Home Onderwerpen Entertainment Hollanders vieren Koninginnedag in Paramaribo

Hollanders vieren Koninginnedag in Paramaribo

37

Een groep Nederlandse stagiair(e)s is van plan om Koninginnedag in Suriname uitgebreid te vieren. Onder de naam “Su d’ Oranje” zal in Paramaribo op 30 april vanaf 22:00 ’s avonds tot stemming in de Lindeboom een vrijmarkt nagebootst worden. De versiering en aankleding zal zoveel mogelijk in Oranje worden uitgevoerd. Ook de overige ingrediënten voor het feest, waaronder hapjes en muziek, zullen zoveel mogelijk oerhollands zijn.

Volgens de initiatiefnemers wordt het hedendaagse Surinaamse straat-, levens- en uitgaansbeeld mede gekleurd door de aanwezigheid van Nederlandse stagiair(e)s en toeristen die onvergetelijke ervaringen in Suriname komen opdoen. Op dit moment varieert het aantal aanwezige stagiair(e)s van 500 tot 700 personen per half jaar. Hierbij komt nog de groeiende groep toeristen die zich in Paramaribo bevindt.

Om deze reden is de roep om een eigen festiviteit volgens ‘oerhollandse’ traditie daarom erg groot.

37 REACTIES

 1. mikie a waai
  Ik wist niet dat het weer voor gedaan moest worden. Maar ik zit lekker naar cassaba-olo. te denken ipv olokondri(holland). Buk noh mik ding mikie wang olo.
 2. sparro
  ja slijmen kunnen jullie altijd goed ,ze komen en gaan wanneer ze willen om te praten over doen en laten moet je bij hun wezen.is jammer en belachelijk ,want 75% van de surinamers heeft het van horen zeggen hoe nl is.alles van suriname is geld,als je dat hebt doe je waar je zin in hebt
 3. Akuba
  KONINGENDAG in SURINAME wat belachelijk zijn ook een van die zegeningen van vene.NPS PARAAT. a kwenty opo en(g) hanu,saka en(g) ede jie den(G)bakra pina ju kondreman gy bakra basy. ser ju kondre gy tra kondreman,na ooktu wan fu den(g)seegy. Akuba
 4. au3
  ach laat die mensen in hun waarde....wat maakt ,t nou uit dat ze op z,n hollands kon.dag willen vieren....
 5. Winston Hermelijn
  Heel goed idee van die Hollanders! In Nederland kennen we toch ook allerlei Surinaamse culturele bijeenkomsten en festiviteiten. Laat ze maar eens lekker uit hun dak gaan die stagiares, ze doen heel veel goeds voor ons land!
 6. bimba
  wordt gezellig goedkoop voor iedereen, toch????? ik drink, dans en geniet op koninginnedag in holland; en als in sur wordt gevierd da a sweetie ooktoe bimba
 7. viva
  O , wat leuk . uitwisseling van feestdagen en cultuurbrengt volkeren dichter bij elkaar .Dat geeft aan dat de onderlinge verhoudingen goed zijn . Wij vieren ook ketie kotie hier en brasa day, dus waarom daar geen koninginnnendag . Fantastisch initiatief . Viva
 8. pascal
  waarom mag het niet in suriname in nederland word er toch ook allerlei surunaamse feestjes gehouden kijk maar naar KWAKOE en MILAN en PASARMALN dus waarom niet laat een ieder in zijn of haar eigen waarde en ga niet discrimineren
 9. Dinkienoh(denkdan)
  Nr 6.Rob... 100% gelijk..men weet of kent het helemaal niet...ai-boi ding kondreman foe mi. ai-boi sarie torie
 10. Radjindra
  Dit vind ik belachelijk.al die negatieve opmerkingen over dit onderwerp!!wij moeten eerst even bij ons zelf kijken.daarmee bedoel ik surinaamse nationale feesten die ook in nederland worden gevierd door surinamers èn nederlanders.ik vraag me af waarom koninginnedag niet door de nederlanders èn eventueel door surinamers in suriname gevierd kan worden???dit lijkt mij een beetje krom.
 11. Pedro
  Koninginnedag op zijn Surinaams moet kunnen. Weliswaar geen officiele feestdag, maar het zou best gezellig kunnen zijn. Het zou een niet te onderschatten culturele meerwaarde kunnen hebben. In welk opzicht? Dat weten we pas na de eerste viering. Ik wens de organisatoren veel succes met de voorbereiding.
 12. Zomaar
  @nr. 6 Rob & nr. 11 Dinkienoh: Waarom zou de Nederlandse media de 1 juli viering groot op moeten zetten? Dat moet de organisatie zelf doen. De media heb je daar cker bij nodig, maar die zul je dan ook zelf moeten benaderen. En niet arrogant achterover leunen en verwachten dat de media naar jou komt. Weer erg typerend hoe sommigen reageren op dit artikel. Bedenk liever wat die stagiaires in 1e instantie komen doen in Su.
 13. robbie
  beste mensen, ik ben eens met Winsten Hermelijn, want hier in Holland hebben wij ook SUR. act bv. Melan - Kwakoe. enz . Ik vind het geweldig van de stagiair(e)s een traditie erbij.( HAHAH). PS. niet vergeten "SUR IS MULT."
 14. Brabant
  Geweldig idee! Het wordt zeker te weten een topfeest! Jammer dat ik er niet bij ben! En mensen, als je kunt gaan, doe het dan! Een unieke ervaring! Gegarandeerd! Die Hollanders weten wel wat een feestje is!
 15. creool
  lekker feesten iederéén het doet niemand kwaad.surinamers zijn associaal en égoistisch ze willen wel alles kunnen doen in ned maar o wee als de ned iets normaals willen doen in hun zo geliefde su waarin ze zelf niet wonen
 16. Dinkienoh(denkdan)
  Zomaar nr 14.. als jij kon denken zou jij mij never nooit rotzooi vragen of vertellen.
 17. Uitkijk
  Reactie nr 17, onmogelijk een creool..bestaat niet..weer een wolf in schaaps kleren... ai-boi anno 2007.
 18. Marron
  NIKS MIS MEE, zolang ik maar niet hoeft mee te doen. Ik zie me zelf echt niet in een oranje shirt lopen;ook niet met een krat pils/bier op. Marron
 19. Opa en Oma
  Opa zegt: Olee, olee, olee, donder op met die Hollanders! Su d'Oranje...... ma pima! Oma zegt: Ai, ai, kijk wat die witte mensen met opa doen. Zijn arme bloedruk!
 20. kwakoe
  Ik vind het een goede zaak dat Nederlanders en Surinamers gezamelijk koninginnedag uitbundig vieren. Vóór de onafhankelijk werd dit festijn ook massaal gevierd en dat moeten we anno 2007 en komende eeuwen blijven vieren. Begrijp sommige mensen niet waarom ze zo anti-Hollands zijn? Zomercarnaval wordt toch ook uitbundig gevierd in Nederland door iedereen Nederlanders, Antillianen, Surinamers, Kaap verdianen, enz. Ik zou ook graag meegedaan hebben als ik in Surianame was. Beste mensen veel plezierrrrrrrrrrr.
 21. toet
  Idd Creool,ik snap sommige reactie`s niet tjsssss. Brabant luister no,Surinamers weten wat feesten is,kunnen de Nederlanders heel veel van leren,Soko,Sokooooooooooooooooo. Met oud en nieuw,heb ik , en mijn bakra vrienden,het meegemaakt in Suriname ze waren echt overdonderd,hoe de Surinamers KUNNEN feesten,hahaahhaahah ding poor ingggggg. Ben blij dat de Nederlanders(stagiaires)hun feestje kunnen vieren,ik hoop dat het als vroeger wordt voor de onafhankelijkheid,toen was koniginnendag ook een belevenis in Suriname.Soko,Sokoooooooooooooooo.
 22. Harry
  Goed idee, zorgt voor tevredenheid van nederlanders in sur en mogelijk meer stagiares en toeristen. daar pluk je toch de vruchten van. en sinds wanneer zijn surinamers tegen feesten, ik snap die neg reakties niet. In Nl wordt het grote fontein op hofplein rond phagwa rood gekleurd, worden buitenlanders geen stroo breed in de weg gelegd om hun feesten te vieren dus niet zeuren over koninginnedag in sur. trouwens de hardwerkende studenten in (warm) sur hebben niks te maken met evnt falend beleid van overheden, dus laat ze maar lekker feesten.als je wil zeuren moet je bij sardjoe en vene zijn. Ons president heeft een groepje nep miss-eu tot in het pres. paleis ontvangen, waar waren jullie toen?
 23. Get a life
  Er wordt op de avond van 30 april sowieso gefeest in Paramaribo als inleiding tot de viering van dag van de arbeid (officiële feestdag). Gelukkig ben ik er dit jaar bij.
 24. ansoeboy
  Positief gereageerd!! een goed teken voor de bakra's,ze voelen een beetje thuis in suriname.Ze zijn meer dan welkom....en wij gaan ook mee vieren...orange-bitter hoort er ook bij.
 25. Sranangmang
  Ik ben geschrokkken van de negatieve opmerkingen hier geplaatst. Maar wordt wel blij van de positieve. Eerlijk gezegd, men moet als Surinamer zijnde gewoon eelijk zijn. De nederlandse stagiair(e)s brengen gewoon ontwikkeling voor Suriname mee. Ze worden hier getraind in werkervaring onder SURINAAMSE bazen en het land doet er goed aan. Ze zijn voornamelijk goedkope arbeidskrachten voor Surinaamse ondernemingen. Deg mang e jepi sranangmang set a kondre!!! De taxi's verdienen geld, de horecasector bloeit als nooit te voren en de toeristensector groeit als een wojo. Suriname staat bekend als smeltkroes vna vele culturen over de jaren heen opgebouwd. En we moeten altijd de goeie dingen van de culturen overnemen en voor ze open staan. Als de stagiaires een feest willen, geef ze dat dan en wij zullen (ik vooral :) erbij zijn om mee te vieren. Want daar zijn Surinames erg goed in: eten, drinken en plezier al zeg ik het zelf. Bovendien, 1 mei is vrij. Oe no moes klage!!! Fesa boy!! Fesa!! ...GRATIES van wat ik heb gehoord. Nooit is er wat te doen in het land wordt vaak gezegd. Is er wat te doen, is het weer niet goed. Oen spang ede jere :)
 26. MGNanhekhan
  Na het eerste kwakoefestival in de Bijlmer, wisten de Nederlanders wat bakabana,bara en roti was. Zij leerden enigszins bepaalde Sur. uitdrukkingen kennen.Als nu Koninginnnedag (vroegerKoniverjari)in Sur. wordt gevierd,kunnen de Surinamers ook wat van Ned. opsteken.Alle culturen hebben iets positiefs in zich.Veel plezier op 30 april a.s. Khan
 27. a-no-smeer-boeng.
  Dang a Sranangmang nr 27 volgens mi a drungu. of hebzucht di poesing. Probeer jij stage plek te vinden dang joe ai e opo direct.
 28. ogen openhouden
  nr 26....Ansoe swing kong na Holland swing kong da joe sa si..zoniet tang srebie Jij bent een blindganger...
 29. Zomaar
  Dinkienoh nr. 18: Dank voor uw posting. U heeft helemaal gelijk. Ik kan niet denken, daarom kraam ik ook Zomaar rotzooi uit. Mijn naam zegt het al. Excuses daarvoor. Het denkwerk zal ik aan u overlaten, zodat we in Su aan de hand van uw, keer op keer, "voortreffelijke" postings eerstdaags ook leren meedenken. Ik zal u geen rotzooi meer vragen of vertellen tot ik denk mee te kunnen denken. Nogmaals excuses voor mijn domheid.
 30. dancer
  Tang, dus wij in Holland willen voor Suriname beslissen wat ze willen vieren! Vergeet niet dat het instituut "de Koningin" nog steeds geliefd is in Suriname, tot in de verre binnenlanden. En ik heb me laten vertellen dat hoog in onze Surinaamse hitparade een puur Hollands liedje staat.
 31. Ogrie-boi
  Ai mie boi.... Wat fijn dat er zoveel positieve,gastvrije en weldenkende Surinamers zijn.Maar al die negativisten tot mijn spijt...I feel so sorry for you. Suriname staat bekend om de gastvrijheid. Zijn de NEGATIVISTEN wel ECHTE Surinamers ????? Ik denk het niet. Nengre-Jampanesie-Hindoestani-Joden-Libanezen-Ingi-Snesie....dus ook BAKRAmang.. Jullie zijn van harte welkom en vieren jullie maar lekker koninginnedag in Sranang !! Surinamers houden van gezelligheid !! Dus volgens mij zijn de NEGATIVISTEN geen echte Surinamers maar gewoon een stelletje doemdenkende Bakroes !!!!!! Een ras-echte sranangmang.
 32. Ogrie-boi
  Toen ik mijn reactie neergezet had zag ik achteraf dat mijn reactie bijna hetzelfde was als die van nr.27. Dit zie ik als een bevestiging dat mijn mening omtrent de activiteiten van de stagiaires goed is.Klasse,heel goed gezien...nr.27.Bravo !!!!! Wij als Surinamers moeten soms ook leren te dimmen.We moeten onze grote mond dat nergens nodig voor is,eens achterwege laten. Ons handelsmerk is : Gastvrijheid,vriendschap,gezelligheid en we discrimmineren niet. Laten we dit dan aub voortzetten !!!! Ik heb het niet alleen tegen de negativisten op deze site....maar tegen alle sranangmangs die dom lullen en dom bezig zijn. Suriname...multicultureel !!!!! Dus Hollanders...wees welkom in onze en ook voor jullie "Swietie Sranang !!! Feest maar raak in Suriname en voelen jullie je ook een beetje een sranangmang. Ogrie-boi.
 33. determinist
  Owee gebeente als vooraanstaande ndpers meedoen. Het staat gelijk aan landverraad. Hahahahaha, ma toch zullen enkele militieleden er als de gieren bij zijn met al dat nederlandse vrouwelijke aas. Oranje boven zingen ze mee drinkend uit een blikje oranjeboom.....hypocrieten.