vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname richt op alle aspecten kernenergie

Suriname richt op alle aspecten kernenergie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 mrt – Suriname houdt rekening met alle aspecten van kernenergie en kerntechnologie. Dit stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De consultatieronde die nu gehouden wordt onder belanghebbende groepen heeft alles te maken met deze lijn. Weliswaar ontbreekt een beleid ten aanzien van kernenergie.

Nu er plannen bestaan voor investeringen in een kerncentrale, moet bekeken worden of het zinvol is aan te sluiten bij het Internationaal Atoom Energie Agentschap. “Wij doen geen uitspraak over kernenergie. Wij zijn bezig alle actoren te consulteren, omdat we elk facet in ogenschouw nemen, zoals milieu, defensie en gezondheid. Het is niet iets om over één nacht ijs te gaan”, zegt topfunctionaris Jules Ramlakhan tegenover de Ware Tijd.

De centrale moet een aluminiumfabriek te Brokopondo voeden. Volgens Buitenlandse Zaken dat is “van regeringswege het gebruik van kernenergie voor economische activiteiten in Suriname vooralsnog niet aan de orde.” Suriname Industrial Engineering & Vehicle Services wil reeds dit jaar van start gaan met de bouw. De grondstoffen zullen uit Europa en Azië worden gehaald.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Als het westen in zijn eigen belang ergens geld in moet investeren dan doen ze het zo. Aluminium is een zeer gevraagd en kostbaar produkt op de wereldmarkt. Het is nu de vraag wat de aandeel van Suriname erin zal zijn of gaat al het winst naar het buitenland. Kernenergie brengt ook hele hoge risico’s met zich mee. Qua kosten en gevaar zijn waterkrachtcentrales beter voor de industrie en bevolking. Het regent veel en de rivieren met sterke stromingen zijn er ook.


  Maak melding
 2. Toen WIjdenbosch dit voorstel gedaan had werd hij voor gek verklaard. Hij bewijst nogmaals de beste president te zijn tot nog nu toe.

  Een man van daden. A mang beng jang maar e meki jang toe.


  Maak melding
 3. Wat ik niet begrijp is dat niet zo lang geleden Jules Wijdenbosch het nog over kernenergie heeft gehad. Hij werd zelf door de regering belachelijk gemaakt. Het is nu deze zellfde regering die nu met kernenergie komt aanwaaien om voor de zoveelste keer zand in de ogen van dit arme volk te strooien. West-Suriname is een mislukking geworden.


  Maak melding
 4. 90 jaren bauxiet uitgevoerd en nog steeds arm. Nu willen jullie de boel ook vervuilen. Verkoopt aluminium beetje bij beetje. Zo houden jullie meer over. Blijft je land waarderen en niet vervuilen.


  Maak melding
 5. Merkwaardig verhaal.
  Er is geen beleid ten aanzien van kern-energie maar nog dit jaar moet met de bouw van een centrale worden begonnen.
  Ben benieuwd wie daarvoor dan de vergunning gaat verlenen.


  Maak melding
 6. IK KAN ME NIET INDENKEN Dat jullie het niet inzien straks zal suriname geen suri regering meer hebben maar die blanken zullen suriname weer gaan regeren of de chinezen want er is nu al een chinese invasie let maar op het zal niet lang meer duren en anders komt brazilie en zegt ik wil suriname regeren want suriname heeft een hele grote schuld bij brazilie die nog lang niet is afgelost ik hoop dat de amerikanen suriname overnemen dan hebben we tenminste nog watweg met al die corrupte regeerders van suriname


  Maak melding
 7. Een Kernenergie centrale in Brokopondo /Suriname.
  Wat betekent dat voor de omwonenden en milieu?
  Hoe zit het met de veiligheid (Tsjernobyl), 1 lek en zit heel Paramaribo dan in besmet gebied???;

  Wel goed voor de werkgelegenheid, maar minder goed voor het toerisme naar Brokopondo.


  Maak melding
 8. De regering van Suriname heeft geen keus. Als de bauxietontginning van west Suriname begint zullen de bauietmaatschappijen de ruwe grondstof eporteren naar Trinidad en Ijsland.In beide landen zal de bauxiet omgezet worden in aliminium.Trinidad en Ijsland kunnen goedkope energie leveren voor de smeltovens.Met een kerncentrale kan Suriname de goedkope energie leveren aan de bauxietmaatschappijen voor de smeltovens.We zullen dan in elk geval Trinidad en Ijsland een stap voor zijn.De Surinaamse regering moet een strategische beslissing nemen mede i.v.m. de duurder wordende energie prijzen.Mijn inziens is het een goede gedachte van Wijdenbosch geweest om kernenergie op de agenda te plaatsen. Deskundigheid kan worden aangetrokken uit eigen kader in en buiten Suriname, en ook externe deskundigen zullen graag bereid zijn om in Suriname te komen werken. Dit natuurlijk in samenwerking met internationale organisaties. Wij Surinamers bezitten ook de intellectuele kracht om dit initiatief tot een succes te maken.


  Maak melding
 9. Trinidad levert de energie d.m.v. aardolie. Als Suriname per se aluminium wilt produceren, gebruuik dan een deel van de aarolie die wordt geexporteerd voor de Aluminium smelterij. Zet ook recyclingbedrijven op om uit het afval dat wordt geproduceerd in Suriname nieuw alumiun, glas, ijzer, plastic en papier te winnen.


  Maak melding
 10. Als Nederland deze natuurlijke hulpbronnen zou bezitten was het energie probleem allang opgelost. Maar die aasgieren in suriname moeten meer bruine bonen eten en al het gas uit de darmen opvangen en opslaan en daarmee koken.
  Een soort van human natural biogas. Met dat gas kunnen ze turbines draaiend houden om electriciteit op te wekken. Misschien kunnen ze dat gas ook verkopen en zondoende genoeg deviezen in huis halen om nog een te feesten en te beesten.


  Maak melding
 11. Ik vind het van weinig inzicht getuigen om Surinaamse aardolieproducten volledig aan te wenden voor de energielevering aan de aluminium smelterijen.

  De Surinaamse aardolieproducten moeten aan het buitenland verkocht worden. Dit brengt harde deviezen in het land.Deze deviezen stellen het land beter in staat om buitenlandse aankopen en betalingen te verrichten.

  Daarnaast moet energie verkregen uit kernfusie verkocht worden aan buitenlandse bauxietmaatschappijen die in het land operen. De Surinaamse regering moet geen contract afsluiten met Biliton en Suralco als deze maatschappijen niet bereid zijn om bauxiet in Suriname om te zetten in aluminium. Suriname moet een strategische positie innemen bij de onderhandelingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES