zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieBeroepskans voor verdachte Surinaamse politici

Beroepskans voor verdachte Surinaamse politici

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 apr – Er komt eindelijk een beroepsmogelijkheid voor verdachte politieke ambtsdragers. Dit meldt het ministerie van Justitie en Politie. Er is reeds een voorstel ingediend bij het parlement voor wijziging van de Wet In staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers. Volgens advocaten moet meer worden gedaan.

“Je moet deze hele wet en het grondwetsartikel dat hieraan voedingsbodem heeft gegeven schrappen”, zegt advocaat Hugo Essed tegenover de Ware Tijd. Artikel 140 van de Grondwet schrijft het Hof van Justitie voor als enig rechtsprekend orgaan voor politici die een scheve schaats rijden in een openbare functie. Volgens Essed moesten de wet en het grondwetsartikel politici een begunstigde positie bezorgen.

In de praktijk bleek dit anders uit te pakken. Directe aanleiding voor de wijziging is de aanklacht van ex-minister Errol Alibux bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. Hij vindt dat geen eerlijke procesgang heeft plaatsgevonden in de corruptiezaak die tegen hem is gevoerd. Volgens het wetsvoorstel zullen in eerste aanleg drie rechters worden aangesteld.

In hoger beroep wordt het aantal rechters opgevoerd tot minimaal vijf. In beide gevallen blijft de rechtspraak voorbehouden aan het Hof. Essed vindt dit maatschappelijk beter te verteren. “Rechters worden op dezelfde wijze als een burger berecht volgens onze wet. Waarom moeten de politieke ambtsdragers een uitzondering zijn en een specifieke rechtsgang hebben.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Het is toch schandalig dat hier aandacht moet worden besteed. Ambtsdragers dienen zich simpelweg haaks te houden.

  Mocht er onverhoopt iets mis gaan dan heb je nog altijd de keus om principieel het bijltje er bij neer te leggen.


  Maak melding
 2. Deze Chan is zelf een zeer grote hypocriet. Iemand die de beschermende hand boven drugs houdt, zal NOOIT overgaan tot de kern van structurele criminaliteit. Eens stond in de krant dat er een soort chemische laboratorium zou komen, WAT IS DAARMEE GEBEURD????????????? Nee, Chan zal zo een laboratorium NOOIT tolereren, want dan zullen hij en zijn smerige kliek een reis krijgen naar planeet maan. DAT IS TOCH REINSTE VOLKSBEDROG!!!

  GRoeten en reacties voor Joyce


  Maak melding
 3. Dag Joyce,

  Ben jij de Joyce Truideman die op de Graaf van Zinzendorf Mulo in Suriname heeft gezeten. We waren toen schoolvriendinnen. Graag verneem ik het van je als het zo is.
  Laat dan je emailadres achter bij dit forum.

  Groetjes,

  Patricia


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES