Tweede benefietavond voor ontwikkeling Pikin Slee

1

Wie in het even beroemde als beruchte Saramaccaanse dorp Pikin Slee, aan de Boven-Surinamerivier, vraagt wat een totomboti is, krijgt als antwoord: ‘Dat is de vogel die voor andere vogels nesten maakt, een timmermansvogel.’ Een specht dus. Gaten die de Surinaamse specht in boomstammen uitholt, worden veelvuldig als nestje ingericht door andere slimme vogels.

De stichting Totomboti werd officieel in 2003 bij notariële akte opgericht door een groep vooruitstrevende rasta’s van Pikin Slee. Zoals lokaal wordt geïnterpreteerd dat de specht ‘bouwt voor andere vogels’, zo wil Totomboti aanzetten tot opbouw en ontwikkeling van Pikin Slee en anderen daartoe inspireren. Daarom is Pikin Slee ook “berucht”, in positieve zin. Als het om de eigen ontwikkeling en behoud van cultuur gaat, lopen de bewoners van Pikin Slee voorop en laten zij zich niet de les voorlezen. Vanwege deze voorhoede rol vinden ook veel krutu’s – stamvergaderingen – plaats in Pikin Slee.

De meubels en kunstwerken van de rasta’s zijn de ultieme osmose van Afro-spiritualisme en het avant-gardisme. Ze zijn in Suriname inmiddels vermaarde meubelstukken, die ook het historische en toeristische Waaggebouw sieren in hartje Paramaribo.

In april 2006 werd in Nederland (Den Bosch/Amsterdam) de vereniging ‘Steungroep Totomboti’ opgericht. Het doel is stichting Totomboti zowel materieel als immaterieel ondersteunen in haar doelstelling kunst en cultuur in Pikin Slee te ontwikkelen en te bevorderen. De steungroep beoogt daarbij geen winst te maken.

Steungroep Totomboti doet dat door middel van activiteiten. Zo was in februari een uitverkocht benefietconcert in Podium Azijnfabriek in Den Bosch. Op donderdag, 15 maart, is de ‘Benefit to the arts of Totomboti part II – Huiskamer Hits Special, in theatercafé Bitterzoet, in de Spuistraat in Amsterdam. De avond begint om 21.30 en de entree bedraagt 7,50 euro, inclusief hapjes. Waterkant zal hiervan een (foto)verslag doen.

De fotograaf Yamandu Roos reisde september vorig jaar af naar Pikin Slee en maakte een fotoreportage van de kunstwerken van Totomboti. Hiermee wil de steungroep de kunstobjecten van Totomboti promoten en een afzetmarkt creëren. Een aantal foto’s werden ook gepubliceerd in de cross-cultural lifestyle glossy Clam Magazine (www.clammag.com), die tweejaarlijks verschijnt, met edities in Parijs, New York en Tokio. De volledig fotoreportage is te zien op www.empresitaseria.com. Ook heeft de Steungroep een zeer informatieve en fotorijke website opgezet voor Totomboti – www.totomboti.nl.

Een artistiek meubelstuk van Tomtomboti
[Een artistiek meubelstuk van Tomtomboti]

Volgende week maandag maken de mannen van Totomboti een tocht vanuit Pikin Slee, de Surinamerivier stroomafwaarts met een korjaal, volgeladen met de kunstwerken richting Paramaribo. De uiteindelijke eindbestemming is Rotterdam, waar ze verkocht zullen worden. Hieraan zal een tentoonstelling voorafgaan.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.