dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameBand tussen Suriname en Nederland steeds hechter

Band tussen Suriname en Nederland steeds hechter

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 apr – Er zijn voldoende aanwijzigingen dat de band tussen Suriname en Nederland steeds hechter wordt. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. De honderden Nederlandse stagiaires die steeds vaker Suriname kiezen voor afronding van hun studie zeggen op zich al veel.

Maar ook steeds meer Nederlandse toeristen hebben Suriname gaarne als reisbestemming. Op politiek niveau zijn de banden eveneens uitstekend. Een pijnpunt is wel nog steeds de honderprocentcontrole op Schiphol. “We hebben geen bezwaar tegen de controle, maar alleen tegen de wijze waarop die geschiedt”, zegt Kraag-Keteldijk tegenover Dagblad Suriname.

Het standpunt is reeds vaker aangegeven. Kraag-Keteldijk constateert een verschuiving van accent in de relaties. In het verleden was de concentratie meer op de politiek en samenwerking op overheidsniveau. Nu zijn er stedenbanden en is het onderlinge verkeer toegenomen. In 2006 heeft de Nederlandse ambassade ruim twintigduizend visumaanvragen te verwerken gehad.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. Juist Lygia Kraag-Keteldijk. Het is echt een pijnpunt dat bolletjesslikkers de nederlandse staat aanleiding geven om de 100% controle te handhaven. Die zanger van naks-K-L heeft dat weer pijnlijk gedemonstreerd.


  Maak melding
 2. ’t pijnpunt honderdprocentcontrole:Op Zanderij lopen ze ook met drugs-honden rond.Je kan ook uit de rij gehaald worden.Er word een paar keer naar je paspoort gevraad.toch worden er mensen op Schiphol gepakt. Suriname is tot op heden een gast vrij land,”holland iets minder”.


  Maak melding
 3. Mevr…de wereld is veranderd, moet u zeggen..
  Neem een kijk naar de wereld.

  Maar daarnaast wat hebben wij aan dit verhaal een rookgordijn, of niet.

  Ik denk een land met zoveel grondstoffen..niet instaat een pan, pot, lepel, vork, kozijnen, deuren, enz, uit aluminium te produceren…. voor de export /// Stage-loper’s leuk maar wie brengt… know-how om de grondstoffen naar behoren en zelfstandig te kunnen verwerken.

  Giften helpt niet…giften is smeermiddel om je blind te mesten.

  En het loven van kwaad tot erger…zit er nog een stukje chauvinisme in uw partij.


  Maak melding
 4. Inderdaad Torie-Sjorie, de samenwerking met Nederland zou meer gericht moeten zijn op het overbrengen van kennis en vaardigheden om de productiviteit en de efficiency van Suriname te verhogen. Stagiaires sturen is daarvoor ontoereikend! De band met Nederland kan heel goed “gebruikt”worden door Suriname voor het eigen nut, en dat is in ieder geval veel verstandiger dan het zichzelf uitleveren aan China en Brazilie als een soort uitbuitings provincie. Echter de naam Nederland gaat nog altijd gepaard met veel emoties onder de Surinaamse burgers en vaak zijn dat negatieve emoties, hoe we het ook wenden of draaien. En Nederland reageert daarop ook vaak onhandig. Daardoor blijft de relatie fragiel en niet zo erg productief, wat erg jammer is voor beide landen, en vooral voor degenen die in NL wonen maar wachten op een betere sociaal-economische situatie in Suriname om terug te keren aldaar. Zoals het nu gaat kunnen ze nog lang wachten.


  Maak melding
 5. ja , ja ned stagiere, welke kleur hebben die , als je ouders in sur zijn geboren en getogen , heb je geen schijn van kans , met stage is het ook van rang en stand en kleur , onze zwarte jeugd van sur-ned afkomst wordt niet toegelaten , stagiere van sur-ned afkomst worden door hun eigen mensen de grond ingeboord , hier hebben ze ook geen kans van slagen , komen moeilijk aan een plek , en sur wordt hun ook ontnomen door de blanke , wie laat dat toe je eigen mensen in sur , die nog steeds gebukt gaan onder de blankevrees, dus mw kraag vertel de mensen de waarheid , niet liegen , trouwens dat doen jullie allemaal


  Maak melding
 6. Piet Bakra, ik hoop van ganze hart dat jou opmerking een grap impliceert.

  Weet je wat die taal de Surinaamse samenleving heeft opgeleverd? Vroeger werd je kapot getimmerd als je een andere dan de Ned-taal bezigde. Vandaag de dag zijn er wereldwijd maar drie landen waar wij iets zinnigs mee kunnen beginnen.

  Hadden wij ons maar vastgebeten in het engels, portugees en of spaans.

  Troost je maar over enklele decennia zal het anders zijn!


  Maak melding
 7. ik ben er niet op gericht om een ander te beledigen, maar ik heb zo een intens medelijden met piet bakra, ik zou je willen vragen je scholing af te maken en je dan pas te mengen in discussies die duidelijk te hoog voor je gegrepen zijn. het lijkt mij dat nederland aan anderen royalties moet betalen, voor het importeren van alle produkten, want niet eens de aardappel b.v. is van jullie, gestolen van een ander, er is trouwens niets, maar dan ook niets in nederland waarvan zij kunnen zeggen, dat het van hun is, alles is of gestolen in de koloniale tijd of geimporteerd.


  Maak melding
 8. Ik heb wel eens een tijdje in Suriname gewerkt en het viel mij inderdaad op, dat de meeste mensen daar mijn adviezen als bakra liever opvolgden dan die van een SurNed. Hoewel dat opvolgen van die adviezen nooit langer dan tien minuten duurde, haha, daarna was het weer hosselen geblazen. Kennelijk hebben de mensen in Suriname er een hekel aan als hun eigen mensen terugkomen uit Nederland en dan ineens gaan doen alsof ze alles veel beter weten.

  Ach ja, Suriname en Nederland, nog zoveel negatieve gevoelens, en dat is ook wel begrijpelijk gezien het koloniale verleden. En in Nederland is men het beu om altijd voor racist uitgemaakt te worden naar aanleiding van de acties van onze voorouders. Misschien wordt het nooit meer wat tussen die twee landen. Net als een stel dat uit elkaar gegaan is met verschrikkelijke ruzie. Ik ben somber. Toch is het jammer, want door de taaleenheid en de aanwezigheid in bakra kondre van veel mensen met een Surinaamse achtergrond, is er in Nederland nog altijd wel een bereidheid om Suriname te willen helpen bijv. door kennis en vaardigheden uit te wisselen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES