Veiligheidsplan 8 decemberproces Suriname terecht

18

PARAMARIBO, 28 mrt – Het veiligheidsplan voor het strafproces rond de Decembermoorden zal onverkort worden uitgevoerd. Dit stelt het ministerie van Justitie & Politie naar aanleiding van het protest van ex-legerleider Bouterse’s NDP. Er is wel degelijk reden voor een optimale bewaking en beveiliging van de Marinebasis te Boxel, waar het proces binnenkort aanvangt.

De ‘megastrafzaak’ dient ongestoord in behandeling te worden genomen. Sowieso dient de overheid onder alle omstandigheden te zorgen voor optimale veiligheid. “Dat sommigen in onze samenleving kennelijk daarmee problemen hebben is niet ondenkbaar, maar wel ongegrond”, aldus Justitie & Politie. De NDP noemt de veiligheidsmaatregelen overtrokken.

Onder meer zouden de maatregelen zodanig zijn dat vreedzaam protest niet mogelijk wordt tijdens het proces. Justitie & Politie ziet het anders. In het kader van de rechtsstaat en democratie zal alles worden gedaan om de veiligheid te garanderen. “Leden van de rechterlijke macht, officieren van justitie en opsporingsambtenaren krijgen daarom alle ruimte om de hun toebedeelde taak naar behoren uit te voeren.”


18 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  Dit is precies het zelfde wat ze in Amsterdam-Zuidoost aan de burgers vertellen ‘Preventief Fouilleren’, “IN HET BELANG VAN DE VEILIGHEID VAN DE BURGERS”.

  Nou, ik was er zelf persoonlijk getuige van.
  Niets ‘prefentief fouilleren’, je reinste RACISME!!!!!!!!!!!!

  Zwarte mensen worden namelijk door een horde politie agenten opgewacht op en bij de metro-stations. Het moment dat ze uit de metro stappen of tegelijk weer in willen stappen, worden zij vastgehouden.

  De witte burgers, tenmindste als je een beetje op een Hollander lijkt, mogen doorlopen. Terwijl de zwarte burgers, Antilianen, Surinamers of Afrikanen, urenlang zonder reden worden aangehouden.

  En je zou denken op controle van een geldig vervoersbewijs, mooi niet. Wanneer je die wel hebt, dan vraagt men naar je ID-kaart. En als je die ook hebt, dan vraagt men naar je paspoort, en vervolgens gaat men maar door zelfs tot en met je Ziekenfondskaart.

  Ik heb er de pest in hoe onze mensen hun rechten onvoldoende kennen. Ik heb een paar keer deze agenten opgesjodemieterd: “Hier is mijn ID-Kaart en niets meer ja!!!” “U arresteert mij of je laat me met rust, u mag kiezen”!!! Het is toch van de gekken?

  Weet u wat zo’n kind mee maak als die toevallig met haar ouders is. Zelfs dat kind wordt gefouilleerd met zo’n metaal-detector.
  En dan durven zij ook nog zo ver te gaan door zelfs in zo’n kind haar broodtrommel te gaan ‘sasi’. En die witte mensen mogen intussen gewoon maar doorlopen. En dit gaat door tot en met 2013 in Amsterdam-Zuidoost.

  Wanneer mensen hun huis uitkomen en de politie zien, gaan ze gewoon terug in hun huis tot dat die gasten vertrokken zijn.

  Sommigen mensen gaan een hele omweg maken. En vooral die Antilianen zijn woedend. Echt waar , dit gaat geheid uit de hand lopen in Amsterdam-Zuidoost, bribi mi.

  En deze agenten, gezien hun gedrag, hebben geen enkel affiniteit met de inwoners. Deze agenten wonnen niet in Amsterdam-Zuidoost, kennen de cultuur van de mensen niet, en denken dat het maar ‘gevoelloze slaven’ zijn, die je van alles maar kan aandoen.

  Want inderdaad, als Gestapo’s gaan deze gasten te werk, een term die een agent zichzelf liet ontvallen tijdens een actie waar in zelf getuige van was. En dit allles in opdracht van het stadsdeelbestuur van Amsterdam-Zuidoost onder het mom van ‘veiligheid’. Nou, omtrent wiens veiligheid het hier gaat is intussen wel duidelijk geworden, beslist niet die van zwarte bewoners van Zuidoost. En Elvira ‘piert der tifi’ maar, als een dom wig.

  Zelf bestaat de indruk dat het stadsdeel, zoveel mogelijk zwarte mensen “vrijwillig” uit het stadsdeel wil doen verwijderen. En dat is die dubbele agenda zeggen bewoners,
  “maar wij gaan niet weg, we blijven hier”.

  Men wil een witte meerderheid in Zuidoost huisvesten, waaronder witte studenten en middenklassers, die momenteel buiten het stadsdeel wonen.

  Dus m.b.t. het zogenaamd ‘veiligheidsplan’ t.a.v. het strafproces inzake; de ‘december gebeurtenissen’, kan ik mij het wantrouwen best begrijpen.

  Maar de vraag is; zal Vene, Romeo Hoost en hun gefrustreerde kornuiten, aan het einde van de rit, eens eindelijk hun zo verlangde gemoedsrust hebben gevonden. Blijft de vraag.

  Te yuru kisi, marki sa sori.


  Maak melding

 2. DE wereld op zijn kop! Waar waren de heren van de NDP toen Bevel zijn ‘proces’tegen zijn slachtoffers hield in Fort Zeelandia.NDP bekommert zich om de daders, niet om de rechtsstaat, het is daarom slechts een democratische partij in woord, feitelijk is zij het politieke instrument van de decembermoordenaars. Laat die partij die niet de guts heeft een veroordeelde drugshandelaar en megamensenrechtenschender als voorzitter weg te halen, zich diep gaan schamen. Wat een zootje lafaards zeg.

  LIgia van Dronten


  Maak melding

 3. Helemaal gelijk mevrouw van Dronten! Het is als de dief die roept houdt de dief. Het probleem ligt hem namelijk niet in de veiligheidsmaatregelen, maar in het gevaar van de verdachten!!De NDP moet met de verdachten, waarvan de voornaamsten in haar partijleiding zitten, op de Berm gaan zitten en op hen een dringend beroep doen zich te houden aan fair play en niet weer Suriname beschadigen door geweld te gebruiken.

  Ramon Marto


  Maak melding

 4. Omdat ik niets moet hebben van de ‘oude politiek, zeker niet na het Amafo verjaardagspartijtje en de schaamteloze poging van de veroordeelde Brunswijk om zijn vrouw tot minister te maken, gaan mijn sympathieen uit naar de grootste oppositiepartij NDP. Ik vind daar mensen bij die vaak goede voorstellen doen. Maar wat mij wel dwars zit is dat die partij opgescheept blijft met de erfenis van die decembergebeurtenissen, die ik als democraat afkeur. Waarom is Bouterse niet afgetreden gaande het proces. Hij zegt onschuldig te zijn en er niet bij geweest te zijn. Dan hoeft hij toch niet bang te zijn dat hij zal worden veroordeeld? Want dan kan hij daarna met een schone lei toch gewoon partijvoorzitter worden. Maar nu zit de partij opgescheept met zijn problemen. Ik ken verschillende NDPers die dat ook vinden. Ik vind het erg jammer dat die mening niet naar buiten komt. DE NDP maakt nu ook de fout om geen onderscheid te maken tussen BOuterse als hoofdverdachte en Bouterse als partijvoorzitter. Die verwarring moeten wij voorkomen anders gaat het ons stemmen komen, mocht het proces verkeerd uitpakken.

  Fride La Mere
  NDP supporter


  Maak melding

 5. wat een onzin van deze mensen dat ze nog in het parlement zitten is nog ergen , en dan hebben ze het over vreedzaam protest , weten deze mensen dat in de tijd dat bouterse aan macht was jij niet eens mocht protesteren en nog wat alls men de vermoeden had dat jij met buitenlandse agenten bezig was werd je gearesteert ongewapend en in koele bloede afgeslacht en dan nog liegen over de precise dag van de AFSLACHTING .en dan nog volhouden dat het bij vlucht poging is gebeurt wie hou wie nou hier voor de gek , en nog vragen wat goed is voor suriname die vraag moesten juulie in ocer aan die moordenaar vragen maar nee dat doen jullie niet de bevolking bang maken en proberen de rechtsgang te beletten hij leert het nooit deze klootzak en wat ik nog erger vind die stomme domme massa die achter hem aanloop , ik wil van uit hier uit ook aky radio waar ik vaak naar luister bakana torie erop wijsen laten jullie je niet voor het karretje spannen van deze mensen want ze zien de bui al hangen gaan ze dreigen en vergelijking maken met alkaida wat een onzin stelletje barbaren ik heb er geen ander woord voor ik schaam me echt voor sommige landgenoten , dat is mijn mening.


  Maak melding

 6. Nr 4, NDP-supporter,

  Voor het eerst hoor ik iemand van NDP huize kritische opmerking maken.

  Ik heb mij al altijd afgevraagd of de NDP-ers oogkleppen op hebben. Blindelings neemt men alles aan van wat Bouta vertelt.

  Het gekke van is dat er heel wat goed opgeleiden in de NDP zitten, maar een kritische geluid van hen over de handel en wandel van Bouta en zijn handlangers heb ik nooit gehoord.

  Nr 4 jij bent een licht-punt in de duisternis, want Bouta wordt niet vanuit zijn NDP gevraagd om opening van zaken te geven.

  Ik kan dit niet anders uitleggen dat alle NDP-ers gewoon bang zijn voor hun moorddadige voorzitter.

  Nr. 4 ik hoop dat alle NDP-ers die zo denken als jij eindelijk hun mond zullen open doen en naar eer en geweten praten.

  Proficiat nr 4.


  Maak melding

 7. Bouta zit te schreeuwen als een mietje voordat hij de bak ingaat. Ik denk dat hij begint te oefenen wanneer hij uiteindelijk daar beland. Hopelijk wordt hij naar de USA gestuurt om zijn straf uit te zitten.
  Hij krijgt tenminste een eerlijk proces die hij zijn slachtoffers niet heeft gegeven op 8 Dec 1982.


  Maak melding

 8. Fride le merde,

  Uw betoog is MERDE, ophangen die zooi moordenaars.
  Als bouterse uw man of broer of zwager of oom of neef had vermoord dan zou anders piepen. Maar eerlijkheid duurt het langst.

  Le merde du sceptin.


  Maak melding

 9. @ buiteman wat een onzin jou vergelijking wat mij opvalt bij medestanders of de mensen die aan de kant van bouterse geen enkele middel laten om de zaak goed te praten ik zal een paar voorbeelden geven , bouterse heeft het over abaisa de man wriht heeft over alkaida nu buiten man gastapo dat zijn dingens die helemaal niet te vergelijken zijn met wat bouterse suriname en de surinaamse bevolking heeft aangedaan waneer dringt het tot die domme hersen van jullie , ik vraag mij af waneer die moordenaar nog aan de macht was waar suriname vandaag was eingelijk vind sommige langenoten van mij ondankbaar echtwaar ze zijn al die ellende rijen lang avondklok vergeten , er nooit in deze wereld gebleken dat militairen een land kunnen besturen nergens dus die stome bouterse zou het ook niet kunnen wat hij wel kan is zij tegenstanders intimiedere en afslachten maar dat is voorbij .


  Maak melding

 10. Meneer Buitenman shame on you, echt waar, dat je het lef hebt om een moordenaar te verdedigen en het verdriet van mensen af te doen als ‘gemoedsrust’ schande, schande, maar het zegt ook iets over uw karakter niet waar, iemand die een aanhanger is van een beweging waar ze het moorden goedpraten. Schande, schande. Er was een dominee die in de 2e Wereld Oorlog niets zei toen ze Joden kwamen halen, want hij was het niet die ze zochten…toen kwamen ze voor katholieken….hij zie niets, want hij was het niet die ze zochten…toen kwamen ze voor hem, en niemand zei iets. Wie op deze wereld geen aanhanger is van de rechtvraadigheid, ongeacht zijn politieke overtuiging, kan ook geen rechtvaardigheid verwachten voor zichzelf. In het Surinaams, Ba suku, Ba fini, Ba tjari.


  Maak melding

 11. no 7 je mag schreeuwen wat je wil wij zijn geen bangeriken,jij misschien jou kennen wij wel ,ook niemand kan onze leider wat doen brunswijk loopt vrij rond met een interpol affaire
  niemand die zijn bek daar open maakt Na Bouta lyby e had un so,no 7 je bent gewoon een gif makker voor jezelf en je lichaam.wij worden op allerei manieren betiteld als domme massa: zie in de nps daar heb je de domme massa,s met jou erbij, santakie mag zegggen wat hij wil hij slaapt s,nacht niet denkt hij dat hij met zijn zoete belofte klaar komt no way.een gewaarschuwd mens telt voor 2,het gaat jou geen moer aan om met openheid te komen wie ben jij ben je soms de rechter?mijn oogkleppen heb ik om jou in de gaten te houden,zowel mijn oor te luisteren wat je allemaal verkondigd.zij die denken NDPERS in het kwaaddaglicht te stellen jullie zal het niet lukken ons te breken,het is de grootste
  politieke partij in Suriname ben je dat vergeten no7? mijn voorzitter is geen moordenaar jij wel blakaman e njan blakaman je bent ook in dienst van de bakra basy jij weet niet wat de conseqenties hiervan zijn. dus keba,achterlijke ziel

  Akuba


  Maak melding

 12. @Akuba, jouw voorzitter hield geen rekening met blakaman of wat dan ook. Gaat het zodra mensen om rechtvaardigheid vragen direct om handlangers van de Bakra basies en zo, en om loyaliteit tegenover een andere Blackaman? Wel, als dat zo was dan hadden de moorden niet plaatsgevonden toch? Een Blackaman die zijn eigen mensen vermoord? En wat heeft dat te maken met Bouterse, of weet je niet dat hij hulp heeft gehad van die Bakra’s om zelf maar aan de macht te komen? Nietwaar, zoals hij zegt? De Tweede Kamer in Nederland heeft genoeg evidence liggen dus…so much voor de Bakra-basie torie. Zoals ik al zei, Akuba, kijk eerst goed, als je een NDP aanhanger bent blijf ook kritisch je leider volgen, of ben je soms een hersenloos schaap?


  Maak melding

 13. @natalia,jou eigen blakaman met jou erbij hebben Bouta gecreeerd,ben je vergeten dat je hem in 1980 betiteld had als padvinder ? dus hij was de eerste met jou erbij den njan blakaman
  sens u de un haby krabu mentaliteit,kijk wie
  over bakra basie praat jullie hebben samen met jullie voorouders de hoofddoek die ze op haar hoofd moest zetten, werd op de grond voor de bakra basy gespreidt Minister Ardenne kon(g) te na sranan om je zwakke president tory te geven ze werd toch met loeidende sirene begeleidt jullie zijn de genen die dat doen npsers hebben een blanke vrees: alles van jullie is ja en amen tyde san e miet unu. jou eigen leider vene is naar de fransekant geweest om een brunswijk te creeren.hij zelf samen met nederland hebben wapens aan brunswijk geleverd om militairen om te brengen terwijl jij laag te slapen,militairen werden in hun slaap dood gekapt verbrand vene njan blakaman tu en toch sta je achter vene,doe je bek hiervoor open ik wil weten hoe jij je zou verweren als iemand jou benadert om je neer te knallen als je zou blijven staan,jullie vergeten een ding dan een militair geleerd heeft te doden
  en bakrabasy kier eng egy brada en krawasy ju granwan, en tot nu toe onderdanig jou huidige guru de bakrabasie die ene ligt op mariusrust,ze kunnen Bouta niet luchten omdat hij ze niet wil onderdannigen als jou en de rest,Hij heeft hulp gehad van de bakra,s om jou verder te bewerken met krawasy
  wie weet ben jij een slachtoffer van bakrabassy,en buiten dien het ging geen moer om rechtvaardigheid het was door gaan met die boevenbende die Suriname ten onder brengen,toen het ze niet lukte werd er achteraf contact gelegd met de amerikaanse cia .jij zou zelf kreperen domme massa,herseloooooose schaap, het maakt niet uit als hij mijn leider is ,jou ken ik ook,je bent gewaarschuwd . toch we tja pornen(g)fu tjeryman.ik heb geen twijfel.achterlijk geklets.Suma na por nen(g)
  musu ga wan sei.

  Akuba


  Maak melding

 14. Geachte redactie,

  Ik heb m’n grap met die gasten die altijd weer zoooooooooooooo’n mond hebben, wanneer het gaat om het afstraffen van soortgenoten.
  Maar zelf hebben velen van hen geen enkele nota wat er met hun psyche aan de hand is, alsgevolg van meer dan 300 jr.onderdrukking.

  Ze kunnen nauwelijks hun eigen moedertaal spreken (Sranantongo), laat staan schrijven. Sommigen zijn nooit een keer naar het land van waar hun voorouders vandaan geronseld zijn, gereist (Afrika bijvoorbeeld).

  Ze zijn zo vervreemd van zichzelf dat ze zelfs de god die hun ‘witte meester’ hen eeuwen door de strot geduwd heeft, maar blijven aanbidden, inplaats van hun moeders geloof (De Winti bijvoorbeeld) te helpen ontwikkelen.

  Weer anderen houden net zo min van zichzelf als zij van hun soortgenoten houden; ze haten hun ‘origineel haar’ en voelen zich prettiger wanneer zij dat kankerspul door hun kroeshaar ‘plurren’, om heel trots met hun hoofd te schudden “straight toch, mooi he, kijk, tot op m’n schouder”, terwijl ze neer kijken op die broeders of zusters met hun originele haarkapsels (dreads bijv.).

  Ze voelen weinig eigenwaarde bij zichzelf en hebben tevens totaal geen waarachtige liefde voor zichzelf en anderen kunnen ontwikkelen, laatstaan dat zij een beetje voor hun soorgenoten overhebben.

  Sommigen hebben zelfs geen hobby en vraag maar niet wat zij in hun vrije uren doen.

  Dan heb je nog een beduidend klein ‘abnormaal gefrusteerde kliekje’ die dringend hulp nodig hebben. Deze zijn uit het zelfde hout gesneden als bijvoorbeeld een Romeo Hoost, die geen raad weten met zichzelf, geen raad weten met hun haat, geen raad weten met hun wrok, infeite zoekgeraakt zijn in de ‘Jungle der Mensheid’. En rond zwerven door Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, met vaak genoeg een willekeurige plastiekenzak in de hand opzoek naar…….what ever, en zelfs pertinent weigeren om psychiatrische hulp te zoeken.

  En het is vooral deze groep, die zo’n haat heeft aan niet alleen Bouterse hoor, ze haten alles wat geestelijk niet op hen lijkt en dus ver van hun staat. Hun wereld is een en al ‘ellende’, triest en verbitterd, ook al schijnt het zonnetje buiten bij meer dan 25 graden. Hun motto is haten, zwerven en ademen, veel meer zit er bij hen niet in.

  En organiseer een demonstratie tegen ‘zinloos geweld’, dan zie je ze niet en je hoort hen niet. Roep ze op om mee te doen aan de discussie omtrent betalingen m.b.t. het slavernijverleden, dan zijn ze ‘weggedokt’. Noem maar op, kinder prostitutie, armoede, politiegeweld, racisme, discriminatie, je zal ze niet vinden.

  Maar geef ze een donkerkamertje, maak niet uit in welk hol, met daarin een computer en gratis internet, en je slaat de spijkers op z’n kop. Want alleen op die manier kunnen ze hun frustratie kwijt.

  En durven zij nog mijn naam in de mond te nemen ?

  Dat gaat wel iets tever, geachte redactie!?


  Maak melding

 15. Hier heb je ze weer de beste stuurlui staan aan wal.
  Bouta wordt niet gevonnist,nooit niet,never,nunka. Punt uit.
  Als Bouterse veroordeeld zou worden,what about Brunswijk dan,hij is even ZO SLECHT,maar tja die BAVIAAN van een Venetiaan houdt hem de handen boven het hoofd.Nederland kan niets tegen hem beginnen,want door hun heeft Brunsie het Junglecommando opgericht en vlakkeloos ook onschuldige burgers vermoord,waarom denk je dat de Indianen zo een bloedhekel aan Brunsie hebben.
  Maar tja,men vergeet dat tijdens Bouta,heel veel goeds is verricht,zie toen,de straten werden schoongeveegd,hamsteraars werden aangepakt,ook de zwartegeldhandelaren,als Bouta de kans had gehad,was Suriname MUCH BETTER OFF dan nu.
  Brunswijk,neemt Albina en Moengo helemaal in zijn macht,en de rest staat erbij en kijkt er naar.Niet Vene heeft de macht in Sur.maar Brunswijk,zo gaat het land naar de verdoemenis ,Mark My Words.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.