FNV geeft voorlichting over AOW gat

14

Veel migranten zijn op latere leeftijd naar Nederland gekomen en hebben na hun 65e een AOW gat. Op een voorlichtingsbijeenkomst in de Amsterdamse Koningskerk met FNV-voorzitter Agnes Jongerius geeft Nederlands grootste vakcentrale tekst en uitleg.

Tijdens de bijeenkomst op zondag 15 april worden enkele honderden vooral Surinaamse belangstellenden verwacht. Ze maakt deel uit van een reeks van 50 bijeenkomsten in de Randstad. De FNV organiseert ze in samenwerking met organisaties van minderheden. In dit geval zijn dat de Coördinatiegroep AOW SurNeds en het Surinaams Inspraak Orgaan. De onderwerpen zijn afgestemd op vragen uit de doelgroep.

Op zondag 6 en woensdag 9 mei vinden nog twee bijeenkomsten plaats in respectievelijk Den Haag en Rotterdam. Die gaan opnieuw over het AOW-gat.

Zondag 15 april
14.00 – 17.00 uur
Koningskerk, Amsterdam Watergraafsmeer
Van ’t Hofflaan 20
1097 EP Amsterdam


14 REACTIES

 1. Voor 1975 was Suriname ook een deel van Nederland en we hadden dezelfde paspoorten en spreken de zelfde taal ook. Was het niet de Nederlanders die zelf de mensen naar Suriname gehaald heeft om die kruiden te kweken. Hebben mensen als slaven gebruikt. Europa is door die zelfde kruiden ook rijk van geworden. De vraag is hoe lang zullen ze nog rijk blijven. Als het blanken Surinamers zou zijn, dan was er niks aan de hand. Wat valt kleur op! De FNV zoekt alleen maar leden en zelf doen ze niks. Moesten ze het niet via de rechtbank uitvechten. Hoe zit het met de polen. Ze verstaan geen woord nederlands maar hebben wel de zelfde rechten. Nederland een rechtstaat vergeet het maar.


  Maak melding

 2. Veel van onze mensen weten niet hoe het komt dat ze later geen volledige AOW zullen krijgen. Daarom is het goed dat de FNV deze moeite neemt.


  Maak melding

 3. Voorlichting en informatie kan een heleboel ellende voorkomen.
  de AOW is een voorziening voor mensen die vanaf 1956 in Nederland wonen.dus toen ingesteld voor Nederlandse ingezetenen.
  De teleurstelling voor ex- Rijksgenoten,waarom zij ondanks dat zij Nederlanders waren en geen aanspraak maken op volledige AOW moet goed uitgelegd worden.
  gelukkig dat de FNV, het voortouw neemt om mensen te informeren.
  Wordt lid van een vakbond die kan heel veel voor je betekenen.


  Maak melding

 4. Ik hoorde van de week dat het 30 juni/1 juli comite reeds enkele jaren geleden zich heeft sterk gemaakt voor oplossing AOW gat.

  Samen met het FNV heeft de beweging een info loket in Suriname opgezet.

  Ik ben benieuwd wat er in die tussentijd is bereikt om ook de politiek te bewegen om hier een oplossing voor te vinden.

  Het heeft namelijk geen zin te gaan luisteren naar verhalen op een AOW-gat bijeenkomst, die slechts de huidige opvatting daarover uiteenzet.

  Wij willen geen uitleg, wij willen actie, zodat het gat gedicht wordt.


  Maak melding

 5. Waarom lid van een vakbond! Ze verdienen veel geld en zelf doen ze niks! Moet de FNV niet eerst voor vechten. Surinamers zijn ook Nederlanders hoor. Hoe zat het met de ouderen in Suriname voor 1975. Surinaamse ouderen hebben nooit wat van Nederland gekregen.


  Maak melding

 6. mensen we moeten reeel blijven. recht op AOW hebben mensen die hier wonen en/of hebben gewoond. nationaliteit doet er niet toe ! ook als iemand van orgine nederlander is en op gegeven moment naar het buitenland vertrekt, dan krijgt die nederlander ook een aow gat. dat is gewoon de wet.

  mensen zijn hier gekomen en hebben niet willen werken (de goeie niet te na gesproken) waardoor ze geen pensioen hebben opgebouwd en derhalve na hun 65ste afhankelijk blijven van de bijstand. zelf ken ik een heleboel oudere surinamers die wel gewerkt hebben en die ondanks het aow-gat een inkomen boven bijstandsniveau hebben. Zij zijn dus niet afhankelijk van de bijstand.

  daarnaast heeft de mogelijkheid altijd bestaan om de jaren die je hebt gemist in te kopen. geen hond die dat heeft gedaan. en nu maar klagen. mensen vraag de politiek om iets aan deze problematiek te doen maar steek de hand in eigen boezem, voordat u anderen verwijten maakt.


  Maak melding

 7. Ik wil even twee dingen kwijt.
  Ja, ik heb de kans gehad om mijn gemiste 11 jaren in te kopen. De SVB wilde NF 50.000 van mij en met mijn minimumloon van toen kwam ik niet ver. Op mijn bezwaren dat ik op school zat en geen of heel weinig verdiend had in Suriname werd niet ingegaan. Maximale premie over de gemiste jaren en daarmede basta.

  Toch ben ik blij dat ik niet gedaan heb (zie de kleine gids die voor 12 euro in de boekhandel te koop is).
  Waarom? Suriname heeft het sociaal verdrag met Nederland niet getekend. Dat betekent dat de wet BEU (beperking export uitkeringen)voor ons van toepassing is en in deze wet staat dat de AOW uitkering beperkt wordt tot 50% van het minimumloon oftewel 700 euro per maand als je naar Suriname remigreert. Wel nu mijn voordeel. Als ik had ingekocht zou ik 1.000 euro aan aow ontvangen. Ga ik naar Suriname dan verlies ik niet alleen mijn afkoopsom, maar ook 300 euro per maand. Nu krijg ik net onder de 700 euro en val dus buiten de boot. Vechten voor een hogere AOW heeft dus geen zin omdat Nederland het meerdere boven de 700 euro zal afromen.
  Gelukkig dat ik naast mijn aow een aardig pensioentje heb opgebouwd en dat ze daarvan afblijven.


  Maak melding

 8. Ik qweet niet precies wat jij bedoeld omdat ik reageerde op een punt van winnie. Maar ja als je mijn punt is dat ik ondanks de korting in suriname lekker kan leven met mijn aow en pensioen


  Maak melding

 9. John en die koting heb je niet te danken aan de Ned. autoriteiten, maar aan de Surinaamse omdat ze te beroerd zijn om het sociaal verdrag met Nederland te tekenen, wat ten koste gaat van duizenden Surineds die graag willen remigreren.


  Maak melding

 10. Dat laatste klopt 100%. Wat hun beweegreden hiervoor is weet ik niet. Kennelijk zijn ze te dom om in te zien dat ze in hun eigen vingers snijden. Dit weerhoudt een heleboel Surinamers om te remigreren en als we aan remigratie denken moeten we ook aan deviezen denken. Hierdoor loopt Suriname jaarlijks honderden of misschien zelfs miljarden aan deviezen mis


  Maak melding

 11. Mijn moeder was Surinaamse, maar is later naar Nederland verhuisd, zodat ik dus in Nederland ben geboren. Toen ik acht was, is ze terug gegaan naar Suriname, dus ik moest mee. Ik ben er opgegroeid, heb er voor de klas gestaan(Julianaschool) en ben op mijn 23e terug gegaan naar Nederland met man en kinderen. Toch wordt ik gekort op mijn AOW, omdat ik een tijd in Suriname heb gewoond en geen premies heb afgedragen. Was dat niet de taak van de Nederlandse overhead? Destijds was Suriname nog in Nederlandse handen! Ik moest mijn klas nog leren dat Juliana onze koningin was! Niemand heeft me wat verteld, totdat ik mijn AOW kreeg en nu is het te laat. Ik heb van alles geprobeerd, maar zelfs de nationale ombudsman kon niets voor me doen. Ik voel me bestolen. Maar ik begrijp dat Nederland dit nooit gaat rechttrekken, want dat zou ze veel geld gaan kosten. Ze zullen wel wachten tot al die oude Surinaamse AOW-ers dood zijn.


  Maak melding

 12. Nederland zal NOOIT betalen! Niet aan de Surinamers! Ze willen niet eens sorry zeggen voor wat ze in het verleden gedaan hebben.
  Nederland wil plunderen en uitbuiten en verder niks!
  Waisting time!
  De zee pakt het wel een keer terug van ze!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.