zaterdag, december 2, 2023
HomeNieuws uit SurinameAmnestie geen issue bij democratisering Suriname

Amnestie geen issue bij democratisering Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 24 apr – Amnestie is geen issue geweest bij de aanvang van het democratiseringsproces in de jaren tachtig. Dit zegt Willy Soemita, één van de voormalige leiders van het Nieuw Front voor Democratie & Ontwikkeling, NF. Vanuit kringen rond ex-legerleider Bouterse wordt anders beweerd.

Bij de aanloop naar het Leonsberg-akkoord tussen het NF en Bouterse zou wel een gentleman’s agreement tot stand zijn gekomen over amnestie. Soemita kan zich daar niets van herinneren. Hooguit zou enkele malen de term ‘generaal pardon’ zijn gevallen. “Bouterse kwam met dat woord, maar over inrichting en hoe het allemaal zou geschieden, is niet gesproken”, zegt Soemia tegenover de Ware Tijd.

Hij is de enige van de drie leiders die nog in leven is. Het Leonsberg-akkoord volgde op voor de militaire machthebbers provocerende uitspraken van Soemita tijdens een massameeting van het NF. De inhoud van het akkoord is nooit bekend gemaakt. Vice-president Sardjoe zegt dat er niets in staat over amnestieverlening. Volgens Bouterse’s politieke partij NDP zijn er wel concrete afspraken gemaakt.

“Mondeling was afgesproken om de hele periode goed af te sluiten en naar de toekomst te kijken. Het was niet de bedoeling dat er weer gegraven zou worden in het verleden”, zegt NDP-fractieleider Kenneth Moenné. De partij verlangt amnestie voor alle misdaden die van staatswege zijn begaan vanaf de staatsgreep van 1980. Bouterse is reeds twee keer verhoord als verdachte in het strafproces.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

5 REACTIES
  1. gewoon doorgaan met starfrecht en laat de rechters hun werk doen en geen amnestie gedonder moord is moord en moord is een strafbarefeit dus rechtstaat in suriname doe uw werk


    Maak melding

  2. moenne moet eens ee keer zijn bek dichthouden echtwaar ik begin mij ook aan hem te ergeren hij is lid van de dna maar gedraag zich alls een antie democraat die voor het karretje van de slager van ford zeelandia word gespannen ,


    Maak melding

  3. Ja Willie Silence kan het weten als de stille getuige bij het Leonsberg Akkoord, die slappelingen die alles goedvonden wat Bouterse wilde alleen om zo snel mogelijk weer aan het roer te staan. Arron, Lachmon en Soemita, die geen partij waren voor Bouterse en het bijna in hun broek deden en alles goedvonden. IN 1990 werden per telefoon naar huis gestuurd, de helden op sokken van Suriname die het niet verdienden om ooit weer Suriname te regeren. Het volk dat dreint en klaagt en massaal mi ouru su’su skandeerden, kies un moi, sukkels die niet weten dat geen van deze gasten (niet Bouterse, niet Lachom of Arron of Soemita Suriname wilde veranderen, maar alleen hun klauwen aan het geld dat uit ‘Holland’zou komen wilde zetten. A moni no kon en daar stonden ze, als leeghoofden, die sukkels. En Bouta? hij bleef moorden en mensen bedreigen, tot op heden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES