Surinaamse advocaat vindt amnestiedebat zinloos

8

PARAMARIBO, 19 apr – Het hele publieke debat over amnestie wel of niet is zinloos. Dit zegt advocaat Stanley Marica. Ook de pogingen van Desi Bouterse’s NDP om de Amnestiewet van 1992 te wijzigen slaan nergens op. Het enige zinnige is dat het strafproces rond de Decembermoorden wordt voortgezet.

Een andere keus is er eenvoudig niet. “We zoeken meer problemen nu, omdat we in een eerder stadium een standpunt hadden moeten innemen”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd. Het strafproces is reeds lang ingezet en volgens de grondwet is elke bemoeienis verboden met strafzaken die reeds door de vervolging of de rechter in gang zijn gezet. Die richting dreigt het nu juist wel op te gaan.

Het moet ten koste van wat dan ook voorkomen worden. Wie op amnestie uit is, had die al jaren geleden moeten zoeken. Het Openbaar ministerie had dan eventueel het opportuniteitsbeginsel kunnen toepassen, het in algemeen belang opgeven van vervolging. “We zijn altijd traag en laat met ons handelen, typisch Surinaams”, aldus Marica. Praten over amnestie heeft pas zin na het strafproces.


8 REACTIES

 1. Laat Bouta en kompanen maar eens eerlijk uitleggen wat er nou precies is gebeurd met Gooding, Horb etc. en natuurlijk ook de in dec. ’82 vermoorde Surinamers. En laat hem ook nou eens vertellen vanaf wanneer de eerste cocaine – transporten met zijn medeweten plaatsvonden vanuit Suriname ( Bouta heeft cocaine geintroduceerd in Suriname). En ook nog uitleggen wat de redenen waren van de bezoeken van wijlen Pablo Escobar aan Suriname in de periode dat hij de scepter zwaaide. Dus die man moet een heleboel uitleggen en verklaren. En hoe kun je amnestie gaan verlenen aan Bouta voor dingen die hij ontkent. Ik heb een goed voorstel: in aanloop van de rechtzaak de hele bende oppakken, en tijdens ” de vluchtpoging” de hele groep naar de hel schieten. Kost alleen een paar kogels en geen jarenlange processen/ intimidaties/ bedreidingen.


  Maak melding

 2. Beste heer Marica,
  U bent een schaamtelose advocaat. Hoelang bent u al bezig jouw vriend Gilds te beschermen voor zijn rol in de drgszaak van zijn neef.Dhr Carlos Aaron heeft zijn straf al uitgezeten, waarom Gilds niet. Als minister van Justitie en politie is hij de man die het volk moet beschermen tegen misdaad. Wist u hoeveel mensen al kapot zijn gegaan wegens drugsverslaving, hoeveel gezinnen uit elkaar zijn gevallen door verslaving, hoeveel ouders hun kinderen kwijt zijn geraakt, verdriet en pijn hebben geleden? U blijft doordrammen dat Gilds zijn mensenrechten zijn geschonden. Hebben die anderen geen rechten, foei mr.Marica Waarom vraag u geen amnesty voor uw vriend Gilds, of is dit nog een stapje te ver.


  Maak melding

 3. Stomme reacties, waarom willen domme mensen zoveel zeggen? Hoezeer ook de integriteit van Mr. Marica in twijfel kan worden getrokken, het is een onmiskenbaar feit dat hij helemaal gelijk heeft en er valt gewoon geen speld tussen te krijgen. onze excellente parlements voorzitter gedraagd zich ongrondwettelijk door reeds vooraf invloed uit te oefenen op de rechtsgang. De politiek moet zich op dit moment er zeker niet mee bemoeien en vooral geen enkel uitspraak in de media omtrent deze strafzaak doen. Trias politica, weet men dat nog! Zoals er nu wordt gediscussieerd over deze kwestie, heb ik niet het gevoel dat men de democratische rechtstaat nog kan waarborgen. Ik dacht dat alleen de heer Somohardjo dat niet begreep, en dacht ach arme man! Dat hij het niet snapt okay! Maar hele volkstammen willen nu al voor de eerste zitting het vonnis hebben. Ik denk dat de VN surinaamse regering een reprimande moet geven vanwege dit ontoelaatbaar gedrag. Het is een schande en niemand behalve Marica trekt aan de bel.


  Maak melding

 4. no 2 sjorie stel de vragen ook aan santhokie waarom hij khan heeft uit geleverd,stel de vraag ook aan punwasie wat die drugs in zijn kofferbak van zijn auto deed,achterlijke kudde schaap.
  jij bent ook eentje dat snuift anders had je een beetje nagedacht om deze onzin uit te kraaien jou moeten ze eerst uitroeien.@@pestaart.

  akuba


  Maak melding

 5. Berechten en zo nodig opsluiten wie daarvoor in aanmerking komt, maar laten wij vooral niet sollen met de belangen van het arm volk waar ondervoeding aan de orde van de dag is.


  Maak melding

 6. Two wrongs do no make one right!Wat Marica zegt over een zaak die al onder de rechter ligt is 100% correct.daar horen ook de wetgevende en uitvoerende macht zich ver van te houden. Zelfs een 1e jaars rechtenstudent weet dat. Het is daarom triest dat n.b. volksvertegenwoordigers linea recta tegen de trias politica in denken te kunnen gaan met een initiatiefwet amnestie. Laat het recht eerst haar beloop hebben!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.