Suriname moet flink investeren in kennisindustrie

9

PARAMARIBO, 16 apr – Suriname moet flink gaan investeren in de kennisindustrie. Dit zegt de econoom en oud-minister Armand Zunder. Met de aankomende investeringspiek in de mijnbouwsector bestaat de kans dat veel midden en hoger kader trekt naar de goud- en bauxietbedrijven. Dat gaat dan ten koste van zowel overheid als particulier.

Het is dan ook hoog tijd voor investeringen in kennis. “En de overheid hoeft dat niet te doen, want het particulier bedrijfsleven kan alvast beginnen, want zij gaan profiteren van mensen die over meer kennis beschikken en daarmee meer kunnen produceren”, zegt Zunder tegenover de Ware Tijd. Bij de economische piek vanwege de verhoogde investeringen is wel voorzichtigheid geboden.

De groei mag niet leiden tot oververhitting daar het schaarse kader zijn positie kan gaan uitbuiten. “En als er een schaarste is aan kader, kunnen zij hogere lonen eisen, wat tot inflatie kan leiden”, aldus Zunder. Hij heeft via eigen onderzoek vastgesteld dat het gemiddelde loon schommelt rond de negenhonderd Surinaamse dollar (ongeveer driehonderd euro), wat bij lange na niet genoeg is om van rond te komen.


9 REACTIES

 1. jammer dat onze wijze broeders niet willen inzien dat wij ons land zelf moeten ontwikkelen, geen enkele multinational gaat het voor ons doen.
  kijk maar naar wat we overhouden van onze goud industrie.
  de prijs van bauxiet is sinds de jaren 90
  flink gestegen, wat krijgen we ervoor.

  alles wat op of onder de bodem zit gaat voor bauxietprijs de deur uit.

  geen wonder dat we armoede hebben.

  wij moeten geloof in eigen kunnen hebben.

  de broeders die waarde toevoegen aan ons land
  eren en niet gewoon ook.

  in these matter,
  one monk did made his show
  jharap
  het staatsolie receptuur

  wie weigert dit grote voorbeeld te volgen
  weet dat hij rijk zal worden en de bevolking arm.

  odi


  Maak melding

 2. Sorry,ik ben het niet mee eens met meneer Zundert mbt de inflatie. Kijk om zo een zin neer te zetten is simpel maar laat hij dat dan onderbouwen. Misschien heeft hij onderzoek naar gedaan maar zoals zoveel onderzoekers heb je vaak oh zo veel uitkomsten van andere “deskundigen” die vaak elkaar tegenspreken.
  Is er nog een andere instantie/onderzoeker die zijn bevindingen kan toetsen ?
  Dus, laat de bedrijven het ALWEER zelf oplossen want dat deden ze AL JAREN MET OF ZONDER ONDERZOEK.
  De mensen dei hieravn het meeste VERSTAND van hebben ( HET BEDRIJFSLEVEN ZELF) komt niet met zo een statement maar ze zorgen dat ze goed personeel krijgen en de economie van Suriname had en heeft er ALTIJD baat bij gehad van deze deskundigheid en expertise van de bedrijven zelf.
  Als de grote bedrijven iets zeggen over economie e.d. dan heeft het zin want ze hebben de beste mensen in huis.

  Neem mij niet kwalijk dat ik dit zeg, maar ik heb het onderzocht op internet; heb zelf onderzoek gedaan.

  Groeten,
  Konimang Li


  Maak melding

 3. Behalve dat hier sprake is van een open deur intrappen, aangezien iedereen wel kan begrijpen dat je continue moet investeren in kennis, is het onzin om te stellen dat hoger lonen voor het kader zou leiden tot inflatie. Te meer als je zelf zegt dat het kader schaars is.


  Maak melding

 4. Als je je geleerden en wetenschappers laat vermoorden omdat ze een andere mening hebben. Dan heb het geen nut. Daarom vluchtten vele geleerde Surinamers naar andere landen….


  Maak melding

 5. Er zijn veel goed opgeleide Surinamers in holland.jammer dat ik niet bij deze groep hoor.In holland worden goed opgeleide mensen zonder pardon uitgesloten.De tijd gaat dringen.


  Maak melding

 6. Ik denk dat je beter kunt investeren in beveiligingstechnieken, alarmsystemen, animale beveiliging enz.
  Ik denk dat dat prioriteit nummer 1 is in suriname. Dagelijks worden mensen beroofd, vermoord en verkracht. Hoe wil je in kennis investeren als de veiligheid niet gewaarborgd is . Onderwijzeressen worden ook verkracht niemand voelt zicht veilig in suriname.
  Mensen durven hun kinderen niet alleen naar school te sturen, kinderen worden door de ouders naar school gebracht en opgehaald.
  Als men flink in deze technieken heeft geïnvesteerd dan moet kijken naar de volgende stap. Ik denk b.v. aan beschaving bijbrengen in het binnenland misschien
  kunnen we dan de terminologie bosnegers vervangen door beschaafde-negers? Wellcome in a civilised world. Overigens ben ik het volkomen eens met Pagaal intellectuelen uitroeien en dan schreeuwen om hulp hellllllllllp we hebben een achterstand wie wil ons helpen?


  Maak melding

 7. Eric nr.6. moeilijk torie man…waarom geeft Ned. de Suri’s hier in Ned. niet de kans, als zij daadwerkelijk willen helpen…om b.v. voor een bepaalde periode hun know-how daar aan de man te brengen, tegen een redelijke Ned. vergoeding(vaak en het liefst giften, dus geld als smeermiddel)
  Dit omdat Su de bedragen voor een goed opgeleide Surned niet op tafel kan leggen…maar nee zij sturen het liefst witte Jan en Miep.
  Die eigenlijk hun eigen kennis zitten te verbreden, iets dat Su echt niet vooruit laat schieten.

  Helaas wij moeten het zelf doen, het wordt tijd dat de Su. regering in overleg gaat met de Ned. regering om te vragen hoe of wat en waar niet.
  Waarom mag boeren dochter of zoon wel..

  Mevr T..Gool kan nu komen uitleggen


  Maak melding

 8. Om de kennis industrie een push te geven moeten wij meer vertrouwen hebben in onze eigen kunnen.Wij hebben de kennis in huis.Zie zoveel knappe Surinamers hier.Omdat wij niet durven om een project aan onze eigen ondernemer tegeven met de gedachte hij/zij kan het niet.Zelfs heb ik dit onder vonden dat een Surinamer het liever geeft aan een witte mens.Kennis dat nu door de Surinamers opgedaan zouden kunnen worden teniet gedaan alleen voor wat smeer geld.Zels meneer Bouterse die zei geef het aan een witte mens want dan heb je geen gedonder dat het uitlekt aan smeer geld dat je ont vangen hebt.Zie de adviseur van meneer Amarali.Ik hoop dan ook dat men gaat trachten het nu goed tedoen.Bouta kijk naar de miljoenen van telesur waar het gaat.Doe daar wat aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.