Bouterse verzocht zelf om strafproces

27

Ex-dicator en NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft zelf verzocht om een strafproces. Zo blijkt uit zijn brief van maandag 4 september 2000 aan de toenmalige procureur-generaal van de republiek Suriname, mr. Helouise Rozenblad. “Wij hopen dat hierdoor politiek misbruik van deze zaak en het leed van de nabestaanden tot het verleden mag behoren”, schrijft Bouterse onder meer. ” Tevens zal recht worden gedaan aan alle betrokkenen en de nabestaanden van die gebeurtenissen.”

Dit maakt zijn pleidooi, op 9 december 2006 ten overstaan van zijn partijgenoten, voor stopzetting van het 8 december-proces des te opmerkelijker. Bouterse had eveneens opgeroepen tot “amnestie” voor de schuldigen en om een “waarheidscommissie”, mede om te komen tot “nationale verzoening”. In zijn brief aan justitie verzoekt hij om een ‘justitieel onderzoek en eventuele vervolging’ inzake de decembermoorden en zegt hij toe daaraan ‘volledig te zullen meewerken’.

De inhoud van de brief is ingezonden aan de journalist Iwan Brave en is in extenso gepubliceerd op ‘Platform’, de discussiekamer van zijn weblog op iwanbrave.blogspot.com


27 REACTIES

 1. Dat hij zelf om een strafproces heeft gevraagd geeft haarfijn aan dat dit heerschap overloopt van machtswellust.
  Gelijktijdig geeft hij een signaal aan vrouwe justitia dat hij haar te aanschouwe van de totale surinaamse en buitenlandse gemeenschap in al haar openingen zal verkrachten.
  Je reinste vorm van minachting aan suriname en alles en iedereen die dit land lief heeft.
  Alleen de brein van een sadist kan zoiets herbergen


  Maak melding

 2. Opmerkelijker was het toen Assen van de NPS pleitte voor amnestie:
  “In de huidige situatie, het doelbewust opgaan van de weg van confrontatie in de 8 December-kwestie, zou de voorzitter van de NPS de rol van de wijze Salomo moeten vervullen. Het is bekend dat binnen de NPS een vrij grote stroming bestaat die geen strafproces voorstaat in de 8 December-kwestie. Die ‘stonfutus’ van de NPS geven hun zegen aan het benoemen van een Waarheids- en Verzoeningscommissie die het onderzoek moet afsluiten in dit nationaal probleem. Waarna de regering en De Nationale Assemblée een ‘punto final’ zetten achter deze affaire die ons al langer dan 23 jaar bezig houdt.

  Dat wat ik hier zeg, waar is, hebben wij bevestigd gekregen in de afscheidsrede van

  ex-minister van Defensie Ronald Assen (NPS) enkele maanden geleden. Voor velen kwam de inhoud van die toespraak als een verrassing. Voor insiders niet. De defensieminister heeft toen gepleit voor het instellen van een Waarheids- en Verzoeningscommissie voor het verder onderzoek van 8 December. Zijn bekendheid met wat er reilt en zeilt binnen de NPS en zijn ervaring met, en in het Nationaal Leger, hadden hem verplicht die uitspraken te doen.

  Assen over Decembermoorden: ‘Waarheidsonderzoek in plaats van strafzaak’

  door Ivan Cairo

  01/09/2005

  Paramaribo – Suriname is er mogelijk beter bij gebaat als van een strafrechtelijk onderzoek naar de beruchte Decembermoorden wordt afgezien en in plaats daarvan een waarheidsonderzoek komt. Financieel zal dat het land veel minder kosten en kan mogelijk daardoor het proces van nationale verzoening vergemakkelijkt worden. Dat vindt Ronald Assen, die gisteren als minister afscheid heeft genomen van het personeel van het Ministerie van Defensie, waar hij de afgelopen vijf jaar de scepter zwaaide.

  Dus als bouterse na assen en somo ook zo iets zegt is niet bepaald vreemd, en ook nog suggereert men dat niet het aandringen van de nabestaanden maar dus Bouterse zijn brief de doorslag gaf voor het starten van het onderzoek. dus men speelde dapper voor de nabestaanden, maar dus omdat ze een brief hadden waar ze… toestemming hadden van Desi Bouterse om de zaak te beginnen. Daar lijkt het nu op.


  Maak melding

 3. Zelf verzocht of niet maar de ontwikkeling van het land blijft achter en de arme sloeber word armer terwijl een eendagsvlieg nu met een riant salaris directeur wordt.
  Dat gaat op den duur irriteren, als er bewijs is kom ermee maar dat vinden ze niet nodig zolang ze maar aan de macht blijven en de oude stok hanteren.
  Ik respecteer wel het verdriet van de nabestaanden dus laat daar geen misverstand over bestaan.


  Maak melding

 4. In 2000. Vlak na de telefooncoup.
  Belachelijk. Als hij zelf om verzocht heeft, dat begrijp ik niet dat hij nu zo onrustig is.

  Vertrouw de grieken niet, al komen zij met geschenken.


  Maak melding

 5. Was mevrouw Rozenblad niet dat stro-vrouwtje van Bouterse, dat tegen de wil in van heel juridisch Suriname (advocatuur-openbaar ministerie- en rechterlijke macht) door Wijdenbosch tot PG werd benoemd? Zij moest natuurlijk ervoor zorgen dat een nep-proces het door Desi Bouterse gewenste resultaat moest opleveren. God zij dank dat de krachten voor recht en rechtvaardigheid in Suriname die walgelijke vertoning hebben kunnen voorkomen en mevrouw Rozenblad op tijd het bos in gestuurd.


  Maak melding

 6. hey kwakoe, de telefooncoup was niet in 2000 maar in 1990. Dat is een verschil van 10 jaar.

  Maar als Bouterse inderdaad zelf verzocht heeft voor een onderzoek naar 08 december 1982, waarom wilt hij nu dan de rijdende trein laten stoppen?
  Ik snap die logica niet? Of was het meer stoere taal omdat (zoals Taurus het zegt) Mevrouw Heloize Rozenblad als PG zat? Iedereen weet dat Heloize Rozenblad een marionet van Bouterse was.

  Een kenner van Rechten weet dat Bouterse hier een slim spelletje wilde spelen. Onder Heloize Rozenblad zou hij hoogstwaarschijnlijk vrijgesproken worden. En een verdachte mag niet 2 keer voor hetzelfde feit gedaagvaard worden, dus daarna zou Bouterse niet meer vervolgbaar zijn. Tot zijn pech kwam Front weer aan de macht en heeft Front-regering optijd mevrouw Heloize Rozenblad vervangen. Ze had immers haar pensioengerechtende leeftijd al bereikt ! Bouterse had het nakijken … hahaha


  Maak melding

 7. MEVR.ROZENBLAD gaan jullie maar eens na wat ze op politiebureau nieuwehaven had geflikt met agenten op een avond is ze persoonlijk daar gegaan en heeft enkele leden vav de NDP uit de cel gehaald ik zal geen namen noemen maar mevr ROZENBLAD deed even hard mee met BOUTERSE en ze is geen koekje geweest en corrupt dat ze was ik kan erover praten


  Maak melding

 8. Ik kan het maar niet snappen dat men na 23 jaar een onderzoek wil doen voor wat betreft de december moorden.Maar de kranten zitten dagelijks vol met man schiet vrouw dood of men gaat de zaak onderzoeken voordat je denk is die heer achter slot en grendel.Waarom werd het onderzoek toen niet gedaan .Stel je voor dat zo iets zich weer voor doet dan gaan wij weer na 23 jaren wachten om een onderzoek te doen?Dan ben ik intussen al 53 jaar oud.Ik denk dat de meeste mensen bang zijn voor bouterse en durven niets te zeggen , bang om op een geheime waneer afgemaakt te worden en elke keer weer worden belangrijke mensen vermoord en wanneer men de zaak gaat onderzoeken dan hoor je hij of zij heeft zichzelf opgehangen of weer iets anders.Daarom is meneer bouterse nog steeds onschuldig zolang men niet met harde bewijzen komt.Tijd van praten is voorbij men moet handelen.Het volk wil niet meer in de spanning gehouden worden.


  Maak melding

 9. Opgelet: Dat Ivan Cairo verdekt met de “Waarheidscommissie’in plaats van het Strafproces komt is niet vreemd, hij is een crypto-NDPer bij De Ware Tijd die met nog enkele andere partijgenoten die onafhankelijke krant richting NDP heeft gebracht. Was mijnheer Morpurgo er maar! Mijnheer Cairo praat mij niet over de waarheid: hebt u op radio ABC dat interview niet gehoord waaruit bleek dat Bouterse’s alibi vals is?! Die man blijft liegen, ook na óp de vlucht neergeschoten’. Die mijnheer Cairo heeft als voorman van de Surinaamse Journalisten Vereniging ook nooit gepleit voor berechting van 8 december, terwijl notabene 4 collega’s van hem tot de slachtoffers behoorden. Gaat u schamen mijnheer de ‘journalist’.

  Lesje


  Maak melding

 10. Geachte redactie,

  Eerder had ik het reeds gemeld; de oude politieke leiders hebben nog enorm veel lol en plezier in om d.m.v. hun ‘jaarlijkse schijnbewegingen’ omtrent ‘moraal en ethiek’, door de straten van Paramaribo en in de districten rond te lopen, met de intussen de stoffelijke resten van de slachtoffers van december gebeurtenissen onder hun arm.

  Deze huidige president bijvoorbeeld en had ik eerder ook gemeld, is infeite de faandeldrager van dit zooitje. Omdat deze president zelf een slachtoffer was van deze trieste gebeurtenissen doordat hij ook zelf in de cel beland was.

  En de trauma die hij hieraan overgehouden heeft, maakt het voor deze “keurige” man, nogsteeds onmogelijk, om eenvoudig hier overheen te stappen. Een ziekte van de geest.

  De man wil bloed zien, had ik u eerder ook verteld, zo niet dan maar laten doorsudderen die handel, ongeacht de mening van de nabestaanden, zelfs al zou hij erbij neervallen. M.a.w. de man wordt geleid vanwege ‘haat’ omtrent wat hem overkomen is ten tijde de Revolutie, afgezien van z’n aftreden toen als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling.

  Dat was ook de geestestoestand van wijlend Jaggernath Lachmon in 1975, toen het VHP-lid George Hindorie ten lange laatste toch besloot om VOOR de Onafhankelijkheid van Suriname te stemmen, waar zijn geliefde voorzitter er juist TEGEN was. Lachmon had al het ware het hoofd van Hindorie geeist en kreeg die ook. Want niet lang daarna stierf Hindorie ook, zonder vergeving van zijn geliefde Guru, dit tot ieders ergenis.

  En het huidige VHP? Die doet er alles aan om deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname, een andere draai te geven, tot nog toe tevergeefs. Mama Sranan no e sribi.

  Wijlend Henk Arron was een van de grondleggers van Surinames onafhankelijkheid in 1975, maar de wijze hoe deze president huidige hem behandeld heeft, zelfs ‘Grun dyari’ uitgezet, was zo mensonterend. Vandaar dat er tot nu toe geen standbeeld van deze grote man op zijn onafhankelijkheidsplein staat, zolang Vene nog voorzitter of president van de NPS is.

  Terwijl van een Jaggernath Lachmon, die juist TEGEN de Onafhankelijkheid van Suriname was, er wel een standbeeld en nog op dat zelfde Onafhankelijkheidsplein geplaatst werd, en is dat geen Suriname op zijn kop?

  En zo merk je hoe onze huidige politici, van onze Surinaamse geschiedenis een karikatuur proberen te maken, waar het kolonialisme eender reeds de aanzet daartoe gegeven had.

  En de december gebeurtenissen daarentegen? Een pokerspel nog steeds gedomineerd door een oude vergrijsde elite, meedogenloos gespeeld over de hoofden van een volk en nabestaanden met als basis ingredient, HAAT.

  En met slechts een doel voor ogen,

  BITTERE WRAAK.


  Maak melding

 11. waarom zitten we over Bouterse te praten terwijl het overgrootste deel van de Surinaamse jongeren en het werkende (arbeiders)volk achter hem staat, hebben we tot nu toe niets begrepen wat er aan de hand is? hij is niet de man met het schoonste geweten maar wel iemand die veel voor de Surinamers in Suriname doet en als je dat aan mij vraag is dat alles wat telt en niet wat de in Nederland woonachtigde Surinamer vind!!!!!
  Geef nu ne nederlanderschap op en kom terug dan heb je wat te zeggen en daar zal ook naar worden geluisterd.


  Maak melding

 12. Het kruit is het arme volk die gebukt gaat onder de eeuwen oude katibo broeders en zusters.
  Ontwikkeling eerst dan gerechtigheid om daadkracht echt te doen uitblinken als norm om een volk hoop en vrede te geven.


  Maak melding

 13. E. Buitenman is een typische Boutaprakseri-demagoog: de wereld op zijn kop doen. De decembermoorden waren het toonbeeld van bittere wraak! Het is dan toch van de zotte dat hij diegenen die met beschaafde middelen – de onafhankelijke rechtsgang – die misdaad tegemoet treden van ‘bitter wraak’beschuldigd. Het is wat Bouterse ook deed met de 8 decemberslachtioffers: zij werden van geweld beschuldigd, terwijl hij zelf geweld pleegde tegen ongewapende vooraanstaande democraten. Het is een oude taktiek: de dief die roept houdt de diep. Foei toch Buitenman, of moet ik zeggen Boutaman?!
  Lesje


  Maak melding

 14. Veel kan gezegd worden over Bouterse, maar na de verkiezingen van zowel 1996 en 2005 is hij naar achter gestapt om iemand anders voor te schuiven… hoezo machtswellusteling?

  Venetiaan, Somohardjo, Ram Sardjoe… dat zijn pas machtswellustelingen… die blijven tot aan hun dood partijvoorzitter, president, dna voorzitter en vice president als zij daartoe de gelegenheid krijgen…

  Daarom… NDP NU! Net als SP NU!


  Maak melding

 15. Meneer Laatste Rit,

  Hij kan zich zelf toch niet beschikbaar stellen als president. Reden? Er staat een internationale opsporings bevel op naam van jouw leider.
  Dus op de achtergrond blijven en bevelen geven. Ben je sutiatie met Wijdenbosch vergeten? Hij had een kantoor in het gebouw van de toenmalige president. Hij bepaalde het beleid. Toen Wijdenbosch dat niet meer wilden pikken, kwam er een breuk.
  Dus……

  Vertrouw de grieken niet, al komen zij met geschenken.


  Maak melding

 16. Suriname doet mij dezer dagen sterk aan het geweldadige Irak denken.
  Emotionaliteit i.p.v. rationaliteit.
  Wraak i.p.v. recht,met het gevolg dat de consquenties (hoe dit allemaal zal uitpakken) niet te overzien zouden kunnen zijn;voor ons Surinamers niet(inclusief zij die hun heil in het buitenland hebben gezocht).We leven er,of we hebben er familie wonen die genoeg geleden heeft.Kan er niet een “commissie van wijze mannen” geïnstalleerd worden die zich over deze precaire zaak moet buigen?De tijd dringt;het is vijf voor twaalf!!!!!!


  Maak melding

 17. Geachte heer Van Groes,

  Toen ik in uw reactie de term ‘Boutaprakseri-demagoog’ zag staan, was mijn eerste reactie van: WAW !!!

  Eerlijk gezegd, ik keek er een paar keer naar het woord, liet het tot mij doordringen en dacht verder van; ‘ondanks ik mij niet zozeer aansproken voel, ik u toch moet complimenteren en eigenlijk ook moet feliciteren met dit nieuw woord.

  Ik vindt het een mooie Sranan-uitvinding, alleen zou het nog mooier zijn geweest, als u de term ‘demagoog’, ook door een passende Sranantongo woord had vervangen, pas dan zou het pas een volledig ‘Wi Eygi Sani’ zijn. Maar het geeft niet, ik vindt het wel leuk bedacht.

  Maar weet u meneer Van groes,

  Zelf lig ik niet meer wakker van al die bij- namen aan mij gegeven, opgrond van mijn acties. Momenteel is het staddeelbestuur van Amsterdam-Zuidoost, zelfs hard bezig ons te criminaliseren, van wege ons verzet tegen het racistisch beeld van Anton de Kom in Zuidoost. Still we are fighting the power.

  ‘EEN REIN GEWETEN, VREEST GEEN AANKLACHT’

  Zelf vindt ik dat wanneer ik soms mijn reacties terug lees, ik hier en daar toch wat fel uit de hoek kom. Maar over het algemeen, richt ik mij niet tot een bepaalde persoon of groep, maar meer naar ‘Het Geheel’ (Bewustzijn), om zo mensen te kunnen activeren tot een betere en heldere kijk op zaken.

  Men hoeft het ook niet altijd met mij eens tezijn, maar wel vindt ik het prettig dat wanneer mensen reageren, er ook voor mij ‘een broodje klaar staat’. M.a.w. ik en misschien ook velen met mij, moeten wat aan zo’n reactie hebben, noso a seti-kon disi, e tron wan sortu ‘Pori-skoro’ en dat is het laatste wat ik zou willen.

  U noemt mij onder andere een Bouta-man. Ik kan dat best begrijpen. Maar mijn ‘historische relatie’ tot deze Surinaamse historische persoonlijkheid of leider, gaat heel ver terug, totdat ik na jaren van research van de Surinaamse geschiedenis er achter kwam, dat hij geboren is in het ‘Jaar Anton de Kom’, dus in het jaar dat Cornelis Gerard Anton de Kom stierf (1898-1945).

  Zo kwam ook ik tot de ontdekking dat ik geboren ben in het ‘Jaar Sophie Redmond’. Achter de mannelijke geestesstrijders, ben ik er nog niet achter gekomen.

  Wie zijn uw ‘Surinaamse Historische Geestesverwanten? De Chinezen hebben hun eigen symbolen, sommigen horoscopen, ik wil slechts bijdragen vorm te geven aan het eigene.

  Desire Delano Bouterse, geboren in 1945 in Suriname, is net zo zeer als o.a. Anton de Kom, Sophie Redmond, George Hindori en Otto Huiswoud, deel van mijn eigen Surinaamse geschiedenis. Maar dat geldt ook voor Jagernath Lachmon, Johan Adolf Pengel en Graman Aboikoni. Hoe ik ook moge reageren, dit gegeven probeer ik niet uit het ook te verliezen; ‘wat was, is of is hun rol (geweest) binnen onze ‘Sranan Histori?

  Advies: Leg het geboorte- en sterf jaar van al onze reeds overleden Surinaamse strijders vanaf Kaykusi, op een rijtje en kijk vervolgens naar hun levensloop, voornamelijk in relatie tot het kolonialisme, neo-kolonialisme en de vrijheid van Suriname. En u zult begrijpen wie deze historische persoonlijkheid Desire Delano Bouterse is.

  A no bika mi lobi na uma so te, dan trawan feni taki na bika na kroy a musu kroy mi so.

  Heer Van Groes, de historische feiten liegen er niet om,

  ..ik was verheugd en nu,

  trots.


  Maak melding

 18. Ha ha ha Laatste rit, no mek’sma laf’ju boi, met je reactie onder nummer 17. Vertel mij eens: “Hoeveel bloed kleeft aan de handen van Vene en de andere door jou genoemde “machtswellustelingen”.
  Zij die moordenaars roemen zijn geen haar beter. NDP vergelijken met SP? Dat is pas schelden. Marijnissen zou aangifte van smaadschrift tegen jou moeten doen.


  Maak melding

 19. Juist Taurus en dat is ook een beledging aan alle surinamers die op de SP hebben gestemd. We hebben niet gestemd omdat we marijnnissen leuk vinden, neen omdat we hun verkiezingsprogramma hebben gelezen. Dit in tegenstelling tot het stemgedrag in Su. Daar stemt men meestal op names & faces


  Maak melding

 20. Goed zo patricia ik sta geheel achter je,

  ze doen alsof ze beter zijn dan anderen Bouta is geen saddam,wie met een militair wil
  lullen moet opzijn of haar hoede zijn frede man ede ne broko.

  Akuba


  Maak melding

 21. ik vraag mezelf af of bouterse dat heeft gedaan en uberhaupt verantwoordelijk is, Nou ja hij was aan de macht toendertijd, maar dat betekend per definitie niet hij zijn toestemmimg heeft gegeven.
  Ondervraag oud militairen, mensen direct betrokkenen.
  Ik denk er anders over. Bouterse is zo slecht niet voor het land en dat blijkt wel uit de enorme hordes aanhangers die die man heeft. Sterker nog ik heb hem morgen ontmoeten toen ik in su was, wat een leuke man is het eigenlijk. Ik vind het verschrikkelijk voor de mensen en de naabestaande van deze erge verschrikkelijke gebeurtenis, maar straf diegene die het gedaan heeft , dat was HORB namelijk. Bouterse was er helemaal niet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.