Suriname’s Naks in verlegenheid door drugsaffaire

15

PARAMARIBO, 24 apr – De Afro-Surinaamse culturele organisatie Naks voelt zich ernstig in verlegenheid gebracht door de arrestatie van kasekozanger August ‘Stoffie’ Muringen op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Dit zegt Naks-voorzitter Elfriede Baarn. Het bericht van Muringen’s arrestatie wegens drugssmokkel komt hard aan.

Eerder was een andere voorzanger van de populaire band Naks Kaseko Loko betrokken in een drugsaffaire. Het betrof Carlos Aaron die veroordeeld is voor zijn aandeel in de witwaszaak rond ex-minister Siegfried Gilds. “Het is niet prettig dat Naks, die een rolmodel is voor de jeugd, negatief in de publiciteit komt”, zegt Baarn tegenover de Ware Tijd. De feestvreugde rond het zestigjarig bestaan is enigszins getemperd.

Naks Kaseko Loko maakt zich op voor een tournee door Nederland. Muringen was vooruit gereisd. Dit keer lijkt de slag harder aangekomen. “De aanhouding van Muringen komt zwaar aan, in vergelijking met die van Aaron, omdat Muringen niet privé op reis was, de tournee was onder de paraplu van Naks”, aldus Baarn. Bij de zanger is cocaïne aangetroffen die verstopt was in zijn schoenzool.


15 REACTIES

 1. hoelang zal zijn straf zijn?
  is de heer muringen nog welkom in naks?
  fuck jou hoor Ruben, je hebt `t surinaamse muziek in èènkeer laten vallen, en hoe zit het met jou maatje R.N. Van combinatie, is die de volgende?


  Maak melding

 2. Eric,

  RK kerken in de VS kun je niet vergelijken met een Surinaamse zaak.

  De VS zijn super rijk en hun naam kan niet kapot in de rest van de wereld.

  Suriname heeft niks en is niet rijk, een slechte naam hakt diep in voor Suriname.


  Maak melding

 3. Kleine hos-seltje..mi-boi ma a tyorie tik faja…ma.. ja royeren is geen oplossing…laat die man zelf vertellen//hoe het ,heeft kunnen gebeuren…misschien zelfs niet eens zijn eigen schoen…je weet toch nooit wie eigenlijk jouw vrienden zijn.


  Maak melding

 4. respectloos de natie nog meer en je bevolkings groep een slechte naam bezorgen, je dient gestenigd te worden door je eigen groep die je lief hebt!!


  Maak melding

 5. Geachte redactie,

  Je kan het vaak genoeg blijven uitleggen, je mag de gemeenschap blijven waarschuwen omtrent de gevaren van drugs, de vele verhalen van de bekende bolletjesslikkers liegen er niet om, maar er zal toch altijd nog een enkeling te vinden zijn die het eigenbelang zal laten prevaleren boven het algemeen belang. En als die nou een jongere van NAKS is of mijn neefje op Elisabethshof of Flora, het blijft je verbazen. Mensen met een goede opvoeding, keurige burgers, maar hun liefde voor de euro of de Dollar is zo groot dat zij het risico wel durven nemen en waarom:

  Omdat de afzet gebieden zeer lucratieve mogelijkheden bieden. En niet voor niets zitten er derhalve ook vele Europeanen in buitenlandse gevangenissen zoals in Thailand, Brazilie en Amerika. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg waar het om drugs gaat.

  In de Verenigde Staten van Amerika is men in het verleden zelfs zover gegaan dat politici, zogenaamd “zonder mede weten van hun president”, harddrugs ingeruild hebben voor wapens tegens het Sandinisme in Nicaragua indertijd.

  Nederlandse mariniers die gewoon het spul via schiphol binnen brachten. Buitenlandse regeringen die grote hoeveelheden drugs opslaan, alleen maar om politieke leiders van ‘niet bevriende naties’ te criminaliseren.

  Neem de kwestie van de Surinaamse militair Boereveen bijvoorbeeld, die volgens de Amerikaanse Narcotica brigade zegt men, bezig was met het opzetten van een “drugslijn”. En vervolgens omdat het toenmalige Surinaamse regime zich heftig tegen deze gang van zaken verzette en zelfs weigerde zich door de Amerikanen te laten chanteren, werd hij na slechts vijfjaar weer vrijgelaten. Maar intussen was hij wel gecriminaliseerd en de superpower Amerika weigerde toe te geven dat het een politieke actie was.

  Neem de zaak Desi Bouterse bijvoorbeeld: Haast 120 Bijbels op mekaar gestapeld, net zo dik was zijn dossier op verdenking van drugshandel. En wat deden de Nederlandse rechters vervolgens daarmee, die veegde het hele zooitje papier van tafel de prullebak in als tezijn een ernorm verzinsel.

  En wat was toen de woedende reactie van de Nederlande autoriteiten toen, die huurden een of ander Belgische crimineel in, een zogenaamde “anonieme getuige”, die tegen deze staatsman Bouterse moest getuigen. En toen vervolgens puntje bij paaltje kwam, de zaak in hogerberoep ging, bleek deze “kroongetuige” zoekgeraakt te zijn, niemand kon hem meer vinden.

  Drugs is een niet alleen een probleem van de armen of de rijken, maar drugs heeft zich intussen ontwikkeld tot een geducht wapen in het politieksteekspel tussen ‘niet bevriende’ landen onderling.

  En de kleine man: Die staat na tezijn geconfronteerd te zijn geworden met de gevolgen van de verleiding door drugs, er tenslotte alleen voor. Maar dat wist die kleine man van te voren ook al, maar dat maakt voor hem na jaren van racisme onderdrukking, kennelijk weinig meer uit.

  Misschien omdat hij of zij wel degelijk van bewust is, dat ondernemen een risico is.


  Maak melding

 6. ai jai jai,dit is echt weri. Stoffie had je het echt nodig die duku je speelt toch elke week het leven in Su kan voor jouw nooit zo zwaar zijn.
  Jij gaat brommen!!


  Maak melding

 7. Sluit ook de gebruiker op….op pakken de gebruiker, dan is het probleem zeker voor 40% opgelost….jammer ik zie zelf dat er hiervoor geen oplossing is…Straffen is haast zinloos geworden….doden…nee.


  Maak melding

 8. ai stoffie lullen over anderen ja,ja,nu zie je het he grontapoe no pratie nanga leti ga maar lekker uitrusten kan zijn dat je wel van die dikke buik af ben.

  mai


  Maak melding

 9. Beste mensen, waarom doen we alsof wij plotseling donderslag horen bij heldere hemel.

  Wanneer in Paramaribo en omstreken drugs in allerlei kleuren en geuren, zeven dagen per week en vierentwintiguren per dag te krijgen zijn moet dit niet verwonderlijk zijn.

  Die 100% kontrole is niet uit de hemel komen vallen. In sommige straten lijkt het wel op een konfrijari, zonder dat zij die gewettigd zijn om in te grijpen daadwerkelijk ingrijpen.

  Doedrwatan!


  Maak melding

 10. IN surname zanderij betalen ze om met drugs naar nederland te komen maar op schiphol hebben ze pech want nederland schiphol doet daar niet aan mee DUS STOFFIE ga maar lekker zitten je heb 1 geluk je zit hier in een hotel maar helaas je vrijheid ben je ff kwijt veel plezier


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.