maandag, april 15, 2024
HomeNieuws uit NederlandAmersfoort vindt havenpompen in Suriname

Amersfoort vindt havenpompen in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Volgens RTV Utrecht heeft Amersfoort oude gietijzeren waterpompen in Suriname gevonden. Met de herinrichting van de Eemhaven in Amersfoort verdwenen daar de klassieke waterpompen aan de Grote en Kleine Koppel. Er werd aangifte gedaan bij de Politie van de verdwijning en een opsporingsbericht in de stadsberichten en op Omroep Amersfoort geplaatst.

Wijkbewoners en de gemeente zetten een zoekactie op touw, maar konden de pompen niet meer vinden. Tot gemeenteraadslid Hans van Wegen tijdens een vakantie in Suriname soortgelijke pompen vond in de hoofdstad.

Amersfoort en Paramaribo overleggen momenteel over de mogelijkheden om enkele pompen naar Nederland te halen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. Zeker meegenomen door de nederlanders die naar suriname zijn geemigreerd. Hebben ze en aandenken aan nederland. Net zoals de amsterdamse paaltjes (met 3 kruisjes) in overvloed te vinden zijn in purmerend en lelystad. Deze werden in de jaren 70 meegenomen door de amsterdammers die massaal verhuisden naar die 2 nieuwe steden. Ik weet zeker dat men heel veel van dat soort ornamenten vindt in australie, canada en nieuw zeeland.


  Maak melding
 2. Wat is dat?? Er wordt geen enkele pomp weggehaald en naar Nederland verscheept totdat onomstotelijk is bewezen dat die pompen inderdaad uit Amersfoort komen.
  Het gaat tenslotte om “soortgelijke”pompen” zoals de heer van Wegen stelt.
  Dus hij is er ook niet zeker van dat het dezelfde waterpompen zijn. Ik rij in een Toyota Landcruiser terreinwagen en soortgelijke auto’s zijn ook in Paramaribo te bespeuren. Als mijn auto wordt gestolen en ik ga met vakantie naar Suriname, mag ik dan stellen dat soortgelijke auto’s ook de mijne zouden kunnen zijn?
  Van Wegen, hou toch op met die onzin!


  Maak melding
 3. “Ik rij in een Toyota Landcruiser terreinwagen en soortgelijke auto’s zijn ook in Paramaribo te bespeuren. Als mijn auto wordt gestolen en ik ga met vakantie naar Suriname, mag ik dan stellen dat soortgelijke auto’s ook de mijne zouden kunnen zijn?”
  Ha ha ha Pedro. Heel sterk


  Maak melding
 4. Heel vroeger waren deze pompem ook in Suriname. Ik kan me herinneren dat ze ook aan de A.L. Waaldijkstraat stonden en aan de Zonnebloemstraat in Paramaribo. Ik denk dat deze gemneente raadslid de pompem heeft aangezien voor de pompen die uit Amersfoort zijn verdwenen.


  Maak melding
 5. Straks vragen de nederlanders hoe het komt dat connexxion bussen in suriname rijden met opschrift A’dam-oost of Amstelveen of Rotterdam blaak of Leiden centraal of leidse plein.
  Zijn ze gestolen uit Holland?


  Maak melding
 6. Ja dus,
  Kunnen we al die rijk dom-men die door nederland is weggehaald terug halen uit nederland naar suriname..

  Kunnen we ook al die uitbuiters in de luchtvaart sommeren om al die duur betaalde tickets terug te storten…

  Men beweert dat a’dam is opgebouwd door uitbuiting van het surinaams volk,kunnen we dat terug halen…

  Welke aftestuderen jurist kan zijn sciptie hier uit schrijven…


  Maak melding
 7. Geachte redactie,

  Leuk dat die waterpompen eens eindelijk gevonden zijn, en nu nog het vinden van onze oude Poelepantje brug.

  Deze brug die voor de geschiedenis van Suriname van historisch belang is, was plotseling spoorloos verdwenen, nadat de Surinaamse overheid die kreek te Poelepantje gedempt had.

  Tongen beweren reeds geruime tijd dat die brug intussen in Nederland ligt opgeborgen in een schuur.

  Trouwens, is hierover ook aangifte bij de politie gedaan en aan Den Haag gevraagd of zij willen onderzoeken of het verhaal wel juist is?

  Want ik heb begrepen dat deze brug, stilzwijgend naar Nederland is verscheept omdat Den Haag vond dat het infeite Nederlands eigendom was, doordat die brug geplaatst en gefinancieerd was door het voormalig Koninkrijk.

  Maar deze Poelepantje brug – zoals ik reeds eerder zei – met zijn eigen geschiedenis, is wel historischkapitaal van de Republiek Suriname en hoort tevens in het Surinaams Historisch Museum thuis en niet in Den Haag.

  Dus eenmaal er gevonden en teruggehaald wordt door Nederland, laten wij gelijk oversteken.

  Hier je waterpompen en geef mij mijn brug, onze eigen ‘Pruru Yu Pangi’ broki!

  Alvast bedankt.


  Maak melding
 8. Mensen goed lezen,er is nergens in het artikel gezegd dat iemand uit sur die pompen heeft gejat.Alleen dat ze daar zijn gezien.Dus met andere woorden die pompen zijn vanaf de kolonialle tijd in sur te vinden.Aub laten wij proberen ons niet altijd defensief op te stellen dat valt mij vaak op bij onze sranangmangs.


  Maak melding
 9. Gij zult niet stelen|
  Maar voorzover zulks hier aan de orde is zijn de pompen maar een schijntje van wat hier door de eeuwen heen stelselmatig is weggeroofd.
  Tot nu weet niemand waar het blok goud, als een koeiekop zo groot van mevrouw Bruining(gouddelver), alias gowtu Pauwtje is gebleven.
  Dat goud was die mevrouw afhandig gemaakt door een bakrabassi om zogenaamd in Nederland onderzocht te worden.

  Dus over diefstal gesproken?
  De naam guwtu Pauwtje was gebleven, mmaar die mevrouw moest het verder rooien met de verkoop van zuurgoed en is arm gestorven.


  Maak melding
 10. weer een zet van mister Van Wegen om suriname in een kwaad daglicht te zetten meneer Van Wegen dit keer is het geen mat maar schaakmat dus ga ff beter leren schaken


  Maak melding
 11. De vraag is; wanneer werden deze pompen dan naar suriname verscheept? Hoe zijn ze ongemerkt dan uit Amersfoort weggehaald?

  Wie het weet mag het zeggen…soso lafu inderdaad…je blijft lachen baya.


  Maak melding
 12. SNAP HET DAN het zijn niet de pompen uit Amersfoort!!! ander SURINAAMSE pompen die wilt amersfoort nu hebben als vervangen dombos…….


  Maak melding
 13. beste mensen,

  geloof mij maar deze meneer Hans van Wegen was misschien op vakantie gecombineerd met spion werk. wat deed hij ter plekke?
  Of staan die pompen gewoon onbeheerd voor alle mensen die daar woonachtig zijn?

  Als ik op vakantie ga heb ik geen tijd voor zulke vermiste zaken.

  Pedro je hebt groot gelijk.

  Janny


  Maak melding
 14. Beste Sranangmang en Sranangoemas,

  Oe leesie a artikel boeng, bifosie oe regerie. Ano skrifie datie deng krang sadeng bakra wanie fu Sranang komopo Amersfoort. Altijd we bigien kosie.
  Dies mi beng wan taki.

  Jamu Pait


  Maak melding
 15. De nederlanders hebben xtc-verscheept in die pompen en nu willen ze de lege pomp zelfs weer terug hebben.
  hahahahahahahahahah.

  lood om lood en ijzer om gietijzer.

  de pomp staat er nog, en waar zijn die xtc……………………….

  barca


  Maak melding
 16. Bigi leti fu ju Jamu Pait. Er wordt nergens in het artikel gemeld of de suggestie gewekt dat het gaat om ‘de gestolen’ waterpomp het enige wat ik lees is dat die ambtenaar ‘vergelijkbare exemplaren’ heeft gevonden in Suriname en de gemeente Amersfoort die gestolen waterpomp wil vervangen door een uit Su. Dus eerst goed lezen wat er staat alvorens te reageren a.u.b. en dat geldt voor ieder artikel.


  Maak melding
 17. Beste Mike & Jamu Pait.
  Er wordt wel heel goed gelezn hoor en wel “tussen” de regels. Laten we deze zinsconstruktie weer eens goed in ons opnemen.
  “Wijkbewoners en de gemeente zetten een zoekactie op touw, maar konden de pompen niet meer vinden. Tot gemeenteraadslid Hans van Wegen tijdens een vakantie in Suriname soortgelijke pompen vond in de hoofdstad”
  Het woordje “tot” suggereert heel veel hoor.
  Verder staat geschreven; “Amersfoort en Paramaribo overleggen momenteel over de mogelijkheden om enkele pompen naar Nederland te halen”. Hoezo dat dan. Lees de reaktie van Pedro nogmaals dan hoop ik dat het tot jullie doordringen.


  Maak melding
 18. Nogmaals voor de slechtlezenden: Er is niets gestolen! Enkele goede lezers hebben het al gezien maar de (domme) massa helaas niet. Wij hebben gewoon nog pompen die ze daar niet meer hebben omdat alles gerenoveerd (so bun:vernieuwd) was. Ze vragen een favour en willen er voor betalen.


  Maak melding
 19. Wat een bericht, er wordt in het bericht niet gezegd dat de gesignaleerde pompen in Suriname uit Amersfoort afkomstig zijn. Het bericht suggereert wel dat de pompen uit Amersfoort nergens anders zijn aangetroffen, maar in Suriname zijn gesignaleerd. Voor de goede verstaander is het duidelijk wat hiermee bedoeld wordt. (Amersfoortse pompen in Suriname gesignaleerd)
  Meneer van Wegen rot lekker op met je tendentieuze opmerkingen.
  Het is of de Surinamers hebben de pompen gekocht, gestolen of op een andere wijze zich toegeëigend. (Dan is het duidelijk)
  Een ander verklaring zou kunnen zijn, de soortgelijke pompen als die in Suriname zijn gezien, zijn dezelfde soort pompen die ook in Amersfoort te zien waren.
  Maar geen tekst als ” De gemeenteraadslid Hans van Wegen tijdens een vakantie in Suriname soortgelijke pompen in de hoofdstad van Suriname gevonden”. Lagen die pompen daar voor het oprapen? Waarom zouden dezelfde soort pompen niet in een ander land of werelddeel bekend kunnen zijn.
  Zelf heb ik deze pompen jaren geleden ook gezien in New Amsterdam in Guyana in de omgeving van het psychiatrische centrum.


  Maak melding
 20. Heeft het Tropenmuseum haar waardevolle collecties al aan de landen van herkomst teruggegeven? Heeft de nederlandse staat alle van de joden tijdens de bezetting geroofde kunst, al teruggegeven? En wat te denken van de uit de concentratiekampen teruggekeerde joden, die hun bezit aan Nederlanders in bewaring hadden gegeven, maar bij terugkeer slechts op vijandigheid – het bezit was reeds verpatst – konden rekenen. De Surinamer die opdracht geeft de pompen aan Amersfoort af te staan, dient op het onafhankelijkheidsplein middels de schandpaal gestraft te worden. ‘Van Wegen, je kunt een dikke lul krijgen’, is meer dan afdoende de amerfoortse claim naar de prullenbak te verwijzen.

  Moses Rastafari


  Maak melding
 21. Oenen,

  Kunnen jullie niet lezen. Er is niet gezegd dat de pompen die in Suriname zijn gevonden die gestolen pompen van Amersfoort zijn. Men heeft het duidelijk over ‘soortgelijke pompen’. Ik ondersteun met mijn reactie o.a. Lezer en Hardy.
  Ik heb me vaak op deze pagina afgevraagd waarom die ‘Surinamers’in Nederland – tenminste bepaalde – er plezier in hebben om ons land, z’n bestuurders en de bevolking af te schilderen als schurken en zakkenvullers. Als jullie het beter weten, ga er dan naar toe, in plaats van je tengels blijven ophouden hier. Overigens, onder de negativisten zullen er zeker ook mensen zijn die de sociale dienst (DWI) oplichten. Werken en toch vangen. Bye the way: coke smokkelen is geen werken hoor. Maar er zijn van die lui die de sociale dienst misbruiken om hun cokesmokkel te kunnen door zetten. Ze hebben zogenaamd geen werk, intussen vangen ze tonnen met hun dirty work. Er zijn er zelfs al enkele hiervoor veroordeeld.


  Maak melding
 22. Inderdaad, de in Suriname aanwezige pompen zijn niet gestolen in Amersfoort, maar zo te zien willen de bakra’s deze museumstukken voor een appel en een ei hebben.
  Ze willen de toch al domme Suri’s wederom een flinke oor aan naaien.

  Suriname wees dus op je hoede en geef helemaal niets weg want na enkele jaren wanneer Suriname op het punt staat om historisch equipment en materiaal te gaan verzamelen voor het nageslacht hebben ze zelf dan niets meer over.

  Geef of verkoop niets aan deze mensen, maar laten zij deze waterpompen opnieuw laten gieten tegen gigantische prijzen !


  Maak melding
 23. Vreemd hoor,dus die pompen zouden nederlands bezit zijn?
  Zo,dan is er in Suriname nog wel het een en ander te vinden voor de Heeren.

  Afblijven en wegwezen,er is genoeg verdwenen.


  Maak melding
 24. Jullie hier kunnen inderdaad niet lezen. In Amersfoort zijn die pompen ooit kwijt geraakt in een depot. dat Raadslid komt gelijksoortige tegen in Suriname thats all!!!

  lezen is moeilijk zeker? Maar ja alles wat de voormalige overheerser van de zwarte man zegt of doet is niet goed, hallooooo de slaverij is al afgeschaft in 1864 dus nokke stelletje jankbakken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES