Universiteit Suriname ondersteunt kippenkwekers

6

PARAMARIBO, 28 mrt – De studierichting Bedrijfskunde, BDK, van de Anton de Kom Universiteit van Suriname gaat de lokale kipkolom een wetenschappelijke grondslag bezorgen. Via het Intranetproject Kip en Kwaliteitszorg van de Micro Small and Medium Enterprises-unit zullen grondige analyses worden gemaakt van verspilling en verliezen bij kweek en verwerking. De verwachtingen zijn hooggespannen.

“Dit project is een goed model om mee te beginnen en ik verwacht dat het ook toegepast zal worden in andere sectoren”, zegt directeur Warren Pedersen van bauxietbedrijf Suralco tegenover de Ware Tijd. Het project is voor vijftigduizend dollar gefinancierd door de Alcoa Foundation van moedermaatschappij Alcoa. Ook de doelgroep zelf kijkt reikhalzend uit naar de resultaten die over drie maanden binnen moeten zijn.

“Veel kipkwekers hebben geen weet van zaken en verliezen veel geld. Ik kweek mijn kippen ook zelf en ik wil graag weten waar de schoen knelt. Nu onderzoekt de MSME-unit hoe het komt dat de kipsterfte zo hoog is en hoe lokale kip voedzamer, beter en gezonder kan worden gemaakt”, zegt Jainanan Roopram van de Rooprams rotishops. Aan het project nemen broedbedrijven, leg- en slachtkippenkwekerijen, slachthuizen, speciaalzaken en restaurants deel.

De toenemende maatschappelijke betrokkenheid van de universiteit slaat goed aan. “We hoeven geen kennis van buiten te halen als we die hier zelf kunnen vergaren”, aldus Roopram. Volgens studentenassistent Shresta Chotelal is het vooral de bedoeling ondernemers bewust te maken van de waarde van verspillen en verliezen bij het verlagen van productiekosten en in de concurrentiestrijd.


6 REACTIES

 1. dat is geod idee. Maar mijn vraag is wordt er wel een veeteeltdeskundige aan dit onderzoek betrokken. Okay bedrijfskundigen weten van hoe een bedrijf economisch te runnen etc. maar hoe staat het met de teelttechnische aspecten. wordt er daar wel aandacht aan geschonken.


  Maak melding

 2. Waarom word er nog veel met gif gespoten in Suriname? Weten jullie dat de sterfte van de kippen ook door het voer komt. Er zit ook resten van het gif in. Importeerd geen voer en kuikens uit het buitenland. Meestal zijn de kuikens inteelt en de kippen leven niet lang. In voer van het buitenland zit ook gif. Maak zelf je eigen kippenvoer. Inteeld is dat de kuikens van broers en zusters zijn, die leven niet lang, ze hebben het zelfde bloed. Kruis je hennen met Surinaamse hanen, zo leven de kippen 10 maal langer. En je hebt dan een sterke ras. Dus zelf voor kuikens zorgen en niet kopen. Voer maken, mix dagoeblad, mais, zemel en mengt het voer met kokosnootafval of palmolieafval, van vet krijgt je grote kippen en hanen.


  Maak melding

 3. Zemel is het kaft van het rijst. Gemalen noemen we het zemel. In Nickerie word het verbrand. Er zitten alle bouwstoffen in. In Nickerie word er ook veel gespoten, dus het is niet goed voor de kippen. Plant zelf dan je eigen rijst en je weet zelfs wat je eet. In Amerikaanse kippen zitten veel groeihormonen. Van groeihormonen is bekent dat veel meisjes en jongens van 12 jaar van het Dominikaanse republiek hun baarmoeder en van testes moesten verwijderen. Eet geen Amerikaanse kippen of buitenlandse kippen. Tot heden is niet bekent dat gif heeft geholpen en het dood meer dan je denkt.


  Maak melding

 4. Meneer Dewanand.

  Vergeet niet de Nederlandse kippen(zgn. Plofkippen) te noemen.
  Overigens zou ik graag aan dit onderzoek willen meewerken. In het kader van mij remigratieplannen heb ik diverse ondernemingsplannen ontwikkelkd over kippen en ook kalkoenen op basis van de gegevens die je van het internet kan halen. Let op: mijn plannen hebben betrekking op OSO fowroe en niet op Plofkippen. Mijn probleem is dat ik ik deze plannen niet definitief kan afronden omdat ik niet in het bezit ben van de gangbare prijzen met betrekking tot eieren, kuikens etc.in Suriname. Het enige wat ik weet is dat 1 kilo kip in Sur 15 srd kost. Duurder dan de plofkip in Nederland.
  Al rekenende ben ik tot de conclusie gekomen dat dit probleem groter is dan men denkt. Niet alleen de groottte van het areaal en aantal kippen speelt een rol bij de berekening, maar ook de voeding en gezondheid en kritieke pad analyse bij het broeden van de kuikens.De oplossing van de voeding en om de kosten zo laag mogelijk te houden is het zelf verbouwen van mais, niet handmatig maar op de machinale manier. Als je de kosten niet zo laag mogelijk houdt verlies je de concurrentiestrijd.
  Ook samenwerking op dit gebied d.m.v een cooperatie kan zeer kostenbesparend werken.
  Waarschuwing . Nederlandse kippenhandelaren hebben door de verkoop van plofkippen en subsidies de hele kippenbranche in Ghana kapot gemaakt. Laat dit niet in Suriname gebeuren.


  Maak melding

 5. Ben heel blij met het uitspraak/mening of te wel mais (uit eigen keuken) ik ben van plan in suriname eigen mais en kip productie op te zetten.

  Graag meer info about dit, via mail kan ook de groeten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.