Arbeidsmarkt Suriname beperkt voor gehandicapten

6

PARAMARIBO, 9 apr – Mensen met een lichamelijke handicap in Suriname hebben de grootste moeite aan de bak te komen. Dit staat in een onderzoeksrapport van studenten van de Nederlandse Avans Hogeschool. De arbeidsmarkt is moeilijk toegankelijk voor deze groep, hoewel bedrijven vrij makkelijk te vinden zijn voor donaties aan instellingen voor gehandicapten.

Volgens de onderzoekers zien veel werkgevers lichamelijk gehandicapten als een grote kostenpost. Het risico van extra ziektekosten zou te groot zijn. Het is voor menige werkgever een onoverkomenlijke barrière. Ook worden lichamelijk gehandicapten gecategoriseerd als een groep die laag staat op de maatschappelijke ladder. Het bedrijfsleven zou niet veel aan hen hebben.

De resepondenten zeggen zich geen raad te weten met mensen met een lichamelijke beperking. Aanbevolen wordt dat de overheid de werkgevers financieel ondersteund. Een financiële vergoeding bij het aannemen van een lichamelijk gehandicapte zou een stap kunnen zijn in de goede richting. Ook zouden lichamelijk gehandicapten begeleid kunnen worden naar en op de arbeidsmarkt via job coaching.


6 REACTIES

 1. En heeft deze huidige regering daar wel oor naar dan? Ze zijn te druk bezig de staatskas leeg te maken.Laten die Brazilianen en Chinezen alvast verplicht een vreemdelingenbelasting betalen in dit land


  Maak melding

 2. Naar het model van verschillende landen zou de overheid één of meerdere werkplaatsen moeten opzetten waar de mensen in eerste aanleg arbeidstherapeutisch worden bezig gehouden dan wel begeleid. Uiteraard tegen de vigerende betaling.

  De particulieren kunnen zich m.i. die luxe niet veroorloven, ook al zouden zij dat willen. Op dit moment moeten aale eindjes aan elkaar worden geknoopt om te kunnen concureren dan wel overleven.

  De aandacht welke deze groep behoeft dient onder controle van lanti te staan.


  Maak melding

 3. Bepaald percentage verlaagd loonbelasting voor deze mensen. De werkgever heeft dan niet die werkdruk en produktie-nivo van mindervalide op zijn nek te torsen.

  Weet de Overheid uberhaüpt over zulke maatregelen??? En hoe zulke maatregelen toe te passen en te kontroleren ???

  Een ondernemer moet ook kansen bieden aan mindervalide mensen voor promotie, meestal zijn deze mensen meer-integer op de werkvloer als dat de gewone werknemers zijn.

  vriendelijke groeten,…………


  Maak melding

 4. schandelijk dat er hiervoor geen mogelijkheid is .het is hoogtijd dat men ook voor deze mensen een oplossing komt.ze zijn tenslotte niet zo geboren.schandelijkis dat om zo met je eigen mensen om te gaan.


  Maak melding

 5. Ik zit behoorlijk in dubio met dit artikel.
  Het roept een aantal vragen bij mij op waar wel het antwoord op gegeven zal moeten worden om de volgende stap(pen) te kunnen zetten.
  Het is prijzenswaardig dat dit probleem(want dat is het)nu benoemt wordt want dit bestaat al decennia zonder dat er aandacht aan werd besteed.
  dan de vragen
  1.het initiatief tot dit onderzoek komt van?
  2.Wat verwacht men met de uitkomst(en) te doen?
  Het lijkt mij nuttig om aan de hand van hetgeen in het artikel staat nader op deze materie in te gaan en dat mis ik in het artikel en misschien is dat wel aangegeven in het rapport dat door Avans is uitgebracht eventuele aanbevelingen en suggesties hoe tot een start in de richting van dit probleen te tackelen en oplossingen aan te dragen.
  Wij moeten niet vergeten dat dit een hardnekkig probleem is en kijk maar naar de situatie in Nederland waar de overheid er oog voor heeft en door allerlei maatregelen waaronder subsidies toch moeizaam resultaten bereikt(denk aan tv spots van UWV)Dat werkgevers het als een risico en groot kostenpost aanmerken kan wel zo zijn maar men moet dan ook in ogenschouw de produktiviteit nemen die lichamelijk gehandicapten(=minder validen)leveren en uit diverse onderzoeken blijkt dat dat in veel gevallen hoger ligt dan bij validen als men maar zorgt dat de opleiding en het soort werk aansluit bij de mogelijkheden die minder validen hebben.
  Het is duidelijk dat de oplossing niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid is maar dat ook de vakbonden en werkgevers organisaties hun verantwoordelijkheid hebben.
  Een aantal suggesties om tot een plan de campagne te komen is dat de overheid beslist om een bepaald percentage van haar ambtenaren apparaat te laten bestaan uit minder validen en men kan dan van dit startpunt bekijken op welke plekken en wat voor scholing nodig is en dan ook starten met adequate scholing.
  De vakhonden kunnen in overleg met werkgevers organisaties ook tot voorstellen komen en met name in de sectoren waar een cao ten grondslag ligt om zaken dienaangaande in de cao te regelen.
  De overheid kan aan de ziektekosten kant maatregelen treffen en vooral nu men bezig is een ziektekosten verzekering van de grond te krijgen.
  Een eerste en hoopvolle stap zou zijn als de overheid het voortouw nu neemt en een commissie benoemt die dit van overheidswege gaat bestuderen en met voorstellne komt.


  Maak melding

 6. confused: wie bent u ik ben erg benieuwd,normaal gaat niemand op z,n bericht reageren waarom u wel,

  het zal met mijn nooit goed komen, ik ben inmiddels wel xx jaar, en ik mis suriname heel veel,maar waarom mis ik suri heel veel weet ik niet, en hier voel ik me niet thuis.7777 wie bent u.

  wat ik zie , ik kan dit land nooit een schop geven en weg gaan zonder te bedanken, maar willen de surinamers mij wel hebben zien zij mij wel komen,nee denk ik.

  zij zijn niet van gediendt,en de politiek ook niet, wand de politiek heeft nooit gezegt dat de surinamers die weg van suriname is gegaan ,die mogen weer thuis terug keren, waarom wil ik zo hebben, omdat ik het niet weet waar mijn root licht in suriname of in india, daar in india kan ik mijn root nooit vinden, dus ik ben van mijn worteld afgesneden, en nu ben ik van suriname ook afgesneden.

  mag ik het zeggen dat ik altijd naar suriname mag terug keren zonder engkele tegen werking.

  wie zal dit schelen, wat in mijn hoofd omgaat,er is niemand op aarde die met mijn echte suriname gevoel kan [koesteren]wat doen.

  ik heb ergens gelezen dat de heer bouterse zie , dat zij rust in suriname wil, en dit heeft mij doen denken dat ik eventweel wel mijn gevoel nu kan uiten.

  uiten anders wilde ik niets van suriname hebben omdat ik erg bang bent. dat wij van nederland niets mogen zeggen.okeee 7777 ik stop er mee, alleen u zal /hoop ik dat u mij begrijpen zal.ik ben in de waar sorry

  Naar boven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.