vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname verwacht betere bauxietdeal dan vorige

Suriname verwacht betere bauxietdeal dan vorige

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 apr – Suriname verwacht bij de komende onderhandelingen met de bauxietmaatschappijen een betere deal te sluiten dan de oude Brokopondo-overeenkomst. Dit zegt Marny Daal-Vogelland, voorzitter van het team deskundigen dat een overeenkomst moet voorbereiden voor de ontginning van Suriname’s laatste bauxietvoorraden.

Meer dan ooit wordt gedacht voor de lange termijn. “We kijken niet naar nu, maar we kijken naar ver voor ons, want dat bauxiet is niet van ons alleen, maar ook van de generatie die na ons gaat komen”, zegt Daal-Vogelland tegenover de Ware Tijd. De kritiek op de oude overeenkomst is vooral dat geen rekening is gehouden met marktontwikkelingen.

De voorraden waaronder bauxiet werd geëxporteerd konden dan ook decennialang vrijwel onveranderd blijven. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulbronnen wil een moderne aanpak. De voorraden in West-Suriname moeten voldoende opbrengen om meer welvaart te brengen voor zoveel mogelijk burgers. Volgens de maatschappijen Suralco en BHP Billiton zijn de voorraden goed voor veertig jaar werk.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Het afgelopen decennia waren de best betaalde Surinamers werkzaam bij:’t NL-leger,Suralco en BHP Billiton.Het waren maar een hand vol.De rest is door een gebrekkige bagage(uitsluiting) niet aande bak gekomen.Ik heb met mensen,”veel inmiddels overleden”die als kind na de tweede wereldoorlog zijn gaan werken.’Niemand er buiten gelaten’.Geloof het of niet,”hun kinderen behoren tot de beter opgeleide”.


  Maak melding
 2. Eindelijk een minister die 60 jaar vooruit denkt en weet precies wie de motor zijn van Suriname en ik denk dat deze minister een hekel heeft aan NPS!!!!


  Maak melding
 3. Ik heb gelezen wie er in het team zitten. Niet slecht naar Surinaamse maatstaven. Ik mis wel een mijnbouw specialist en buitenlandse consultants. Jethu is zeker goed, maar mijnbouw is toch een vak apart.

  In ieder geval ben ik blij dat men inziet dat ’s landsbelang en toekomst voorop moeten staan. De einddeal zal uitwijzen of dit team de best mogelijke deal heeft kunnen sluiten, want er staan zeker mensen aan de kant te springen om de overeenkomst te ontleden.
  Vergeet niet hoe men de Bruynzeel deal heeft ‘gefileerd’.


  Maak melding
 4. Zozo, ze denken aan de volgende generatie! Dat is een hele stap mensen.
  Maar weet je we zijn al zoveel generaties voorbij ik heb de hoop al opgegeven.


  Maak melding
 5. Heer Rusland en Vogelland jullie denken aan welvaart, maar is er ook rekening gehouden met de natuur en het milieu,ontbossing. Is er een milieurapport en wie gaat het controleren? Moeten de volgende generaties al het puin gaan opruimen.
  Gaan jullie het kwik vervuiling is een keer aanpakken. Het hele binnenland wordt hierdoor getroffen,geboorteafwijkingen,vissterfte enz. doen jullie er wat aan voordat er een milieramp uitbreekt in het prachtige binnenland.


  Maak melding
 6. Nr.2 Eric….wat bedoel jij en waarom….moeten wij nu niet gaan leren, zelf voor alles zorg te dragen, en waar nodig de juiste expertise in huis te halen…Ik denk dat…dat ding van jouw een bukkers-streek moet zijn.

  Bij toeval ken ik heel wat mensen met ouders die nooit genoeg op tafel konden leggen, maar desondanks een stel hersenen van profesor.


  Maak melding
 7. Wie zijn de echte mijnbouw specialisten? Zijn het niet de arbeiders? Die kennen het werk toch al. Waarom met andere landen samen werken. Hebben jullie geen respect voor je eigen Sranangmang.


  Maak melding
 8. Nr7:Zwichten is het niet.jouw opmerking sluit goed aan bij ’t verhaal van die mensen waar ik samen meegewerk heb,en als ongeschoolde krachten vijfenveertig jaar hebben mogen werken.’zij hebben de kans gekregen een gezin te vormen en die dusdanig kunnen onder houden.En dat proces heb ik in Suriname gemist.Om die reden zijn er veel kans arme Surinamer’s vertrokken naar elder’s.Petje af voor die er zijn blijven wonen.P.S.Hoopelijk accepteren wij elkaar’s mening.


  Maak melding
 9. nr.10 Eric….

  1.Er staat waar het best betaald wordt/werd.
  2.Uitsluiting door gebrekkige bagage (niet aan de bak gekomen.

  3.Na de tweede wereldoorlog gaan werken (waarschijnlijk nu dood)wie waren dat.

  4.Niemand buiten gelaten(hun kinderen behoren tot de beter opgeleiden.
  (van welke ouders afkomstig).

  5.Nu een rotzooi opmerking, naar elders vertrokken.

  Wel geloof mij of niet een ieder ging weg rijk en arm.(breed of smalle beurs).

  Verder komt het op neer dat men voor een multinational moet werken voor beter loon of niet.


  Maak melding
 10. Met jouw laatste zin sla je de plank mis.Begrijp mij goed:Het is geen blank of zwart verhaal.Het is louter een ervaring.Er ontbreekt een soort delta-plan om grote groepen mensen in Suriname aan de gang te krijgen.Ik weet niet als jij nog regelmatig in Suriname komt.Het gaat niet goed met een gros van de creoolen.P.S.;De rijken vertrokken voor de gein,en ik uit bittere noodzaak.Het gaat verder ook niet om ’t gelijk krijgen in deze rubriek,’maar…..,”een opinie”.Verder;lees bij t rubriek oudere berichten over de Chinezen die bezorgd zijn om de geweldsdelicten in Suriname.P.S.Let op reactie één.Een prettig weekend!.


  Maak melding
 11. nr. 12.. Eric.

  Het gaat om denken…(altijd relatief).. dat een bepaalde groep het moeilijk heeft ligt aan de leiders die de boel het liefst laat lijden.

  Of het liefst zaken voor het buitenland in orde zien te krijgen voor snoep centjes.

  Zij weten nog steeds niet waarmee zij bezig zijn.
  Altijd rekening houden met het buitenland anders komen er geen cadeau’tjes

  Verder voortaan de boel duidelijk neerzetten zodat men niet hoeft te lopen puzzelen.

  Tan Bun.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES