donderdag, mei 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameKiesautoriteit in Suriname wil meer zeggenschap

Kiesautoriteit in Suriname wil meer zeggenschap

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 mrt – Het is hoog tijd dat het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, meer zeggenschap krijgt in de aanloop naar algemene verkiezingen toe. Dit zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos. Adviezen en suggesties voor een betere organisatie van de verkiezingen worden vaker in de wind geslagen. Niet zelden leidt dit tot misslagen, die het nationale imago geen goed doen.

Zulke misslagen kunnen voorkomen worden, enkel door wat aanpassingen door te voeren. Het OKB zou versterkt moeten worden in zijn rol van toezichthouder op een behoorlijk verloop van de verkiezingen. Dat betekent afstappen van het één-sanctie-systeem van het moment. Er is maar één sanctie ter beschikking als dwangmaatregel. “Er moeten meer tussenmaatregelen komen”, zegt Van Dijk-Silos.

Pas dan is een goede organisatie beter te garanderen. Weliswaar is de enige sanctie op zich bedreigend genoeg, maar juist daarom veel te zwaar. Het OKB heeft als enige autoriteit de bevoegdheid de verkiezingen niet bindend te verklaren. “Deze sanctie is zo zwaar dat je er nachten over zou moeten slapen, voordat je zegt: ik verklaar de verkiezingen niet bindend”, aldus Van Dijk-Silos.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. Het OKB moet de kieswet drastisch veranderen. Ik weet niet of zij de aangewezen instelling is om dit te verwezenlijken, maar het moet echt gebeuren.


  Maak melding
 2. Dat de kieswet aangepast moet worden is een zaak van alle politieke partijen, maar niet een taak van het OKB, omdat die een lijdelijke taak heeft en zich niet mag bemoeien met de structuur, maar slechts met de procedures. Mevrouw Silos dient zich bescheidener op te stellen en debat vanuit de gemeenschap af te wachten. Dat is haar taak en niets anders. Ik hoop wel dat er mensen komen die het huidige kiesstelsel ter discussie willen stellen.


  Maak melding
 3. Hallo politieke randdebielen in Suriname, de kieswet moet veranderd worden naar one man one vote.
  Het kan niet zo zijn dat in een district met twee kiezers de verhouding 1 op 1 is(1 zetel voor 1 kiezer)en in Paramaribo of Wanica de verhouding 1/1000 is.


  Maak melding
 4. het kiesrecht moet drastisch veranderd worden laten t volk de president kiezen dan in plaats om met een paar zetels een boeven bende te vormen en te chanteren om macht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES