Geen herinvoering dienstplicht in Suriname

7

PARAMARIBO, 22 mrt – De militaire dienstplicht komt niet terug, althans niet op de korte termijn. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Weliswaar is er bij Nationaal Leger dringend behoefte aan rekruten. Maar de ministerraad heeft besloten niet in te gaan op Fernald’s verzoek om versterking via de dienstplicht.

Daar zal mee geleefd moeten worden. “Er is wel een absolute noodzaak om nieuwe lichtin-gen binnen te halen, maar voor wat het standpunt van de regering betreft is dienstplicht nu niet aan de orde,” zegt Fernald. Rest alleen recrutering op vrijwillige basis. Waarschijnlijk komt dit jaar nog een lichting. Het leger kan zijn taken nog wel goed aan, maar het tekort moet worden opgevangen.

Er zijn ruim twintig detachementen verspreid over het hele land. De werkdruk is de laatste jaren alleen maar toegenomen, onder meer vanwege de goudwinning in het binnenland. De behoefte aan veiligheid en ordehandhaving is er groot. Volgens Fernald is het hoog tijd om het leger te rehabiliteren. Behalve in personeel zal ook veel geïnvesteerd moeten worden in materieel.


7 REACTIES

 1. Hoewel een leger thans geen luxe is, was het verwachtbaar dat om uiteenlopende redenen de dienstplicht niet zou kunnen worden ingevoerd.

  Echter zullen marginale investeringen moeten worden gepleegd om de huidige bezetting adequaat in stand te houden. Een leger is onderhevig aan in-, door en uitstroom van personeel.

  You can not learn old “dogs” new trics.

  Evenzo dienen de staandaarden bewaakt te worden om bij voortduring door te blijven gaan voor getraind leger.
  In time of peace armees used to prepare for war. Zo simpel is dat.
  De frequente detacheringen vormen ongetwijfeld een bedreiging voor de gezinnen van wat oudere jongens.
  Het is leuk dat de meisjes er ook bij zijn, maar op dit moment zijn wij niet equipt om dames adequaat te accommoderen.

  Safe the standards!


  Maak melding

 2. En wat betreft het terug winnen van de betwiste gebieden ??? Behoren deze gebieden niet tot het Surinense grondgebied. Het zijn wat mij betreft een stelletjuh schijtzakken in de regering.

  Bang als wezels om hun eigen ´s Landsgrenzen te bewaken en te heroveren. Schijtzakken in deze regering zullen het nooit “leren”.

  Precies zoals pinto dat aankaart , “you can´t learn “”old dogs”” new trics” .
  Te oud om het opnieuw op te pakken van de eigen verdediging van ´s Landsgrenzen. Poepzakken allemaal , te druk bezig met eigen zak(k)en invulling te geven.

  Vriendelijk groet,…………..


  Maak melding

 3. Wie moet het leger in suriname beschermen zichzelf of de gouddelvers, de kust, de betwiste gebieden, desi bouterse, tide of tamara, opo kondre mang oen kibrie sranang gron e kirie oen wan se tata ko moto enzzzzzzzzzzz.


  Maak melding

 4. Ho, ho Henky, “old dogs” slaat op ’t feit dat de gemiddelde leeftijd van de beroepsmilitairen doorgaat voor oud”. Het zijn geen jonge mannen meer.

  It’s up to you wat jij ervan maakt.


  Maak melding

 5. Het is geen kwestie van afgeven op het Het Surinaamse leger, maar volgens mijn bescheiden mening stelt het geen ene reet voor. De Brazilianen vervuilen niet alleen het milieu, maar lachen de militairen uit. Stuur het leger naar huis en bewapend de politie beter. De betwist gebieden kunnen langs internationale diplomatie besproken worden.

  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.