vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurVolwaardige journalistiek in Suriname pas over tien jaar

Volwaardige journalistiek in Suriname pas over tien jaar

-

Does Travel - naar Suriname

Het zal nog tien tot vijftien jaar duren voordat er weer sprake zal zijn van volwaardige en vrije journalistiek in Suriname. Dit zegt journalist Nina Jurna. “Het probleem is dat de politiek de journalistiek heel lang heeft gebruikt voor haar doeleinden”, aldus Jurna. “Dit gecombineerd met het verleden van angst en intimidatie tijdens het militaire regime. Daardoor is er veel verloren gegaan. Maar ik denk dat het de komende tien tot vijftien jaar weer zal gaan groeien.”

Op de vraag of zij voor zichzelf een voorhoederol weggelegd ziet, zegt ze: “Ik ben geen leraar. Maar ik hoop door alleen al wat ik doe, anderen daarvan enthousiast worden. Uiteindelijk moet je het allemaal zelf doen. Ik vind het daarom al een gehele geruststelling dat mijn dochtertje nu opgroeit met de tune van het jeugdjournaal. Daarom zou ik het ook prachtig vinden als er ook een eigen Surinaamse versie van Sesamstraat zou komen.”

Jurna was afgelopen week in Nederland voor de presentatie van haar boek ‘Standplaats Paramaribo’ en kreeg daarvoor grote mediabelangstelling. Daarin vertelt Jurna over haar journalistieke ervaring en privé-leven in Suriname sinds haar emigratie in 2000. Het is uitgegeven door het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). “Het is een afsluiting van iets waarvan ik niet wist dat ik dat in mij had; ik meer ben dan een correspondent.”

Afgelopen woensdag heeft ze het eerste exemplaar overhandigd aan de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. “Migreren betekent tegenwoordig niet dat je een land loslaat maar dat je één erbij krijgt”, zei Cohen. “Er ontstaat een nieuwe dynamische relatie. Die tussen Amsterdam en Suriname is hiervan één bij uitstek. Ik hoor steeds vaker personen zeggen: ‘Suriname is mijn land en Amsterdam is mijn stad.’ Daarom ben ik trots om het eerste exemplaar te mogen ontvangen.”

In een groot interview met Iwan Brave vertelt Jurna over haar ambities. “Het is nog niet klaar. Ik ben nooit tevreden. Waar ik nu sta, is niet echt nog wat ik wil.” Lees verder voor een uitgebreid verslag met foto’s van de presentatie op iwanbrave.blogspot.com

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. Weer zo’n onnozel verhaal…jammer dat men zulke denkbeelden voor anderen neer zet jammer..jammer..slechte mensen of gewoon dom.


    Maak melding
  2. Wie het kruis heeft zegent zichzelf. Het wordt door de jaren heen gewoon kapot geregiseerd.

    Het is niet waar wat waar is! Het gaat er om wat men ons voorschotelt als- of wat doorgaat voor waarheid.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES