dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieNabestaanden wachten strafproces in Suriname af

Nabestaanden wachten strafproces in Suriname af

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 apr – De nabestaanden van de slachtoffers van 8 december 1982 willen niets liever dan het strafproces afwachten. Dit zegt voorzitter Betty Goede van de Organisatie voor Gerechtigheid & Vrede, OGV. Ingaan op de debatten rond amnestie voor de verantwoordelijken heeft geen enkele zin. Er is nu vooral behoefte aan innerlijke rust.

De debatten in en buiten het parlement hebben daar niet bepaald aan bijgedragen. De OGV heeft daarom een bezinningsbijeenkomst georganiseerd in de St. Alfonsuskerk. “We hebben het echt voor onze nabestaanden gedaan, er was behoefte aan rust”, zegt Betty Goede. Er is onder meer gesproken over het leed in 1982, maar ook de atmosfeer van angst gedurende het militaire regiem.

“De dienst moest vooral de nabestaanden een hart onder de riem steken. Op 8 december 1982 verloor Suriname vijftien zonen door zinloos geweld. We luisteren naar alle discussies en hebben er geen behoefte aan erop in te gaan. We focussen op hoe de nabestaanden zich voelen. We kunnen stellen dat de nabestaanden zich ongerust voelen, vandaar de dienst om er gewoon voor te zorgen dat er een bepaalde rust gevonden wordt”, aldus Goede.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. rust hebben ze toch al lang gevonden ? de meeste haddenna een aantal jaren een nieuwe man waar ze vrolijk door het leven gingen . 25jaar na dato dit is gewoon toneel


  Maak melding
 2. Bando het niet zo zien..heb respect voor de nabestaanden, de rechter staat ze bij met recht en wet en Hopelijk God voor Su. welke God dan ook.

  We don’t fight and go for peace for every body in Su.
  Ook de daders hebben na 25 jaar recht op een rustig leven.

  De zielen van de slachtoffers rusten hopelijk reeds lang in vrede.

  Om opnieuw zich eruit te vechten brengt op langer termijn geen geluk voor niemand in SU.

  Dus amnestie ..


  Maak melding
 3. Het recht zal zijn beloop krijgen. Mensen die denken dat ze God zijn om anderen het leven te ontnemen, zullen vroeg of laat hun straf niet ontlopen. Er is nu geen ontkomen meer aan. Als je op 8 december stoer was om op weerloze burgers te schieten, dan moet je nu ook zo stoer zijn om in de rechtzaal te verschijnen. De nabestaanden moeten zich niet laten afleiden door allerlei amnestyvoorstellen, bedreigingen of mensen die alles toneel noemen. Als het hun familie was, hadden ze anders gekraaid. Nabestaanden, jullie wachten zal beloond worden. God slaapt niet.


  Maak melding
 4. Beste Bando, niet iedereen had en heeft een nieuwe man toch… of weet je iets en houd je kokolampu? En wat weet jij over deze mensen, de nabestaanden of ken je ze allemaal persoonlijk? Ik ben benieuwd maar ik denk bovendien ook niet dat het jouw iets aangaat als mensen een nieuwe partner namen, het leven gaat per slot van rekening door, en een ieder heeft recht op geluk, na alle ellende die ze hadden meegemaakt. Maar nog iets heb je, jij sukkel, aan die kleine kinderen gedacht die zonder vader zijn opgegroeid en die nog steeds met vragen zitten, en die nu met respect behandeld dienen te worden en eindelijk misschien de antwoorden krijgen waar ze soms bijna hun hele leven op hebben gewacht?. Shame on You!!!!


  Maak melding
 5. Het zijn de (politieke) partijen w.o. het OGV die de zaak steeds oprakelen want zoals gezegd hebben de meeste,zoniet,alle na-bestaanden zich na 25jaar in deze zaak berust en een (nieuw)leven opgebouwd.Het had ook totaal anders kunnen zijn.Ja,”wij hebben het echt voor onze na-bestaanden gedaan”.Ik vraag me af of de na-bestaanden om deze poppenkastvertoning gevraagd hebben.Het is steeds weer wonden openrijten.Dat de zaak moet voorkomen is buiten kijf.De organisatie voor “gerechtigheid en vrede” zou er goed aan doen om ook voor de na-bestaanden van zinloos geweld door (recente)roofovervallen aandacht te vragen want dan zijn ze over de gehele linie bezig en niet voor iets dat een kwart eeuw geleden is gebeurd.!!!!!


  Maak melding
 6. Betty goede ouwe taart zijn de militaire die vermoord zijn,zijn die geen mensen kinderen,????
  zij hebben ook nabestaande je rept geen woord daarover,in de alfonskerk zatten alleen de eliteklieken geen armen bij. het gaat nu om Suriname jullie met ze allen voeren
  politiek met 8 december bando heeft gelijk ze hebben reeds een andere man waarmee ze scharrelen God luistert wanneer hij wil zie daar de buien die neer stromen en wind hossen het zijn alleen maar wijsvingers hoe vrome geest hoe grootte beest.

  Akuba


  Maak melding
 7. @ bando ik vraag mij af wie deze waardeloze surinamer is, wat maak het uit hoe die mensen verder invullng aan hun leven hebben gegeven niemand is groter of machtig dan het recht alleen god en alls bouterse god wil spelen dan is hij jou god bando maar voor mij is bouterse crimineel en een iemand die veel doden op zijn geweten heeft om macht te behouden maar ik had gehoopt dat jou familie ook onder de doden waren dan zou jij anders piepen idioot dat jij ben .


  Maak melding
 8. ik heb de reaktie verder gelezen en sommige mensen zoals akuba en nog meer van die domme surinamers wil een ding zeggen en knoop dat in die domme oor van jullie en alls jullie weten waar het op gaat hou dan a.u.b jou b.e.k.dicht militairen die in een gevecht dood zijn gegaan is iets anders dan mennsen die ongewapend zijn te doden voor macht behoud waarom heeft bouterse zijn zoon niet gestuurt om tegen jc te vechten of zijn familie nee onschuldige jonge mannen de dood in jagen voor macht die klootzak daar moeten jullie het over hebben en nog wat die jongen heeft hij vol drug gestop en naar stomme binnenlandse oorlog gestuurt, jullie weten niet eens de helf wat deze machts dronken bouterse allemaal heeft geflikt tijdens die rechtzaak wil ik jullie horen waneer mensen die erbij waren hun mond open doen , ik ken mensen die nog steeds niet durven om naar suriname tegaan om bouterse , zijn jullie die slachtoffers in delf vergeten die studenten die ook om die machts dronken idioot zijn gedood want men dacht dat het de bevrijdingsraad was .reageer hier op aub


  Maak melding
 9. Nr.3. djonko..You smoke high-ly.
  Weet jij niet dat er in het recht ook bedriegelijke zaken weg gepoest worden..met de vuile streek dat is wettelijk..maar vaak niet eens beter dan gebod.

  Daarnaast wist een ieder wat voor gevaar achter 25 feb.’80 zat.
  Ik wist dat,(kon niet mee met de eerste vlucht bij de tweede vlucht was ik weg) en ik ben daarna vaak benaderd om tegen de militairen in te gaan.

  Met de inzet om te doden, maar ik heb mij niet laten inpalmen..want als het mis zou gaan.

  Mi boi dan zwaait er natuurlijk wat en dat is dan nooit leuk of lekker.
  Dit omdat ik kwam om te doden…dan kan ik geen schouder klopje verwachten..of zie ik het verkeerd.

  Dus een ieder opdat moment wist duidelijk waar hij mee bezig was…en dat was het gevaar van dood gaan.(zowel voor en tegenstanders wisten dat)

  Coup is geen spelletje waar jij de recher toestemming vraagt…ding mang e klaar joe.
  Zie jungle war.


  Maak melding
 10. Boeboe, in de nasleep van 8 december hebben wij 89-jonge soldaten staan begraven.

  Behoeven die nabestaanden ook geen gerechtigheid.

  Wie liepen in Paramaribo ook weer te glunderen als er weer eens 1 militair was gevallen? Mind you “Aktie=reactie=aktie=reactie enzovoort!”

  Dit is een wetmatigheid.


  Maak melding
 11. du… vecht al een poos met zijn geweten, en hij kent geen vergeving…ik heb nog een vraag: een ieder wil weten wat er gebeurd is 8 dec.
  Maar de meesten willen weten hoe het zo ver heeft kunnen komen.

  Ik vraag dit omdat ik meer weet…en wil zeggen dat er daadwerkelijk gemoord moest worden omdat de Rambocus coup mislukte.

  Er is nog meer waarom moest er veroordeelden uit het gevang gehaald worden voor de contra-coup.

  En waarom is een gedetineerde direct na aankomst in Fort-Zeelandia overgelopen.

  Dus ..du…jij moet meer weten…echt je moet meer weten.

  En weet jij wat Rambocus met de top militairen op Zanderij wilde uit halen…..

  Mi-boi er stond een directe vuurpeleton klaar, maar bij geluk, dat er een wakker werd en direct richting Par’bo vluchtte…daardoor maakte de rest ook de ommekeer richting Par’bo…Jij moet echt meer weten dan vergeet jij die hele demagogische wet.


  Maak melding
 12. djonko du wie ben jij de buitenman van een van de vrouwen en natalia een buitevrouw van een van de mannen.

  jullie beiden springen van de hak naar de tak,ik ben blij om een stomme Surinamer te zijn die weet heeft van dingen die opkomst
  zijn die gaven heb ik zeker niet gekregen maar mee geboren.een ding wil zeggen geen gerechtigheid en vrede,maar gerechtigheid en haat wordt door dat clubje gezaait. KES-KES tay djompo tek a taky an no neks tan anga dat ning. achterlijke du.

  Akuba.


  Maak melding
 13. @ aboi en akuba een van jullie noem mij een demagoog laten wij even een paar fijten op een rij zetten 1980 hebben een aantal militairen een coup gepleegt in suriname het begon eerst met vakbonds rechten die is uitgemond tot een staatsgreep de militaire raad word ingestelt, chin a sen word dan precident om die reden heeft nederland de ontwikelings geld gewoon door laten men gaf ze toen de voordeel van de twijfel ,maar de militairen bleven zich direkt met de politiek bemoeien en er waren toen aasgieren rond bouterse vezamelt ,regering naar huis toen kwam de ellende want militairen leren om te vechten oorlog voeren ze hebben geen kaas van politiek gegeten , maar in die tussen tijd waren er nog democratiese krachten nog aanwezich in suriname en iemand met het verstand van bouterse heeft niets daar tegenover dan met brutte geweld dat in de kop te drukken hij heeft eerst zijn vriend uit graneda laten komen ik heb die bandtjes nog iedereen weet wat hij zij in een woede en vol coke dat weet ik ook en we weten wat in de nacht van 8december is gebeurt en hier de kritieke punt als jij als (leider van een land zulke bedreiging uit en daar na op telvisie komt vertellen dat iets heel erstig is gebeurt , en dat de mensen op de vlucht zijn neer geschoten dan betrap je deze man op de zoveelste leugen nog een ding iedere surinamer heeft het recht om waneer het wettig gezag omveris geworpen om daar in opstand te komen maar nee we waren laf en naar het buitenland gevlucht iedereen weet hoe zwaar het leven toen was avond klok militairen die alles wat met democratie te maken heeft in puin schoten en komt het hij maak nu zelf gebruik zoniet misbruik van de rechten de een democratie jou geeft om gif de bevolking in te spugen suriname heeft niets maar dan ook niet aan de militairen tijd overgehouden alleen ellende de jongeren zijn de weg kwijt moraal verval drugs problemen dit hebben allemaal te danken aan delano desere bouterse en zijn aanhang , wie is nou de demagoog vertel mij a.u.b


  Maak melding
 14. @ aboi een demagoog ben jij want jij probeert wat krom is recht te praten jij wil doen geloven dat het vermoorden van ongewapende mensen moest gebeuren om machts behoud , bouterse wil god en rechter gelijk zijn dat kan niet mie boi, die mensen moesten voor de rechter en als jij zeg dat die mensen met en tegen coup waren waarom hebben wij tot de dag van vandaag geen enkelen (goede) reden gehoord van de daders en bewijsen dat die mensen van 8 december met een tegen coup waren ik zal jou een ding bekennen bouterse geloof toen niet nu ook niet nooit niet ,en alls het waar is wat jij zeg dan kan hij toch gewoon voor de rechter komen is die ook niet goed wat mij opvalt bij de mensen die bouterse waarderen is dat de hele wereld het heeft gedaan maar hij is onschuldig lief eerlijk toch idiale schoonzoon maar jullie ogen gaan een keer open hoop ik .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES