dinsdag, februari 27, 2024
HomeNieuws uit SurinamePlan kernenergie in Suriname wacht op uitvoering

Plan kernenergie in Suriname wacht op uitvoering

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 16 mrt – Plannen voor de bouw van een kernenergiecentrale zijn gereed voor uitvoering. Dit zegt directeur Misram Chanderbosh van initiatiefnemer Suriname Industrial Engineering. De centrale maakt deel uit van een geïntegreerd project, waarin de centrale een aluminiumfabriek gaat voeden. Er zullen miljarden dollars worden geïnvesteerd.

Belangstelling is er genoeg van investeerders in Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland. De nucleaire brandstof zal geleverd worden door Zuid-Afrika, Italië, Japan, China en Frankrijk, die om de drie jaar het afval zullen terugnemen. “De energie zal uitsluitend voor de industrie gebruikt worden”, zegt Chanderbosh tegenover de Ware Tijd. Grondstoffen voor de aluminiumfabriek zullen worden afgenomen van BHP-Billiton en Suralco.

Als deze lokale producenten niet genoeg kunnen leveren, zal geïmporteerd worden. de fabriek zal voornamelijk aluminiumblokken, foliepapier en hoogspanningskabels fabriceren. Er zullen ruim duizend arbeidsplaatsen worden geschapen. Een knelpunt is nog dat Suriname geen lid is van het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties.

Dit zal gauw moeten gebeuren als uitgegaan wordt van het tijdschema. Volgens plan moet dit jaar nog begonnen worden met de bouw van de fabriek. “Ik ben bezig met een consultatieronde op nationaal niveau om adviezen in te winnen en te kijken of Suriname zover is dat we lid willen worden. Ik wil die beslissing niet alleen nemen”, zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

16 REACTIES
 1. Eeu no mang!!

  eens in het blauwe jaar hoor je een vaag ding over kern energie en plotseling heeft men zoveel haast. Dit is toch wel een zeer serieuze stap om zo overhaast te werk te gaan. Ik vind niet dat het DNA hiervoor toestemming moet verlenen. Je zit in een van de meest zeldzame ongerepte natuurgebieden. En behalve toezegging voor het afnemen van kernafval door betreffende landen heb je niks concreet. Alleen maar vage toezeggingen, niet eens een intentie voor een verdrag. Ik ben er fel tegen, ik denk niet dat we onze nabestaanden met kernafval moeten opzadelen.
  Echt niet doen! Jullie kunnen de gevolgen niet ovezien, ik wel! Ik heb 10 jaar geleden gewaarschuwd voor kwik verontreiniging. Nu kan niemand het schoonmaken.
  Je hebt makkelijk praten vanuit Holland, waar je hoog en droog zit ik ken dat geleuter Alternatief.????
  Wat about afobakka dam, waarom kunnen die turbines niet vervangen worden door hoog rendement turbines. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! operatie kosten zijn dus afschrijving en maintenance. De rest is groene stroom mie booi. We moeten echt niet met die rotzooi beginnen. Ik weet niet wat heer Misram Chanderbosh denkt te bereiken, maar korrels kopen bij een buitenlandse firma die in jouw grond staat te wroeten? Het feit dat hij denkt te moeten importeren, mijnheer sabie keba dat hij zijn eigen surinaamse gronstoffen niet voor een appel en een ei gaat krijgen. Het is een verschrikkelijke protectieve markt. En zolang we geen vliegtuigen en andere lichte machine constructies gaan gaan fabriceren in Su. is het een ijdel business plan. Ik geloof wel dat er know how is, ik geloof alleen niet dat die know how op dit moment international strategisch wordt aangewend.
  bezint eer gij begint..


  Maak melding
 2. Laat me niet lachen. Je weet wat Bush met Iran gaat doen. Als de mensen van de Sur. Isl. Ass. een coup plegen en de uranium gebruiken voor bommen…


  Maak melding
 3. multi nationals,
  boer pas op je ganzen,
  alles wat in of op de bodem zit gaat voor een prijs weg.
  en ja 6000 arbeidsplaatsen,

  pas het staatsolierecept toe en zie daar
  rijkdom voor heel het het land.

  lobi


  Maak melding
 4. Waar gooien ze dan het kernafval, in de rivieren zeker. De rivieren worden al vervuilt door kwik. Ik ben tegen kern energie. Iedereen weet hoe dodelijk de stralen zijn. Ze willen alles snel verkopen. De aluminiumfabriek en het verkoop van aluminium is een goede zaak. Verkoop aluminium beetje bij beetje, het blijft zijn waarde behouden en zal nog meer in waarde stijgen. Er is nu een tekort aan bauxiet in de rest van de wereld. Vergiftigt het land niet.


  Maak melding
 5. Beter beginnen ze niet met die rommel in Suriname,overal waar die rotzooi is,is er ellende door en om.

  Het brengt een hoop ziektes,gevaar enz met zich mee.

  Straks moeten Surinaamse groenten bespoten worden met rotzooi omdat er rare gassen vrijkomen.

  Denk na Suriname,doe andere dingen maar begin niet met deze rotzooi,ga desnoods tanks bouwen en verkoop ze aan Amerika en Irak dan verdien je tenminste nog wat en die kunnen ze toch gebruiken.


  Maak melding
 6. Ik ben blij dat mensen met een visie voor de toekomst de noodzaak van kernenergie inzien. Trouwens dit idee is ooit uitgesproken door drs.Jules Wijdenbosch.Suriname zal beter in haar energie behoeften kunnen voorzien.We hebben geen boodschap aan mensen die met allerlei soorten van onheilsberichten komen. Kernenergie is goed voor Suriname. Dit bespaart ons land deviezen die anders zouden worden uitegegeven voor de import van branstoffen.Men verwijst altijd naar het ongeluk met de kerncentrale van Tsjernobil, maat het is Amerika die haar meeste kernbrandstof in Rusland koopt.


  Maak melding
 7. kern energie in Suriname dat kan niet in Suriname hebben we 270 dagen de zon waarom maken we geen gebruik van er is geen contorle apparaat in Suriname de hele Surinaamse rivier is vervuild door kwik meent de initiatief nemer t met de Surinamers of hij wil een deal maken met multitional en zich verrijken en de rest mag stikken
  ik verzoek je maak gebruik van de zon we hebben een gezegend land


  Maak melding
 8. Ik hoop dat de IAEA geen toestemming verleend voor het opzetten van zo een kerncentrale. De suri bevolking heeft genoeg problemen en om nog eens suri met zo een mega probleem op te zadelen dat waarschijnlijk in de toekomst niet te overzien zal zijn. De organisatie van Greenpeace heeft gelijk dat suri geen verstand heeft van Kernenergie en dat zei er nog niet aan toe zijn om mee te doen met die grote jongens.

  Alias Loeger.


  Maak melding
 9. Het is nu kernenergie,straks is het kernbom.
  Geen wonder dat Amerika zijn oog op Suriname heeft laten vallen,let op Amrika zit te pushen,om in Suriname zijn kernbom te maken,offfffffffff zijn kernafval te dumpen.


  Maak melding
 10. Heel goed idee.
  We hebben olie, en straks ook kerncentrale.
  Gewoon stroom maken en verkopen.
  geen enkele nonsens.
  Surinamers kunnen het aan.
  We moeten ons niet van de domme houden.

  barca


  Maak melding
 11. Uit de reacties van de voorstanders blijkt nogmaals dat er vele hebzuchtige en kortzichtige Surinamers zijn.
  Net zoals men dacht rijk te worden van het goud wat thans een vloek is gebleken.
  Ga zo door als foetoebois van het rijke Westen. Deze worden er alleen maar beter van en wij zitten straks met de rotzooi opgescheept.


  Maak melding
 12. Reports: 61 killed in Russian coal mine blast

  88 of the 186 workers who were underground have been evacuated
  BREAKING NEWS

  MSNBC News Services

  Updated: 1 hour ago

  MOSCOW – Russian news agencies report that the death toll from a methane gas blast at a Siberian coal mine has reached 61.

  The explosion occurred during the afternoon when 186 workers were underground in the mine, a spokesman for the region Emergency Situations Ministry Valery Korchagin said. He said 88 had been brought safely to the surface, and that rescuers were working to evacuate the rest.

  Earlier, the Kemerovo regional administration’s press service said 25 miners were killed.


  Nuff said!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES