dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWethouder vindt Anton de Kom geen verzetsheld

Wethouder vindt Anton de Kom geen verzetsheld

-

Does Travel - naar Suriname

Voormalig raadslid Roël Dissels uit Zaanstad is boos op wethouder Piet Keijzer die Anton de Kom geen straatnaam in een verzetsbuurt wil geven. Volgens Keijzer is De Kom meer een mensenrechtenactivist geweest. Dissels in het Noordhollands Dagblad: “Hij geeft een verkeerd beeld van Anton de Kom. Hoezo was hij geen verzetsheld? Hij is meteen gaan helpen om de Duitsers te verdrijven uit Nederland. Keijzer kent de feiten niet.”

Volgens Dissels zou Keijzer, die om privéreden toevallig momenteel in Suriname is, er goed aan doen daar eens naar De Kom te informeren. “Hij was een verzetsheld en Keijzer heeft mij en heel veel Surinamers gegriefd. Hij maakt zo geen vrienden.” Dissels vindt dat Anton de Kom een straatnaam in Zaanstad verdient.

Volgens de krant schreef Wethouder Keijzer deze week aan de gemeenteraad dat De Kom geen straatnaam krijgt nabij de Verzetstraat in Koog aan de Zaan. Omdat er ook nog Zaanse verzetshelden op de wachtlijst staan zou dat ‘misplaatst’ zijn. Keijzer wil Anton de Kom wel vernoemen in een buurt van ‘activisten’.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. Wethouder piet keijzer heeft Surinamers de oorlog verklaard na deze beledigende uitspraken over de vader des vaderland aller Surinamer, de grote Anton de Kom.

  Suriname moet onmiddelijk de nederlandse ambassadeur op het matje roepen na deze confronterende uitspraken van een gemeentelijke ambtenaartje.

  Vader des Vaderland Anton de Kom was een politieke activitist, een mensenrechtenactivitist en vooral een verzetsheld!!!

  Eerst tegen het Nederlands gezag in Suriname onder despoot Kielstra waar hij Surinamers verenigde en organiseerde en later toen hij verbannen was naar Nederland door despoot Kielstra uit angst, tegen het Duitse Nazi gezag in Nederland waar hij in Amsterdam in het verzet zat.

  Hij stierf als verzetsheld in concentratiekamp Bergen Belsen.

  Wethouder piet keijzer reikt nog geeneens aan de voetzolen van Vader des Vaderland van aller Surinamers de grote Anton de Kom.


  Maak melding
 2. Ik ben het eens met Roell Dissels. Wethouder Keijzer verdraait de feiten en is bewust bezig met geschiedsvervalsing en miskenning van de heldendaden van de Kom. Hij hoeft niet eens zo ver in Suriname navraag te doen over de de Kom. Hier in Nederland kan hij bij het RIOD (RijksInstituut Oorlogsdocumentatie)de archieven erop naslaan. Trouwens via Google.nl is het nog eenvoudiger te traceren. Dan zal de heer Keizer kunnen lezen dat Anton de Kom in de buurt van het Duitse concentratiekamp Neuengamme is omgekomen. Om de heer Keizer met de neus op de feiten te drukken staat er letterlijk in Google: “Na de Duitse inval in 1940 sloot de Kom zich aan bij het Nederlandse verzet.Op 7 augustus 1944 werd hij gearresteerd en gevangen gezet in het Oranje hotel in Scheveningen. Diezelfde maand werd hij overgeplaatst naar het kamp Vught. Begin september 1944 kwam hij in het kamp Sachsenhausen terecht waar hij moest werken voor de Heinkel vliegtuigfabriek. De Kom overleed op 24 april 1945 aan tuberculose in kamp Sandborstel bij Bremervorde, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. De Kom werd begraven in een massagraf. In 1960 werden zijn stoffelijke resten gevonden en overgebracht naar Nederland.Ze zijn bijgezet op de erebegraafplaats te Loenen.Posthuum werd de Kom in 1982 het Verzetsherdenkingskruis toegekend”. Tot zover het citaat van Google.nl. Ik ben ervan overtuigd dat in de archieven van het RIOD exact dezelfde gegevens staan.
  Dus beste wethouder Keizer: Waar staat u dan met uw bewering dat Anton de Kom geen verzetsstrijder was, maar slechts een mensenrechtenactivist?


  Maak melding
 3. We leren het nooit. Waarom o waarom moeten we van die hollanders eisen dat ze de surinaamse helden eren? Immers ze bagatelliseren hun slavernijverleden. Belangrijk is dat wij surinamers en surneds onze geschiedenishelden vereren. We mogen het niet toestaan dat een land die een zeerover (piet hein)en gelijksoortige paljassen eert ook surinaamse helden vereert. Na mie skrievie


  Maak melding
 4. Ach,het is Nederland eigen om alleen Nederlanders te eren.
  Hoeveel Surinamers en Indonesiers hebben hun leven gegeven en gewaagd in de 2e wereld oorlog,tot nu toe worden de miskent.
  Plotseling zie je allerlei bakra`s die zg in het verzet hebben gezeten en gevochten hebben tjssssssss.
  Terwijl de echte helden zoals mijn opa in het vergeethoekje zitten.
  Maar de great Anton de Kom,wordt absoluut geerd door Suriname,laat de bakra`s maar schuiven we weten wel beter.Als de bakra`s maar kunnen roepen:Het zijn Weer Die Hollanders pffffffffffff voelen ze zich machig.

  Anton De Kom is en blijft onze Held,No Matter What.


  Maak melding
 5. De Kom heeft in Suriname inderdaad een heleboel mensen(mn Javanen) opgelicht.Voor de meerderheid in SU is ie een ‘Oplichter’ voor sommige is hij een held omdat ie als (luie) creool ‘iets’ gepresteerd heeft. Hij is ook niet voor niemendal naar nederland verbannen zoals sommige willen doen geloven.Dat hij hier in het verzet heeft gezeten..nou dat zal wel hij verzette zich tegen alles…maar dat maakt hem nog geen held en al helemaal niet een vrijheidsstrijder. Wethouder Keijezer heeft m.i. volkomen gelijk.


  Maak melding
 6. Sangan,

  Vader des vaderland aller Surinamers Anton de Kom heeft geen arme javanen opgelicht en zichzelf verrijkt want daar viel niks te halen want arme mensen hebben niks.

  Vader des Vaderland aller Surinamers Anton de Kom verenigde en organiseerde alle Surinamers en openden hun ogen dat ze werden uitgebuit door het koloniale gezag, de Nederlanders.

  Het zijn de Nederlanders die de javanen hebben opgelicht met leugenachtige en loze beloftes op Java toen de Semi-Slavernij begon onder de naam contractarbeiders en ze trapten er met open ogen in en nu wonen ze in het land dat hun voorouders bedrogen en voorgelogen heeft, Nederland.

  Sangan Ontwaak.


  Maak melding
 7. ja piet hein was ook zo,n zee rover maar wordt toch als een held geeerd door die k a,s .dus laat anton de kom zijn gangetje gan het staat bekend dat de ned alles verdraaien


  Maak melding
 8. Anton de Kom heeft zijn leven gegeven onder de Nederlandse vlag. Hij had geen dubbele nationaliteit. En zie nu anno 2007. is dit de loyaliteit van deze witte nederlander Keijzer naar de andere ZWARTE nederlander? Weet deze witte nederlander hoeveel zwarte Surinamers hier in Nederland, tijdens de bezetting, Joodse vrouwen gered hebben toen ze al klaar stonden om met de trein afgevoerd te worden? Mijn oom was een van deze zwarte Surinamer.
  Zo zie je dat loyaliteit selectief wordt gehanteerd.Is maar dat wij zwarte nederlanders dit goed registreren. Mijn gedachten gaan ook uit naar Bandison. Gewikkeld in een Nederlandse vlag stierf hij, na gemarteld te zijn, op het oorlogsveld.En wat betreft de aantijging van sangan, geen ongenuanceerde uitspraken.Gaarne het bewijs leveren.
  Tenslotte, wat telt is: wij Surinamers vinden hem een verzetsheld. punt.


  Maak melding
 9. Ach meneerje Sangam, wat bent u toch een zielig mannetje.Probeer iets positiefs in het leven te doen, dat zou u sieren i.p.v. zich zo negatief op te stellen.
  Jaloers soms? Zielig hoor om jaloers te zijn op een dode. Dat zeg toch heel veel over u Als u nu zou beginnen om u niet zo negatief op te stellen als het om een andere bevolkingsgroep gaat zou het leven er voor u en alle anderen beslist zonniger uitzien. Zielepoot, doe je best maar, het kan nog goed komen met je.

  Anita


  Maak melding
 10. De wereld draait door!!
  Tijd voor een baksteen! Of eigenlijk een heleboel!Anton was een oplichter!!!
  Roël Dissels,denk eens 50 jaar vooruit!!!!
  Achterlijke gladiool!! Ga wat nuttigs doen met MIJN belastingscenten! Juist dit soort namen moeten blijven bestaan, om zo ook de ‘mindere’ kanten van onze vaderlandse geschiedenis niet te vergeten!!
  Verzethelden zijn strijder,
  maar niet alle stijder zijn verzethelden.
  En echte verzethelden wachten niet op straatnamen en beelden!!!
  Ik wil mijn negerzoenen terug!!!


  Maak melding
 11. Beste Prik, ik ben het volledig met jou eens. In Amsterdam Zuidoost hebben ze – daar zijn ook surinaamse nederlanders bij betrokken – van Anton de Kom een slaaf gemaakt. Toch wil ik enige kanttekeningen maken, aangezien gefrusteerde ‘japanesies’, waarschijnlijk Soemita-klonen, Anton de Kom in een kwaad daglicht stellen.
  De collaboratie met de duitse bezetter was in Nederland tijdens WOII zo omvangrijk, en eerder regel dan uitzondering, dat men genoodzaakt was na de oorlog een geschiedvervalser aan te stellen: Lou de Jong. De historica Nanda van der Zee heeft dat in haar werk ‘Om erger te voorkomen'(1997) reeds opgemerkt. Een soort gelijk boek – ‘Tegen beter weten in’, zelfbegrog en ontkenning in de nederlandse geschiedschrijving over de jodenvervolging – heeft de historicus Ies Vuijsje in 2006 gepubliceerd. Anton de Kom was een zwart eiland van verzet tegen onrechtvaardigheid, in een witte zee van collaboratie. Zijn kleur maakte hem kwetsbaarder bij de opsporing. De verzetsheld Anton de Kom liep een groter risico opgepakt te worden, dan die enkele rechtschapen nederlanders, die makkelijk in de blanke zee konden verdwijnen.

  Moses Rastafari


  Maak melding
 12. Ik snap niet waarom Sangan, Prik en Djampanesie afgeven op Anton de Kom als zou hij Javanen hebben opgelicht.
  In Suriname en vooral in Paramaribo zijn er zoveel straten, pleinen en wat dies meer zij naar zogenaamde Hollandse helden genoemd.
  In werkelijkheid waren de meeste van dit soort lieden slechts uitbuiters en avonturiers die hun geluk en rijkdom in Suriname kwamen vergaren ten koste van de slaven en contractarbeiders. Waarom moest bijvoorbeeld de Zeeuwse veroveraar en bandiet Abraham Crijnssen vereerd worden met een weg die naar hem is genoemd terwijl hij met zijn schepen in 1667 een brutale invasie heeft gepleegd op Surinaams grondgebied in opdracht van Nederland met als doel van Suriname een kolonie van Nederland te maken.
  Waarom zijn er nog straten in Paramaribo die bijvoorbeeld Sommelsdijkstraat, Nepveustraat Mauriciusstraat of van Lansbergestraat heten?( namen van Nederlandse gouverneurs; zo kan ik nog lang doorgaan met mijn opsomming)
  Waarom mag dan een Surinaamse verzetsheld als de Kom niet geeerd worden met een straat in Zaandam terwijl hij opkwam voor de bevrijding van Nederland in 1940 en daarvoor in 1945 zijn leven heeft gegeven?
  Sangan, Djampanesie en Prik kunnen liever pleiten dat in Suriname alle straatnamen van koloniale overheersers worden vervangen door andere namen die meer recht doen aan de geschiedenis van Suriname.
  Dat emotioneel en huichelachtig gedoe van Prik, Sangan en Djampanesie moet nu afgelopen zijn!


  Maak melding
 13. Beste Pedro,
  Ik wil je adviseren om mijn posting heeeeeeeeeel goed te lezen. Ik geef helemaal niet af op Anton de Kom, integendeel heb ik schijt aan de nederlanders die hem niet willen eren. Verder wil ik aan dit onderwerp het volgende toevoegen. Ik vraag me af waarom de nederlanders Anne Frank vereren? Ze heeft zich alleen verstopt tijdens de 2e wereldoorlog. En nu komt het uit dat haar vader statenloos is gestorven. Noch nederland, noch amerika wilde de familie de staatsburgerschap geven. Men creëert papieren verzetshelden omdat men zich diep schaamt dat het overgrote deel van de nederlanders openlijk met de duitsers collaboreerden. Het groot aantal nsb-ers is het bewijs ervan. En dan heb ik het nog niet over het aantal nederlanders die IN HET GEHEIM samenspande met de duitsers. Vandaar dat de duitsers vrije toegang hadden tot de archieven van de bevolkingsregisters en dat vele vaders en zonen die zich verborgen hadden toch gemakkelijk werden opgepakt en op transport werden gezet. Ik wacht op jouw reaktie pedro!!!


  Maak melding
 14. Anton de Kom was van Surinaamse origine, laten WIJ hem eren.
  Voor wat betreft het hoge noorden weten we maar al te goed, “de moor heeft zijn werk gedaan, de moor mag gaan”.
  Aangezien wij geen traditie hebben om mensen een pluimpje op hun hoed te geven vrees ik met grote vrezen.
  De praktijk wijst uit dat wij liever met het zwaard zwaaien, veeleer dan dat we iemand zullen aanmoedigen.
  Ik weet dat uit de praktijk.

  Wat er niet is kan nog komen!


  Maak melding
 15. Meneer of mevrouw Sangan,

  ik denk dat je de Surinaamse geschiedenis en helden moet respecteren. Mijn opa was geen verzetsheld en je opa ook niet daarom staan hun namen nergens vermeld. Zij bibberden gewoon van de wong londo, dus laten wij degenen die het wel tegen de voormalige onderdrukkers tegen in verzet durfden respecteren. Zoals namen als Baron, Boni en Jolie Queur, Arabi en nog veel meer. En niet te vergeten Anton de Kom. Dus (jav) aja ngomong somar(ned: ga niet zomaar dingen zeggen) tang waras, blijf gezond.

  pak Solé jawa


  Maak melding
 16. Japanesi, efu yu no man gi respeki suma san wan fu feti en dede gi wan rechtvaardig Sranan zaak ini a trubu ten dati yu kan respekteer den ptyin fu papa DeKOM te yu leysi a buku Wij Slaven van Suriname.

  ora ngomonghake mung bangsa Kreoo\l
  ngomonhake Bangsa Suriname / Het zegt niet alleen over creolen maar ook over de totale Surinaamse bevolking.

  pak Sole Jawa


  Maak melding
 17. Suleyman, Pinto, Pedro, Prik, Marco Yard, Anita, Lazarus allen Lespeki!!!

  Dit artikel heeft alle Anton de Kom’s in de Surinaamse gemeenschap doen ontwaken.
  Zijn nalatenschap is pas begonnen te rijzen…

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen…


  Maak melding
 18. Anton de Kom had Javanen uit Commewijne wijsgemaakt dat er in Par’bo een boot klaar stond om ze terug naar Indonesie te brengen, terwijl dat niet zo was.
  Zijn doel was om een groot aantal mensen op de been te brengen voor zijn protestdemonstratie.
  Hij is voor die Javanen dus wel degelijk een oplichter.
  Dit is verteld door onze grootouders aan onze ouders en uiteindelijk aan ons. Ik zie geen reden om ze niet te geloven.
  Wat mij wel verbaasd is dat het niet in de Surinaamse geschiedenisboeken staat. Maar ja, dat is begrijpelijk, want die zijn niet door Javanen geschreven.
  Het is dus ook niet fair om Sangan, Prik en Djampanesie te zien als huichelaars of gefrustreerde Javanen.
  Ik vind overigens wel dat de Kom veel heeft gedaan voor zowel Suriname als Nederland en ook als verzetsheld dient te worden gezien.
  Maar om hem “vader des vaderland aller Surinamer” te noemen gaat mij te ver, want voor veel Javanen is ie dat zeker niet.


  Maak melding
 19. Voordat je een discussie aanzwengeld is het niet onverstandig om je op de hoogte te stellen van de feiten en van de omstandigheden. Dat heeft R. Dissels verzuimd, vandaar dat hij blijft steken in de dood van A. de Kom in Duitsland. De SurNeds zijn bij gebrek aan een eigen stevig identiteit en profilering in Ned. driftig op zoek naar helden om erkenning te verwerven. Nu Gullit, Rijkaard en Kluivert en Seedorf nauwelijks nog Surinamers genoemd kunnen worden is de zoektocht naar helden fors ingezet. Straks is die zwarte vrouw uit de “Gouden kooi” ook een held.
  Mijn advies is: Wees een held voor je gezin, je familie en je overige dierbaren. Dat is al moeilijk genoeg. Soso lobi!


  Maak melding
 20. Geachte redactie,

  Waar deze Piet Keijzer in te kort schiedt is zijn gebrek aan historisch besef.
  Omdat psychologisch bekeken, een mensenrechtenactivist ook een verzetsheld is.
  Ook een mensenrechtenactivist verzet zich ergens tegen, toch?

  De wijze hoe de Duitse Gestapo tijdens de Tweede wereldoorlog onder leiding van Hitler, met de mensenrechten in diverse landen omging, was zo mensonterend, dat er geen enkele andere optie was dan dit gespuis weg te schieten.

  Dus zeg ik tegen heer Piet Keijzer:

  Noem Anton de Kom maar hoe u maar wilt, wij hebben de vrijheid relatief reeds in onze broekzak zitten, dank zij hem.

  Maar wie waren het die 80% van de Nederlandse bevolking, die in bezet Nederland (1940-1945), bewust mee heulden (NSB) met de Duitse Gestapo.

  Wie heeft Anton de Kom verraden?

  Aan wie zal ik dat vragen? Aan ‘het meisje met het rode haar’ of zou Anne Frank misschien iets door de wandelgangen gehoord hebben.

  Dus heer Piet Keijzer, het maakt voor ons geen bal uit, want intussen beseffen veel Afriden nu, dat veel Witte mensen, in het bijzonder racisten en in het bijzonder veel joden, psychologisch enorm veel moeite hebben met het feit, dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog, bevrijd zijn geworden door juist diegene, die zij meer dan 300 jaar mensonterend behandeld hebben als te zijn ‘slaaf’.

  Ps. Zie Webside ‘Anda’ – Voorouders Suriname – Vrijgelaten Slaven:

  Familie ‘Keijzer’ waren tijdens de slavernij periode, slaveneigenaren. Hun plantage staat nog onbekend.

  Sabi Yu Rutu.


  Maak melding
 21. A.de Kom is geen verzetsheld. Wie hem een verzets held noemt weet niets eens wat het woord betekend.Een verzetsheld is iemand die aanslagen pleegde op de duitser en probeerde de joden te helpen. Menneer Dissel moet maar weer terug naar de schoolbanken en beter onderzoek doen. Menneer de Kom was verbannen uit Suriname omdat hij daar bezig was de negers op te hitsen om z.g.n onafhankelijk te worden. Zijn bedoeling was, om de negers en zich zelf aan de macht te helpen. Menneer Keijzer heeft gelijk en waarom zou iemand die gelijk of een mening hebben, een ander ermee willen kwetsen het is tenslotte een kwestie van interpertatie. Is niet een ieder die tegen de duitsers gevochten hebben, een verzetsheld en hebben, we dan genoeg straten voor al deze helden die nu in hun graven liggen naar hun te vernoemen. Menneer Dissel moet zijn mond houden en geen rassen beleid of politiek voeren.


  Maak melding
 22. Geachte heer/mevrouw de Judge,

  U geeft d.m.v. uw reactie blijk, dat u geen ene kaas van die materie gegeten heeft.

  En als dit alles is waar het om Anton de Kom zou gaan, waarom zou men een Universiteit naar hem benoemen en hem in Nederland zelfs postuum eren.

  En hij ligt ook nog begraven op Ereveld Loenen op de Veluwe.

  Ps. Van welke planeet bent u eigenlijk afkomstig, want u schijnt heel veel gemist te hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES