Tweede Kamer bezorgd over AOW-gat Surinamers

7

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP en GroenLinks maakt zich zorgen over het AOW-gat van Surinamers. Zij hebben schriftelijke vragen gesteld over een oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De CGB stelde drie maanden geleden dat de Sociale Verzekeringsbank en de Staat geen verboden onderscheid maken op grond van ras door onder anderen Surinamers te korten op hun AOW voor de jaren die zij niet in Nederland woonden.

De Kamerleden vragen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) op welke wijze de huidige 65-plussers op wie dit zogenoemde AOW-gat betrekking heeft tegemoet kunnen worden gekomen.

De AOW-uitkering wordt opgebouwd door iedereen die vanaf zijn vijftiende in Nederland woont. Na vijftig jaar heeft elke 65-jarige inwoner recht op de volledige AOW. Voor mensen die na hun vijftiende een periode in het buitenland hebben gewoond, gaat er voor elk jaar twee procent van de ouderdomsuitkering af, het AOW-gat.


7 REACTIES

 1. Waarom word er niets aan gedaan. Wij Surinamers worden beschouwd als tweederangs Nederlander die al vanaf hun geboorte Nederlander zijn geweest en recht hebben op het volledig AOW.

  ramses


  Maak melding

 2. Eindelijk krijgt het 30 juni/1juli comite Nederland haar zin. Na jarenlange gesprekken met diverse kamerleden en fracties staat de kwestie van het AOW gat voor Surinamers op de politieke agenda..

  De vertraging komt doordat dit soort belangrijke zaken werden doorkruist door monument Oosterpark afleidingsmanouvre


  Maak melding

 3. nogmaals Ramses, bij de aow-discussie gaat het niet op het Nederlanderschap want dat waren Surinamers inderdaad altijd al geweest tot de onafhankelijkheid. het gaat om het ingezetenenschap c.q. het begrip “wonen”. alleen de mensen die van hun 15e t/m hun 65ste in Nederland hebben gewoond hebben een volledige aow.

  de rest mist voor elk jaar dat ze niet hier gewoond hebben 2% per jaar. Nederlander of niet.

  ik ben het wel met je eens dat er iets gedaan moet worden voor de mensen die een armoedeval krijgen omdat ze geen volledige aow krijgen. maar die kunnen op dit moment worden aangevuld door de bijstand. ja, geen vetpot maar dat is het sociale minimum.


  Maak melding

 4. Een merkwaardige reactie van de Tweede Kamer en de CGB.
  Iedereen die een beetje op de hoogte is van hoe de regeling in elkaar zit, kan op zijn klompen aanvoelen dat mensen, die niet 50 jaar in Nederland hebben gewoond (of je nou Nederlander, blank of zwart bent of niet, het doet allemaal niet er zake) een AOW tekort zullen hebben. Dit heeft ook helemaal niets met discriminatie te maken ook al wordt dit al gauw als excuus aangevoerd.
  Lees de reactie van Winnie maar eens goed; daar staat duidelijk hoe een en ander in elkaar zit.
  Men vergeet bovendien gemakshalve dat Suriname eigen rechtsregels had ook al maakte het deel uit van het Koninkrijk.
  Voor de onafhankelijkheid bestond AOW in Suriname ook al niet; dus waar hebben wij het over.


  Maak melding

 5. Als aanvulling op mijn vorige reactie nog het volgende.
  De sociale wetgeving zoals wij die nu kennen (AOW, WW, Bijstand e.d.)waren altijd al alleen van toepassing op inwoners van Nederland en golden dus niet voor het gehele Koninkrijksgebied.
  Destijds heeft men in Suriname ook nooit geklaagd dat men geen WW uitkering kreeg in geval van werkeloosheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.