met een crimineel die het gemunt had op de winkelkas. Er moet dringend wat gedaan worden.

“Het is gebleken dat steeds meer winkeliers slachtoffers worden van roofovervallen. En in de meeste gevallen gaan de daders ervandoor met belkaarten en dagopbrengsten”, zegt inspecteur Humphrey Naarden van de publiciteitsdienst van het Korps Politie Suriname tegenover de Ware Tijd. Weliswaar is de politie er niet van overtuigd dat de criminelen het per se gemunt hebben op Chinezen.

Het gaat er eenvoudig om te halen wat je nodig hebt, uit de winkel. “Het zijn de Chinezen die de meeste winkels beheren, vandaar dat zij slachtoffer worden”, aldus Naarden. Rudi Chin, woordvoerder van de vereniging Chung Fa Foei Kon, vindt dat in samenspraak met de overheid en de samenleving naar een oplossing gezocht moet worden. Net als de politie ziet hij geen heil in zelfbewapening.

21 REACTIES

 1. De Chinesen moeten zich wapenen tegen aanvallen van zowel binnen- als van buitenuit. Een gesloten gemeenschap laat zich moeilijk beveiligen van buitenuit.

  Je krijgt nooit toegang tot datgene waarmee de mensen bezig zijn. Transparentie zou preventief kunnen werken.


  Maak melding

 2. Jongens ga massaal planten er zit handel in…Plant van alles en nog wat..doen.

  Roven is beesten werk…Deze jongens als ze opgepakt worden, moeten onder dwang landbouw activiteiten ondergaan.

  Opsluiten en vanaf dag een werken als landbouwer.
  Om de chinese fam. schadeloos te stellen…werken zal jij schurk.

  Dit zijn zaken waar Santakie moet blaffen..om geleden schade bij inbraak en of roof door de dader tot de laatste cent betaald moet worden aan de slachtoffer(s).


  Maak melding

 3. Ik heb nog niet gehoord dat er winkels van Creolen zijn overvallen en waarbij er doden vielen. Dus zou het wel waar kunnen zijn dat ze het op chinezen gemunt hebben.


  Maak melding

 4. Triest dat een leven in su. slechts een paar belkaarten en de dagopbrengst waard is. Die Chin. moeten zich maar gewoon bewapenen. Politie is er toch niet wanneer je ze nodig hebt.Verder is de kans dat dit soort beesten die deze feiten uitflikken gepakt worden toch heel klein. Pas wanneer de chin. zich gaan verdedigen en terugvechten gaat dit ophouden.Waarom moeten mensen die niets anders willen dan werken en hun brood verdienen dit soort gruwelijke zaken overkomen???


  Maak melding

 5. Paagal, creolen hebben waarschijnlijk niets te verliezen. Potten niet op en hebben deswege ook geen aardse schatten.
  Aan die ambitieuse broeders wil ik adviseren,”laten wij werken aan het gelijkelijk optrekken van alle zuilen, om zodoende dit soort erupties te voorkomen”.

  De onderdrukker is namelijk nooit vrij!

  De onderdrukker zal zich van steeds dikkere dievenijzer moeten voorzien, waardoor hij ook zelf in gevaar komt.

  Laten we meer scholen maken in plaats van jeugdcellenhuizen!


  Maak melding

 6. Criminaliteit bestaat sinds mensen heugenis. Dat er moet worden gemoord vind ik persoonlijk een verdervelijke zaak. Ik heb maar een tip voor het boeven gilde…Alles wat je geet krijg je vroeg of laat terug..Probeer dus op een eerlijke manier aan je geld te komen en gun de ander die er hard voor heeft gewerkt dat beetje geluk. Niemand neemt immers aardse goederen mee het graf in. Leef en laat leven….STERKTE.


  Maak melding

 7. Het is toch droevig dat er zulke delicten moeten plaats vinden.Het valt mij wel op dat de meeste roof overvallen gepleegd worden door onze boslandcreoolen.Er is inderdaad een onderzoek naar gedaan en het blijkt dat 90% van berovingen met dodelijk afloop door deze mensen wordt gepleegd.Op de site van de politie afdeling opsporing is dit ongetwijveld duidelijk te zien.Ik heb niks tegen deze mensen, want het zijn ook mij landgenoten en een dief of moordenaar wordt nooit zo geboren.Alleen de vraag is wat kunnen we hier aan doen?Ik weet het niet.Terug sturen de bossen in is geen oplossing.Wie weet mag het mij vertellen.


  Maak melding

 8. Alle criminelen direct doodschieten. Dat zal de criminelen afschrikken. Suriname MOET veilig worden, wil het überhaupt investeerders aantrekken. En veiligheid kan alleen gegarandeerd worden door strenge straffen die het het niet waard maken om crimineel te worden. De enige oplossing is dan de doodstraf.


  Maak melding

 9. Als alle chinese winkeliers twee Surinamers in dienst nemen en dan ook echt geschoolde mensen, dan zal de werkgelegenheid een handje geholpen zijn.
  Het is niet goed te praten dat er zoveel criminaliteit is en wat ook niet goed te praten is, is dat het etnisch wordt gezien.
  Werkgelegenheid daar moeten de chinesen aan meewerken, een geisoleerde handelswijse zonder gemeenschapszin en binding kan nooit goed zijn.


  Maak melding

 10. Laten wij hopen dat het geen Juka’s zijn.
  Anders…..moet Vtje gaan nadenken en behoorlijk gaan kijken wat hij met de zogenaamde democratie afdwingers moet.

  Vervullen zij de rol van de Bevrijding Raad nog steeds ?…Dood maken alles dat in Par’bo loopt.

  Of zijn het de geesten, opgeroepen tijdens de jungle-war…die nog steeds van de Juka afdwingt om te doden.

  Is dat de rol dat er gespeeld wordt… call ……Sharmila zo ik zeggen….

  Bevrijding… vloek of zegen, echt erg, heel erg ..triest.


  Maak melding

 11. Chinesen nemen niet deel aan het openbaar leven elders ter wereld. Ze zijn moeilijk te doorgronden omdat je nooit te weten komt wat ze in hun schild voeren.
  Die boeven hadden waarschijnlijk gemikt op bigi taja.

  Communiceer meer met de plaatselijke/Surinaamse gemeenschap.
  Neem ook een paar goedgschoolde Surinamers in dienst en niet zo zeer mensen met grote biceps!

  Dat haalt zeker de druk van de ketel.


  Maak melding

 12. Het zou beter zijn geen rassen negatief te bespreken en te discrimineren laten wij ophouden met dat soort zaken.In het buitenland vooral in Amerika ben je zwart of wit dus dat wil ik even meegeven voor het geval men het niet wist.De chinezen vooral die pas in Suriname zijn moeten zich meer gaan aanpassen en zich niet elke keer gesloten houden.Door meer Surinamers in dienst te nemen hebben zij niet alleen een stukje bescherming , maar men schept ook werkgelegenheid.


  Maak melding

 13. het is een trieste zaak voor ons allemaal.De chinezen proberen een bestaan in su op te bouwen en ja hoor ze worden getorpedeerd door één of andere gek!


  Maak melding

 14. Maar ik ken helemaal geen creolen die een winkel hebben. Statisch gezien is het natuurlijk logisch dat de Chinezen (die de meeste winkels bezitten) de “ka” zijn.
  Heel erg voor de hardst werkende bevolkingsgroep van het land.


  Maak melding

 15. Roven mag niet enz. enz….maar dat een import chinees voor arbeid moet zorgen.

  Dan weet ik niet waarmee wij bezig zijn.

  Ik denk dat God, een ieder een bovenkamer heeft geven….maar gaan zitten wachten en lui doen en… wachten op een import..no-boi.


  Maak melding

 16. De rijken zullen het altijd redden in Suriname.Er is echter een grote groep die 100% aandacht nodig heeft.Deze mensen zijn apathisch en zullen kosten wat kost uit hun isolement moeten komen.’De gevolgen zijn ons allen bekend’.De inmiddels overleden voorman van de VHP zij ooit,”Surinamers die hun vermogen niet in Suriname investeren,zijn in mijn ogen geen Surinamers”.De opbrengsten(WINST) uit de nutuurlijke hulp bronnen zullen kosten wat kost, in Suriname in de vorm van werkgelegenheid voor iederéén aangewend moeten worden.’Geschoold of niet.De rijk dom van ’t land zal voor een ieder toegangkelijker moeten worden.De onverschilligheid van de beter opgeleiden ten aanzien van de minder bedeelden is de kern van veel problemen in Suriname.Wij nemen elkaar niet serieus.Niemand verlaat zo maar zijn geboorte land,’tenzij anders gewild.


  Maak melding

 17. Chinezen zijn over het algemeen vredelievende mensen, die zich onopmerkelijk kunnen gedragen in een samenleving.Ze drijven hun handel en werken hard om ook een bijdrage te leveren aan de opbouw van Suriname,en voor de rest basta.Ze klagen nooit en proberen alles onderling op te lossen.De economische groei in China is daar duidelijk een voorbeeld van.Een groot deel van de huidige jonge surinamers werken liever niet en gaan op rooftocht, om anderen waaronder de chinezen van hun hard werkende inkomsten te beroven.Ik denk dat het een mentaliteits probleem is onder de jongeren die drastisch veranderd moet worden.Ook de trek van onze bevolking komt naar de stad om zijn of haar geluk te beproeven, maar belanden in de criminaliteit.Het ligt aan de regering om de binnenlanden aantrekkelijk voor ze te maken, zodat ze zich thuis voelen in hun eigen ontgeving.


  Maak melding

 18. Tja, als wij zelf elkaar de boot af houden.
  Wat moeten we dan wel van die Chinesen verwachten.
  Ik zag onlangs een ontwateringsprojekt van OW in de omgeving Brokopondolaan.
  Er waren uitsluitend mensen werkzaam die op die minister lijken.
  EN NOG VERZUIPEN WIJ. Ik heb al 2 keer slijk onder het huis en in de schuur opgeruimd.


  Maak melding

 19. Bij ons in Nederland is het ook schering en inslag. Gelukkig zit de politie en justitie er boven op door middel van helicopterscamera rond te laten vliegen bij een melding van een overval.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.