Vrouwelijke leerkracht schuwt Surinaams binnenland

19

PARAMARIBO, 14 apr – De weerstand bij veel pas afgestudeerde vrouwelijke leerkrachten om in het binnenland te werken is een groot obstakel bij de aanpak van de onderwijsproblematiek in dit gebied. Dit zegt Adiel Kallan, parlementariër en topfunctionaris op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, Minov. Er worden uiteenlopende redenen opgegeven.

Ouders zien hun dochter niet graag vertrekken naar het verre binnenland met zijn gebrekkige infrastructuur en communicatiefaciliteiten. Maar ook de dames zelf zijn niet happig op de job, ook al is de kans op plaatsing in de kuststreek miniem. “Men wil de glitter en glamour van de stad niet opgeven”, zegt Kallan tegenover Dagblad Suriname. Maar volgens de dames zelf speelt meer.

“Ik wil niet naar het binnenland. Ik heb een dochtertje dat nog jong is. Men praat ook niet over de vele gevaren die in het binnenland schuilen. Verkrachting, diefstal en kroi (door magie gedwongen een ander liefhebben, red.) staan vrouwelijke leerkrachten in het binnenland te wachten”, zegt Deborah Denz. Zij is twee jaar geleden afgestudeerd, maar neemt genoegen met een baan als winkelverkoopster.

Kallan erkent dat de woon-en leefomstandigheden in het binnenland niet om naar huis te schrijven zijn. “Deze problemen maken dat het niet zo aantrekkelijk is voor bevoegde leerkrachten om naar het binnenland te vertrekken.” Prikkels als een ontberingstoelage sorteren nauwelijks effect. Het maakt het leven in het binnenland er niet makkelijker op. De meeste bewoners komen niet verder dan een deel van het basisonderwijs.


19 REACTIES

 1. Neem niemand kwalijk als hij of zij niet wil.
  Het binnenland is geen wandelpad.
  Het kan ook gevaarlijk, met alles en nog wat..
  De kans bestaat dat jij nooit meer de stad ziet of wil zien.(sabie).

  Men moet dit in Par’bo ook gaan begrijpen, en het liefst mensen uit de omgeving opleiden.
  Zij kennen de omgeving het best..met alles wat er bij hoort.


  Maak melding

 2. Vroegere leerkrachten waren verplicht om enkele jaren in het binnenland van Suriname te slijten.

  In deze post binnenlands-oorlogsefase is niemand bereid om in een wild west situatie onderwijs in het binnenland te gaan verzorgen. Te meer blijkt dat die wommies naar believen vrijelijk hun handen en onderhebbedingens laten wapperen.

  Mijn nichtje of dochter? No way!!


  Maak melding

 3. de onderwijzers hebben een leven dat uit werken bestaat, eerst les geven, 5 dagen per week en daarna naar huiswaarts per bus, en na 24 uur moet je weer zondag,s in de voor-middag voorbereiden om op tijd te arriveren om ,s-maandags weer les te geven op de school, dat werkt totaal niet,,, dus het is logisch dat ze weigeren en ik geef ze ook gelijk, voor die honger salaris in de bush bush gaan les geven………..


  Maak melding

 4. Vrouwelijke leerkrachten schuwen binneland.
  De argumenten van de vrouwelijke leer krachten is wezenlijk. Dit speelt trouwens al heel lang. Jammer is dat de opeenvolgende regeringen niet het vroeger model van bosland-onderwijzers hebben opgepakt. Daarbij werden vooral binnenlanders zelf opgeleid tot onderwijzers. De vele afgestudeerde binnenlanders zijn daar het resultaat van die periode. Misschien in plaats van stedelingen dwingen, binnenlandbewoners rekruteren die voldoen aan bepaalde minimale cognitieve eisen, maar vooral wel aan vormingsvoorwaarden ( goede instelling / goed met kinderen kunnen omgaan / creatieve geest etc ), hen goed betalen en hun materieel in staat stellen hun eigen kinderen te onderwijzen tot tenminste lager onderwijs en het vervolg in de stad of elders waar het kan, laten vervolgen. Het zou goed zijn om eens een onderzoek te doen om na te gaan wat het onderwijsbeeld is van binnenlanders anno 2007. Goed maar vooral vormend onderwijs kan helpen om scheefgroei tegen te gaan, ook in het bos. Er moet worden voorkomen dat geldverdienen ( op welke wijze dan ook ) de plaats overneemt van onderwijs en dat daardoor de gevaarlijke cyclus welke nu reeds heerst, zich voortzet.


  Maak melding

 5. Men zou kunnen denken aan middag onderwijs voor volwassenen in het binnenland.

  Ma dan moet de salaris zeker 150 % zijn voor de onderwijzers. En zeker met een ontberingstoelage. Omdat vooral de meiden dan smiddags niks te doen hebben in het binnenland, mogen zij mooi de volwassenen educatie brengen.

  Is toch 2 vliegen in één klap met dat onderwijs gedoe in het binnenland. En ook vooral vene belangrijk : er moet tot savonds 21 uur licht aanwezig zijn voor de schoolgaande kids en volwassenen , om hun huiswerk te maken.

  Met vr. groeten,……….


  Maak melding

 6. Ik vind het begrijpelijk dat iemand die in de stad is opgegroeidt niks voelt om in het binnenland te werken .
  Maar ik twijfel daarnaast wel aan de professionaliteit van deze leerkracht die Kroi als een van de reden aangeeft waarom ze niet naar het binnenland wil gaan werken , want ik denk dat de kans groter is dat ze in de stad gekroit wordt .
  waarom verteld ze niet over de binnenlandse kinderen die door leerkrachten uit de stad verkracht en soms zwanger worden gemaakt ??


  Maak melding

 7. Stomme webmaster, rascist,
  mijn posting was de 1e reactie.
  Waarom plaats jij het als 5e reactie ???

  En ga je nu deze reactie wegmaken ???
  Groeten,………..


  Maak melding

 8. de heer Kallan waarom wordt jouw regering niet gezorgd voor de basis voorziening in t binnenland die door de jaren heen achtergesteld is hopelijk dat de decentraliseren van het binnenland ten baten komt van het binnenland, als de mogelijkheden in nickerie kan waarom kan t ook niet sipaliwinie en brokopondo die aan zoveel natuurlijke rijkdommen bezit, als je die gebieden leefbaar en aantrekkelijk maakt zal t wel mensen aantekken en niet vergeten als t vroeger kon en waarom niet meer t is jammerlijk en discriminerend om die kinderen van t binnenland op te zadelen met onbevoegden krachten die niet eens kaas van rekenen noch nederlands kent


  Maak melding

 9. Laten ze bij het ministerie de lonen vergelijken tussen een onderwijzer in het binnenland en de stad.

  Ik durf bijna te wedden dat de economische wetmatigheid die zegt dat bij schaarste de prijs omhoog moet gaan, niet geld voor het binnenland…..

  Want volgens mij als je daar twee keer zoveel kan verdienen als in de stad en je ook geen kosten hebt voor je verblijf, de keus veel makkelijker zou zijn.


  Maak melding

 10. Nr.6 jangpang..waar kom jij met jouw verhaal vandaan….is er geen instantie waar zulke klachten naar toe kunnen (b.v. politie)..of zit jij uit je duim te zuigen….maar het liefst op je duim.


  Maak melding

 11. Mensen, de structuren in het binnenland lenen zich ten enen male niet voor om gericht onderwijs te geven.
  De mensen wonen wijd verspreid over verschillende watervallen/soela’s.
  Die arme kinderen zijn echt waar langer onder weg naar- of van school, dan dat zij onderwijs genieten.

  Men zal moeten komen tot het clusteren van een aantal dorpen om gericht iets te kunnen betekenen voor deze Surinamers.

  Of willen wij op elk der dorpjes een kleuter-lagere-, middelbareschool en een dependance van Anton de Kom gaan opzetten?

  Zullen de belastingbetalers die echtwel in Paramaribo zetelen en niet in het binnenland deze weelde kunnen opbrengen?

  Laten wij die mensen niet langer voor de gek houden en doen wat nodig is om er struktureel ontwikkeling te brengen.

  Sorry hoor,die loo’s en bere tradities zijn de ontwikkeling een groot sta in de weg.
  Ieder kind in dit land heeft evenveel RECHT op gedegen onderwijs, maar dan niet ad-hoc.


  Maak melding

 12. ha ha ha.(kroi).
  welll.
  ik ben zo vaak in de jungle geweest. met de hoop dat een moe-eh(bos negerin)mij gaat kroi-en.
  maar!!!. nee hoor?krijg ik juist een tijgerin achter me aan.
  hihihi.(have one nice day)

  PA-EH(mantjo.matjol,


  Maak melding

 13. Maar waar zijn de hoogopgeleide bosnegers?
  Prof.Mr.Dr. r. brunswijk of drs. Amafo zijn deze mensen de aboikoni’s en asmakoni’s van het binnenland?
  Als deze hoogopgeleide mensen representatief zijn voor het binnenland nou dat beloof niet heel veel goeds voor de toekomst van deze hoogbegaafde bosnegers in het binnenland van ons geliefd suriname.


  Maak melding

 14. Zoveel commentaar van mensen die zelf heel ver van alles zijn.
  Stuur je eigen dochter of vrouw en wanneer ze verkracht wordt, dan zal je wel anders piepen!


  Maak melding

 15. Wat een drukte om niks zeg. …. heel suriname is bush bush. Een beetje lopen door Paramaribo, en je zit zo in bush bush. Droom lekker verder.

  Marron


  Maak melding

 16. Geachte redactie,

  Het verbaast mij wat deze parlementarier naar voren brengt omtrent de rede waarom Surinaamse keerkrachten zich liever NIET in het binnenland van Suriname geaccommodeerd zien. Zijn uitspraken vindt ik dermate ernstig, stigmetiseren, bewust vals en bovenal racistisch.

  Deze parlementarier beroept op zich argumenten die wij reeds jaar en dag horen t.a.v. onze Afrikan-Sranamans in het binnenland van Suriname en in de stad en gaat deze parlementarier verder door te stellen dat het vervolgens tevens ook de schuld is van ongemotiveerd leerkrachten zelf die veelal uit dezelfde doelgroep komen en eerder kiezen voor de glamour in de stad. M.a.w. het is een “Afrikaans-Sramanan groepsprobleem”. Naar mijn mening uitspraken vanuit de mond van een man met een attitude van gevaarlijk, vanuit de geest van onderdrukking en nogmaals bovenal racisme.

  Vervolgens wordt de veiligheid van de leerkrachten zelf als het ware als een bijzaak genoemd, precies volgens de methode volgens een onderdrukt (racistische) scenario.

  Het klink allemaal onschuldig en als van zelfsprekend wat deze heer Kallan uitkraait. En sommigen onder ons zelfs politici, laten dit soort uitspraken maar voor wat het zijn. Echter, wanneer je je gaat verdiepen in de essentie van onderdrukking zoals tijdens de apartheid in Zuid-Afrika en de kolonialisatie en dekolonisatie van Afrikaanse landen in combinatie tot het racisme mondiaal en de wijze hoe de mechanismen of de methodieken daartoe in de praktijk toegepast werder en nog worden, dan zal je m.b.t. tot wat dhr. Kallan zegt, verbanden zien.

  Weinigen schijnen deze uitspraken goed geanalyseerd te hebben, laatstaan begrepen te hebben. De zelfde houding als bij het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. Men schijnt geen enkele inzicht te hebben wat racisme is, hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat, laatstaan om daar adequaat op te regeren. Vandaar ook dat de VHP in politiek Suriname vrijerlijk zijn gang kan gaan, men begijpt het toch niet en in Amsterdam -Zuidoost nog minder. En wanneer je mensen zelfs politici met de methodieken confronteert, dan kijkt men je heelmerkwaardig aan. En dat komt omdat men geen kaas van deze materie wat men racisme noemt, gegeten heeft.

  Vandaar ook een racitisch standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost, vlak onder de neus van die zelfde zwarte mensen die menen trots op zichzelf te zijn als zwarte en erop zweren dat zij ook heel veel van hun kinderen houden.

  En deze parlementarier Kallan kan zijn uitspraken doen, als een dief die opereert in het donker, niemend die het toch begrijpt en niemend die hem ziet.

  En zo kwam Adof Hitler in Nazi Duitsland vervolgens aan de macht, terwijl sommigen onder ons momenteel bezig zijn weer het wiel uit te vinden.

  Si na bribi, mi granma taki.


  Maak melding

 17. Ik mensen overall ter wereld zijn er gevaren. dus wie met het argument komt dat het binnenland te gevaarlijk is om er te werken moet binnen zijn vier muren blijven,want hier in de stad wordt je dood aangereden, verkracht,afgeperst en ga maar verder waar praten jullie nou over. jullie hebben een pedagogisch instituut gedaan als ik het goed heb. u bent opgeleid tot leerkracht staat er op je diploma dat je leerkracht ben geworden voor de kustvlakte. ieder mens met een gozond verstand zou moeten weten dat hij of zij een dienaar moet zijn voor het land Suriname.DE PERSOON DIE ZEGT DAT HIJ OF ZIJ NIET NAAR HET BINNENLAND GAAT WERKEN OM PROBLEMEN AL DAAR TYPEER IK ALS EEN HALFGEBAKKEN LEERKRACHT GELOOF ME EN HET IS EEN WET VAN DE NATUUR DIE JULLIE TEGENHOUD OM MET JULLIE KLEINGEESTIGEN TEGEN TE HOUDEN DE KINDEREN VAN HET BINNENLAND TE GAAN VERNIETIGEN. BLIJVEN JULLIE MAAR RONDLOPEN IN DE STAD DENKENDE DAT ALLEEN HIER SURINAME IS.DE mens met echte kennis zal het werk daar gaan doen en ongeacht de situatie aldaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.