maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSuriname gaat bestand Chinese genezers saneren

Suriname gaat bestand Chinese genezers saneren

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 mrt – Chinezen die traditionele medische zorg aanbieden in Suriname zullen grondig geïnspecteerd worden. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. In samenwerking met de Chinese overheid zal worden nagegaan in welke mate de aanbieders verantwoord geschoold zijn.

De controle wordt vergemakkelijkt door de goede communicatie tussen Paramaribo en Beijing. Volgens de Chinese autoriteiten dient een ieder die Chinese traditionele geneeswijzen praktiseert te beschikken over een artsendiploma. Waterberg zegt tegenover de Ware Tijd dat Volksgezondheid via screening wil nagaan wie bevoegd is. Pas dan kan tot registratie worden overgegaan.

Er wordt vaker geklaagd over de kwaliteit van de aangeboden zorg. Chinese traditionele genezers en illegale artsen zouden zich beschuldigen aan kwakzalverij. Vorig jaar nog werden enkele illegale poliklinieken gesloten en arrestaties verricht. Dit gebeurde na aanklachten bij de politie. De Chinezen genieten ruime belangstelling van vooral personen die zijn uitgekeken op de medische stand.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. Waarom heeft waterberg niet gekenen in ned.naar mensen die op hem lijken en soort genoten uit surbo die wel degelijk opgelijdt zijn in de medische wereld en zeer bekwam zijn. om in surbo ingezet te worden…..

  Dan half gare meloten uit china die niets van onze kultuur weten..taal nog teken kunnen onderscheiden,dan alleen maar voor een winkel zitten te wachten op geld…


  Maak melding
 2. Ik heb veel vertrouwen in traditionele geneeswijzen en gezondsheidszorg. Elke cultuur heeft min of meer zijn eigen traditionele geneeskunsten. Het zijn middelen die door de eeuwen heen hun nut hebben bewezen.

  Echter zijn er ook veel die hiervan misbruik maken en de traditionele genees methoden een slechte naam geven. Het is daarom van belang dat er inderdaad op de juistheid te worden gecontroleerd. Niet zo zeer de geneesmethoden, maar meer of dat persoon gekwalificeerd is om het uit te oefenen.

  Aangezien China officiele instituten hebben voor traditionele geneeskunde en ook diplomaten uit geeft, is het dus van belang voor Suriname ook hiervan gebruik te maken om de juistheid van iemand te controleren


  Maak melding
 3. Geachte heer Waterberg,

  Het verbaast mij niet dat u als minister van Volksgezondheid, NU WEL plannen hebt om gezonde acties te ondernemen t.a.v. de traditionele medische zorg, welke door Chinezen geboden wordt.

  Als het hier gaat om Surinaamse Chinezen of immigranten is mij niet duidelijk, wel dat u de medische zorg die zij te bieden hebben naar de burgers toe, overzichtelijk wil gaan maken, heeft mijn aandacht getrokken.

  Doch even tussen haakjes heer Waterberg: Fam. Waterberg (zie website ‘Anda’), zijn voor zover onderzoekers het juist hebben, ‘stadsslaven’ geweest. Dus dat ook uw voorouders ernstig geleden moeten hebben van meer dan 300 jaar onderdrukking, staat naar mijn inziens buiten kijf. M.a.w. ook u zal er nu nog last van hebben overgehouden, zoals velen onder ons, ookal proberen sommigen dat vanwege onwetendheid te ontkennen.

  Maar waar ik naar toe wil en dit in het kader van het bewustzijnsproces, is waarom u, daar het hier om de medische zorg der Chinezen gaat, NU WEL van mening bent dat deze zorg gezonde acties behoeft, terwijl Afrikaanse-Surinamers reeds jaren zulks een aandacht ontberen, zelfs van hun eigen intellectuele soorgenoten.

  Hoe vaak is er niet geroepen en de krantenberichten liegen er niet om, wat te doen aan het inzichtelijk maken van de traditionele Afrikaanse-Surinaamse genezers, die wij kennen als de Surinaamse Bonuman of Bonuvrouw, waarvan veel van hen, enorm goed werk verrichten.

  Voor zover ik weet heeft geen enkele minister daar aandacht aan besteed of aan willen besteden, zelfs die Sranamans niet van Afrikaanse-Surinaamse afkomst. Eenmaal afgestudeerd in het Buitenland, zelfs die in eigen land, lijkt het alsof de minachting voor de eigen Cultuur, juist groter geworden is.

  Papa Koeders, Eduard Bruma, Robin Ravales, memre ‘Wi Eygi Sani’ en vooral mogen wij in dit rijtje niet vergeten Dr. Sophie Redmon ‘Datra Fu Poti Sma’. Ay Sophie Redmond die het had over ‘onderzoek naar de genezende kracht van onze kruiden’, weet u dat nog heer minister !?

  Zij heeft ons tijdens haar leven, zo nadrukkelijk gewezen op juist datgene waar u nu achteraan wil gaan t.a.v. de Chinezen.
  Maar hoe zit het met ‘onze eigen huis’ dan, onze Afrikaanse-Surinaamse traditionele geneeswijzen, waar o.a. ook Brada Pakosi, baanbrekend werk in verricht heeft.

  Echter, nimmer – voor zover ik mij kan herinneren – heeft onze Afrikaanse-Surinaamse traditionele medische zorg, die aandacht gekregen, die de tradidionele Chineze medische zorg nu wel van u lijkt te gaan krijgen.

  Oh, kinderen wier voorouders afstammelingen der slaven waren, zie uw handelingen, schaam u niet, doch word bewust, steeds weer, steeds meer en realiseer je op een gegeven moment, dat je vandaag RUIM in de gelegenheid bent, die last der slavernij gelegd heeft, van je af te schudden en te beseffen dat ‘het eigene’altijd zijn waarde gekend heeft.

  En vandaag, vandaag zijn wij Afrikan-Sranamans nogmaals, RUIM in de gelegenheid, te herstellen wat wij toen niet mochten herstellen, wat wij later vanwege de psychische schade der slavenmeester, niet konden herstellen.

  Maar nu, nu zijn wij VRIJ en RUIM in de gelegenheid te doen, wat onze voorouders vanwege beroerde omstandigheden, niet in staat waren doen. En inplaats dat wij ONZELF de prioriteiten geven, welke wij wel voor ANDEREN wel overhebben, laten sommigen onder ons het weer straal liggen, vanwege ‘minachting van het eigenen’ ?

  Jammer dat het nu nog zo,

  blijkt.


  Maak melding
 4. Als het erkende artsen zijn met erkende papieren waarom niet. China telt meer dan een miljard inwoners. Ik denk niet dat hun gezondheizorg alleen maar uit kwakzalverij bestaat. Natuurlijk zal kwakzalverij daar ook voorkomen maar dat komt bij iedere volk voor. Kwestie is wel om de elke geneeskundige kliniek onder controle en toezicht van instanties te laten plaatsvinden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES