Onderhandelingsteam West-Suriname bijna gereed

5

PARAMARIBO, 12 apr – Het team dat namens de regering de onderhandelingen zal voeren over exploitatie van de bauxietvoorraden in West-Suriname is zo goed als rond. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Na goedkeuring door de regering zullen de volgende stappen vlotter worden genomen naar het opstarten van de onderhandelingen.

Wanneer het zover is, valt moeilijk te zeggen. Er zijn nog wat maatregelen te treffen. Het onderhandelingsteam krijgt een gewichtige taak opgelegd. “Er zal belangrijk werk verricht moeten worden dat effect zal hebben voor zeker veertig jaar. Dat betekent dat je goed moet kijken hoe je deze zaak gaat aanpakken”, zegt Rusland. Er is daarom goed overwogen welke deskundigen op te nemen.

Eerder is aangekondigd dat het in Londen gevestigde Jet Investments van de Surinaamse broers Jethoe geraadpleegd zou worden. Jet Investments heeft vaker aanbevolen om de voorraden bauxiet en andere mineralen zo duurzaam mogelijk in te zetten voor Suriname’s ontwikkeling. Missers uit het verleden mogen niet herhaald worden. Er is ook een team samengesteld dat de onderhandelingsstrategie moet uitzetten.


5 REACTIES

 1. Heel simpel komt het hierop neer, dat Suriname geen ‘cash’ moet innen middels uitverkoop cq consessie’s.

  De opbrengsten uit de grondstoffen moet een soort 50/50 deal zijn, plus moet Suriname participeren in de aandelen van de betreffende bedrijven die de ontginningswerkzaamheden gaan uitvoeren.

  Als wij destijds aandelen van ALCOA in hadden geparticipeerd, hadden we nu een cashflow die meerdere malen de begroting van Suriname behelst…


  Maak melding

 2. laatse rit je hebt gelijk gewoon 50/50 doen en als ze niet willen oprotten dan maar ,maar niet het land leeg plunderen zo kan de staatskas weer aangevuld worden


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  Komt juist hierop neer dat de geest van Cornelis Gerard Anton de Kom, daadwerkelijk aanwezig is op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, opdat zijn idealen voor een welvarend Suriname, uiteindelijk in het belang van alle Sranamans waar ook ter wereld woonachtig, verwezenlijkt kan worden.


  Maak melding

 4. Beste lezers,

  Het is jammer dat wij als Surinamers het nog steeds niet door hebben wat in Sur. gebeur.
  Suriname is geweg een doorvoer land van grondstoffen.

  De regering waarvan de NPS weer de aanvoer heeft, heeft 60 jaren geleden ook de deal met Alcoa afgesloten zonder dat wij iets van gemerkt hebben.

  De mijnen zijn 60 of 70 jaren geëxploiteerd zonder dat wij iets van gemerkt hebben in economische vooruitgang niet te spreken over zichtbaren monumentale gebouwen of educatieve vooruitgangen van het volk.
  Weet u dat het op dit moment een heel grote vraag is aan bauxiet??
  Over 5 a tien jaar is de prijs van het bauxiet 20 maal verdubbeld.

  De chinezen zitten te springen om bauxiet, gelet op hun nieuwe aanpak van zaken doen.
  De chinezen, bieden ook de beste voorwaarden de beste prijs.
  De chinezen weten ook dat de kwaliteit die wij in de grond hebben een van de beste is.
  De chinezen willen zelfs een half fabricaat, assemblage en eventueel leren hoe jij je eigen pannen, poten en lepel fabriek kunt opzetten.

  Waarom zouden wij de exploitatie aan de Alcoa, Billiton of Suralco moeten geven.
  Hebben wij ons lees niet geleerd.

  De mensen van Alcoa, Billiton of Suralco weten precies wat zij doen, het is alleen plukken, en plukken. Zo verplaatsen zij de division naar andere landen in de regio, bv. Trinidad, daar is de werkloosheid nihil, en in Suriname waar de grondstoffen vandaan komen is de werkloos
  Schrikbarend.

  Ik denk dat wij verstandig aan doen om met de chinezen te gaan onderhandelen want, zie maar zelf wat zij in de derde wereldlanden investeren, ook in Suriname investeren zij heel veel.

  Heeft de Alcoa, Billiton of Suralco weleens in Sur.Zulke investering gepleegd in al die jaren dat zij daar zijn? Neen dus, wij moesten uit Sur.vluchten om ons heil elders te zoeken.
  De beste wegen en huizen die zij gemaakt hebben is richting de mijnen en de bungalows voor hun eigen personeel.

  Surinamers, wordt wakker.
  Deze heren in de regering zijn alleen voor hun eigenzaak oftewel belangen, niet voor een totale Surinaamse belang.

  2 item

  Hoe kan het zijn dat de heer Weidenbos een 2 of 3 bruggen gebouwd heeft met als onderpand de opbrengst van het bauxiet en dat binnen 3 jaren is afbetaald ???? Hoe staat het dan met de overige 57 jaren ? Waar zijn de gelden naar toe geweest, en wie is daar voor verantwoordelijk ? leven wij allen maar om lekker te eten en te feesten??

  Door bosje en herrenberg zijn de chinezen in Suriname gekomen om daar de mensen te verlichten van hun dagelijkse pijn en frustratie. Zie maar aan de overvallen en inbraken die er dagelijks gepleegd wordt.
  Als de regeringen en hun handlangers daadwerkelijk van Suriname hielden, zouden zij op pad gaan naar landen die de zelfde producten exporteren om te zien hoe zij het doen.

  Waarom wordt er niet een referendum gehouden onder bedrijven in Suriname om te bezien hoe wij dat beter zouden kunnen aanpakken.

  Ik hoop allen maar dat wij nu kunnen inzien dat er alleen maar zand in de ogen van onze kinderen en mensen die van het land houden gegooid wordt.

  J.de Denker


  Maak melding

 5. Leuke reacties op dit stuk.
  Ik ben zelf ook van menng dat sur. niet alleen met Alcoa en Billiton moet onderhandelen maar ook met andere landen en bedrijven.
  Pas als iedereen ziet dat sur met zijn product als het ware op de veiling staat gaan ze het meeste bieden.
  Je ziet bij grote bedrijven in euopa die overgenomen worden. Als er meerdere bieders zijn wordt er een soort veiling gehouden en wie het meest bied krijgt het.
  Dus gewoon doen.
  anders gaan we het zelf winnen.
  Gedroogdgd bauxiet zonder enige bewerking levert ook geld op. Dan ontvangen we ten minste al het geld voor ons waar zonder tusenkomst van multinationals.
  Die tijd is al voorbij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.