Surinaams oppositielid voor proces Decembermoorden

13

PARAMARIBO, 5 apr – Het strafproces rond de Decembermoorden is te vergevorderd om nog tegen gehouden te kunnen worden. Dit zegt fractieleider Jiwan Sital van de oppositionele A1. Amnestie zoals voorgestaan door de eveneens oppositionele NDP, is nu niet aan de orde. De belangrijkste voorwaarde ontbreekt.

Er zou eerst vonnis gewezen moeten worden en gevangenisstraffen moeten zijn opgelegd. Minister Santokhi van Justitie & Politie begaat wel de blunder om de oppositie te betichten van onruststokerij. De kiem ligt in eigen gelederen. “Als een coalitieleider tevens parlementsvoorzitter een andere mening heeft dan de rest van de coalitie, dan moet de regering deze zaak eerst intern oplossen”, zegt Sital tegenover de Ware Tijd.

Als parlementsvoorzitter Somohardjo zich uitspreekt voor amnestie zonder afgestemd te hebben met de rest van de coalitie, dan moet hij maar ter verantwoording worden geroepen. Santokhi heeft het Openbaar Ministerie verzocht persberichten van de NDP te onderzoeken op opruiende inhoud. Deze partij wil amnestie voor alle politieke misdrijven die tussen 1980 en 1987 zijn gepleegd.


13 REACTIES

 1. Het is toch wel kwalijk dat de NDP bluft en de Nationale Assemblee in discrediet probeert te brengen door te suggeren dat een meerderheid voor amnestioe zou zijn. Wishfull thinking! Pluim voor oppositielid Jiwan Sital die zich heeft uitgesproken voor het 8 decemberstrafproces. Ook goed dat hij de opportunist Paul Somohardjo (een schande zoals die man – terwijl hij zelf is mishandeld is door de militaire dictatuur – zo likt en slijmt met Bouterse)op zijn nummer zet. In 1994 al heeft de Nationale Assemblee unaniem, dus ook de NDP fractie, uitgesproken voor onderzioek en vervolging. De Nationale Assemblee zou haar vertrouwen bij de bevolking totaal verliezen als zij nu een heel ander standpunt zou verkondigen. Het wachten is nu op het eerste moedige NDP parlementslid die durft als echte volksvertegenwoordiger op te treden en zich uit te spreken voor vervolging en berechting van massamoord, want dat was 8 december 1982. Zo een stap zou niet alleen in het belabg zijn van de democratische rechtsstaat maar ook in dat van de NDP, althanms het democratische deel dat niets van doen heeft mjet de decembermoorden.

  Liesbeth Larendaal.


  Maak melding

 2. DE ‘SANTOKHI-NORM’WERKT, HET OPPOSITIEFRONT IS GESPLETEN, WIE WIL ZIJN POLITIEKE TOEKOMST VERGOOID ZIEN DOOR ZICH – ZO OLIEDOM ALS MOENNE EN WIRTH – TE AFFICHEREN MET EEN LOST CASE? WANT HET POLITIEKE SUICIDE DOOR JE TE VERBONDEN AAN HET LOT VAN POLITIEKE CRIMINELEN!!

  Rudy Karno


  Maak melding

 3. Eindelijk reacties die hoop geven. Ons land is niet gediend als wet en recht niet op iedereen van toepassing zijn . Het doet me goed om te lezen dat er nog velen zijn die ondanks persoonlijke en politieke verschillen, voorstaander zijn van toepassing van recht en wet in elke situatie. Proficiat aan alle NDPers die eindelijk van de “Ganster-Imago” afwillen.


  Maak melding

 4. Landgenoten,

  Jiwan Sittal,heel goed dit is het lands belang voorop stellen.

  Hij ziet in dat niemand boven de wet is en dus ook geen Bouta.

  Nog meer leden van de oppositie zullen zich moeten uit spreken voor berechting.

  Ik kan mij niet voorstellen dat er geen parlementariers binnen de NDP zitten die geen andere mening hebben dan het partij standpunt.
  Het is byzonder raar dat alle NDP parlementariers tegen berechting, dus wij hebben hier te maken met een criminele moorddadige partij.

  Dat is diep triest.


  Maak melding

 5. Somo moet even slikken als hij ziet dat precies zoveel oppositieleden voor berechting zijn als leden van zijn partij die voor amnestie zijn.
  zonder dat hij weet is hij door zijn uitspraak in de oppositie beland.
  Voer voor deze voorzitter om na te denken.

  Somo is zelf een kleine crimineel.
  Gen druppel voorbeeld kan hij geven.
  Een sexmaniak


  Maak melding

 6. IK ben voor berechting van Bouta maar blijft toch de vraag hoe Brunsie zonder vonnis wel amnestie heeft gekregen. waar was men toen.


  Maak melding

 7. Santakie is een domme jonge…Hij moet begrijpen geen 25 feb.80…geen dec. 82..geen jungle war 86. geen moiwanna..enz. enz. dus tel maar op…dit komt puur door corruptie, boeverij, schurken bende…tevens land verkopers.
  Zelfs anno 2007..zijn er meer schurken en volksbedriegers dan voor 25 feb.80.

  Ik vraag mij alleen af wie het meest vangt bij de Chinees en de Witman.

  Ogen open houden mensen……men zit met een 82 verhaal te lullen maar onder tussen…money in the pocket.(smeermiddel)


  Maak melding

 8. Er zijn meer oppositieleden die hetzelfde idee hebben als DHR.Sital, maar die zijn allen gebrainwashed,gemuilkorft hoe je het ook zou willen noemen.
  Ik zou zeggen:
  “Veel bloemen en weinig vruchten,dat is de wijsheid van de Hemel;
  Veel woorden en weinig daden,dat is de domheid van de mensen ( ).
  Aldus:LI-TSI


  Maak melding

 9. VENETIAAN (6) is zeker geen RONALD VENETIAAN, onze president, anders zou hij weten dat de amnestiewet van 1993 niet alleen Brunswijk, maar Bouterse amnestie verleende, maar dat ‘misdrijven tegen de menselijkheid’ van amnestie waren uitgesloten. Welnu, zoals minister Santokhi, terecht zij waren de decembermoorden misdrijven de menselijkheid. Internationaal wordt het als onaanvaardbaar geacht voor zulke ernstige misdaden amnestie te verlenen. Overigens zoals mr. Freddy Kruisland al zei heeft Bouterse ook voor zijn staatsgreep van 1980 al amnestie gehad. Maar die man bleef maar doorgaan met misdrijven, amnestie helpt dus niet, de samenleving moet tegen dit soort mensen beschermd worden.

  Leendert Zeeman


  Maak melding

 10. GOED ZO JIWAN SITAL, DWARS DOOR POLITIEKE KLIJNEN VOOR HET RECHT. GEEN TWEE MATEN, ZOALS DE PAASBOODSCHAP VAN NDP DIE MET ALLERLEI TYE POTI ‘GEEF EEN TWEEDE KANS’ GELIJM KOMT, ZONDER DUIDELIJK TE MAKEN DAT BOUTERSE ZIJN ‘VERDACHTEN’ NIET EENS DE KANS GAF OP VERDEDIGING. FOLTERING EN MASSAMOORD VIEL HEN TEN DEEL. NDP GAAT NIETS U TE VER, GAAT U NU OOK DE RELIGIE MISBRUIKEN OMDAT UW LEIDER TE LAF IS ZICH MET ARGUMENTEN TE VERDEDIGEN VOOR DE ONAFHANKELIJK RECHTER. HIJ IS GEWOON EEN LAFFE ZAK ZIE MAN, LEEST U ALS PARTIJ ‘HERFST VAN EEN PATRIARCH’ VAN GABRIEL GARCIA MARQUEZ EN U ZULT SCHRIKKEN HOE NAUWKEURIG UW UITGEZAKTE LEIDER DAARIN IS BESCHREVEN.

  Ramona Ramdien


  Maak melding

 11. mensen die zich afvragen waar brunswijk wel amnestie heeft gehad en bouterse niet zijn mensen die niet goede kennis hebben van het gebeuren in suriname nog een keer brunswijk is in opstand gekomen tegen een militaire dictatuur en alls en doden vallen waneer twee gewapende machten tegen over elkaar staan,, is het iets heel anders dan mensen oppakken op verdenking van een tegen coup en koelbloedig afslachten en een hele volk terroriseren radio station in puin schieten noem maar maar op wat deze waardelose surinamer heeft gedaan toch zijn er zogenaamde surinamers die hem baas noemen kijk hoe het gaat in suriname beter dan de tijd toen deze moordenaar aan de macht was en de aasgieren om hem heen die de staats kast hebben geplundert wat mij opvalt dat al deze mensen die voor deze moordenaar zij lijden aan geheugen verlies want dan gaan ze ons weer vragen voor de dozen en geld sturen sorry hoor maar ik vindt sommige surinamers ondankbaar ze vergeten die tijden toen ze echt heel slecht hadden onder bouterse maar dat is mens eigen…..


  Maak melding

 12. Santakie is een domme jonge…Hij moet begrijpen geen 25 feb.80…geen dec. 82..geen jungle war 86. geen moiwanna..enz. enz. dus tel maar op…dit komt puur door corruptie, boeverij, schurken bende…tevens land verkopers.
  Zelfs anno 2007..zijn er meer schurken en
  BOI ik zou zeggen doe je huiswerk beter
  SANTHOKI IS THE BEST

  OELEWAPPER AHI BOI

  volksbedriegers dan voor 25 feb.80.

  Ik vraag mij alleen af wie het meest vangt bij de Chinees en de Witman.

  Ogen open houden mensen……men zit met een 82 verhaal te lullen maar onder tussen…money in the pocket.(smeermiddel)

  ahi-boi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.