zaterdag, juni 15, 2024
HomeNieuws uit SurinameNDP: Laten we nagaan wat goed is voor Suriname

NDP: Laten we nagaan wat goed is voor Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 mrt – “Laten we nagaan wat goed is voor Suriname, ik denk dat wat nu gebeurt niet goed is.” Dit zegt Winston Wirht, oud-parlementariër en kaderlid van Desi Bouterse’s Nationale Democratische Partij, NDP. Het aansturen op berechting van de verdachten van de Decembermoorden is alles behalve in nationaal belang.

Integendeel valt een averechts effect te voorspellen. Daarom kan ook niet worden meegegaan met parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en diens amnestievoorstel. Volgens het voorstel zou amnestie gegeven kunnen worden na de berechting. “Als je praat over berechting zit daar al een zeker geladenheid in”, zegt Wirht in het STVS-nieuwsjournaal. Dus moet een ander model worden bedacht.

Een groep ‘verontruste NDP-ers’ onder leiding van voormalig parlementariër en minister van Buitenlandse Zaken Henk Herrenberg heeft het parlement verzocht om een vreedzame oplossing te helpen bewerkstelligen. Minister Santokhi van Justitie & Politie zou met szijn recente veiligheidsmaatregelen juist de andere kant op willen. De maatregelen worden bestempeld als overtrokken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

44 REACTIES
 1. MrWirth, wat ben je u een domme parlementarier!
  Nu dat su naar de Klote is wil jij nog dat alles vreedzaam moet lopen.
  Dankzij bouterse en herenberg zit su nu vol met chinezen, waar de eigen surinamers niet meer tussen kunnen komen.
  Begin een voorstel te doen hoe jullie die chinezen en al dat andere tuig gaan controleren want driekwart zit illegaal in su.
  En trouwens deze huidige parlements leden zijn allemaal boeven, en jij ook!

  A tang so


  Maak melding
 2. sandoksi is uit op eeuwige roem van blanke. Hij besef niet dat ze hem als speeltje gebruiken. In Nederland aangekomen verzocht hij veiligheid voor zijn familie.

  Laat die man goed over nadenken dat suriname van surinamers zijn en niet van het koloniaal bestuur.


  Maak melding
 3. Het blijkt dat een grote supermarkt ladingen toiletpapier levert op een bepaald adres te Leonsberg. In een bepaalde woning ter plaatse heeft een zekere persoon voortdurend de schijterij i.v.m. een naderend proces. Het is voor de persoon in kwestie heel duidelijk dat zijn stoere taal en verhulde dreigementen de trein die naar het proces leidt niet meer kan stoppen. Het hele spoor waarover de trein denderd is zwaar beveiligd dus sabotage is uitgesloten. Nu rest hem alleen foetoeboys te sturen om berichten over te brengen naar het berechtingsapparaat.


  Maak melding
 4. Winston ik geef jou groot gelijk met jou betoog zowel henk,dat de rechter zijn zegje doet.men weet niet wat de conseqenties kunnen zijn, of kunnen gaan gebeuren in mijn geliefd land Suriname,men ziet alles zo makkelijk waar ik op enkele reactie heb kunnen lezen dat Desi opgehangen moet worden noem maarop
  ik denk niet dat hij de enige is die gestraft zou moeten worden,ik en anderen zullen dit niet toestaan.mijn wens is een eerlijk proces,daarna amenestie wie alla na sondaar.over santakie wil ik het niet hebben
  hij moet wel uitkijken my LEIDER ie ne fasy.,!?

  Akuba


  Maak melding
 5. De doodstraf is nooit afgeschaft in Suriname. Laten we het nog 1 keer (hopelijk de laatste) uit de kast halen en een voorbeeld stellen aan toekomstige massamoordenaars.


  Maak melding
 6. Ik denk dat Su nu hard op weg is om een libertaire republiek te worden. Ik ben daar een voorstaander van.

  Omschrijving van een libertaire republiek

  De macht van de staat in zo een republiek is relatief beperkt.

  Uit het basisprincipe van het libertarisme volgt bijvoorbeeld dat je niet mag stelen, moorden, verkrachten enzovoort. Echter, als iemand anders met geweld begint mag je je wel met geweld verdedigen of laten verdedigen. Fraude (het tot stand brengen van een ruil met een ander door middel van een leugen) wordt binnen het libertarisme ook gezien als geweldsinitiëring.

  Ik denk dat dit goed zal zijn voor Suriname.

  Mampyra.


  Maak melding
 7. Er zijn maar weinig parlementariers als Winston Wirth, die openlijk met zijn standpunt naar voren komt.Ik denk dat een raadpleging van de Surinaamse bevolking hetzelfde resultaat zal opleveren.Ik weet nu al zeker dat de Surinaamse bevolking in meerderheid Bouterse niet wil berechten. Het is een bepaalde bevoorrechte groep en de meelopers die voorstander zijn van berechting.Men wilt haar machtspositie doen gelden.Deze groep was uit haar machtspositie verdreven en dit pikken ze niet, nooit.

  Drs.R


  Maak melding
 8. U meneer Wirth en Herrenberg doet niets anders dan wat een kat in het nauw doet. Namelijk rare sprongen maken. U beiden heeft er ongetwijfeld persoonlijk belang bij met dergelijke oplossingsgedachten te komen.U spreekt echter niet namens het gehele surinaaamse volk. De dreigementen,intimi
  daties die u beiden en consorte onderhand al 25 jaren “onderhoudt” kunnen ons Surinamers niet meer van weerhouden ons geweten op te schonen.
  Over het algemeen gesproken zijn wij surinamers een volk met een goed moreelbesef. We kunnen onderscheid maken tussen goed en kwaad. Dat er tussen mensen lopen bij wie dit besef niet of onderontwikkeld is neemt niet weg dat het merendeel van het volk wel een redelijk goed ontwikkeld moreel bewustzijn kent.Zij weet immers wat goed en fout is. Een samenleving met gewetenswroeging onder dwang in stand houden is het ergste wat haar overkomen kan. Het fundament waarop haar mensenrechten zijn opgebouwd vertoont gauw barsten. Een samenleving op een dergelijke fundament voortbouwen kan nimmer tot een hoger moreel bewustzijn komen. Dood eenvoudig omdat de grenzen tussen goed en kwaad vervagen.
  Het volk wil terug naar een rein en goed geweten zoals dat was voor de decembermoorden. Zij doet het op een wijze zoals dat in elke fatsoenlijke natie behoort te gaan. Laat de rechtsgang haar normale beloop vinden en houd op met uw dreigementen en zielige oplossingsstrategieen. Weet ook dat macht voortgekomen uit de loop van een geweer in geen ene samenleving lang heeft stand gehouden.Het is het volk dat uiteindelijk beslist en niet een stelletje moordenaars en hun handlangers. G. Chin Yong


  Maak melding
 9. Hoe recht is in deze het recht? Er kunnen in een RECHTSSTAAT hoegenaamd geen bezwaren bestaan tegen oprechte berechting.

  Het is zeer de vraag inhoeverre de daadwerkelijke feiten, e.e.a. m.b.t. aanleiding/oorzaak van deze pikzwarte pagina, naar boven zullen komen drijven.

  On the other hand is aan de pater intellectualis (en consorten)van de moord op 500 Surinamers algehele amnestie verleend voor allerlei strafbare feiten.

  Boevendien raast en tiert dit geachte assamblee-lid in onze hoogste college van Staat, deelt hier en daar op sportvelden ongestraft rake klappen uit, terwijl het andere landskind hangt de zwaard van damocles boven het hoofd.
  Ik ben soldaat, niets militairs is mij vreemd maar dit gaat wel het gezond verstand te boven.

  Welke boodschap willen we hiermee brengen?


  Maak melding
 10. Meneer Wirht wil Suriname weer naar een bananen republiek degraderen. Terug naar de jaren van weleer, zoals de jaren tachtig. Een rechtstaat berecht zijn verdachten volgens vigerend recht. Bouta, NDP en ander meelopers sturen in dit geval aan op een tussen oplossing door o.a. intimidatie om de normale rechtsgang te ontlopen. Hadden de 15 van december ’82 maar in een rechtbank mogen staan. Bouta mag blij zijn dat hij wel zijn woordje in de rechtzaal bij de onafhankelijke rechter mag doen.


  Maak melding
 11. PIKO heb je familie in suriname .als dat zo is denk er eens goed over na dat als er een opstand uitbreekt dat jou familie er ook onder kan gaan leiden dus geen rare dingens zeggen hij is tot nu toe de beste minister die ik ooit heb gezien en hij doet het goed anders was suriname nu een wild en west country geworden met al die rovers en die drugs criminelen SANTHOKI ga zo door


  Maak melding
 12. “Laten we nagaan wat goed is voor Suriname”. Dit is de enige en juiste benadering naar het onderzoek naar de december moorden. Niet zozeer dat de moorden goed gepraat worden, maar laat het gezond verstand prevaleren. Dat de nabestaanden gebaat zijn bij een veroordeling van Desi Bouterse is begrijpelijk te noemen. Het liefs zien zij de doodstraf weer ingevoerd worden, nog vóór de berechting. Maarrr… is Suriname daarbij geholpen? Wij worden tot op heden geconfronteerd met de situatie Irak. Laat Irak een voorbeeld zijn voor Suriname en de Surinamers en met name Venetiaan en Santhoki. Zeshonderd duizend doden waarvan 99% onschuldig. En dit alleen maar om Bush tegemoet te komen in zijn drang Sadam uit te schakelen. Is er een einde inzicht. Nee nee nee en nogmaals nee. Hoeveel doden nog? Laten wij de situatie in Suriname niet onderschatten. De drang, met name vanuit de hoek van zijn politieke vijanden, is heel groot deze man uit te schakelen. Maar kan ook het begin betekenen van de totale ondergang van Suriname. Alle respect voor de nabestaanden. Deze mensen verdienen meer als een simpele “verontschuldiging” aanbieden. De staatsgreep is ontstaan door de algehele malaise van decennia’s lang. Desi Bouterse is opgekomen voor de onderdrukten uit onze maatschappij. Wij proberen dit vaak te ontkennen, maar Suriname had zijn buik vol aan de toenmalige machthebbers. Sterker nog; de staatsgreep is ook door Nederland ondersteund. Nogmaals, laten het gezond verstand prevaleren. Ik denk dat alle Surinamers inclusief de nabestaanden daarbij gebaat zijn. Desi Bouterse is nog altijd de leider van de grootste politieke partij in Suriname. Is dat niet een beetje de schuld van zijn politieke tegenstanders in 25 jaar?


  Maak melding
 13. Mijn vorige posting: “Het liefs zien zij de doodstraf weer ingevoerd worden, nog vóór de berechting. Maarrr… is Suriname daarbij geholpen?” . Ik zie dat een andere poster al heeft aangegeven dat de doodstraf nog niet is afgeschaft. Ik vraag hierbij clementie aan de rechters aan de doodstrf niet op te leggen aan mijn baas. B.t.w. mijn nicht Heidi de Miranda was getrouwd met 1 van de slachtoffers: John Wijngaarde.


  Maak melding
 14. Waarom deze overspannen lobby van de heren Wirtht en Herrenberg om de rechtsgang en de publieke opinie te beïnvloeden.

  Het is juist aan interne topleden van een partij, waarbij de partijleider in zwaar weer is geraakt om ervoor te zorgen dat het nationaal belang bewaakt wordt.

  Maan jullie zgn structuren juist tot kalmte en voorkom dat omwille van een persoon met een dubieus verleden dat land- en natiegenoten met elkaar een veldslag gaan voeren (leven op dood) a la Zimbabwe, Congo etc etc en meer van deze zelfdestructie landen.

  De rechtsgang voldeed altijd met min of meer dezelfde rechters (die ook al in de militaire periode de rechtorde uitmaakten) en nu is het plotseling niet meer zo.

  Nu werkt de minister Santhoki voor het buitenland en zijn onze rechters niet bekwaam en wat voor drogargumentatie nog meer….

  Onderwerp je eens aan de wil van het democratisch gezag die voor iedereen geldt.

  Schande voor het intellect en het nationaal belang,heren Wirtht en Herrenberg!!!!


  Maak melding
 15. Het meest wrange van dit proces die meer lijkt op mensen die eerst van je vreten en je dan dood wensen is niets anders dan een land in de mesere brengen.
  Wat ik zie gebeuren is dat de rechtbank recht zal uitspreken in Landsbelang en niet het belang van rancune.
  De nabestaanden schadeloosstellen als financiele genoegdoening en het verzoek aan alle partijen nu eindelijk te zwijgen om het land verder te ontwikkelen.


  Maak melding
 16. Wat veel sur. niet weten is dat heel veel mensen toen niets aan NDP hadden. Als je geen lid was kon je toen ook niet op een normaal maier aan eten komen, je was verplicht een kaart van NDP te hebben of gewoon ergens in de rij te gaan staan.

  Ook heeft Bouterse een hectare groot perceel, waarom heeft hij toen niet aan de arme gedacht? Wat heeft Winston toen gekregen?
  HET ZIJN ALLEMAAL FEITEN.

  Vinden de Sur. het op de dag van vandaag gek dat er geen geld in kas “was”?

  Janny.


  Maak melding
 17. Serious, ondanks het nummer 13 van je posting, is de jouwe gewoon de verstandigste in deze topic. Helder, duidelijk en inderdaad serieus.

  In de toekomst kan niemand zeggen: ik heb het niet geweten!


  Maak melding
 18. Ik hoop dat wij allen een tijd mee zullen maken dat er geen verdeel en heers politiek met het volk in Suriname wordt gespeelt.
  Wat ik ook mis in deze hele affaire is dat de rechtbank president alle partijen verbied om over de zaak in het openbaar te treden tot de rechtzaak.
  Als er bewijslast was of is zal dit bewijs teniet worden gedaan door alle speculaties en verzinsels door wie dan ook.


  Maak melding
 19. Hallo, hierbij de mening van een bakra. De zaak van de Decembermoorden lijkt een nationaal dilemma te worden in Suriname.
  Enerzijds wil men de zaak strikt juridisch benaderen, in de hoop dat er recht wordt gesproken ook namens de slachtoffers van deze beestachtige moorden. Anderzijds zijn velen bang voor een totale ontwrichting van het land gezien het grote aantal aanhangers van de (vermoedelijke) daders. En de aanhangers zelf (zoals Wirth en Herrenberg) willen natuurlijk ook een berechting van hun baas voorkomen.
  Het lijkt mij een duivels dilemma en ik weet er ook geen goede oplossing voor. Ik kan me voorstellen dat de nabestaanden van de slachtoffers een amnestieregeling niet zullen accepteren, mede vanwege de beestachtige manier waarop de moorden begaan zijn. Ze werden niet op een eervolle wijze geexecuteerd, nee ze moesten zonodig gemarteld worden in hun onderbroekjes door revolutionaire “helden” als Paul Baghwandas.

  Maar goed, er zijn ook nationale belangen en niemand is gebaat bij een duurzame ontwrichting van het land zoals het geval is in Colombia en Peru, waar guerillabewegingen een deel van het land beheersen. dat zou in het ergste geval ook in Suriname kunnen gebeuren.

  De uiteindelijke beslissing of er wel/of niet een amnestieregeling van toepassing is, valt toe aan het hoogste college va staat, de Nationale Assemblee. Daar er nergens anders kan dat besloten worden. Ik zou het niet goed vinden als Nederland of de V.S. daarop invloed zouden willen uitoefenen. Dit is een Surinaamse zaak, die door de Surinamers zelf tot een oplossing moet worden gebracht.

  Ik heb gesproken,
  Bakra Jan


  Maak melding
 20. Allereerst de beste groeten aan allen, ook aan de bangerikken en lafaards. Om te beginnen, mijn respect voor personen die hun naam en toenaam durven plaatsen en niet onder een schuilnaam reageren op dergelijke serieuze items. Als men het met je mening eens is of niet,het doet niet terzake. Wij leven toch immers onder de democratie. Er zijn tal van methodes om je e-mail nate trekken, dus geen struisvogel politiek en geen laf gedoe. Om in eerste instantie te zeggen, wie zonder zonden of fouten zit, werpe de eerste steen. Ik kan U garanderen dat niemand overblijft. De cultuur van een natie kun je ook herstellen, door terug te gaan naar je basis. Dat doen de heren Wirth en Herrenberg op voortreffelijke wijze. Heren ga zo door en God zij met U. Doordat U geen moord en doodslag predikt, is het niet goed in andermans ogen. Degenen die zogenaamd roepen dat deze en gene moordenaars zijn, prediken haat en nijd en van dat soort verderfelijkheden. Het gaat sowieso om personen, die zich hebben schuldig gemaakt. Maar ik nodig voornamelijk de lafaards uit om de zaak tot the bottum uit te zoeken. Daar zal niemand toe in staat zijn. Zoals algemeen bekend is de coup, terecht of onterecht, mede dankzij Nederland. Noem maar Van der Valk en consorten. Als de rechterlijke macht (spier)ballen heeft dan mogen ze. En daar zou ik beginnen met de verdachten. En ga zo maar door. Dat een prominente en degelijke Surinamer als wijlen André Kamperveen zich toen meldde als Persvoorlichter van de coupplegers ligt degene die er toen reeds waren vers in het geheugen. Ga zo maar door. Willen of niet, feit is dat minimaal 90% van de Surinaamse bevolking achter deze -laat in het midden- terecht of onterecht stond. Een volk zal nooit gezegend kunnen zijn met een stelletje lafaards, leugenaars en mensen die zichzelf verloochenen. De Nederlandse macht lacht jullie allemaal uit en vinden velen van jullie een zielig volk tezamen. Men weet drommels goed dat Nederland destijds _laat in het midden- terecht of onterecht de coup steunde. Of lijden wij in Suriname aan geheugenverlies? Suriname zal na een xxx aantal jaren vol zitten met dementerenden. Ongeacht zijn er fouten, zelfs (grove)fouten gemaakt. Nogmaals, wie zonder fouten zit werpe de eerste steen. De bijdrage van een persoon als Somohardjo (Assemblee-voorzitter), Reppie (oud cabaretier) zou hebben gezegd A sem plee -voorzitter, is meer dan op zijn plaats. Beschuldig Nederland niet, er is vanwege de Westerse aanpak een tendens ontstaan om personen bang te maken. Ik zeg, trap er niet in. Geef uw mening. Want Nederlanders weten ook waar het via Nederland fout is gelopen in deze, met betrekking tot de coup. Nederland is net als wij Surinamers geen van brandschoon. Als Nederland zo begaan was bij het verlies aan mensen levens, hadden dezelfde en zoveelste fout, niet nogmaals begaan, door de oorlog in Irak te (onder)steunen. Maak, doe uw mond open. Laat Nederland tonen of zij daadwerkelijk een democratische rechtstaat zijn. Maar niet als je toevallig een andere mening hebt, die ze allemaal vaak ook van binnen hebben, teruggrijpen naar leugens en mensen, terroristen en dergelijke noemen als het ze uitkomt. Een terrorist voor PEACE??? Laat u niet voor zoveelste maal in de maling nemen. Mannen als de Surinaamse President, Ronald Venitiaan, is één van onze grootste strategen allertijden. Geen roekeloos persoon. Anders was het in Su allang geëscaleerd. Hij is niet een marionet en zal het ook nooit zijn. Volg u uw mensen goed. Het lijkt mij verstandig als mannen als Wirth, Herrenberg, Somohardjo en dergelijke opstaan om de natie te beschermen. Niet de personen in Nederland waar ze hun bordje dagelijks vol weten en toch zwichten voor de intimidaties vanuit Nederland. Alhoewel, ik Nederland een degelijk land vind, roep ik ze op in verband met de Surinaamse zaak, democratie te tonen en leugens en intimidaties achterwege te laten. Nooit heeft het recht mensen die vrede preken te belemmeren. De 15 decembermoorden, what about de tienduizenden Irak januari, bebruari,maart,april,mei,juni,juli,augustus,
  september,oktober,november en ook december moorden. Mensen laat u niet in de maling nemen. Mensen moeten vaak uit vrees meedoen, anders verliezen ze hun baan in Nederland en dergelijke, denkt men. Daag Nederland uit, dat zij nogmaals hun ware democratisch gezicht laten zien. Geef gewoon uw mening. Nederland is helemaal niet zo slecht, maar het is politiek op hoog niveau. Ze zijn jaarlijks te vinden op de Dam tijdens 15 december. Heeft U iemend gezien die de doden in Irak ging herdenken. Zelfs de soldaten wordt amper aan gedacht. Surinamers zijn een degelijk en verstandig volk. Toon uw spierballen, kom uit het juk vandaan. Hetzelfde geldt voor Nederland. Als Nederland een echte democratie is, moet je pro en contra kunnen accepteren. Niemand (ik ten minste niet) heeft het over extremisme. Als schrijver van dit stuk, maak ik mij kenbaar, door te stellen niet aan mensen te komen die hun nek ver hebben uitgestoken. Elk volk of natie kent zijn helden. Conclusie: Of mijn Venitiaan heet of whatever, Somohardjo, Wirth, Herrenberg, Bouterse, noem maar op, met al hun fouten en gebreken. Laat men U uw mensen niet om zeep helpen. Waar U ook moge zitten, verdedig uw stelling. Het ziet er naaruit dat sommigen een wig willen drijven. De Surinaamse gemeenschap, zeg ik wees alert, wat U ooit heeft gerealiseerd met al uw manco’s (hebben we allemaal) wil men teniet doen. Degene die van goede wil zijn en verdere ontwikkeling in het vizier hebben in het belang van ons allen mogen zich hierbij scharren. Laat niemand U ontnemen wat U heeft opgebouwd. Een goed verstander heeft niet veel nodig. Ter memorering, zeg ik dat Nederland zich nimmer heeft verzet toen het ANC inZuid Afrika haar onderdrukkers PEACE aanbood en de zaken met de mantel der liefde heeft gedekt. Suriname doe wat U behoort te doen. Wie het zwaard (bewust) oppakt zal ook door het zwaard ten onder gaan. Als de Surinaamse Minister Santhoki een oplossing wil, bij deze is het hem aangereikt. Schrijver van dit stuk, stelt voor de nabestaanden,niet alleen die van de December-moorden, ook militairen, Moiwana slachtoffers en overige slachtoffers genoegdoening te doen en zich nederig op te stellen. Vraag niemand om vergeving. Alleen God kan vergeven en is bij machte te vergeven. Hetzij via U. Laat niet en niemand U weerhouden. Ik zal geen namen noemen om niet beledigend over te komen. Bemoei U met uw eigen zaken. Als U geen believe hebt in de kracht van PEACE, blijf verre van dit geval. Hypocrieten zijn er genoeg. Wie is ondergetekende: mijn condeleances in eerste aan alle slachtoffers in welke zin dan ook. Ik ben de neef van wijlen Cyrill Daal en zijn peetkind. Cyrill Daal was dus mijn Peetoom. Mijn voorkeur gaat uit naar een simpele oplossing, dat moet leiden tot vergeving. Ik heb een persoon als de heer Bouterse nooit in mijn leven gesproken. Als dat was gebeurd het U het ook van mij geweten. Het euvel ligt veel dieper en is naar mijn inziens gecompliceerder dan menigeen denkt. Geef elkander de kans om zaken waar mogelijk te corrigeren. We wilden min of meer een coup, jammer die oneffenheden. Maar wees geen lafaard. Wij mensen zijn geen God. Laat rusten en doe wijsheid zegevieren. Ik eindig met het natuurlijk gegeven, jammer, maar zo is het de mensheid is nog niet zo ver, door te zeggen: Takroe famiri boeng, moro boeng kompé. God bless you all in PEACE.


  Maak melding
 21. ach patricia deugniet. is dat soms je achternaam. kabila is reeds ontmaskerd. die zien we hier niet meer. bij mart is hij er ook uitgekikkerd, dat zal met al de bouta adepten gebeuren. je tijd komt nog patty darling. je masker zal hier wel vallen.


  Maak melding
 22. Als je broer vermoord wordt, ga je toch niet naar je buurman om te vragen of de moordenaar veroordeeld moet worden.
  Je gaat naar de rechter zoals iedereen.
  recht voor een recht voor allen.
  Die lui die vermoord zijn hebben ook staan smeken voor hun leven.
  Ze wrden als honden afgemaakt.
  De grijze wolken hangen nu.
  het net spreid.
  Geen enkel genade.
  En herrenberg moet helemaal niet praten.
  Waarom kan hij zijn broers niet bezoeken in Amerika.
  Hij heeft wat geflikt. Maar dat verteld hij niet.
  Oen no moes bor Jorka soepoe, noso wo njan didibri.

  barca


  Maak melding
 23. Lees dit nog een keer.
  Mischien wordt het voor de overgebleven jongens helder die hieraan hebben deelgenomen

  Zoals in het voorafgaande is beschreven hebben honderden mensen, onder wie medici, de stoffelijke overschotten in het mortuarium gezien. Het volgende geeft de beschrijving weer van een aantal getuigen die tussen 9 en 13 december 1982 in het mortuarium zijn geweest.

  Nagenoeg alle lichamen vertoonden sporen van zware mishandeling in het gezicht, met name, stompen en slagen met zware voorwerpen. Deskundigen en zij die zich beroepshalve met geweldslachtoffers bezighouden hebben verklaard dat vele van de sneden in de gelaten opengebarsten wonden waren, veroorzaakt door slagen met een hard, niet te scherp voorwerp, maar ook niet te stomp voorwerp, zoals een geweerkolf.
  Voorts vertoonden de lichamen zonder uitzondering sporen van kogelgaten in de borst, buik, gezicht of ledematen. Getuigen die kennis van zaken hebben op het gebied van wapens en wapenverwondingen hebben verklaard dat de kogelverwondingen in borst en buik duidelijk zgn. inschotwonden waren, d.w.z. dat de slachtoffers van voren zijn neergeschoten.
  In de loop van de betreffende dagen zijn pogingen in het werk gesteld om de verwondingen te camoufleren. Dit blijkt o.a. uit het aanbrengen in de loop van die dagen van hechtingen en het plakken van pleisters op wonden in het gezicht, o.m. de kogelwonden.

  Naast bovengenoemde algemene verwondingen vertoonden de lichamen van de onderscheidene slachtoffers onder andere de volgende verwondingen.

  John Baboeram is zwaar en bruut in het gezicht mishandeld. Zo had hij een gebroken bovenkaak, waren nagenoeg alle tanden, behalve één – rechtsboven – ingeslagen en waren zijn lippen kapot. Hij had een wond horizontaal over het voorhoofd. Voorts had hij een kogelwond links naast de neus, die later met een pleister was afgedekt. Vervolgens wonden, sneden op de wangen en bloeduitstortingen in het gelaat. Eén bron meldt een snee in de tong.

  Bram Behr had verwondingen in het gezicht en kogelwonden in borst en voeten.

  Cyrill Daal had kogelwonden in de buik en diverse verwondingen in het gezicht. Twee bronnen melden oogletsel in het algemeen, één bron noemt in dit verband de naam van Daal. Twee bronnen melden dat bij iemand het scrotum is afgeschoten; één, andere, bron meldt gezien te hebben dat Daal was gecastreerd. Eén bron meldt arm- en beenbreuken.

  Kenneth Gonçalves had verwondingen in het gezicht. In het bijzonder had hij een neusfractuur. Eén bron meldt een dozijn kogels in de borststreek te hebben geconstateerd.

  André Kamperveen had een gezwollen gelaat en verwondingen aan de kaak, vermoedelijk een ontwrichting. Hij had een 18-tal kogels in de borst. Voorts is een dijbeenbreuk geconstateerd. Eén bron meldt een armfractuur. Eén bron meldt een schot in de rechterslaap.

  Gerard Leckie had bloeduitstortingen in het gezicht. Eén bron meldt kogels in de borst.

  Suchrin Oemrawsingh had onder de omstandigheden een redelijk gaaf gezicht. Hij had een klein gat in de rechterwang. Hij had aan de linkerslaap een groot gat waarover wat haar hing. Later was dit afgedekt met een pleister.

  Leslie Rahman had scheuren en sneden in het gezicht. Hij had bulten op het voorhoofd. Eén bron meldt te hebben geconstateerd dat huidlappen van het bovenbeen waren afgetrokken.

  Soerindre Rambocus had open scheuren in het gezicht en scheurtjes in lippen en boven het linkeroog. Van de linkervoet tot aan de nek en over zijn middel was hij doorzeefd met kogels. Hij had een opgezwollen gelaat.

  Harold Riedewald had een kogel door de rechterslaap en bloed markeerde zware verwondingen aan de linkerhals. Eén bron meldt tientallen kogels in de borst.

  Jiwansingh Sheombar had een gezwollen gezicht. Het gezicht was zeer donker gekleurd door de vele bloeduitstortingen (hematomen). Hij had een zware kaakverwonding rechts. Voorts had hij een kogelschot van de hals door het hoofd en een kogelwond in de schedel. Met kogels was een patroon van en kruis gemaakt in de borst- en buikstreek.

  Jozef Slagveer had een gezwollen gezicht met vele bloeduitstortingen, in het bijzonder aan de linkerkant. Voorts had hij een kaakbeschadiging.

  Somradj (Robbie) Sohansingh had verwondingen in het gezicht. Met name waren zijn tanden naar binnen geslagen en had hij een jukbeenfractuur. Voorts had hij zes kogelwonden in de borst- en buikstreek.

  Frank Wijngaarde had een kaakbeenfractuur. Zijn tanden waren naar binnen geslagen. Hij had kogels in de borst en schotwonden in het aangezicht.

  CONCLUSIE

  De verwondingen zoals geconstateerd en hierboven gerapporteerd leiden tot de conclusie dat de 14 Surinamers en 1 Nederlander zwaar zijn gemarteld en opzettelijk ter dood zijn gebracht.


  Maak melding
 24. Winston,

  Ik vind het diep triest dat uitgerekend jij aan de kant van Bouta bent.

  Ben je nu al vergeten dat die man jouw broer Jeff had willen doden.

  Jouw broer moest hals over kop naar Nederland vluchten, hij kreeg toen een ultimatum om uit Suriname te vertrekken.

  Jeff woont volgens mij nog steeds in Nederland.

  Winston wat jij en jouw moorddadige vrienden ook zullen doen het proces zal doorgaan.

  s’Lands belang gaat inderdaad voor maar de berechting van een criminele moorddadige ex-dictator is niet te vergelijken met s’lands belang.

  De onrust die voorspeld wordt is een vorm van intimidatie die nergens op slaat.

  Zelfs als Bouta de kogel zou krijgen zou geen onrust ontstaan, integendeel zouden de aanhangers van de NDP verlost zijn van die duivel.

  Winston, vandaag verdedigt je Bouta morgen laat hij je op mysterieuse wijze vermoorden.

  Mind Horb, Mahadew, Ganpath, Bagwandas, de kok van Bouta en last but not lease Christopher.

  Suriname is beter af zonder deze grootste crimineel uit onze moderne geschiedenis.


  Maak melding
 25. Sedert wanneer is Wirht assamble lid? Ja hij is ook een overloper en verrader van SPA een (geluk zoeker) winsten zal elke dag bij derby, hai boy, diesi na grontapoe! maar het recht zal zege vieren.


  Maak melding
 26. Ik denk niet dat de Surinaamse gemeenschap op wraak uit is tegen degenen die toen op wraak uitwaren tegen de 15 personen die ze hebben standrechtelyk hebben doodgeschoten. We hebben te doen met het syndroon van “gerechtigheid (Justitia).” Indien het forensic onderzoek inderdaad uitwyst dat de mannen na een vluchtpoging zyn doodgeschoten; indien aangetoond kan worden met harde feiten dat er inderdaad een coup was verydeld denk ik niet dat wie dan ook tegen amnestie zal zyn. Aan de andere kant, waarom hebben degenen die nu zitten te schreeuwen on amnestie – en Henk Herrenberg, give me a big break – toen in 1982 zelf niet het goede voorbeeld gegeven? “t’Is middernacht,” voor velen en straks “in den hof buigt tot de dood bedroefd in ’t stof, de moordenaar(s). In zyn gebeen doorworstelt hy zyn stryd alleen.”

  Eduard Lupson


  Maak melding
 27. wat zijn sommige srangnang mang dom daar is piko en revo goed voorbeeld van ,eingelijk de hele aanhang van bouterse moet met hele grote koreltje zout genomen worden, weten ze nu pas wat goed is voor suriname ? wat nooit goed is geweest is het afslachten van onschuldige kader van suriname voor machts behoud dat is een ,en alls ik lees dat die moordenaar bouterse zelf heft gevraag voor onderzoek naar de december moorden en nu gaan dreigen vind grooste leugen en onzin wat nu gebeurt is dat de domme massa en aanhang niet dat geen weg terug is en dat de berechting serieus is dan gaan ze het wettig gezag bedreigen bouterse laat zien dat hij niets en ook niets heeft geleerd van het verleden , en nog iets belangrijk wat deze domme klootzakken moeten weten alls hij zo zeker van is dat hij niets heeft gedaan en onschuldig is en niet terplekke was tijdens de slachting dan moet hij met volle vertrouwen die rachtzaak tegemoet zien maar nee hij weet die achtelijke landgenoten van mij voor zijn karretje de spannen en nog nederland de schuld geven wees maar blij dat nederland een handtje help anders hadden een totale dictatuur in suriname wat meneer wriht nu doe moest hij durven om te doen toen zijn baas de macht had in suriname dat was hij ook op het lijsje van de december moorden dus wat hier mee wil zeggen de pot verwijt de ketel dat doet bouterse en zij domme massa , wat ik nog kwijt wil is dat sky radio suriname zich niet moet laten gebruiken door deze geweten lose moordenaars , dat is mijn mening .


  Maak melding
 28. ik ben het eens met no 13 , dat is een verstandige opmerking , de rest zit vol met haat en onzin , dat wel vaker op deze site gebeurd, mensen zitten vol haat en komen dit maar spuien op deze site , ik vind het jammer dat het surinaams-volk zo diep gezonken is,nuchter denken is er niet meer bij , maar dat er toch iemand met een gezond verstand , zie maar reactie no 13 , alle respect


  Maak melding
 29. Wat een slap gelul, en ook nog een vergelijking trekken met Irak .Zijn die sprekers die het hebben over amnestie bezopen of misschien door de ratten besnuffeld , of hebben ze zelf iets te verbergen ? Het recht zal zegevieren zoals dat hoort in een rechtstaat.Als jij je billen brandt, moet je op de blaren zitten .Toen hebben zij voor eigen rechter gespeeld , en als ze zelf aan de andere kant van de tafel zitten smeken ze om amnestie en vergiffenis . Dat kan je niet verkopen aan de nabestaanden .
  Zet dan ook de gevangenispoorten open om de moordenaars en dieven vrij te laten omdat die naar mijn mening ook recht hebben op amnestie ?Houdt op met al die fantastische verhalen over wat er allemaal gaat gebeuren als de rechtsgang plaats vindt.Sta op en strijdt voor voor de Rechtstaat , want als je die om zeep helpt , is de teloorgang niet meer te stoppen .Kijk maar naar Afrika en leer .

  Viva


  Maak melding
 30. Berechting dat is recht justice meneer wirth. Vreemde naam eigenlijk voor een oud parlementariër. Kun je deze niet veranderen in wright.
  Kijk maar wat ik heb meegemaakt. Maar uiteindelijk zijn de daders berecht.


  Maak melding
 31. Lieve mensen het is nu tijd om vooruit te denken. God alleen weet wie die moorden gepleegd heeft en die zal berecht worden, niet door jullie maar door de Here daar boven.Proberen jullie samen Suriname op te bouwen. Halen jullie geen oude koeien uit de sloot want het is dweilen met een open kraan.Wees blij dat er in Suriname nog mensen rondlopen met heldere gedachten. Kijk maar naar andere landen wat er allemaal in die landen gebeuren. Suriname is een gezegend land. De decembermoorden moeten niet leiden tot achteruitgang voor Suriname.Proberen jullie in vrede met elkaar te leven en oprecht dan komt alles weer goed.


  Maak melding
 32. Winston Wirth en Herrie (want tot meer dan dat is die niet in staat)doen aan de verkeerde mensen een oproep tot een ‘vreedzame oplossing’. Het is allemaal heel eenvoudig: zij moeten aan hun partijvoorzitter en andere verdachten van de decembermoorden de oproep doen zich als elke Suriname, arm en rijk, met of zonder politieke macht, te onderwerpen aa de grondwet en de rechterlijke macht die daaruit voortvloeit. Zij moeten niet hun toevlicht nemen tot geweld of dreigen met geweld, omdat zij zich anders niet gedragen als politici, maar als criminelen. Kortom, de onafhankelijke rechtsgang is geen bedreiging voor de vreedzame gang van zaken, het zijn diegenen die de onafhankelijke rechtsgang willen saboteren en tegenhouden. Ziet bijvoorbeeld 25 februari 1980: ook toen is via een staatsgreep geweld gebruikt om de rechtsgang (Krijgsraad) tegen te gaan. Wat is het gevolg geweest? Verschrikkelijk lijden, inclusief Moiwana en Decemebermoorden, voor Suriname. Er is toen geen proces geweest, zonder proces is amnestie gegeven, heeft het gewerkt? Absoluut niet, vervolgende nog meer en nog ernstigere misdrijven, waaronder misdrijven tegen de menselijkheid. Suriname kwam in de beklaagdenbank van de VN, OAS etc. Ons land leed daardoor ook economisch, we verarmden. Het is wetenschappelijk en internationaal nu erkend dat straffeloosheid niet goed is voor landen, maar juist meer geweld uitlokt. Dat heeft de Surinaamse nationale ervaring bewezen. Daarom is het goed bvoor Suriname, om niet te zeggen geweldig, dat nu eindelijk recht zal worden gesproken. Dat is niet alleen goed voor de nabestaanden en land en volk, maar menselijkerwijs gesproken ook voor de daders, want nu eerst krijgen ze de kans terug te keren tot hun mens-zijn en niet ‘verontschuldigingen’met bravoure aan te bieden, maar om vergiffenis in oprecht berouw te vragen. Sommigen hebben zich al bij kerken aangesloten, wat rest is het tonen van oprecht berouw, het echt nemen van verantwoordelijkheid en het overwinnen van de lafheid om uit angst voor het eigen hachje geen verantwoording af te leggen op de enmige plaats waar dat moet gebeuren: voor de rechter.

  Rita van Kammen


  Maak melding
 33. Rita van Kammen heeft groot gelijk. Herrenberg en Wirth, jullie moieten jullie oproep om een vreedzame oplossing, richten tot de geweldenaars (lees: de decembermoordenaars!), niet tot de mensen die juist de vreedzame, legale, rechtsgang voorstaan. Niet de wereld op zijn kop zetten heren, onder een valse bezorgdheid om wat goed is voor Suriname. Want als u echt bezorgd bent om wat goed is voor Suriname zou u geen apologeten zijn van folteraars en moordenaars.

  Hugo Redjo


  Maak melding
 34. Wirth en Herrenberg, jullie zwijgen evenals hoofdverdachte Bouterse nu al een hele poos over de onthulling dat de alibi van Bouterse (hij zei hij was tijdens de moorden bij Lie Paw Sam)vals is. Waarom? Zijn jullie bang voor het proces omdat dan zla blijken hoeveel leugens jullie ook jullie eigen kiezers hebben voorgehouden. Jullie dreigen met het gevaar voor geweld: van welke kant dreigt dat gevaar? Kunt u daarop antwoorden?

  Freddie Ramoen


  Maak melding
 35. Laten we samen nagaan wat goed is voor Suriname…weet u wie in deze geest had geschreven, en dan nog toen levens gered konden worden, vlak voor 8 december 1982? Dat was mr. Kenneth Goncalves, de gerespecteerde Deken van Advocaten, die namens de democratische burgerbeweging zich in een open brief richtte tot de toenmalige bevelhebber Bouterse. Goncalves, een man van de vreedzame weg, werd een van de slachtoffers van 8 december 1982. Waar hebben Wirth en Herrenberg het over? Zij zijn ruim 24 jaar te laat met hun oproep, toen hadeen zij zich achter Goncalves moeten scharen, om Suriname te redden. Nu klinkt hun bezorgdheid om Suriname hypocriet, het geurt naar de misleiding en het bedrog waarachter de politieke criminaliteit in ons land zich zolang van heeft bediend en zich bedient, het gaat hen niet om Suriname, maar om het voorkomen dat hun Baas als elke Suriname zich moet onderwerpen aan de rechterlijke macht. Zij willen privileges voor individuen omdat die dreigen met geweld, zij willen dus van ons land graag een achterlijke bananenrepubliek maken.

  Ronnie Dijksteel


  Maak melding
 36. Patriocia, Patricia… ook hier duik je weer op voor jouw Baas. Maar het antwoord ben je schuldig gebleven: was Bouterse, zoals hij heeft beweerd, inderdaad tijdens de moorden bij Lie Paw Sam? Of heeft hij gelogen over de sterfdatum en was hij 8 december, toen de mensen werden vermoord, gewoon in Fort Zeelandia? Waarom antwoordt je niet, zonder ontwijk manoeuvres op deze vragen Patricia. Waarom meisje vermijdt je het besef dat de man die zij zo bejubelt ook jou voor heeft gelogen? Ik begrijp het, het is pijnlijk, maar nog pijnlijker is het het ondanks dat iemand je voorliegt toch achter die persoon te blijven lopen. Dat is zo tragisch als de vrouw die blijft bij de man die haar mishandelt, maar tya, die dingen gebeuren. Arme Patricia.

  Ligia van Dronten


  Maak melding
 37. Als Bouta 20 jaar krijgt is Suriname weer onveilig vanuit de gevangenis gaat hij zijn handlangers opropen om meer geweld te ontlokken om uiteindelijk weer een staargreep te plegen. Er is maar 1 oplosssing : de galg.


  Maak melding
 38. mevrouw van dronten patricia heeft jou niets te vertellen je bent geen rechter bemoei in je eigen zaken,dit moet je aan de hoger toe laten ik zowel patricia zullen altijd achter Bouterse staan, ik raad jou dat ook aan te doen Met jou NPS gepraat zeg aan je leider om op te staan de armer worden armer ,crimminaliteit staat in top,Suriname
  zit vol ongeletterde chinezen,die onze taal niet kunnen beheersen.wat heeft vene jou te bieden geen moer.

  Akuba


  Maak melding
 39. Akuba,

  Jouw Baas en partij prediken en zaaien geweld in Suriname.

  Het proces is nog niet eens begonnen of de ware aard van Bouta en de NDP wordt wereld-kundig gemaakt. Geweld en intimidatie is hun methode om Suriname tot ontwikkeling te brengen.

  Voor mij staat vast Na Bouta Por Sranang is de afkorting voor de NDP.

  Geweld en nogmaals geweld als Bouta maar niet berecht wordt en dat is goed voor Suriname.


  Maak melding
 40. Ik denk dat de webmaster/moderator in deze moet ingrijpen.
  Ik zie in het niets onziende gehaal en getrek tussen pro’s en contra’s een solide basis voor rotsooi in ons aller Suriname.

  Wij die hier wonen en werken willen nog iets goeds achter laten voor het nageslacht.

  Mind you niemand is onschuldig bij de dood van 5 + 15 onzer. WIJ hebben er zelf een grote puinhoop van gemaakt. Laat het geen gebed zonder einde worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES