Surinaamse advocaat: geen amnestie zonder schuld

24

PARAMARIBO, 3 apr – Zonder schuldigverklaring is geen amnestie mogelijk, dus ook niet voor wat betreft de Decembermoorden. Dit zegt advocaat en voormalig auditeur-militair Fred Kruisland. Dat het aandringen op amnestie door ex-legerleider Bouterse’s NDP, een riskante onderneming is, schijnt niet echt goed door te dringen.

”Bij de amnestiewet die de NDP nu wil hebben, gaan ze eigenlijk een uitspraak doen over de heer Bouterse en meneer Roozendaal en meneer Krolis en wie zich nog allemaal aan moord hebben schuldig gemaakt op 8 december 1982. Want anders kan je de strafbaarheid niet opheffen”, zegt Kruisland tegenover Dagblad Suriname. Het is dan ook zeer de vraag waarom Bouterse amnestie zou willen als hij publiekelijk steeds beweert geen deel te hebben gehad aan de executies van 8 december 1982.

Kruisland vindt het dom om een amnestievoorstel te willen voorleggen aan het parlement. De NDP wil de amnestie laten gelden voor alle strafbare handelingen die gepleegd zijn tussen 1980 en 1987. Maar behalve moord en eventueel genocide of andere ernstige mensenrechtenschendingen, zijn alle andere strafbare feiten gepleegd in die periode reeds verjaard.

“Dus als je praat over strafbare feiten van 1980 tot 1987 dan kan je het alleen hebben over moord. Het zijn de 8 decembermoorden die nog niet vervolgd zijn”, aldus Kruisland. Wat de NDP nu doet heeft dus veel weg van misleiding. “Als de NDP wil dat meneer Bouterse en meneer X, die een kennisgeving van verdere vervolging hebben gehad, niet meer berecht worden, dan moet je dat gewoon zeggen dat het zo is.”


24 REACTIES

 1. Precies eerst moet hij en de zijnen schuldig verklaart worden. En er zal een bekentenis en gehele openheid van zaken gegeven moeten worden. Indien ze schuldig zijn dan zullen ze ook oprecht berouw en spijt moeten tonen. En niet allerlei bedreigingen richting de rechtelijke macht uitten. Anders zijn ze de gratie van amnestie niet waard. Mocht het tot amnestie komen dan zullen ze ook hun bezittingen terug aan de staat moeten geven en verder geen openbare of politieke functies meer mogen vervullen. Amnestie behoor je niet zomaar te krijgen daar moet je wel wat voor inleveren.


  Maak melding

 2. wat is er met deze demente advocaat,hij praat
  in talen van anderen wat heeft hij dan over Brunswijk te zeggen zijn dat ook geen strafbare feiten,hij wil koet ke koet dat Bouterse zijn wil doet dat hij inderdaad zegd dat hij erbij
  was. ik heb een zwaar hoofd dat Bouterse dat doet kruisland behoort bij het geslacht van judas
  hij heeft jezus ook zelf aan tafel verraden.


  Maak melding

 3. Kruisland moet niet zeuren. Echt een oude bok die zo vol haat zit dat hij de rede kwijt is.
  Hij zou zich moeten afvragen wat het beste is voor Sur., maar neen, hij staat al met een been in het graf dus het kan hem niets schelen wat er na hem gebeurt.

  Het zijn alleen die fossielen die een hetze voeren tegen alles wat maar riekt naar Bouterse. Gelukkig heb je de jonge mensen en zij die nog nadenken die de ratio laten zegevieren.


  Maak melding

 4. Geachte redactie,

  Blijkens ging er voorheen iets fout merkte ik, maar nu komt het.

  Volgens Brada Kruisland(NPS)heeft dat wat de NDP nu doet, veel van ‘misleiding’.

  Nou, nou, wat deze ‘ouwe vos’ zich niet realiseert of vertikt zich te realiseren, is datgene wat de op eenlopende Front regeringen, inclussief hem zelf, de afgelopen jaren aan misleiding gedaan hebben t.a.v. de december gebeurtenissen en nu nog doen.

  Hoezo schuldbekentenis!!!! Het was toch een oorlogsituatie waarbij; en Nederlandse hoogopgeleide militairen w.o. de heer Van Tussenbroek en gerecruteerde Surinamers uit Nederland en witte Huurlingen uit o.a. Engeland en Marronstijders o.l.v. o.a. Ronny Brunswijk, bij deze vuile oorlog betrokken waren?

  Wie hebben in het binnenland o.a. de Surinaamse militair Leeflang onthoofd en diverse Surinaamse militairen bij gevangenschap vermoord en in brand gestoken.

  Trouwens, wie zaten er toendertijd in het vliegtuig die op de luchthaven Zanderij landde. En het had zelfs een hartje gescheeld of die jongens van het Surinaams Nationaalleger hadden ze met vliegtuig en al opgeblazen. Op het laatste moment had de Legerleiding gelukkig maar, gekozen voor een andere optie, dat het vliegtuig direct moest opstijgen en terug naar de Verenigde Staten van Amerika moest vliegen. Bhagwandas was woedend op Desi Bouterse, heb ik me laten vertellen, maar die beslissing stond vast.

  Dus waar lult brada Kruisland nou over wanneer hij het heeft over ‘misleiding’. Dit wat hij nu roept is misleiding, eigenlijk meer bestemd voor ‘consumptie'(politiek).
  Maar ach, dat doen deze gasten al meer dan 25 jaar met deze doden.

  Intussen heeft deze zelfde Brunswijk, de “Robinhood” uit het kinderboek van brada Kruisland, momenteel huisvesting gevonden in ‘zijn politieke nest’, het Front.

  De heer Brunswijk was zelf ook betrokken bij die vuile oorlog, zat er zelfs midden in. Trouwens; HIJ WAS NIET LANG TERUG IN OOK NOG IN NEDERLAND, Ja Ja, en wat hij allemal niet gedaan heeft. Al die gasten hebben intussen toch allemaal inclussief Brunswijk, amnestie van het Front gekregen ? Dus wie houdt wie voor de gek!!!!

  Mijn vraag aan brada Kruisland: Hebben Brunswijk en kornuiten OOIT een schuldbekentenis getekend!!!? Maar nu durft u dat wel van de heer Bouterse en anderen te eisen. Wie doet hier aan misleiding of is het nogsteeds ‘politiek met de doden’ ?

  En het hypocriete in deze kwestie is dat deze zelfde partij van Kruisland, het opperbevel voert over dit zelfde Nationaal Leger, die zijzelfs aan de schandpaal wil nagelen. En slechts vanwege het feit dat de militairen toendertijd, deze President, die toen minister was van Onderwijs, in een cel geplurt hadden. En Brada Kruisland en zijn makkers willen zich hoe dan ook revancheren, zonder zich te realiseren dat wie met vuur speelt, zich kan branden.

  Maar merkwaardig ook te zien, hoe diep de slavernij in het denken van deze heren huis gehouden heeft, want het is dezelfde arrogantie als die van Henk Arron toen in 1980, welke uiteindelijk geleid had tot de staatsgreep.

  En wat deze heren allemaal door hun ‘meester’ domweg opgedragen gekregen hebben, na faya watra wawan kan puru en gi den.


  Maak melding

 5. KRUISLAND HEEFT GELIJK

  Mr. Freddy Kruisland, een van onze meest gerespecteerde advocaten, komt met argumenten die aantonen dat het ‘amnestievoorstel’ pure misleiding is, om te voorkomen dat Boutrse c.s. verantwoording afleggen voor de rechter. Bouterse zijn leugens zijn op, nu ook is gebleken dat zijn alibi vals is en dat hij heeft gelogen heeft over de sterfdatum van de slachtoffers, hij is doodsbang in de rechtszaal ook voor zijn aanhangers, ook voor domme types als Akuba en Patricia, ontlaskerd te worden als ordinaire leugenaar.

  Ronny Karsen
  Domburg


  Maak melding

 6. In de kopstuk lees ik alleen….Geen Amnestie zonder schuld… ik lees nergens (nog) iets over Bouterse. dat het toevallig over Bouterse gaat, jammer dan voor hem…!! Het is een keiharde FEIT dat ZONDER schuld te bekennen GEEN Amnestie kan worden verleend. Kruisland is iemand die juist wakker en rechtvaarig is tussen al die slapende idioten.

  Dus ga eerst maar het Rechtssyteem bestuderen voor GIJ iets roept of kraait.

  Yakuza


  Maak melding

 7. Bouta aanhangers,

  Brunswijk heeft nooit een bedreiging gevormd voor Suriname en dat zal hij nooit worden.

  Hebben jullie Brunswijk op tv zien verschijnen waarbij hij bedreigingen uitte richting rechterlijke macht.

  Brunswijk komt geen tegenstanders op tv intimideren.

  Waarom in hemelsnaam dringen jullie als NDPers niet aan op jullie baas om openheid van zaken te geven.

  Zijn jullie nog steeds zo bang voor hem dat jullie dat niet eens op partij-niveau aan de kaak durven te stellen.
  Hoe betrouwbaar is jullie partij wel?

  Jullie maken het alleen maar complexer voor jullie baas, want een ding is zeker bedreigingen zullen niet langer helpen zie proces Saddam.

  Het lot van Saddam en consorten is precies wat jullie baas en handlangers verdienen.


  Maak melding

 8. Ja, wat heeft Robin Hood allemaal in het binnenland uitgehaald ? En waarom heeft de toenmalige bevelhebber daar ook geen degelijk onderzoek naar ingesteld en maatregelen laten nemen door de rechtelijke macht ? Alweer nalatigheid aan het adres van de bevelhebber. Jammer dat hij zich daar ook niet voor hoeft te verantwoorden. Hij heeft er echt een zootje van gemaakt. Nooit heeft hij wat goeds gedaan voor Suriname.


  Maak melding

 9. Amnesty in deze is een onrechtvaardig gegeven.Een schijn vertoning en vooralsnog een klap in het gezicht van de nabestaanden.
  Amnesty is een surinamer van vandaag onwaardig en zij die amnesty roepen zijn danook mede schuldig


  Maak melding

 10. matie kruis.fawaka met joe ede.oudedom e nak joe .next no fout.over mi matie bouwta next no fout. na deze regering komt de nieuwe front nooit meer aan de macht dat u sabi toch.dus misleid de volk niet nanga december torie. hoe gaat met de bank rover. begin daar. lobi


  Maak melding

 11. Meneer Buitenman het was een goed betoog

  ik hoop dat deze demente verrader kruisland
  dit meeneemt in z,n ton-ton(g)

  brunswijk de goede herder,Bouterse de moordenaar recht voor een recht voor allen.

  Akuba


  Maak melding

 12. BUITENMAN SLECHT GEINFORMEERD

  Mr. Freddy Kruisland, die hij beledigend met de bekende krabbenmentaliteit ‘ouwe vos’noemt, is helemaal niet de NPS-politicus, dat is Arnold, hij is een van ons meest gerespecteerde en bekwame advocaten. Buitenman lijdt nog aan de koloniale mentaliteit op zelfdestructieve wijze de eigen mensen neer te halen. Foei toch man!, ga je eerst verdiepen in de zaak, alvorens allerlei onzin te beweren.

  Roy Sweedo
  Paramaribo


  Maak melding

 13. waarom roet iedereen hier zijn mond. zoveel sabieso meneer buitenman, na bouta moet u nog verder door het leven gaan. die man heeft vermoord waarom voelt u zich geroepen zijn misdaad recht te praten. brada blaka mang njang blaka mang. laat je niet meesleuren in die put. je hebt nog en heel leven voor je. bouta is pase zie jij en al die mensen die hem zo geweldig vinden het niet. wat er ook gebeurd die man heft zijn tijd gehad. sorry. jullie zijn roependen in de woestijn. Door de wereld waait een andere windt en die windt heeft niet veel op met bouterse en zijn soort. mensen willen gerechtigheid. hoevaak heeft bouta in interviews niet gezegd dat hij de schuld op zich neemt. dus wat kom jij hier vertellen meneer buitenman.er zullen wel allerlei zaken hebben plaats gevonden in die tijd. maar dat praat niet goed wat er met die 15 surinaamse broeders is gebeurd


  Maak melding

 14. soms vraag ik mijn af of mijn landgenoten dom zijn of dom spelen wie het weet mag het zeggen . hier een paar voorbeelden wat brunswijk heeft gedaan is in opstand komen tegen een militaire dictatuur want velen val jullie waren zo laf om naar het buitenland te vluchten , en wat bouterse heeft gedaan is mensen oppakken en laten vermoorden dat beteken dat je die mensen als heb opgesloten zij geen enkele gevaar meer kunnen zijn radio station in puin schieten hij dulde geen enkele tegen spraak daarom vind ik het zo raar dat sky radio zich laat gebruiken door de ndp , gistere heb geluistert naar meneer moene op sky radio ik moest mij schamen dat iemand die in het parlement zit mede oproept op de rechtgang te intimideren mensen bang maken wat voor politiekus ben jij moene in de tijd van bouterse stonden de mensen in de rij voor voedsel niemand was veilig en nu hebben jullie een grote smoel dat hij niet berecht mag worden ik schaam me echt voor sommige surinamers dat zo dom en blind achter een moordenaar aanlopen snap ik echt niet wie het weet mag mij het zeggen


  Maak melding

 15. Suriname is kapot gegaan aan politici á la Freddy Kruisland. Er zijn ook een aantal van die gasten die nog in de politiek participeren. Deze gasten hebben hun leven lang de ruimte gehad Suriname tot een welvarend land te maken. Hiervan hebben ze nooit gebruik gemaakt. De meeste van deze politici behoren tot het kliekje van de NPS. Als het aan deze gasten ligt, moet Bouterse berecht worden en als het effe kan voor altijd achter de tralies verdwijnen. Misschien wel terecht; je kunt geen moord plegen en vrij rondlopen. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor Bouterse en Brunswijk. Aan Brunswijk en achterban is amnestie verleend. Heeft iemand hier aan de nabestaanden van de slachtoffers gedacht? Zoals tijdens de binnenlandse oorlog wordt Brunswijk misbruikt om politiek gewin te halen. Dit zal een averechtse werking hebben. De Brunswijk van 20 jaar geleden is niet de Brunswijk van nu. Kruisland en zijn achterban denken nog eens politiek gewin te halen door Bouterse uit te schakelen. Ik voorspel de Surinaamse bevolking dit: HET DUURT NIET LANG MEER EN SOMO, BRUNSIE EN BOUTA ZITTEN AAN DEZELFDE KANT VAN DE TAFEL.
  De dagen van de NPS zijn geteld.


  Maak melding

 16. Sweedo,
  Het maakt niet uit hoe ze heten; Freddy, Arnold of Ronald. Ze komen allemaal uit dezelfde hoek. Verdiepen in de Surinaamse politiek hoef je helemaal niet meer. Ook deze advocaat is besmet met de surinaamse politieke virus. Mij kun je niet wijs maken dat hij uit een ander politieke milieu komt.


  Maak melding

 17. Afro,

  “Brunswijk heeft nooit een bedreiging gevormd voor Suriname en dat zal hij nooit worden.”

  Je was zeker nog niet geboren tijdens de binnenlandse oorlog?

  Ronnie vormde wel degelijk een bedreiging voor het land; vernietiging van industrieen, intimidatie en moord en dat allemaal met hulp van gewetenloze huurlingen!


  Maak melding

 18. Zielig! Al die bekrompen jèjè’s die Brunswijks daden constant blijven vergelijken met die van Bouterse. Wat Bouta en zijn kornuiten deden in de 80ér jaren van de vorige eeuw was onderdrukken, moorden, staatskas plunderen, Columbiaanse cocaine laten verhandelen en smokkelen naar Amerika en Nederland. Dat zou oneindig zijn doorgegaan en zijn misdaden zouden nog extremere vormen hebben aangenomen als Brunswijk niet was opgestaan en hem niet met geweld had terugbetaald. Zijn soldaten raakten in paniek toen Brunsie, na al hun moordpartijen in Moiwana en andere dorpen in het binnenland, zich niet liet intimideren en alleen maar harder terugsloeg. Toen Brunsie Paramaribo naderde en Bouta het in z’n broek begon te doen wist hij niet hoe snel hij om vrede moest roepen en de weg vrij te maken voor vrije verkiezingen. De politieke partijen waren jammer genoeg zo naief om daarop in te gaan en Brunsie een halt toe te roepen waaraan hij voldeed. Zij die het zwaard heffen zullen door het zwaard vergaan, zegt Jezus. Bouta was degene die het zwaard had geheven en God heeft Brunsie gestuurd om zijn profetie te vervullen. Jammer! dat de goedgelovige politici dat niet hebben ingezien. Zij hadden Brunsie groen licht moeten geven om de klus te klaren dan hadden wij niet 25 jaar lang dit geouwehoer moeten aanhoren. Dus domme geesten: BRUNSIE is een vrijheidsstrijder die in het rijtje van Baron, Boni, Joeli Coeur, Codjo, Mentor en Present thuishoort en alszodanig door alle surinamers moet worden ge-eerd. In WO-II hebben nederlandse verzetstrijders vele duitse onderdrukkers en mee heulende nederlandse NSB’ers gedood. Zij worden daarvoor nog steeds ge-eerd als helden. Laten wij daar een voorbeeld aan nemen. Terroristen en onderdrukkers versla je niet vet verkiezingen maar met het zwaard.


  Maak melding

 19. Brunswijk?24-10-1994 De 32-jarige vrijbuiter, wiens mythische status als guerrillastrijder vooral werd gecreëerd door uitgeweken Surinamers in Nederland en Amerika, was onder de stadsbevolking van Paramaribo al nooit echt populair. Recente staaltjes van outlaw-gedrag hebben het alleen maar erger gemaakt. De reeks incidenten is eindeloos. Brunswijk die met auto en al de Suriname-rivier instuift bij een poging de vertrekkende veerpont te halen, zoals in de film. Brunswijk die bij een voetbalwedstrijd met pistool en handgranaat zwaait omdat het publiek hem uitjouwt. Brunswijk die eigenhandig twee van zijn mannen uit een politiecel in Moengo ‘bevrijdt’. Brunswijk die volgens de Surinaamse Rekenkamer in een maand tijd voor 52.228,60 gulden naar het buitenland belt ,,op een telefoonaansluiting van de politie te Moengo”. Brunswijk die door een zakenman wordt beschuldigd van kidnapping en afpersing. Steevast ging hij vrijuit – tot hij in augustus op straat een dief neerschoot en werd aangehouden.

  Dan durft men hier brunswijk goed te praten, surinamers vergeten graag.


  Maak melding

 20. Geachte heer Sweedo,

  De heer of mevrouw Serious (17)heeft u reeds op uw wenken bediend merkte ik, mijn dank daarvoor. Maar toch voel ik mij geroepen er wat aan toe te voegen t.a.v. ‘het neerhalen van eigen mensen’.

  Laat mij dit duidelijk stellen heer Sweedo, dat wij van de bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, NIET tot die groep ‘extreme chauvinisten’ behoren, die ookal het zou gaan om wangedrag en misleiding van de eigen soort, wij daarom alleen, desondanks, tolerant jegens bepaalde personen behoren te zijn of in sommige gevallen hun criminele houding jegens de eigen soort behoren goed te praten.

  Dat doen wij niet (meer), omdat het verkeert werkt, volgens onze ervaring. En natuurlijk houen wij weleens rekening met de toestand van de geest van onze soortgenoten in het bijzonder, als gevolg van het slavernij verleden, maar niet altijd voelen wij ons geluimd door de vingers te kijken.

  Bij de kwestie omtrent het racistisch standbeeld van Anton de Kom bijvoorbeeld, hebben wij mogen ervaren hoe onze soortgenoten, meegeheuld hebben met het racisme en de groep daardoor verraden hebben.

  En terwijl wij heel lang met sommigen van hen bevriend waren, durfden zij het toch te presteren, om die vriendschap om opportunistische redenen en sommigen vanwege pure stommiteit, gewoon overboord te gooien, voor nog geen dubbeltje, onbegrijpelijk.

  Neem onze zwarte mensen in Amsterdam-Zuidoost, die momenteel door hun eigen zwarte volksvertegenwoordigers, die ook nog in de meerderheid zijn, als stemvee worden gebruikt en vervolgens doodgewoon worden geminacht. Hier treden wij hard tegen op, ongeacht de kleur of geloof des persoons.

  Buitendien is gebleken dat het racisme in Nederland, de afgelopen jaren aan het muteren is geslagen, dit terwijl zwarte mensen, zoals Afrikan-Sranamans, gewoon hebben liggen slapen, na het veel feesten, eten, zuipen en neuken natuurlijk (sorry).

  Zwarte mensen die in opdracht van het racisme en volgens de methodieken van het racisme, de eigensoort verraden hebben voor en/of vanwege een beetje subsidie.

  Momenteel is het een feit in Amsterdam-Zuidoost, dat iedere organisatie of persoon, die subsidie van dit stadsdeelbestuur ontvangt, geen stelling mag nemen t.a.v. de kwestie rond het racistisch standbeeld van Anton de Kom. Vandaar dat een deel van mijn vrienden die afhankelijk zijn van die subsidie, momenteel voor me ‘gedokt’ zijn, bika “Elvira o tapu mi moni man !?”.

  Maar geloof mij, ook mijn Hollandse vrienden weten hoe ik ben, en ze weten ook dat we leuk met mekaar kunnen lachen en over alles kunnen discussieren. Maar niet wanneer zij met hun onderhuidse racistische grappen op ons afkomen, want dan ‘a prey pori’, weten ze.

  Dus de situatie anno de 21ste eeuw is nu, dat het verraad uit elke denkbare hoek kan komen, vanuit wit en zwart. En pijnlijker wanneer het vanuit de hoek van je eigen soort komt, daar waar je het toen niet kon verwachtten, maar nu wel.

  En in het kader van het bewustzijnsproces, wi e wasi den koro gi den, fu poti verstan noso krin denki gi den.

  Maar geloof mij heer Sweedo, hoe hard soms het oordeel ook moge klinken,

  onze liefde voor hen blijft groot, omdat de wereld ons lief is.

  Soso lobi.


  Maak melding

 21. wat ik niet snap is dat bij de oude amnestie wet nienmand schuld heeft bekend maar er is wel amnestie verleend wie kan mij dat verschil uitleggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.