maandag, februari 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameAftreden Surinaamse minister slag voor Marrons

Aftreden Surinaamse minister slag voor Marrons

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 20 mrt – Het aftreden van Alice Amafo als minister van Transport, Communicatie en Toerisme heeft diepe wonden geslagen binnen de Marrongemeenschap. Dit stelt het Marron Vrouwennetwerk, MVN. De eerste Marronvrouw die ooit minister is geworden had model moeten staan voor de ambities van de groep.

Met name Marronvrouwen moest een voorbeeld gesteld worden. Toch mag niet bij de pakken worden neergezeten. Integendeel, er moet lering worden getrokken uit de ervaring. “Wij bemoedigen alle Marronvrouwen om door te gaan en de uitdagingen in hun werk niet uit de weg te gaan. Immers door schade en schande wordt men wijs”, stelt het MVN.

Intussen wordt kritiek geleverd op de kandidatuur van Adolfina Cairo, die Amafo moet gaan vervangen. Cairo is de levenspartner van parlementariër Ronny Brunswijk. “Als Brunswijk zijn vrouw tot minister wil maken, moet hij bedanken als parlementariër. De voordracht is in strijd met de rechtsbeginselen”, zegt Arnold Kruisland van coalitiepartij NPS tegenover Dagblad Suriname.

Wettelijk mag er dan geen belet zijn, de combinatie is gewoon niet te verteren. Als Cairo minister wordt, ontstaat de gekke situatie dat man en vrouw respectievelijk deel uitmaken van de wetgevende en de uitvoerende macht. De vraag is dan hoe geloofwaardig het parlementair optreden nog kan zijn. “Waarom moet perse de levenspartner van Ronny Brunswijk minister worden?”, aldus Kruisland.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

19 REACTIES
 1. what about andere gemeeschappen?
  Is dit geen racisme of is dit poritieve discriminatie.
  Als er aziaten dit opperen dan wordt dit betiteld als racisme.
  Dump maar nog een abopper op deze positie suriname is toch een verdoemde afrikaans land zie de film black diamond.


  Maak melding
 2. zijn vrouw gaat daar zitten,maar brunswijk gaat haar voorschotelen,suriname is echt puin vene met zijn capable mond zit maar toe te kijken jullie jagen mensen die een goed en verstandig regering willen het land uit vandaar dat de ambasades in su altijd druk zijn.brunswijk is net een boeboe voor het gezag bang zijn ze dus.hij moet leren z’n g niet als k uit te spreken


  Maak melding
 3. De vorige spreker heeft gelijk
  Let op je zelf Kruisland en niet op anderen
  Na betre i hori mofo. Amafo moest goed gegoed aftreden, nu is het erger volgens jou
  Het gaat erger worden, jullie halen 2010 niet
  Dit is een gedwongen coalitie
  byeeeeeeeeeeeeeeee


  Maak melding
 4. Kuddegedrag heet dat nu eenmaal.
  Da’s eenmaal een feit, als je kijkt dat Afrika na biljoenen euro’s donaties van de laatste 30 jaar nog steeds zit te bedelen om nog meer geld, zodat ze hun 14-koppige kroost en hun 4 andere minnaars-negerinnen te kunnen onderhonden.
  In dat geval zou het zelfs een betere wereld zijn als we ze gewoon laten stikken. Dan worden hun toekomstige generaties tenminste niet mee opgezadeld met sportieve genen die in deze eeuw helaas onbruikbaar zijn.

  Heeft iemand een verklaring voor dat wonderlijke gedrag?


  Maak melding
 5. In the end gaat maandelijks wel een heleboel geld naar één huis. Er van uitgaande dat het hebben van meerdere eega’s in dit geval de gewoonste zaak van de wereld is..


  Maak melding
 6. Brada nanga sisa,

  Ini wan man noso uma di wani waka, bifo, yu sa fadon someni lesi. Ma sabi taki, na so grontapu libi seti.

  Te yu wani lafu, bifo yu sa musu leri fu krey.

  Sisa Amafo, en si di fu en keba. A waka, a fadon, a leri, a sa fadon moro lesi. Ma wan dey a sa si leti, a sa waka dyadyafasi.

  Meki wi no bada tumusi fu san pesa keba, ma meki wi leri fu den fowtu di trawan meki.

  Sisa Amafo,

  Opo !!

  Seki yu gogo, opo yu ede, waka go!

  Opo yu ede, nomo waka miti den bakaman fu yu. Proberi fu meki wortu wasi puru den watra ay fu den. Brasa den, bosi den, sori sari. Na yu na Uma.

  Ma no fergiti fu begi Nana pardon, fudi yu na libisuma tu.

  Nomo, den di noyti du ogri, efu ogri du,

  nanga ala lespeki,

  meki a opo wan finga.

  Lobi.


  Maak melding
 7. Kruisland is mede schuldig aan deze rotzooi. Laten hij en z’n voorzitter zelf het probleem oplossen. Ik heb het altijd gezegd dat president zijn en ook voorzitter van een politieke partij problemen zal opleveren. Dus Ronny vindt dat zijn vrouw minister mag worden. Geef een aap een scheermes en hij zal zich onherkenbaar verwonden.


  Maak melding
 8. Hebben deze twee een politieke opleiding gevolgd dan?
  Alles is mogelijk in Suriname. Het gaat deze gasten alleen maar om machtsvertoon, maar of ze daadwerkelijk iets voor het volk willen betekenen, dat is voor mij een grote vraag.


  Maak melding
 9. dit riekt naar racisme ! ik vind dat iedere Surinamer ongeacht zijn of haar opleiding minister mag worden van Suriname .
  Wat is een opleiding , een opleiding zegt helemaal niks . informatie is belangerijk ..vooral als je dat goed weet te passen in het practijk . in de hele regering zitten zogenaamde boefen ,maar het kan niet anders ..want de opositie is ook niet clean .. iedereen zit te wachten om zij n slag te slaan ..en die Djoeka,s ja die Djoeka,s daarmee moeten jullie leren leven .. jullie moeten het accepteren dat hun ook een ministerpost bemachtigen .. het zijn ook Surinamers wiens voorouders een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de huidige Surinaamse republiek ……………


  Maak melding
 10. Puur discriminatie! Waarom mag zijn vrouw dan niet. Niet vergeten dat in deze wereld de vrouwen de kinderen heeft gevoedt. Die zelfde vrouwen brengen ook vrede in deze wereld. Adolfina Cairo veel geluk!


  Maak melding
 11. Suriname mag zich gerust scharen tussen de trieste vertoningen zoals in veel Afrikaanse landen ook vertoond wordt.
  Het primitieve denken in stammen/ groeperingen etc. etc. Geen wonder dat er in de meeste Afrikaanse landen nauwelijks stappen vooruit gezet worden hetgeen ook voor SME geldt.

  De marrongroep gekwetst door de kwestie Amofo? Gaat het er altijd om dat er een Hindoestaan, Creool, Chinees, Javaan, Marron, Indiaan or what so ever persé op een post moet zitten om een ieder blij te stemmen?

  Worden jullie toch eens volwassen in SME. IJdele hoop met de huidige groeperingen aan de macht. . denk ik zelf.

  Meneer Brunskwijk zelf schijnt het doodnormaal te vinden dat hij in DNA zit en zijn partner minister is, die hij moet controleren. Hoe primitief moet zo’n man zijn gedachtengang toch wel niet zijn.

  Wat een heel simpele kijk op zaken. Zulke mensen komen inderdaad a/d macht door de raciale gedachtengang van de mensen dat zich dus weerspiegelt in de Surinaamse politiek.
  Dus so far is het simpelweg misschien toch: “Elk volk krijgt wat het verdient”, en mocht de tijd er ooit rijp voor zijn, dan zal het wel veranderen.

  Voorlopig verwacht ik geen veranderingen want de meeste jonge politici vinden uiteindelijk (of kiezen ervoor) hun weg naar boven enkel via de traditionele /raciale oude politieke partijen.Dit geeft voor de nabije toekomst weinig hoopvolle vooruitzichten.

  Mijn hoop (IJDEL?): Stop s.v.p. de primmitieve stammen gedachtengang eens een keer in het land en ga allen eens als ECHTE SURINAMER tegen de zaken aankijken.

  Hopelijk zoekt men ooit naar echte CAPABELE mensen zonder eerst naar het RAS te kijken.
  God bless SME.

  Tip: Misschien moet SME maar eens door de echte moksie patoes geregeerd worden die cultureel nergens 100% bij horen.


  Maak melding
 12. Meer nog een slag voor de jongeren en heel Suriname. Ze was immers s’lands minister.

  Deze vrouw is geslachtofferd door de gepierde taal van het geachte assemblee-lid Brunswijk, tevens beleidsadviseur bij T.C.T..

  Zij is tenminste van alle gedonder af.


  Maak melding
 13. Hebben de vrouwen in het binnenland geen keus wat betreft mannen?
  Is er maar een (1) man in het oerwoud waar ze op vallen. Alle vrouwelijke kandidaten van de abop hebben affiniteit met Prof. Mr. Dr. brunswijk (specialisme opsporing criminaliteit)
  Ik doe een beroep op de vrouwen in het binnenland probeer een aziaat daarmee zie je dat je veel meer ontwikkeling in huis hebt.
  Wat ik ook zou adviseren kan de regering geen ijsbaan in het oerwoud aanleggen om de mensen te leren schaatsen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES