Amnestieplan wacht ook toetsing buiten Suriname

20

PARAMARIBO, 18 apr – Het amnestievoorstel van Desi Bouterse’s NDP zal niet alleen in Surinaams perspectief moeten worden bekeken. Dit zegt de mr. Eric Rudge, docent Internationaal Recht aan de Anton de Kom Universiteit en lid van de Mensenrechtencommissie van de overheid. Het voorstel heeft weinig kans van slagen.

Zeker het Inter-Amerikaanse rechtssysteem wordt een te grote hobbel. “Nationaal kan het voorstel worden goedgekeurd, maar het Inter-Amerikaans rechtssysteem, stelt grove mensenrechtenschendingen niet boven wet en recht”, zegt Rudge tegenover de Ware Tijd. De executie van vijftien tegenstanders van het toenmalige regime in 1982 valt daar ook toe te rekenen.

Het voorstel wil amnestie verlenen aan alle personen die tussen 1980 en 1992 “een strafbaar feit hebben begaan in verband met de ingreep op 25 februari 1980 en daarna volgende pogingen tot omverwerping van het toenmalig wettig gezag.” Rudge wijst erop dat het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten eerder amnestieregelingen van onder meer Chili en Argentinië afgewezen.


20 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  WAT EEN ONZIN!!!!

  Wat heeft het Amerikaans-, Nederlands-Libanees, -Turks-, Chinees- Zuid-Afrikaan- en noem maar op ‘rechtssysteem’, te maken met wat een ONAFHANKELIJK LAND als de Republiek Suriname beslist over haar burgers.

  Staan de rechtssystemen van deze landen o.a. – bij deze het Amerikaans rechtssysteem – boven de Grondwet van een ander onafhankelijk land zoals die van de Onafhankelijke Republiek Suriname ?
  Wie heeft dat en wanneer nou weer bepaald.

  HOE ONAFHANKELIJK WIL JE ZIJN ?

  Ik begin sterk de indruk te krijgen dat de wetenschappelijke bureaus van de NPS en de VHP, aan het doldraaien zijn m.b.t. dit ingediend wetsvoorstel van de NDP.

  Van de VHP kan ik mij deze manouvre wel voorstellen, omdat de VHP vanaf het begin af aan (1975) geen voorstander was van een Onafhankelijk Suriname en klaarblijkelijk nu nog steeds niet.

  Maar dat de haat van de NPS voorzitter Venetiaan jegens de voorzitter van de NDP, zover kan gaan dat deze president z’n eigen rechtssysteem en als Onafhankelijk Land, lid van de Verenigde Naties, desnoods ‘VOOR HET EVEN’ ondergeschikt wil maken aan dat van de Verenigde Staten van Amerika, gaat mij wel heel ver.

  DIT IS EEN VERZOEK OM HERKOLONISATIE!

  Je mag de man haten, dat is zijn goed recht.
  Maar dat je zelfs zover wilt gaan om de Onafhankelijkheid van je land hiervoor te grabbel te gooien, omdat je de man zo graag berecht wilt zien, is zoeken om ‘mama problema’.

  En ik ben van mening dat de democratie zoals die in de Republiek Suriname beleefd wordt, z’n beloop moet hebben en daar heeft GEEN ENKEL ANDER LAND ENE MOER MEE TE MAKEN, NOCH HET AMERIKAANS- NOCH HET NEDERLANDS- RECHTSSYSTEEM!!!!!

  De Republiek Suriname is geen Irak waar ze zomaar, buiten de VN om, kunnen binnenvallen omdat ze Irakeese olie nodig hebben. De Republiek Suriname is een Onafhankelijk Land. En ook al wil de Amerikaanse regering op elke hoek van haar stad een wapenwinkel plaatsen en aan elke jongere een pistool verkopen, dan is dat hun recht. Suriname is geen Amerika, Suriname is geen Holland.

  En zo neo-koloniaal hebben ik het nooit eerder gehoord, dat een Onafhankelijk land zich moedwillig ondergeschikt wil laten maken aan het rechtssysteem van een ander land, lijkt wel Zwasiland.

  We, un sa si san kafowru abi na tapu en sodro.


  Maak melding

 2. Buitenland..wie geeft Suri’s te vreten..moeten zij zelf doen of niet..

  Suri’s stel je neutraal op en kies voor eigenlands belang..dat is beter …amnestie.


  Maak melding

 3. De amnestiewet dat door somo zo snel op de agende heeft geplaatst is geen probleem op zich.De DNA leden kunnen de zelfde wapen van de oppositie om geen corum te verlenen hier gebruiken en dan is de hele wet naar de …..


  Maak melding

 4. De heer Rudge in de bocht….jaja de mensen daar in Suriname kunnen er wat van….maar goed. Amnestie heeft niets te maken met het feit dat het strafproces er komt en dat er niets meer aangedaan kan worden tenzij de regering een 180 graden koers naar links of rechts maakt. Internationale actoren zoals OAS hebben niets te maken met een besluit van een regering als er een amnestiewet wordt uitgevaardigd.


  Maak melding

 5. ach buitenman en nathalie. roependen in de woestijn. het recht zal zegevieren. stre de foe stre wie no sa frede. moordenars horen niet vrij rond te lopen.


  Maak melding

 6. Ik zie dat de gasten hier niets van het internationaal recht afweten. Hou dan liever je mond, als je niet eens weet dat de grondwet van Suriname zelf aangeeft dat bij ratificatie van mensenrechten verdragen, dergelijke beginselen boven de nationale wet en regelgeving staan (lees grondwet). aub


  Maak melding

 7. de heer Rudge Suriname is een onafhankelijke staat als de Surinamers kiezen voor referendum na t proces vind ik de juiste oplossing in deze wat heeft de OAS daarmee te maken we hebben rust nodig


  Maak melding

 8. wanneer begint het proces, men heeft lopen roepen en schreeuwen in april , het nu is 19 april , kan iemand mij vertellen wanneer , hoe geloofvaardig zijn vene en de rest , het lijkt wel op veel geschreeuw , maar weinig inhoud of wacht men eerst op toestemming van het buitenland .het lijkt of ze lijden aan het bouterse-syndroom, ik zit met smart te wachten , wanneer de beerput open gaat nr 1 ik ben het met je eens


  Maak melding

 9. Goed zo meneer buitenman,maakt ze het duidelijk vene loopt nog rond in z,n pyama
  een zwake president betiteld op papier,

  stelletje kudde schapen,sardjoe die wil niets
  van amnestie horen hij weet niet wat boven z,n hoofd hangt angry see schapu na tigry njan(g)

  Akuba


  Maak melding

 10. Is E. Buitenman die klootzak die de kinderen van Anton de Kom heeft gebruskeert bij het Adek monument in de Bijlmer? Laat hij toch ophoepen die schreeuwleijkerd, die ruimte inneemt zonder wat te zeggen, alleen emotioneel geleuter. Hij heeft zeker niets te doen, we kennen dat soort maatschappelijke losers, die zich bij gebrek aan maatschappelijke vervulling, opwerpen als ‘deskundigen’.
  Rudy Karno


  Maak melding

 11. Waarom amnestie ?
  Is de schuld al vastgesteld ?

  Laat a.u.b. eerst de rechter gewoon zijn werk doen. Waarheidsvinding indeze is heel belangrijk.

  En amnestie zou dan ook gegolden hebben voor de 15 slachtoffers van de decembermoorden. Alleen deze daad is onomkeerbaar. Is amnestie dan wel op zijn plaats ? En bestaat amnestie wel in het geval dat mensenrechtenschendig wordt bewezen ?


  Maak melding

 12. Het dezelfde meester Rudge, die bij tijd en wijle op de televisie komt vertellen hoe goed die economie wel niet loopt.

  Overigens zonder zich te orienteren in de volksbuurten waar hartverscheurende taferelen aan de orde van de dag zijn.

  Zelf heeft die meneer wel droge voeten, bij die mofina wangs is het water al tot aan de lippen gestegen.


  Maak melding

 13. Geachte Eric Rudge,

  Als ik jou was,zou ik ff op de plaats blijven markeren,omdat jij die dominicaanse meisjes heel veel leed hebt aangedaan.Heeft Amerika zich daarmee bemoeid?Weet Amerika dat jij meisjes uit het buitenland haalde onder valse voorwendsels?Niet eens Vene weet dat.Weet Amerika dat je heel veel geld van die zelfde meisjes,dat zij als spaargeld bij jou hadden,hebt opgemaakt?
  Weet Amerika dat jij bijna al die meisjes als eerst wilde pakken,alvorens zij in jou tent”Wakara Tahina”konden werken?
  Meneer Rudge,Houd toch a.u.b.je mond en probeer wat jij slecht hebt gedaan in het verleden goed te praten en te maken.Ik weet dat aapje ook een pijpje wilt roken,maar dat aapje heeft die credit echt nog niet hoor.
  p.s.
  Laat de regering niet weten wat jij met die vrouwelijke studenten doen op je werkvloer.

  Tang boeng beste lezers,

  Na mie.


  Maak melding

 14. Waarom gelijk zo’n negatief verweer.
  Het is een ieders land belangrijk hoe de gehele maatschapij tegen zaken aankijkt en daar vervolgens ook rekening mee moet houden om politieke banden op te bouwen, landen die zich niet houden aan internationale verdragen etc… roepen veel problemen op als sancties. Suriname is net weer een beetje politieke vriendschappen op aan het bouwen. Dan moet je ook rekening houden met mensen rechten maar ook mensen plichten, toch?


  Maak melding

 15. suriname is sinds jaar en dag lid van de organen als oas, vn etc en hebben zich daarmee te houden aan deze verdragen
  verder zin sommige misdaden als mensenrechten schending hebben geen grenzen
  dus nu eerst berechten, veroordelen en wie weet over 50 jaar amnestie


  Maak melding

 16. Geachte heer Karno (reactie no.12),

  Wanneer ik wat te zeggen heb, dan doe ik dat met de veronderstelling dat ergens het gezond verstand zich zal opwerpen met een reactie waar ook anderen buiten mij, er wat kracht uit kunnen putten.

  Maar zelf verwacht ik dat niet van iedereen, ik hoop het alleen maar. En mocht blijken dat mijn hoop ijdel was, dan heb ik ook wel de houding om mij daarin te kunnen berusten.

  Wij van de bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, beseffen volkomen dat het bewustzijnsproces een langdurig en moeizaam proces is, en dat onze acties niet altijd op elk gewenst moment het gewenste resultaat zullen opleveren. Ook beseffen wij dat niet alles voor een ieder nog toegankelijk zal zijn, maar we kunnen beslist niet blijven stilstaan bij elke teleurstelling of zelfs niet bij een eventueel succes, die wij te incasseren krijgen of in ontvangs mogen nemen.

  En terecht hebben wij het recht genomen om slechts dat deel van de familie De Kom die misleid is geworden door dit racistisch beeld (niet de gehele familie De Kom was het eens met dit beeld, slechts die stroming o.l.v. Judith de Kom), op het matje geroepen t.a.v. hun beschamende houding tijdens de onhulling ervan.

  Trouwens waarom zouden wij onderscheid moeten maken t.a.v. personen die aan dit gedrocht meegewerkt hebben en tegelijkertijd het racisme in de kaart hebben gespeeld.
  Maar ook een deel van onze zogenaamde ‘grassroots’ organisaties is op geraffineerde wijze misleid geworden. En wanneer je je onvoldoende van bewust bent omtrent de methodieken welke door het hedendaagse racisme in onze zwarte gemeenschappen overal ter wereld gehanteerd worden, dan overkomt dit niet hen alleen, maar ons allen.

  Ik zeg bewust ‘ons allen’, omdat deze schande ons allen betreft, als je je daarvan nou bewust bent of (nog) niet. Je hoeft het nu nog niet te begrijpen, maar de tijd zal je leren hoe gemeen ‘onwetendheid’ kan zijn.

  U noemt mij een ‘loser’, maar moet dat ? Toen ik nog een jongetje was, vond ik mijn moeder ook niet lief wanneer zij mij een tik gaf, nu begrijp ik het beter. Maar besef wel dat wanneer een van ons wint, wij allen ‘meewinnen’ en bij verlies het zelfde, omdat de strijd die wij voeren voor vrijheid en vooral voor waardigheid, ons allen betreft, en alweer, als je het daar mee eens bent of niet. En gelooft u mij maar, wij zullen winnen, vanwege ons geloof in eigen kunnen, met de kracht van de Machtige Anana.

  Vandaag zitten wij allen in de bus, trein of in het vliegtuig, noem maar op, waar we zelf verkiezen te zitten. Dank zij die ene actie van Sisa Rosa Parks ten tijde de burgerrechten strijd o.l.v. Dr Martin Luther King. En daarna is er nog veel meer gebeurd.

  Trouwens, wat is UW bijdrage ?

  Odi nanga lobi.


  Maak melding

 17. @Krassie, de heer Rudge leutert, het proces moet er komen,want wie mensen vermoord moet worden berecht, maar helaas, helaas, internationale actoren kunnen niet verhinderen als een nationale staat besluit een anmestiewet uit te vaardigen. De voorbeelden zijn Peru, Argentinie en Zuid Afrika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.