NDP belicht verleden Surinaamse parlementariër

31

PARAMARIBO, 23 apr – Het oorlogsverleden van coalitieparlementariër Ronny Brunswijk zal flink onder de loep worden genomen. Dit zegt fractieleider Kenneth Moenné van de Nationale Democratische Partij, NDP. Met name de mensenrechtenschendingen zullen worden belicht die zijn begaan door het Jungle Commando dat geleid werd door Brunswijk.

De bedoeling is aan te geven dat Brunswijk net zo min als ex-legerleider Bouterse vrijuit gaat, ook al is hem amnestie verleend in 1992. Onder meer wordt het geval aangehaald van een militair die werd dood gekapt na levend in handen te zijn gevallen van de rebellen. “We kennen de familie van de man en de zaak zal onderzocht worden”, zegt Moenné tegenover de Times of Suriname.

Ook wordt het doodschieten genoemd van zeven slapende militairen. Brunswijk heeft voor dit soort acties geen amnestie verkregen. Volgens Moenné zullen alle mensenrechtenschendingen in kaart worden gebracht om dan het Openbaar Ministerie in kennis te stellen. De NDP heeft een wetsvoorstel ingediend voor uitbreiding van de Amnestiewet met de periode vanaf de coup van 1980.

31 REACTIES

 1. Dit soort berichten geven de waarde aan van een rechtstaat, je kan de ene niet vrijuit laten gaan als anderen wel moeten boeten.
  En boeten om bita bere maakt het land kapot door verdeel en heerspolitiek.


  Maak melding

 2. Het is eigenlijk heel simpel…

  De Surinaamse overheid moet aan elke luchtvaartmaatschappij die Suriname aandoet, het draaiboek opvragen van een eventuele annullering en vaststellen of hetgeen daarin staat wel ok is voor de passagiers!!

  Daarnaast moet men dit ook constateren en is het verder gewoon het draaiboek volgen.

  We hoeven niet emotioneel te zijn, gewoon zorgen dat dit probleem STRUCTUREEL wordt opgelost.

  En met dit regeerteam hebben we natuurlijk de beste stuurlui aan wal….:-)


  Maak melding

 3. 114 militairen zijn gesneuveld en enkelen ziijn echt bruut vermoord door Brunswijk in eigen persoon.
  Hij heeft een militair met benzine overgoten en in brandgestoken en nog veel meer van dat soort barbaarse praktijken.
  u wan tori dan wo jere tori a ten doro.
  Stre def Stre, volgende week als ik weer vertrek neem ik de getuigenissen mee van de militairen die nu in Nederland wonen, basta met die haatzaaiers en ophitsers die niets weten.


  Maak melding

 4. waarom speelt ndp niet meteen open kaart? en zeggen ze de VOLLEDIGE waarheid!!!! stelletje mpp hypocrieten geen amnestie maar de doodstraf voor bouterse en zn clan


  Maak melding

 5. NDP TREKT DE VERKEERDE CONCLUSIES ALLEEN OM EIGEN LEIDER TE DEKKEN! Want in plaats een pleidooi te houden voor het ook berechten van Brunswijk (dat kan volgens de Amnestiewet, want misdaden tegend e menselijkheid ziojn uitgesloten)zegt Moenne dat dus Bouterse ook vrijuit moet gaan. Kortom, laten we alles toedekken. Hoe kunnen deze m,ensen het menen met Suriname als zij de mensenrechtenschendingen onbestraft willen houden? Go shame yourself Moenne, overloper. Waarom toch allerlei bliksemafleiders zoeken? Laat je baas Bouta mans genoeg zijn verantwoording af te leggen voor de rechter. Daar had hij toch zelf omgevraagd in zijn brief aan PG Rozenblad? Waarom dienst hij nu terug. Mopennen niet de lafheid afdekken.

  Just Wijnberg


  Maak melding

 6. Buitengewoon slappe argumentatie. Nooit van de NDP gehoord dat er zaken noch berecht moesten worden en nu ineens wel. Iedereen weet dat in de oorlog dit soort zaken voorkomen. Zie ook de Nederlandse militairen in Irak.
  Maar dat is nog altijd van een andere orde dan het in vredestijd doodschieten van 15 ongewapende burgers. Daarvoor moeten de revo helden zich nu verantwoorden.


  Maak melding

 7. Goed initiatief.
  Wel moet ik dringend de NDP in overweging geven het verleden van ALLE DNAérs en andere politici door te lichten en de in kleinere kring bekende gegevens openbaar te maken.
  Niemand mag worden weggelaten uit het onderzoek.
  Het gaat dan om alle feiten die het daglicht niet kunnen aanschouwen.
  Keneth begin met jezelf.
  Zou bijzonder goed zijn omdat je immers door DA91 ben gevormd.
  Begin bij alle ex-DA91érs nu verzameld en opgevangen in de NDP.
  Overigens de nam NDP is nu anders dan voorheen de verzamelnaam voor alle stromingen die DA91 heben verlaten.
  Vol verwachting klopt ons hart.
  Bijzonder gerechthof opzetten??
  Ik hoop het.


  Maak melding

 8. Moenne,

  Waarom blijf je nog steeds slaafs Bouterse volgen. In jouw pleidooi geef je tussen de regels door te kennen dat Bouterse wel degelijk de december moorden heeft begaan. Zo iemand steun je dan toch niet meer. Of is het soms angst voor Bouterse. Wat heeft Bouterse in hemelsnaam op jou. Heb je misschien zelf ook geen schone lei.


  Maak melding

 9. Beste Blakaboy,

  Begrijp je het onderwerp wel van dit rubriek?
  Ik denk van niet, want je schtijft over luchtvaartmaatschappijen die surianme aan doen. Conclussie : Je hebt de klok horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt! Met vriendelijke groeten.

  John Hojot


  Maak melding

 10. Vergelijkt men nu appels en peren. Brunsie heeft vermoord tijdens een oorlog. Niet goed te praten, maar tijdens een oorlog zullen er doden vallen. De 8 Dec vermoorden waren algeheel onschuldig en niet in het bezit van een enkel wapen om zich te verdedigen. Zij vochten voor de vrijheid van elke Surinamer.


  Maak melding

 11. Binnen enkele weken zullen de haatzaaiers te horen krijgen dat ook de andere verdachten het er niet bij laten zitten.
  Het heeft niets met de NDP te maken, het gaat om de waarheidpunt uit, de ene doet zijn mond nu open en de ander pas later.
  Vraag je af waarom de krijgsraad nog niets van zich laat horen, want de zaak ligt nog in handen van de krijgsraad!!!!!!!!


  Maak melding

 12. waarom waarom moet bouta berecht woorden na 25 jaar volk van suriname wordt wakker waarom probeert men het land niet leefbaar temaken zodat oma en opa het goed hebben waarom om maar niet te praten over racisme want dat heerst verschrikkelijk waarom waarom laten wij proberen vooruit te kijken we zijn een kleine volk en vredelievend we rennen allemaal achter bouta aan terwijl er veel belangrijke dingen te doen zijn. volk van su laat die berechting aan God over want indien u nooit heeft gezondigd werp dan het eertse steen


  Maak melding

 13. eerst bouta opruimen, daarna brunswijk
  de revolutie eet haar eigen kinderen op

  eigenlijk is bouta wel weer een lafbek, de JC moorde zijn een reactie op 8 december


  Maak melding

 14. Deze reactie van NDP in de persoon van Moenné geeft aan op wat voor niveau politiek wordt bedreven in Suriname. Hij maakt ’t land Suriname tot een bananenrepubliek. Deze menneer zou zich vreselijk moeten schamen om Bouterse te willen vrijpleiten. Je kan de zaak 8 december niet vergelijken met de zaak Brunswijk tijdens de binnenlandse oorlog. Bouterse heeft mensen vermoord en hij moet berecht worden. Het duurt alleen maar te lang voordat men tot arrestatie overgaat. Santokhi heeft genoeg ballen om Bouterse op te laten sluiten en te berechten. Bouterse op zijn beurt moet ook mans genoeg zijn om te willen boeten voor zijn daden. Verschuil je niet politieke uitspraken als”ik was politiek verantwoordelijk.” Je moet verantwoording afleggen aan de rechter en het Surinaamse volk en je moet je verdiende straf ook krijgen.

  Ik ben benieuwd hoe de aanhouding zal aflopen.Het arrestatieteam dat Bouterse moet oppakken moet met alles rekening houden. Een kat in het nauw maat rare sprongen.

  Is Suriname niet in staat om de aanhouding zelf te verrichten, dan weten ze hun vrienden wel te vinden. Het moet afgelopen zijn met deze slepende rechtszaak. Laat het recht zijn beloop hebben zodat het Surinaamse volk dit deel van de geschiedenis kan afsluiten en zich richten op de toekomst.

  Ik hoo dat het Surinaamse volk wijs genoeg is om zich niet te laten misleiden door figuren als Moenné.

  De internationale gemeenschap kijkt met argusogen naar Suriname. Hopelijk maakt Suriname een goede beurt, want niks zou schandaliger zijn voor een democratisch land dat zijn onderdanen niet zou kunnen vervolgen.


  Maak melding

 15. Het mag wel duidelijk zijn dat ook de regering Vene z;n bijdrage voor al deze ellende heeft gezorgd. Verdeel en heers dus,een staaltje hypocrici ten top en het stinkt behoorlijk.

  Suriname heeft een frisse wind nodig die moet komen aanwaaien. Weg met de Front regering maar ook weg met de NDP.

  Truetory


  Maak melding

 16. Sinds wanneer is een politieke partij belast met opsporing van strafbare feiten?
  Moet een parlementarier(Moenne) die nu aangeeft kennis te dragen van zware misdrijven, die ruim 20 jaar geleden gepleegd zouden zijn, niet vervolgd worden omdat hij zijn wettelijke plicht verzuimd heeft aangifte te doen van die feiten?
  Zou Brunswijk geen aangifte van smaad moeten doen tegen Moenne vanwege diens bekladdende leugens?
  Een zielige poging omhet surinaamse O.M. te overstelpen met het uitzoeken van allerlei verzinsels alleen om de aandacht af te leiden van de kern van de zaak nl: EEN AANTAL GEWETENLOZE MOORDENAARS BERECHTEN!


  Maak melding

 17. Brunsie heeft onschuldige minderjarige Auccaanse kindsoldaten aan de drugs verslaafd gemaakt en gedwongen te vechten en moorden voor iets waar ze ze niets van afweten. Onschuldige Indiaanse mindrjarige meisje zijn verkracht door het Junngle-commando en hun blanke huurmoordenaars.

  De slachtoffers van 8 dec. waren geen willekeurige (onschuldige)burgers. De revo van Su kent in vergelijking met ander landen weinig doden.

  Een Belgische drugshandelaar omkopen om als zogenaamde kroongetuigen leugens te verklaren is erg. Lijken misbruiken om iemand politiek uit te schakelen is erger.

  Kon tek wan brasa
  namens
  het Actie Comite Stop Misbruik van Lijken
  # april 23rd, 2007 at 9:13 pm


  Maak melding

 18. Zelfs elke ezel kan nu zien dat de NDP er is om hun moordenaar/drugdealer te beschermen.
  Ik hoop dat er een snelle berechting komt en dat alle schuldigen worden opgesloten.


  Maak melding

 19. Waarom zoeken wij mensen het liefst problemen op en het liefst haat.

  Recht en Wet wordt door mensen geschreven, dus… wet of recht, regels, kunnen per dag minuut enz. verschillen in voordeel van een ander of nadeel.(en niemand wil nadeel)

  Dus het ligt puur aan de machthebbers dit moment, als zij b.v een rustige samenleving willen hebben of niet of men gaat voor politieke voordeel.

  Situatie Su. daar zijn de machthebbers heel ondoordacht in.

  Wat hebben wij Suri’s aan confrontatie politiek.

  Alleen.. HAAT en let op mensen er is nog iets genaamd….GEBOD….en komt gevoelsmatig van GOD.


  Maak melding

 20. Moenne wat in de jaren tachtig is gebeurd is niet goed te praten maar je moet Brunswijck dankbaar zijn dat je mag zitten in het parlement door zich te verzetten tegen de militaire bewind toen ter tijd dat we nu in Suriname kunnen praten van democratische rechstaat waarom nu met de heisa probeer t volk geen zand in de ogen te strooien


  Maak melding

 21. Allemaal verhaaltjes ! Is er een degelijk onderzoek gedaan ? Nee, ik denk het niet. Bouta komt in het nauw en dan moeten er allerlei afleidings manoeuvres gedaan worden. En het JC waren gewoon vrijheidsstrijders tegen de dictatuur. Vanuit de toenmalige overheid (regime) zijn misdaden gepleegd. Hier moet Bouta nu verantwoording voor afleggen. De mensen waar nu in dit artikel zielig over gedaan wordt behoorden zelf tot het misdadig regime. Door hun toewijding in het leger kon deze dictatuur standhouden. Ze hadden gewoon voor de verkeerde partij gekozen. Hadden ze maar voor het fatsoen moeten kiezen.


  Maak melding

 22. Kabila, als je dan toch getuigenissen van militairen gaat inzamelen, neem dan meteen de getuigenissen mee van degenen die onschuldige vrouwen, kinderen en bejaarden hebben vermoord in Moiwana. Kunnen we die ook berechten. Fijn dat je zo meedenkt.


  Maak melding

 23. Ik kom ergens bij de reacties van de lezers een opmerking tegen die heel onschuldig lijkt maar zwaarwichtig is. “..de moorden van de jungle commando is een reactie op de december moorden”. Ik laat even in het midden of de opmerking wel terecht is. Wat wel duidelijk naar voren komt is dat de “reactie” het gevolg is van een “aktie”. In welk context moeten wij de december moorden plaatsen? Was dat niet een REACTIE op een AKTIE? Waarom in het ene geval wel amnestie en in het ander geval niet?


  Maak melding

 24. @truestory, amen to that….inderdaad allemaal opgedonderd, die hele kliek van fosielen en hun slippendragers. Weet je als persoon van de generatie (30-45 jaar) die uit Suriname weg moest om een toekomst te hebben sta ik aan de kant te kijken wat er gebeurd. Ik wil niet persoonlijk aangevallen worden door lellekus als Roger en cs maar ook door Bouterse en zijn strontzakkerige vrienden. Politiek in landsbelang en maatregelen om de economie op poten te helpen. Er zijn genoeg mensen die er zo over denken en die deze scheldkanonades van mensen zat zijn. Suriname heeft niets aan mensen van de NPS en de VHP die in de jaren 1980 als Aasgieren zaten te wachten om te regeren en via het geheime Leonsberg akkoord de mensen (de bevolking) verkochten en verloochenden. De groep mensen die toen bezig waren met hervormingen zijn zachtjes op een zijspoor gezet. Nietwaar? Vraag het aan Wille Silence en laat hem vertellen hoe het is gegaan. Laat Bouterse ook vertellen dat hij bezig was zijn positie als legerleider te consolideren. In 1987 stemden de meerderheid van de mensen op de NPS/VHP?KTPI stemden tegen Bouta en zijn mensen.
  Ze waren moe van de ellende, de burgeroorlog en de inflatie, de armoede en het feit dat de chocolade en kaas uit P’tata moesten komen. Iedereen is dat vergeten, en niemand wil werken aan een partij die Suriname daadwerkelijk kan helpen. En dat is erg.


  Maak melding

 25. Vrijheid-strijder..dan weet ik niet hoe als jij een rover ben.
  En nog erbij voor zo weinig geld…dan ben jij een imbeciel
  Schurkenbende….dat heeft men ingezet om Suri’s te vermoorden en te verkrachten…Men kan draaien en keren wat men wil, maar zie het resultaat anno 2007….Rovende… Prostitueerde Yuka’s….wie is nu schuldig.

  Dood maken is dood maken.
  Verder hoeft men geen enkel vertelling op na te houden.


  Maak melding

 26. als je deze reaktie lees kom ik tot de conclusie dat vele surinamers niet weten waar het over gaat, of het is de klokken horen luiden , nou een paar dingens dat mij opvalt iemand vroeg waar de internationale ogen waren ten tijden van de schiphol branden , dat vind ik zoiets dom he je kan nederland nit vergelijken met suriname wat het democratie gehalte aangaat , je ziet dat de minister is afgetreden ondezoek plaats gevonden en stappen ondernomen dat het niet meer gebeurt,en wat mij ook opvalt de vergelijking met de binnenlandse oorlog en de afslachting in fordzeelandia de bouterse aanhangers hebben een lage denk vermogen dat kan je zien aan hun argumenten die nergens opslaan en zelf een klein kind kan die argumenten onderuithalen , wat men de bovolking wil doen geloven is dat het de schuld van de slachtoffers is dat de moorden hebben plaats gevonden , ik heb veel beelden van bouterse gezien op tv hij vergeet een ding wat je op televisie heb gezeg zal hem nekken want hij spreekt zich zelf konstant tegen . de ene keer neemt hij de verantwoordelijkheid later bied hij zijn veronschuldeging aan en nu gaat die stomme moenne namen noemen ,alls laaste wil ik dit zeggen vele aanhangers van bouterse hebben een hekel aan nederland daarom kiesen als een blinde de kant van hem maar de schip is aan het zinken het is niet meer te redden , a latie kaba


  Maak melding

 27. Het recht is wel degelijk al in eigen handen genoemen toen op 21 juli 1986 10 militairen te Stolkertsijver werden ontvoerd, gegijzeld gehouden en weet ik wat al meer.
  De moord op 7 slapende soldaten te Kraka en politie mensen te Commewijne zijn vergelijkbaar.
  Waarom zijn we nog uit op het laatste druppel bloed terwijl plegers van identieke zaken vrij uit gaan?

  Dit pakt niet goed uit.


  Maak melding

 28. bouterse en brunswijk alle twee moeten ze gestraft worden voor hun daden,niet dat het alles goed maakt maar als man neem je je straf voor wat je hebt gedaan.surinamers moeten ook wakker worden en wijzer worden tijd voor verandering in de surinaamse staat.
  ewout leefland wij zijn je niet vergeten.story must be told.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.