zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCentrale Bank van Suriname ziet gezag hersteld

Centrale Bank van Suriname ziet gezag hersteld

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 apr – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, is de gevolgen van de monetaire ontsporingen goeddeels te boven gekomen. Dit staat in een gedenkboek uitgegeven in verband met vijftig jaar CBvS. De plaats van gerespecteerd en gezaghebbend instituut in de gemeenschap is teruggewonnen. Suriname ervaart de gevolgen reeds.

De resultaten van het herstelbeleid zijn reeds duidelijk zichtbaar: de economie groeit en de inflatie is onder controle. Volgens het boek Ontsporingen op weg naar Monetaire Soliditeit, is de geschiedenis van de bank op te delen in drie fasen. De eerste vijfentwintig jaren verliepen vrij gunstig. Het tij keerde drastisch na de militaire machtsgreep van 1980.

De toestand van de overheidsfinanciën verslechterde snel. De geldtoevoer uit het buitenland verminderde vanwege lage bauxietprijzen en opschorting van de ontwikkelingssamenwerking door Nederland. Voor de bank breekt een geheel andere fase aan in haar bestaan. De economie raakt bijna twee decennia lang verstikt in een zichzelf versterkend proces van onder meer budgettaire tekorten.

Kenmerkend zijn ook wegvloeiende deviezen en afkalving van de waarde van de Surinaamse gulden. Pas in de loop van 2003 lukt het met veel pijn en moeite voor langere tijd een zeker herstel af te dwingen en breekt de derde bestaansfase aan. De overheidsfinanciën op kasbasis worden in evenwicht gebracht en bij wet zijn fundamentele institutionele hervormingen doorgevoerd.

De monetaire autoriteiten hangen sinds kort zware straffen boven het hoofd als zij het wettelijk vastgesteld maximum overtreden voor de staatsschuld en voor de opname van kortlopende voorschotten bij de bank. De achterliggende gedachte is dat een evenwichtig financieel en monetair klimaat een noodzakelijke voorwaarde is voor sht garanderen van meer reële welvaart voor de bevolking.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. Natuurlijk een ieder die langs komt, komt met giften…India, China, Holland.

  Jaren ’80 leeg gezogen door tegenstanders,
  Nu door waarschijnlijke vrienden handen laten vol stoppen.


  Maak melding
 2. A tan so,

  Ik denk dat jij een zeer kort geheugen hebt anders had je door dat dat grote staatsschuld gecreerd is door Bouta en Wijdenbosch

  Jouw baas Bouta zei ooit ach Surinamers hebben een kort geheugen, zij vergeten heel snel, de man bedoelde kennelijk zijn eigen aanhangers mensen als jij dus.


  Maak melding
 3. nr 6. Afro…zoek een andere naam….deze Afro is te dom, hij kan gewoon domweg geen Afro zijn.

  Nogmaals wie en wie stonden in de rij (jaren 80/90) om gratis(of 1 op 1) USD (dollars) in bezit te krijgen, het gebeurde haast elke week, wie en wie.

  Jij weet het niet, ik laat niks weten, zoek het zelf maar uit domoor.

  En wie heeft na 2002….250 mil USD. schuld gemaakt. Ben je loco of loca


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES