zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse politie gaat slachtofferhulp bieden

Surinaamse politie gaat slachtofferhulp bieden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 mrt – Het Korps Politie Suriname, KPS, gaat vanaf 1 april slachtofferhulp bieden. Volgens het ministerie van Justitie & Politie wordt invulling gegeven aan het streven naar een betere dienstverlening. Er zal een zekere cultuuromslag moeten plaatsvinden om de extra poot te kunnen schragen.

De eenzijdige focus op de aanpak van zware jongens zal verlaten moeten worden. “U zult nu ook de andere kant leren kennen”, zei inspecteur Humphrey Simson tijdens een training voor politieagenten. Simson is hoofd van de onlangs ingestelde hulpeenheid, die zich zal bekommeren om slachtoffers van gewelddadigheden. De verscheidene politiebureaus worden ook steeds meer aangepast.

Vanaf 1 april moet de hulp beschikbaar zijn. Simson zegt te weten dat het niet makkelijk is sde omslag te maken. Wetgeving en infrastructuur zijn vrijwel geheel gericht op het optreden tegen daders van onder meer geweldsdelicten. Toch zal gehoor gegeven moeten worden aan de roep vanuit de samenleving om de slachtoffers te hulp te schieten. Die zal zo gevarieerd mogelijk zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Geachte redactie,

  In een gezonde samenleving telt elk individu, hoe recht of hoe scheef. En natuurlijk stemt het mij goed dat wanneer slachtofferhulp geboden wordt, opdat trauma’s snel achter de rug kunnen zijn, om deze individuen weer volwaardig deel te laten zijn van de samenleving.

  Echter, wanneer die samenleving meent met de moderne tijd te willen meegaan, zal zij ook de nodige aandacht moeten gaan besteden aan de daders.

  Want vaak genoeg gaan justitionele autoriteiten voorbij aan deze doelgroep wanneer het gaat om rehabilitatie. Slechts wanneer er een veroordeling moet worden uitgesproken, komt de dader tersprake, en daar houdt het vaak genoeg ook op.

  Vaak genoeg zijn het stevige, intelligente jonge mannen en vrouwen, soms zelfs minderjarige kinderen, die om welke oorzaak dan ook, van het rechte pad afgedwaald zijn. Wat doen wij als samenleving daarmee. Bestraffen en nog meer bestraffen, zonder dat wij ook hen een helpende hand toesteken of de dood maar inwensen?

  Houden wij statistisch bij wat de werkelijke oorzaken zijn van hun gedrag of kijken wij slechts naar de gevolgen ervan?

  Hoe blij verheugd zou een beschamende ouder zich niet gevoelen, wanneer op een goeie dag zou blijken dat haar zoon, dochter of kindje, die jaren bekend stond als tezijn crimineel en die zij geen hoop tot verbetering meer gegeven had, ‘genezen zou zijn van zijn of haar oude patroon’.

  Kan menigeen zich voorstellen hoe een gezin, familie of ouder zich voelt, als blijkt dat hun zoon, neef of oom, zuster, nicht of tante, besloten heeft af te kicken van de drugs ? Niet meer steelt, de familie niet meer te schande maakt, zich bekeerd heeft tot Anana?

  Kan menigeen zich voorstellen hoe een moeder zich voelt, wanneer haar dochter besluit, dat zij zich vanaf nu, niet meer zal laten protitueren?

  Weet u hoe dat voelt?

  Weet u hoe het voelt wanneer een gezinslid, die vroeger zo geliefd was in de familie, nu iedereen terroriseerd, vanwege een gebrek aan eigenwaarde? Vrouwen mishandelt, steelt van de buren, jonge meisjes meedogenloos verkracht, handelt in drugs en s’nachts slaapt in portieken van bouwvallige gebouwen?

  En kent u het verschil in gevoel, wanneer zo’n verloren ziel, zich op welke wijze dan ook bekeert en terugkeert in de armen van alle goede geesten, geleidt door God?

  Dit is de droom van elke moeder, elke vader, elke broer en elke zuster. De droom van elke vriend, van elke vriendin, van elke oom of tante, mijn droom, jouw droom, onze droom. Een ons aller grootste verlangen, wanneer wij zulk een situatie van dichtbij ervaren, vooral als het om een familielid gaat.

  Een bijzonder intens verlangen, zo diep in ons menselijkgevoel verankerd, voornamelijk vanwege de onvoorwaardelijke liefde die wij voor ons zelf hebben en waarbij slechts een God zijn zegen over mag uitspreken, opdat wij ook anderen net zozeer mogen liefhebben als wij ons zelf liefhebben.

  Soso lobi, Anana na fesi, lobi.


  Maak melding
 2. Het is een lang gekoesterde wens van velen in onze samenleving, dat richting slachtoffers gekeken werd. Want in vele gevallen betekent het een ramp voor de slachtoffer; het gezin ; de familie;de buurt.De begeleiding van de slachtoffer en voornoemde eenheden vooral in die situatie, ontbreekt.Dit initiatief juichen wij toe. Maar we zijn toch bang dat, zoals in vele gevallen,het als een nachtkaars uitgaat.In vele gevallen is aanpak van de delequenten belangrijk. In andere gevallen morele herbewapening en wel interdepartementaal.Bij deze moet niemand aan de kantlijn blijven staan.


  Maak melding
 3. Ik ben slachtoffer van fraude door de Surinaams Overheid en probeer schriftelijk aangifte te doen maar ze reageren niet, welke stappen kan ik ondernemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES