vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieProces Decembermoorden in Suriname gaat door

Proces Decembermoorden in Suriname gaat door

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 apr – Het strafproces rond de Decembermoorden gaat onverkort door. Dit zegt minister Santokhi van Justitie & Politie. Amnestie zoals voorgesteld door Desi Bouterse’s NDP is geen optie. “Het zijn misdrijven tegen de menselijkheid, het gaat om ernstige schendingen van mensenrechten”, aldus Santokhi.

Er worden dan ook kosten noch moeite bespaard om het recht zijn beloop te laten hebben. “Suriname is een rechtsstaat waarin alle plegers van strafbare feiten vervolgd worden”, zegt Santokhi. Dat geldt Desi Bouterse even goed als alle andere verdachten. Het veiligheidsplan waar de NDP zoveel kritiek op heeft geleverd, is er ook om de verdachten te beveiligen.

Vice-president Ramdien Sardjoe vindt het hele debat over amnestie voorbarig. Dat de NDP een amnestievoorstel wil voorleggen aan het parlement is helemaal zinloos. “Degenen die gaan voor amnestie, zeggen dat de heer Bouterse schuldig is”, zegt Sardjoe. Amnestie gaat pas spelen als er vonnis is gelezen. Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo is voorstander omwille van de waarheidsvinding.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. Ik wist niet dat Santokhi judge, jury en hangman was.

  De nieuwe opperrechter van Suriname? Bepaalt hij de rechtgang van zaken? Zijn uitspraken bewijzen dat dit hele proces gewoon een farce is, want het (eventuele) vonnis is al bekend.

  Tyuri!


  Maak melding
 2. dj rewind repeat repeat
  reden waarom:
  *********************************************************
  OM moet optreden tegen Bouterse’
  door Ivan Cairo
  15/10/2005

  Paramaribo – Hoofdverdachte bij de ‘decembermoorden’ Desi Bouterse moet naar aanleiding van zijn recente uitspraken tegen de regering en justitiële autoriteiten op zijn minst opgebracht worden voor verhoor.

  Somohardjo zegt de uitlatingen van Bouterse zelf niet te hebben gehoord, maar als ze inderdaad als bedreigend overkomen, justitie wel moet optreden.

  *********************************************************
  Proces 8 Decembermoorden deze week

  Desi Bouterse gedagvaard voor 27 oktober
  24/10/2005
  dWT –
  Paramaribo – De dagvaarding voor de 8 Decembermoorden, waarover de procureur-generaal Subhaas Punwasi en de minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi het hadden, is uit.
  ********************************************************
  dit alles is gewoon een herhaling van 2005.dreigen door pg en verzekeren dat het proces door gaat.we hebben dit al eerder gehoord en gezien, er is niks nieuws gaande.Dit is meer van hetzelfde.


  Maak melding
 3. WAT EEN KANJER, DIE SANTOKHI!

  Geweldig, wat een verademing, deze minister van Justitie. Geen geouwehoer, geen gezwalk, geen gelieg, duidelijke taal, recht voor een – recht voor allen. Dit geeft ons land weer hoop en onze kinderen een fantastisch voorbeeld. Zeker nu met de nieuwe criminele geweldsspiraal in Suriname zou het een zeer slechte boodschap zijn al de moorden van 8 december 1982 niet worden bestraft. Dan zou je eigenlijk zeggen: als je maar machtig genoeg bent in Suriname, dan mag je moorden en krijg je geen straf. Dat is een oproep tot nog meer gewelddadige criminaliteit. Want laten we wekl wezen mijnheer Herrenberg, de decembermoorden waren geen ‘politiek’, maar criminaliteit.

  Ramon van Randzee
  Paramaribo


  Maak melding
 4. Goed zo meneer Santhokie, dat is duidelijke en klare taal. Geen amnestie, gewoon berechten. Ik hoop dat de uitspraak is wat wij als Surinamers er nu van verwachten, nl dat als het proces is geweest Suriname kan beginnen met het zich verzoenen dat er veel misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd in naam van een nep revolutie die alleen meer andere mensen dan de oude politici rijk heeft gemaakt.


  Maak melding
 5. Amnestie is pas aan de orde NADAT er vonnis is gewezen en de beklaagden schuldig zijn bevonden in het 8 december proces en NIET ERVOOR.
  Of de NDP maakt een denkfout, of zij probeert bewust zaken te verdraaien.
  Ik denk het laatste.


  Maak melding
 6. Waarom zou dit proces niet door moeten gaan??? In een rechtstaat moet ieder verdacht burger, al dan niet, terechtgesteld kunnen worden. De rechter moet met bewijsstukken kunnen vaststellen of de verdachte schuldig is of niet. Dit is heel normaal of je nou zwerver bent of koning. Natuurlijk zal er wat weerstand zijn maar dat heb je altijd met zulke arrogante, egoistische dictators die de mening van een ander niet tolereren. Kijk maar naar de andere recente gelijksoortige gevallen.


  Maak melding
 7. De berichtgevingen over dit strafproces gaat steeds meer de richting uit van de bekende soep. Die wordt namelijk niet zo heet gegeten als ie opgediend wordt. Dit lijkt mij ook de enige en juiste aanpak. Laat het gezond verstand prevaleren. Alle partijen zijn hierbij gebaat. Bovenal land en volk.


  Maak melding
 8. Geachte redactie,

  Ze blijven maar lullen. Gisteren was dat Kruisland, nu weer Santokhi en wie zal de hekkensluiter worden, Vene ?

  De heren schijnen kennenlijk niet zo zeker meer van hun zaak te zijn, lijkt het op.

  Laat dat ‘ding’ dan maar komen zal ik maar zeggen, dan zien we wel.

  Ik bedoel, Nelson Mandela heeft ook gevangen gezeten, Martin Luther King, Che en allen die vochten voor de vrijheid der mensheid.

  Dus, waar wachten wij nog op!

  Buitendien, na te woyo yagi, dan unu sa si suma seri.


  Maak melding
 9. ALS NDPster heb ik wel de behoefte kenbaar te maken op deze site dat men niet moet denken dat heel de NDP staat achter het amnestievoorstel van mijnheer Herrenberg. Er zijn veel NDPers die het verstandiger vinden als onze voorzitter blijft vasthouden aan zijn brief van september 2000 aan mevrouw Helouise Rozendblad, toen Procurereur Generaal, waarin hij vroeg om een justitieel onderzoek en vervolging ten aanzien van de decembergebeurtenissen en daarbij zijn medewerking heeft toegezegd. Die brief gaf alle partijgenoten vertrouwen in hun leider, omdat zij zagen dat hij het niet schuwde tot in de rechtszaal zijn onschuld te bewijzen. Nu komen met amnestie wekt de indruk van inconsistentie, tegenspraak en bang zijn om verantwoordeing af te leggen. Het advies van de Herrenberg aan de voorstel voor de amnestietaktiek is dan ook contraproductief: kijk maar hoeveel negatieve reacties de partij heeft gehad. De partij had juist wat afstand moeten nemen en duidelijk maken dat ze ook vindt dat er recht voor een en recht voor allen moet gelden. Wij willen opkomen voor de armen en machtelozen, hioe kunnen we dan in Godsnaam een standpunt nemen dat zegt: voor sommige mensen geldt het recht en de wet niet? Ik heb een andere politieke mening dan mijnheer Santokhi, maar ik ben het in deze met hem eens dat iederen gelijk voor de wet is. We hoeven ons als NDP toch niet te schamen om daarmee eens te zijn? Juist als we dit erkennen kan de gewenste nationale verzoening eindelijk aanbreken en worden wij als partij ook acceptabel voor andere partijen als mederegeringspartij, dan kan het in Suriname euindelijkl gaan over waarover het moet gaan: het verbeteren van de sociale en economische toestand van de (arme) bevolking. Wij als NDP hebben juist nu een historische verantwoordelijkheid, laten we het recht zijn beloop laten, het gaat niet om personen maar om gedrag, dat is wat de rechter beoordeelt.
  Tide tamara, w’e stre go moro fara.

  Liesbeth Nardo


  Maak melding
 10. Ik beluisterde een vraaggesprek bij Sky van Freddie Kruisland, advocaat van de nabestaanden. Overtuigend kwam hij bij mij jammer genoeg niet over. Hij klaagt erover dat de maatschappelijke groepen niets van zich laten horen. Ik heb mijn ernstige twijfels over deze hele zaak, temeer daar hij het heeft over bewijsvoering die niet afkomstig is van de Surinaamse justitie.


  Maak melding
 11. ga zo door santhokie jij bent de man voor suriname.weg met alle criminelen zodat su eindelijk een goed begin kan hebben en ik denk dat alle eerlijke surinamer die het meent met su eens met u zal zijn.God bless su


  Maak melding
 12. Wordt deze harde hand en taal ook gebruikt voor Balesar?

  Hoe heeft brunsie dan wel amnestie gekregen, zonder duidelijk schuldverklaring.
  Lachmon was zelf naar de bossen gegaan toen, om soort van vrede te sluiten met Brunsie ipv hem te berechten. Lachmon had toen nog wat gesjoemeld met dollars( ong 3000 dollar).
  Playfair zwaaide toen met kopieen in de assemblee, maar lachmon had toen geen goed antwoord en de zaak is lekker in de doofpot beland.
  ay baya maak santhoki maar voorzitter van vhp misschien dat dan eindelijk beter wind zal gaan waaien.


  Maak melding
 13. beste E Buitenman.
  ik heb stesds met interesse u reacties hier gelezen. maar u stelt me nu zwaar teleur. dat een innteligent mens zoals u probeerd over te komen het opneemt voor iemand die zelf toegeeft 15 weerloze surinamers waarbij een grootdeel blakkaman waren (waar u steeds zegt voor op te komen)
  Kijk toch uit buitenman, jij moet na dit proces ook gewoon door met je leven. In paniek om het plotieke leven van je broodheer, laat je je masker vallen. shame brada. Je bent niet beter dan Kabila ( roy de miranda) die we hier sinds zijn ontmaskering niet meer onder die naam hebben gezien.
  Als je het mij vraagt zijn het steeds weer de zelfde mensen die het onder een andere nickname opnemen voor bouterse. U maakt een grote fout als u Bouterse vergelijkt met Mandela, mL and Che. Man ken u feiten. bezoedel de namen van deze grote historisceh figuren niet. Laat het aan de geschiedenis over om net als deze heren over bouterse te oordelen. Hoop niet voor u dat u een bittere oude man wordt die beseft dat hij achter verkeerde ideeen heeft achter gelopen, zoals je vaak ziet.
  Bouta is niet meer van deze tijd. De wereld lust geen demagogen meer. Als wat de klok slaat is concensus en samen werking. Zelf Amadinejad van Iran heeft dat door. Boutserse is gewoon een blok aan het been van de ontwikeling van Suriname. Als u het lang werkelijk lied had zou ik dat zien.
  Vanaf nu zal ik u stukken hier met andere ogen lezen. U heeft zich zelf ontmaskerd als iemand die moord niet schuwd om u doel te bereiken.


  Maak melding
 14. IK ben het helemaal eens met mevr. Lisbeth Nardo (12). Voorziter B heeft enkele jaren geleden zelf persoonlijk en schriftelijk om een strafrechterlijk onderzoek gevraagd. Nu het eindelijk zover is, laat de man dapper zoals hij altijd is geweest, zich voor de onafhankelijke rechter verdedigen. Trouwens de slachtoffers zijn op de vlucht dood geschoten en hij was immers niet eens persoonlijk aanwezig tijdens de slachtingen. Dat anderen uit de NDP nu luidkeels om amnestie roepen, betekent alleen maar dat men graag ziet dat de Voorzitter schuldig wordt verklaard, om zodoende op later termijn zelfs naar de macht in de partij te grijpen. NDP let op jou zaak……….


  Maak melding
 15. de kippendief wordt vervolgd en krijgt zes maanden onvoorwaardelijk en wordt gestopt in een kooi van zes bij zes met twintig anderen.. de moordenaar loopt 25 jaren vrij rond en leeft als een lord in kapitale villa’s .Zijn handlangers lanceren een amnestievoorstel en heel suriname is in rep en roer, voor en tegenstanders.
  hij zelf zegt, het interesseert mij allemaal niet, laat ze maar ouwehoeren,dat doen ze toch al zo lang. ik wil zien wie aan mijn vrijheid komt. Straks stuiten zij toch weer op een blinde muur. suriname anno 2007.redeloos en reddeloos. zei niet een nederlandse politicus enige jaren geleden : ” suriname is een desolate rovershol ????


  Maak melding
 16. Bouterse moest allang berecht zijn. Ik ben een surinamer in Nederland, maar als ik het nou van verre zie
  neemt Bouterse een loopje met iedereen
  wat mijn mening echt is gewoon korte metten maken met die man.Alleen voor het surinaamse volk dat wij een goede gezicht kunnen hebben ten opzichte van de hele wereld,dat wij ook oprecht zijn.Oog om oog tand om tand.Neem maar een voorbeeld bij Saddam Housain hang me hay


  Maak melding
 17. Ik heb een gevoel dat dit schrijven,niet van Liesbeth Nardo afkomstig is of heeft iemand haar naam en goede eer gebruikt men probeert haar in het kwaaddaglicht te stellen, alsof zij wat tegen Hr.Herenberg heeft,ik denk dat wij NDPERS niet zo zijn wij hebben respekt naar elkaar toe zijn we nieteens met elkaar,wordt het ons recht om plaats achter de ronde tafel te nemen en het probleem te bespreken wij brengen niet zo gauw wat in het openbaar daarom hebben wij de kleur paars dat door de KONINKLIJKE der GODEN gedragen zowel de KEIZERS,KONINGEN,maar ook door de PRIESTERS,deze kleur wordt in het bizonder opgedragen aan de Oude Egyptische GOD OSIRIS
  laat dit een ieder duidelijk zijn wie onze LEIDER is maak niet uit al worden wij, als schapen betiteld het doet ons niets. wij weten waarachter wij staan( MOZES.) maar ja natalia het is stille zaterdag,heb uw naaste lief gelijk uw zelf.dit moet ook duidelik zijn voor alle anderen boeboe en nick

  Akuba


  Maak melding
 18. hopelijk dat t proces doorgaan en als vredelievend volk op onze manier de juiste oplossing te vinden in deze zonder buitenlandse inmenging wat ik bang voor ben: Bouterse is niet te onderschatten hij heeft duizenden blinde volkelingen, die niet terugdeinzen om voor die man in vuur te staan
  het proces een nachte kaars wordt als puntje bij paaltje komt,omdat onze politici is gewoon bang voor Bouterse. Waarom legt de heer Bouterse zijn functie niet neer als voorzitter van de NDP en de proces een eerlijke kans geven als ie niks te verbergen heeft ps van al de politieke partijen in Suriname spreekt de ideologie van de NDP me meest aan daarom heb ik voor deze partij gekozen een partij die niet naar huidskleur wordt gekeken


  Maak melding
 19. Men had zorg moeten dragen dat er geen 25 feb.80..kon ontstaan..dan zou er geen enkel gevolg ontstaan.
  Maar op dit moment gebeuren er zaken waar men gewoon zit en loopt te slapen, over 25 jaar zullen alle Suri’s de hoofdstad verlaten en ergens in het bos zitten.
  En het liefst op een stuk niet vruchtbaar grond.

  Tikie joe ai loekoe tamara wie latie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES