Surinaamse overheid moet groentensector helpen

3

PARAMARIBO, 7 apr – Zonder overheidshulp zal de commerciële groententeelt het niet redden. Dit stelt het oppositionele A1. Vooral de afzet moet geregeld worden via onder meer het aanboren van extra exportmarkten. Anders zullen duizenden boerengezinnen nog verder verarmen en de sociaal-economische situatie op het platteland verslechteren.

Het argument van overheidswege dat de producenten ook zelf naar markten moeten uitkijken, is niet vol te houden. “Arme boeren die produceren om te overleven, hebben geen tijd om naar afzetmarkten te zoeken”, zegt A1-fractieleider Jiwan Sital tegenover de Ware Tijd. Er heerst al enkele maanden een marktoverschot, waarbij de groenten tegen lage prijzen moeten worden afgezet.

Dagelijks worden grote hoeveelheden vernietigd. Ingrijpen had dus al lang moeten plaatsvinden. Onder meer Trinidad heeft belangstelling getoond voor agrarische producten. Nagaan wat er precies kan worden afgezet, is dan weer werk voor het ministerie van Buitenlandse zaken. A1 heeft wil via een interpellatievoorstel de regering ter verantwoording roepen in het parlement.


3 REACTIES

 1. Zeker door meer met gif te spuiten. Waarom laten jullie de Arme boeren met gif spuiten. Is het niet jullie schuld dat ze Surinaamse groenten moesten afkeuren, omdat er veel gif in zat. Al het wins door het dure gif weg. Jullie willen zelf met die andere landen samenwerken, dus hou jullie prijzen nog lager. Niemand is van plan duur voor te betalen. Je gaat me niet vertellen dat de boeren alleen maar groenten planten, ze doen meer dan dat. Iedereen wil gau geld verdienen en expres gif spuiten vind ik onmenselijk. Eten jullie die groenten nu zelf op. Waarom is gif nog te koop en wat doet de Wereld Natuurfonds.


  Maak melding

 2. goed gebaar maar laat de overheid de mensen stimuleren om met biologische produkten te beginnen we hebben de mogelijkheden zat in suriname gooit maar een pit sinaasappel op de grond zo vruchtbaar is de grond van Suriname niet vergeten de binnenlands bewoner die t al jaren zonder giftige stoffen doen we zullen allemaal er baat bij hebben voor onze gezondheid in Suriname ps wanneer zal er wat gedaan worden in de supermarkten en combemarkt die vervallen produkten verkopen en de gezonheid van onze bevolking in gevaar brengt


  Maak melding

 3. De landbouwers dienen zelf een produktschap voor groenten en fruit in het leven te roepen, waar zij zich dienen aan te sluiten.
  Dit produktschap mag niet politiek of etnisch gebonden zijn, en zal sec de belangen van haar leden moeten behartigen.
  De leden van deze organisatie moeten er ook op letten dat zij geen nobody’s als bestuurders aanstellen, maar mensen (technocraten) die goed opgeleid zijn en ook verstand hebben van zaken.

  Onder deze ‘belangen’ wordt ook bedoeld dat dit instituut het voortouw neemt voor haar leden zowel binnen als buiten Suriname.
  In Suriname dient zij bv de spreekbuis te zijn van de sector met o.a. de overheid of andere organisatie’s.
  Voor wat betreft het buitenland dient
  het produktschap allerhande informatie (uit de Caricom, Amerika en Europa) te verzamelen voor wat betreft: wetten & regels, mogelijkheden, kansen, etc. voor het afzetten van landbouwprodukten in die gebieden.

  Ergo, de landbouwers dienen zelf een krachtige (eigen)servicecenter op te zetten
  die daarna samen met de overheid eea kan uitstippelen ten faveure van haar leden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.