Surinaamse districten binnenkort aan het stuur

15

PARAMARIBO, 23 mrt – De district die deelnemen aan het proefproject voor decentralisatie gaan binnenkort een beslissende fase in. Dit zegt direct Basrat Ahmadali van het decentralisatieprogramma. Vanaf 1 april valt de financiële verantwoordelijkheid de districten Wanica, Marowijne, Nickerie, Para en Commewijne toe. Het wordt een historisch moment.

“De afhankelijkheid van de centrale overheid wordt verder doorbroken”, zegt Ahmadali tegenover de Ware Tijd. De districten moeten zich dan gaan bewijzen onder begeleiding van het programma. Het aankloppen bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling hoeft niet langer. Het budget dat dit ministerie voor ontwikkelingsactiviteiten in de districten placht te reserveren, wordt nu rechtstreeks overgemaakt.

Huurwaarde- en inkomstenbelasting die worden geïnd voor plaatselijke activiteiten mogen lokaal worden besteed. Ook mogen zelf inkomsten worden binnengehaald. Volgens districtscommissaris Ramdjes Soekarnsingh van Wanica zijn er voldoende veiligheidsmechanismen ingebouwd. Het scheppen van een beter woon- en leefklimaat komt dan ook meer en eerder binnen bereik.


15 REACTIES

 1. Als het njang patoe beleid doorgaat zal het niet werken. Maar ik ben optimistisch. Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen financiele teken bevoegdheid hebben per distrikt. We zien wel wat de evaluatie over 1 jaar oplevert.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 2. heel goed van jullie maar toen ik dit aan de regering in 1999 had voorgesteld waren jullie van meneing dat het niet goed was en nu wel stelletje leuters nu wel he


  Maak melding

 3. Fantastisch !!. Bravo . Dat is pas het tot ontwikkeling brengen van een land . Als elke regio zelf gaat werken aan z,n ontwikkeling , zelf mag onderhandelen over het binnen halen van bedrijven uit binnen en buitenland , creeert een gezonde opbouwende sfeer .Direct profiteren dan de inwoners ter plekke door ontstane werkgelegenheid Ook krijg je ook een gezonde concurrentie met de andere distrikten die ook op hun beurt zich weer inzetten voor hun eigen distrikt om ook mooie dingen te realiseren wat weer goed is voor de kwaliteit van de diensten of produkten die geleverd worden .Dat is echte ontwikkeling . GA ZO DOOR JONGENS EN MEISJES!
  Viva


  Maak melding

 4. Voor alle Surinamers die hier werken en belastingen betalen. let maar op:

  Dezelfde regels die wij hier in Ned. kennen worden doorgevoerd naar Suriname.
  Huurwaarde- en inkomstenbelasting die worden geïnd voor plaatselijke activiteiten mogen lokaal worden besteed. Ook mogen zelf inkomsten worden binnengehaald. Volgens districtscommissaris Ramdjes Soekarnsingh

  Als men in Utrecht al praat over 12% verhoging van gemeentelijke belasting, wat wordt het straks in Commewijne of elders waar men water of dergelijk moet gaan zuiveren? Altijd een tekot aan geld.

  Het verschil in Ned. is het feit dat niemand hier de straat op gaat en ook het feit dat men hier een uitkering ontvangt. Verplicht te betalen.
  In Sur. zul je altijd te maken krijgen met stakingen ect. Terrecht ook omdat men geen uitkering ontvangt en heel veel Sur. werken niet. Teveel armoede
  Ik wacht het maar af.

  Janny.


  Maak melding

 5. Fantastisch gewoon,dit is inderdaad een historisch gebeuren. Kunnen de district hoofden hun bewoners stimuleren,door gezond te gaan “wedijveren” met bewoners van andere districten,zo zal er een grote vooruitgang worden bewerkt. Er zullen nu b.v. wedstrijden worden georganiseerd a la Holland,Belgie duitsland en Indonesie;over b.v.o.a. welke dorp of plaats de schoonste is enz.enz. In Indonesie hebben alle dorpen een eigen kleur,gasten worden welkom geheten door onder een welkoms-boog (in de kleur vd plaats) te rijden (lopen mag ook). Dit soort verworvenheden kunnen alleen plaats hebben,als men zelf mag bepalen,wat er met de belasting-gelden van de bewoners gebeurd.

  Ga zo door Sranang overheid!


  Maak melding

 6. janny hou je grote smoel. dat gezeur altijd met het opgeheven nederlandse vingertje. je weet toch wat mofotakie is. moe wordt je van altijd die negatieve reacties. wens de mensen gewoon succes toe. dit is een neiwue ontwikkeling kan het land alleen maar verder helpen. de politiek komt dichter bij de mensen.


  Maak melding

 7. Een eerste stapje op de goede weg.Welslagen is echter afhankelijk van de mogelijkheid zelf plannen te kunnen maken in het distrikt en de onbelemmerde toegankelijkheid tot middelen zoals menskracht en kennis. Beheersing en voortdurende controle van de uitvoering en verantwoording over die uitvoering zijn natuurlijk ook van doorslaggevend belang. Maar goed de proef kan veel leren.


  Maak melding

 8. Mooi! Maar dit is wel een idee uit de Revo tijd, dus niets Venetiaan.

  Nu kijken welk district het welvarends wordt. Men kan nu niet meer naar de overheid in Parbo wijzen. Nu komt het erop neer dat de districten en hun bestuur laten zien dat ze kunnen aanpakken.

  Nogmaals: eindelijk en nu opbouwen. Belasting heffen op vuilophalen, water, electriciteit, op goederen en van dat geld het district verfraaien, schoonhouden enz.

  Patricia


  Maak melding

 9. ik ben het eens met no 7, krassie , sommige mensen komen op deze site met alleen maar negatieve opmerkingen, ik weet dat iedereen op deze site mag reageren , maar van sommige mensen wordt je dood ziek , met allerlei onzin , er zitten ook een paar blanke nederlanders er tussen , die alleen maar komem stoken en ouwehoeren , ze blijven onrust zaaien ,verdeel en heerst politiek , ze gunnen suriname niets, stelletjes huigelaars


  Maak melding

 10. KRASSIE en nog vele anderen met hun termen, ik schaam mij gewoon als Surinamer. Bovendien heb ik niet aangegeven dat ik niet blij ben met de situatie die men in Sur. wil creeeren.

  Ik werk met wetgeving en regelgeving dus weet ik ook waarover schrijf. verder werk ik hard voor mij geld. En niet te vergeten ik ben met heel veel respect opgevoed.

  Janny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.