Milieuorganisaties gaan samenwerken in Suriname

4

PARAMARIBO, 25 apr – Drie internationale organisaties die zich bezighouden met milieubehoud in Suriname, gaan samenwerken. Dit staat in een gemeenschappelijke verklaring van het Wereld Natuurfonds, Conservation International en het Amazone Conservation Team. Behalve efficiëntie spelen ook lokale motieven.

De gemeenschappen die reeds eeuwen wonen in en leven van de beschermde gebieden zullen meer betrokken worden. Of het nu gaat om bescherming van overheidswege of traditioneel beschermingsmethoden, die betrokkenheid zal nu bewust worden opgevoerd. “De beste bewakers verkeren vaak in grote nood”, zei minister Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer bij de opening van een workshop van de drie organisaties.

De gemeenschappen hebben het moeilijk, onder meer vanwege het klimaat. Jong Tjien Fa wijst op de voedselschaarste in Zuid-Suriname en de watersnood van vorig jaar. De grotere betrokkenheid zal zich onder andere vertalen in het scheppen van werkgelegenheid en afzetmogelijkheden voor lokale producten. ”Door ze te betalen, erkennen wij hun kwaliteiten en kunnen zich zich verder opbouwen”, aldus Jong Tjien Fa.


4 REACTIES

 1. Suriname was vroeger vrij van watersnood en der gelijke zaken ,maar nu kunnen wij daarover niet meer praten.Ik ben al 5 keren op Bronsberg geweest en eerlijk is eerlijk mijn hart bloedde toen ik die kolosale kraten zag die zo zijn achtergelaten volgens mij door die goudzoekers en als men niet aan herbepanting doet dan moet men zich afvragen hoe het komt dat er overstromingen zijn in het binnenland.Die wortels van de bomen zorgen toch voor versteviging van de grond ,maar als we maar kappen hier en daar en overal dan wordt ons binnenland over 20 jaar een woestijn net wat in Afrika gebeurd.ik hoop dat het zoeken naar beschermingsmethode door de regering niet alleen bij woorden blijven maar ook zichbaar bij daden.

  Een ander geval is dat bepaalde mensen niet weten hoe het hoort.Ze gooien hun papier of cup gewoon uit een auto of bus op straat.Iemand die zulke zaken doet moet het na laten want, men kijk niet alleen naar het papiertje dat je gegooid hebt maar ook ziet men binnen 1 seconde wie je bent.Waarom als wij in het buitenland gaan dan houden wij onze papier wel in onze zak , maar in eigen land niet? Waar blijft de liefde voor dit mooi land. Wat wij niet thuis zouden doen laten wij het ook niet op straat doen , dit is een stukje mentaliteits ombuiging.


  Maak melding

 2. Als de stad in een keer, tot een zwamp gebied kan veranderen wordt het moeilijk…milieu zaken te regelen.

  Dus het zal maar tot besprekingen blijven helaas.


  Maak melding

 3. @ yvonne de spijker op zijn kop een van oorzaken van de overstroming is ook hoe sommige surinamers omgaan met afval de rooilering word verstopt door al het aval wat men er in gooit , ze schuiven alles in de schoenen van de regering maar zelf doen ze geen moer , vraag niet wat jou land voor jou moet doen maar vraag wat jij voor jou land moet doen .


  Maak melding

 4. @du de waarheid willen jullie niet horen,
  als de vuil ophaaldienst actiever was zouden deze dingen niet gebeuren ,laat jou regering maatregelen treffen dan houd men op met het gooien van pepflessen in de trensen loop even langs de highway kijk maarin dan zul je zien,wat voor troep op het water drijft.

  de goede niet na gesproken,ze lopen de afvalbakken voorbij en gooien hun rotzooi op straat, of uit een rijdende auto of je ziet een container weken langs de straat staan en wordt zelden of nooit opgehaald.
  anderen hebben de kans een dooie hond ook in de container te gooien of de kadafers liggen ergens langs de straat milieu beheer kunnen ze dicht spijkeren.

  Akuba.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.