Oorzaak falende oogst in Zuid-Suriname onbekend

8

PARAMARIBO/KWAMALASEMOETOE, 15 apr – Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de herhaaldelijk falende cassaveoogst in de Inheemse dorpen aan de grens met Brazilië. Een regeringsdelegatie onder leiding van vice-president Ramdien Sardjoe is niet dichter bij een antwoord gekomen tijdens het bliksembezoek aan Kwamalasemoetoe. De tijd dringt.

Over enkele maanden moet de volgende oogst plaatsvinden. Het enige dat vaststaat, is dat bij het uitblijven van een gepast antwoord, de volgende mislukking voor de deur staat. Volgens het plaatselijke opperhoofd, Asongo Alalaparoe, is het verhaal de afgelopen jaren steeds hetzelfde geweest: hele opstanden cassave veranderen van de ene dag op de andere in humuspuin.

Ook maken horden draagmieren de Inheemsen het leven behoorlijk zuur. Als de aanplant het al haalt, wordt die binnen de kortste keren weggeknaagd. Sardjoe zegt dat ook de overheid staat te springen om een permanente oplossing. De voedselhulp die de laatste jaren bijna automatisch is geworden, is niet vol te houden. Er zullen binnenkort experts worden gestuurd voor onderzoek en een plan van aanpak.


8 REACTIES

 1. Wie zijn de experts? Heeft de overheid mij (Dr. Makhan) ooit om hulp gevraagt. Ik ben de enige Surinaamse entomoloog. Ik ben nu de grootste van Nederland, hebt al 300 nieuwe soorten op mijn naam. Welke Nederlander kan mij nu in halen met nieuwe soorten te ondekken. Wat doen die blanke Belgische en Nederlandse Entomologen in Suriname? Hoeveel soorten hebben ze al ondekt. Ze werken alleen aan 1 familie en ik met meer dan 15 families. Van Hydrochidae ben ik de grootste ter Wereld. Ik stopte de Amerikanen, Europeanen en de rest van de wereld in mijn zak. Ze vinden het heel moeilijk om met meer families te werken. Is het nu niet de tijd om alle kosten voor mij te betalen. Draagmieren blijven nu ook verjaardagen vieren hoor en waarom mogen ze nu niet dansen. Inheemsen hebben het aan hun zelf te danken. Alle vijanden die van draagmieren leven hebben ze daar uitgeroeid. Draagmieren zijn nu nummer 1, straks bij de rijst en bananenbacoven.


  Maak melding

 2. Eigen roem stinkt dr. Makhan alias Dewanand.
  Opscheppen over jezelf komt bij menigen (mij incluis) als arrogant over. Misschien is het niet zo, maar de toon van uw artikel zou mijns insziens wat gematiger en wat meer ingetogen kunnen.
  Indien u beweert te zijn wie en wat u bent zou ik u aanraden om niet te wachten totdat de overheid u om hulp vraagt, maar biedt onmiddellijk uw diensten aan de Surinaamse overheid aan. Help de inheemsen van Zuid-Suriname en voorkom een humanitaire ramp.
  Want de Surinaamse overheid zit met de handen in het haar!.


  Maak melding

 3. Ook mieren hebben problemen met de klimaats veranderingen en zoeken vanwege de vele regenval en overstromingen hogere gebieden op in het binnenland , en dus de oorspronkelijke bewoners van suriname; dus niet de indianen, eisen hun grond gebied terug!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  de mens moet hun grond gebied teruggeven, want als de mieren in opstand komen, dan beginnen ze vroeg of laat ook aan binnenlands bewoners als voedsel bron aan te zien… kijk uit voor de MIEREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Het is een grote schande dat men in Suriname nog geen antwoord heeft gevonden voor het verloren gaan van de aanplanten in zuid Suriname. Er zijn genoeg deskundige in het land Suriname die een antwoord op dit vraagstuk kunnen vinden.Deze mensen worden angstvallig vermeden.

  Amateurs van Nederlandse tuiniersverenigingen leren in avondcursussen hoe zij de zuurgraad van de grond kunnen opmeten en hoe men onvruchtbare grond vruchtbaar moet maken. Een opschepper als Dr. Makhan, heeft men dus echt niet nodig.Dit soort typen maakt het probleem alleen maar erger.


  Maak melding

 5. Leer ze ook rijst, mais en ook aardappelen te planten, aardappelen komen oorspronkelijk uit zuid-amerika. Zet een paar mierafroities uit om de mieren op te eten, als ze maar niet zelf door de inheemsen worden opgegeten. Als de natuur niet in balans is dan slaat het keihard terug.


  Maak melding

 6. DR MAKHAN alias dewanand ik vind jou een arrogante kwal die helemaal niet deugt en je komt zeker uit nickerie want daar alleen weten ze zo optescheppen same on you,wat doe je dan nog in nederland ga je geliefde suriname helpen dan ik ben nu 33 over 2 jaar ga ik voorgoed naar suriname om me krachten te geven en suriname te helpen met de werderopbouw


  Maak melding

 7. Gorilla je gaat met een plastick boot zeker.
  Je ben een echte Gorilla! Pedro ze willen daar alles gratis. Ik heb al veel voor niks gedaan. Je weet zelf hoe duur alles kost, de vliegticket en noem maar op. Hulp bieden wil ik wel, maar als je het geld niet meer hebt dan. Paagal en lekkerSLAAN jullie zijn de slimste van ons allen. Maar ze snappen ons toch niet. Is het niet de tijd om zonder kosten te vliegen. Ik zal altijd willen helpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.