Kersten eerste Surinaams bedrijf met IDB-lening

11

PARAMARIBO, 31 mrt – Het Kersten Concern is het eerste Surinaamse bedrijf dat in aanmerking komt voor een private lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB. Er zal zesentwintig miljoen dollar worden geleend van een consortium van financiers om het eeuwenoude handelsbedrijf optimaal te moderniseren.

“Kersten is bezig te moderniseren en uit te breiden naar de toerisme-industrie”, zegt algemeen directeur Shirley Sowma-Sumter. Er worden mogelijkheden gezien in het binnenland en het groeiende toerisme in Suriname. Ook zal worden geïnvesteerd in dochterbedrijven Vensur, BEM, Spanbeton en Alginco, die alle opereren in de bouw- en constructiesector.

Sowma ziet de lening als een uiting van vertrouwen in zowel Kersten als de economie. Het is pas de tweede IDB-lening aan een particulier bedrijf in de Caribische regio. In het consortium zitten twee lokale banken, DSB Bank en Finabank, en verzekeringsmaatschappij Assuria. Volgens Hiroshi Toyota van de IDB ligt de weg open naar meerdere private leningen.


11 REACTIES

 1. Is het Kersten concern niet rijk genoeg om zelf haar handels- en productiebedrijven te optimaliseren? Waarom een IDB lening?
  De lening zou beter aangewend kunnen worden voor een publiek doel. Bijvoorbeeld het bouwen van volkswoningen of het renoveren van scholen en ziekenhuizen.


  Maak melding

 2. Pedro, wat is er mis mee dat Kersten een lening krijgt op basis van goed onderbouwde plan.Het is toch niet gratis. En laat de overheid ook met goede plannen komen en de kredieten zullen geen probleem zijn


  Maak melding

 3. Zeer sociaal van jou Pedro, maar de IDB is geen sinter klaas maar een keiharde zaken bank. De lening moet terug betaald worden en ik denk niet dat de inwoners v/d volkshuizen of de scholen en ziekenhuizen dat kunnen.


  Maak melding

 4. Een publiek doel is de “tourisme” te bevorderen. In het binnenland wel te verstaan.

  Komt ten goede aan de roversbende die steeds wegvluchten naar het binnenland. De rovers die “roken” en alcohol nuttigen door elkaar, raken de common sence bijster en roven maar raak.

  Ik vind deze stap van Mw. Shirley Sumter dan ook een heel goede stap in de goede richting om de Surinense werkgelegenheid in het binnenland een “boost” te geven. Ga zo door.
  Vriendelijk groeten,……….


  Maak melding

 5. pedro zo zie je dat je niets begrijpt van bedrijfsvoering en investeringen. denk je dat al die bedrijven hier het doen van hun eigen geld. verder is kersten een commecieel bedrijf en heeft niets te maken met investeringen in de zaken die je daar noemt. dat is de taak van de overheid. snap niet waarom sommige mensen maar overal op reageren. lijkt alsof ze leven van negatieve reacties bij alles wat Suriname betreft.
  Hoe beter het kersten gaat hoe meer arbeidsplaatsen ze kunnen bieden.
  Het belang van deze lening geeft aan dat en vertrouwen is in de Surinaamse economie en dat deze regering het blijkbaar niet zo slecht doet. Maar dat zien sommige mensen door hun negatieve kijk helemaal niet.


  Maak melding

 6. Ik ben bang dat er een echte afscheiding komt tussen het toeristische en normale gedeelte. In het toeristische is alles goed, maar terug op het platteland is het allemaal waardeloos.


  Maak melding

 7. En, wie staat er garant voor het geval iets niet goed gaat met die projecten? Waarom krijgen we alleen maar de halve waarheid te weten? De overheid, cq belastingbetalers, staat er garant voor, als ik me niet vergis.

  Hoop dat Surinamers ook aanspraak zullen maken op dit soort leningen.

  De Surinaamse overheid kan gelijk ook geld lenen om de binnenstad van Paramaribo op te knappen, want Paramaribo schrikt de toeristen af. Elke toerist wil ook naar Paramaribo, dat is logisch.
  Dus, begin eerst met het visitekaartje van Suriname, de binnenstad van Paramaribo! Of kunnen/durven ‘we’ het alweer niet zelf?


  Maak melding

 8. Goede zaak!
  Gerenomeerd bedrijf doet jarenlang goede zaken in Suriname, met name in Paramaribo, zelfs in de periode van de Revo, toen de Surinaamse gulden tot het nulpunt daalde.
  Een ander bedrijf had ons land allang verlaten, dus dient Kersten m.i. de nodige steun te krijgen.

  Uitbreiding van de activiteiten naar het binnenland zal op dezelfde vertrouwde basis moeten geschieden maar dan zal ook moeten worden MEE BETAALD AAN DE VERBETERING VAN DE INFRASTRUCTUUR.
  Men moet proberen om eerst goede wegen naar een lokatie te maken en dan pas een vakantieoord voor toeristen neerzetten.

  Das


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.