maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameLeden Surinaams kabinet boos om Amafo-etiket

Leden Surinaams kabinet boos om Amafo-etiket

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 mrt – “Het is niet correct om zonder reden ministers te beschuldigen van Amafo-achtig gedrag.” Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Hij is niet te spreken over berichten in de media, waarin gesuggereerd wordt dat hij zich schuldig gemaakt heeft aan het soort gedrag dat zijn ambtgenote Alice Amafo haar portefeuille gekost heeft.

Volgens de berichten hebben Fernald en minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij ook flink gebruik gemaakt van staatsmiddelen bij het financieren van hun respectievelijke jaardagfeestjes. “Ik ben niet betrokken bij onrechtmatige zaken, ik financier zelf mijn privé zaken”, zegt Fernald. Bovendien is hij niet dol op uitbundig feesten op zijn jaardag.

De kritiek die nu al wordt afgevuurd heeft met de werkelijkheid niets te maken. “Het is makkelijk om mensen te bekladden, maar mijn integriteit is buiten kijf”, aldus Fernald. Niemand hoeft dan ook te verwachten dat hem hetzelfde lot is beschoren als Amafo. Volgens Raghoebarsing is knoeien met staatsgeld nauwelijks nog mogelijk vanwege de strenge controlemechanismen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Waar zijn we nu weer mee bezig?????
  Gaan we het nu over verjaardag feestjes hebben.
  En die lui die staasgrond (domeningrond) weggeven. What about that.
  En wanneer gaan we kijken wat die boef van een Somo doet.
  Ach mannetjes/politici: ga toch koken.


  Maak melding
 2. Geachte heer/mevrouw Mujer,

  Ik ben ervan overtuigt dat ze wel kunnen koken, want dat hoort bij het “ritueel”.
  Maar waar het omgaat is juist dat ‘ritueel’, hun ‘politieke intenties’. En dat zie je veelvuldig weer terug binnen die gemeenschap, geloof het of niet en niet in Su alleen hoor.

  Je wilt een eigen huis bouwen, bespreekt alles heel netjes en het liefs met de betrouwbaarste familieleden, struren je na enkele maanden ook nog foto’s toe en jij maar geld opsturen voor bijvoorbeeld dakplaten en ijzerwerkt. En na een aantal jaren kom je er achter dat de foto’s die jou toegestuurd werden, de bouw betrof van het huis van de buren. Nou, om een kater van te krijgen.

  Dit is slechts een enkel voorbeeld van wat voor invloed bepaalde handelingen van corrupte politici hebben op de gemeenschap in zijn algemeen.

  En wanneer je te lang de dingen laat doorsudderen, wordt het op den duur een subcultuur en vervolgens als je niets meer aandoet, dominante (politieke) cultuur.

  Dat is ook de reden waarom de term ‘politiek’ in de volksmond allerlei negatieve weerklanken of betekenissen heeft gekregen. Vandaar ook dat wij hameren op het wangedrag van de politici in Amsterdam-Zuidoost. En kunnen zij het (ver) helpen ?

  En waarom dit, omdat vooral bij identieke Surinamers, geboren en opgevoed in Su, merk je die negatieve bijsmaak in de benadering van ‘politiek’. Men neigt te vaak te denken aan leugen, bedrog en misleiding. Omdat dat de ‘opvoedingkunde’ van de voormalige kolonisator is geweest, met als gevolg deze huidige situatie van; “ach, dat is politiek”.

  Dat is hoe de mensen hun gehele leven ‘politiek’ beleeft hebben, net als racisme. Sommige Nederlanders bijvoorbeeld en ik denk zelfs heel veel, willen niet racistisch zijn, maar komen er niet gemakkelijk onderuit. Omdat ze hun gehele leven, van generatie op generatie, zo opgevoed zijn, met ‘racisme’ als norm.

  Een buschauffeur die jaren zijn beroep heel leuk uitgeoefend heeft, wordt plotseling geconfronteerd met ander culturen op de werkvloer, zoals Surinaamse, Marrokaanse, en Antilliaanse collega’s, die allemaal op hun beurt ook weer hun culturele bagage hebben, zoals hij dat ook heeft: “Koffie, nee hoor ik drink thee”. Thee ? Wij Hollanders drinken koffie man!! En daar ga je, cultuurverschil waarbij racisme zich kan gaan manifesteren, want thuis aangekomen:

  “Weet jij Mien, die Antillianen he, die drinken ’s morgens geen koffie maar thee”, begrijp jij dat”. “Ach Gerrit, die lui kunnen zich niet aanpassen”, “ze moeten gewoon oprotten naar hun eigen land, die theeneuten”.

  Cultuur is zo essentieel voor een volk, maar wij mensen maken die. Cultuur is niet statisch, is altijd aan verandering onderhevig. Maar wij mensen alleen kunnen de zaken in goede banen laten leiden tenzij wij ook bereid zijn in te investeren en in ons DENKEN en vervolgens ons DOEN vooral veranderingen willen bewerkstelligen.

  Dit van Sisa Amafo is niet iets van vandaag, heeft zij ook niet uitgevonden, dus heren politici laten we het volk niet misleiden.
  Laten wij gezamenlijk veranderingen bewerkstelligen.

  Kunnen wij dat, willen wij dat ?


  Maak melding
 3. Laten we deze bladzijde in belang van dat jong mens maar heel gauw vergeten. Zij en met haar de Surinaamse regering is/zijn geslachtoffert door de grote mond en hete adem van Ronnie Brunswijk in haar nog zo prille nek.

  Ik denk dat Alice nu opgelucht ademhaalt.
  Voor alles moest zij deze belijds(ei)-advizeur(s) eerst kontakten en wellicht ook voorafgaand aan de huidige tragedie.

  Geef deze jonge vrouw een kans en laat na om haar verder in persoon te raken/treffen.


  Maak melding
 4. Prik 2 Buitenman,
  Gewoon een 10+ voor uw posting. Elke posting die na het uwe komt is inhoudsloos. Dus laten we met z’n allen respect voor uw posting hebben en het keer op keer lezen. Degene die toch wat wenst te posten zal volgens mij van goeie huize moeten komen, zoniet maakt die zichzelf belachelijk.


  Maak melding
 5. Aiiiiiii bajaa,wat een poppekast zeg.
  Fernald,als je geen staatsgelden hebt gebruik voor privedoeleinden,maak je dan niet druk,hoe meer je op je achterste poten gaat staan,hoe meer je onbetrouwbaar overkomt pfffffffff
  Amofo zal niet de enige zijn die de scheve schaats heeft gereden,ze is een vreemde eend in de bijt,en zal het wel afgekeken hebben van die oude rotten in het vak.
  How ever,ze kan niet komen vertellen ik wist nergens van,want dat is een gore leugen,heeft ze zich niet afgevraagd ahummmmm,hoe komt het dat mijn verjaardagsfeestje zo super is??????En btw,een familielid van haar heeft voor de catering gezorgd,hoe rijmt ze dit???? Pfffffffffff,Maar goed ze is afgetreden,wat niet een heldendaad is trouwens.
  Vene moet dit voorval tot de bodem laten uitzoeken rest hem niets anders.


  Maak melding
 6. Geachte redactie,

  Trouwens, hoezo “Amafo-etiket” ? Maar zo werkt het racisme infeite door te stigmatiseren, vooral wanneer het gaat om Afrikan-Sranamans. Zie je ook zo vaak in het racistisch Europa.

  Maar van “Somo-etiket” hoorde je niemand roepen. En wat zeg je van “Ragoe-etiket” (OW&V) nog minder of “Soemita-etiket” of “Rodgers-Etiket” of Gilds-etiket”, ga zo maar door.

  En vergis je niet, methodieken met een racistische grondslag, kom je haast overal in de wereld tegen. Het zit vaak genoeg in onze spyche. Maar wat wil je anders met meer dan 300 jaar ‘racisme’ op je hielen.

  Dus jongens, alsjeblief.

  Ga nou niet doen alsof jullie niet mede verantwoordelijk zijn geweest voor dit drama, want zeker zijn jullie mede schuldig aan. En de oorzaken liggen vaak ook veel dieper, in onze geschiedenis, in zoverre je verder wilt kijken dan je neus lang is.

  Sisa Amafo heeft denk ik haar lesje geleerd, maar is daarmee het probleem opgelost ? Gaan wij over op de orde van de dag of komt er nu eens eindelijk een Wet om de ernst van dit soort zaken nog meer te kunnen beteugelen ?

  Want hoe kan het dat een Gilds, benoemd kan worden tot adviseur. En een Somo tot – geloof het maar – Parlement Voorzitter. Een Ragoebarsingh die zijn benoeming prompt in de bus krijgt toegestuurd. Dat is in de actuele situatie van politiek-Su toch ? Dus look who’s talking.

  DE GROND GEEFT TERUG WAT JE ER IN STOPT.
  (Dr. Sophie Redmond)

  Ik hoorde enkele dagen geleden mevr. Lisbeth Venetiaan zeggen van; “het zit in de hoofd van mannen”, dat is ook zo iets merkwaardigs. Want wanneer een presidentsvrouwe zoiets ‘uitflapt’, zonder goed bij na te denken omtrent de spychische schade die zij veroorzaakt, dan denk ik van, aan wie moeten onze jongeren nou eigenlijk een voorbeeld nemen, naar wie moeten ze dan luisteren. En die uitspraak komt nog uit de mond van een moeder, die naar ik mag geloven, niet los staat van haar (een) man.

  Maar zonder ons te realiseren, beschadigen wij de jeugd met ‘stupide uitspraken’ en gedragingen, die de volgende generatie weer op zijn bord gepresenteerd krijgt.

  En dan willen wij hen vervolgens ook nog gaan etiketteren voor gemaakte fouten, alsof het ‘hun uitvinding’ was.

  Als alle vrouwen nu moeten gaan geloven dat het “gelukkig maar” niet in HUN hoofd zit, maar slecht ‘in de hoofden van mannen’, dan zeg je eigenlijk tegen de vrouwen van: “Zo, en dat hebben wij keurig opgelost”, maar dat blijft een illusie. En daar kom je vroeg of laat als vrouw en als man gauw wel achter.

  Dus ophouden met die struisvogel politiek en zou het veel beter zijn om geld uit te trekken voor het organiseren van lezingen op scholen omtrent corruptie en de schade die dat veroorzaakt binnen een gemeenschap, dan nu te gaan lopen stigmatiseren.

  WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT.

  (Cornelis Gerard Anton de Kom)

  Soso lobi.


  Maak melding
 7. Die staatsgrond (domeningrond) krijgen de partijen voor niks. Hebben ze aan gedacht dat iedereen recht heeft op een hectare. Waarom, de rijken steeds rijker en de armen steeds armer.


  Maak melding
 8. De mafia in Suriname ziet nu of denkt haar kansen nu te zien.

  De oerdomme bevolking wordt met allerlei onwaarheden bestookt en wel met een doel verwaring stichten zodat hun zwaar criminele baas uit handen blijft van justitie.

  Nu vraagt men zich niet af hoe Bouta aan die honderden miljoenen dollars komt, wanneer hij die grote lappen grond (100.000 ha) heeft gekocht.

  Wanneer betaalt hij het geld terug dat door zijn mafia vriend Wijdenbosch werd betaald aan Moskovitz om hem(Bouta)uit handen van de Nederlandse justitie te houden.

  De mafia in Suriname heeft maar een doel hun baas Bouta moet koste wat kost niet vervolgd en berecht worden.

  Zij schuwen niet om alle smerige methodes toe te passen, want als deze regering valt komt er nooit een proces tegen Bouta en zijn handlangers.

  Deze bende weet heel goed hoe oerdom de bevolking is. Bouta zei het ooit ‘Surinmaers hebben een kort geheugen’.


  Maak melding
 9. geachte heer/mevrouw Prik,

  Als vast bedankt voor uw compliment t.a.v. onze reactie. En inderdaad is het zo dat het onze bedoeling is om op deze wijze, mensen zover te krijgen dat wanneer zij reageren, zij het beste van zichzelf geven. Maar helaas blijkt niet een ieder die intentie te hebben, ondanks wij de indruk hebben dat zij wel van goede huizen komen.

  Het internet is een machtig middel om met mensen te communiceren. In sommige gebieden zoals in het binnenland van Suriname, kunnen jongeren niet internetten, omdat er weinig mogelijkheden daartoe zijn (geen electriciteit). Anderen beschikken gelukkig wel over die mogelijkheden, maar benutten die op hun beurt weer niet voldoende, omdat zij onvoldoende bewust zijn van de kansen en mogelijkheden die het ‘net’ hun biedt, waardoor zij het laten afweten.

  In sommige gebieden, hebben kinderen zelfs geen schoolboeken, maar zouden zelfs graag, heel graag, naar school willen gaan. Anderen beschikken wel over die mogelijkheden, en weer laten zij het afweten, jammer.

  In sommige landen in Afrika bijvoorbeeld, zuchten mensen naar goede drinkwater. Kinderen hebben daar vaak geen andere keus dat besmet rioolwater tot zich te nemen, ze worden ziek en sterven op den duur aan ziekten. Anderen op hun beurt beseffen dat weer niet, want gezond drinkwater stroomt bij ons door een kraan in huis, en wij zien dat niet als een luxe meer, maar als een normale gang van zaken ‘wi e sribi te bun e “naki” unu.

  Heel vaak hameren wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya op zulke zaken, om mensen vooral te bewegen het boek te lezen van Dr. Wayne Dayer, genaamd ‘NIET MORGEN, MAAR NU’. Een wereldbestseller die verkrijgbaar is in elk goed gesorteerde boekhandelszaak.

  Dit doen wij om mensen enigszins bewust te maken van zichzelf en hun omgeving. Maar ook dat valt niet mee. Maar bewustzijn is een langdurig proces, dat beseffen wij ter dege.

  Daarom vinden wij het soms jammer wanneer wij sommige reacties van mensen lezen, waar andere weinig aan hebben. Wij bedoelen hiermee dat wanneer mensen op die manier met hun vrijheid willen omgaan, dan geeft dat infeite aan in hoeverre zij VANDAAG die vrijheid begrijpen en in welke mate zij die vrijheid waarderen.

  Want nu daar men vrij is, lijkt het alsof men neigt het te laten afweten, terwijl onze voorouders keer op keer tot de dood gestreden hebben voor al onze vrijheden. Voor niets gaat de zon op, voor vrijheid moet je strijden.

  Onze Marronbroeder Boni o.a. vocht voor deze vrijheid. Anton de kom stierf ervoor. Sophie Redmond deed er alles aan om het leed van het individu te verzachten en Julius Koeders vocht voor behoud van onze cultuur. Louis Doedel stierf een langzame pijnlijke dood voor vrijheid en Jowini Abaysa kreeg een kogel door zijn hoofd, vanwege ‘Vrijheid’ die sommigen toch weer uit hun handen neigen te laten ontglippen.

  Maar wij van EBU-Akademiya gaan door met onze strijd. Wie verkiest om zijn tijd te nemen om een ‘flut’ reactie te versturen, is daar vrij in, maar de vraag is: is dit de vrijheid waarvoor al onze strijders gestorven zijn?

  Weet u hoe het komt dat wij vandaag de dag overal vrij in de bus, trein of tram kunnen zitten, zonder dat wij hoeven op te staan vanwege onze huidskleur ? Er is hieraan een lange geschiedenis aan vooraf gegaan, dat begon in de Verenigde Staten van Amerika. Lees het boek getiteld: ‘Rosa (Park) wilde niet opstaan’ (The Woman who change a Nation, van Kira Abin.

  Lees ook: ‘Wij Slaven van Suriname’ van Cornelis Gerard Anton de Kom (1898-1945)

  Laten wij lezen, luisteren, leren en begrijpen, op dat wij kunnen delen, liefhebben, leven en laten leven, en proberen deze wereld gezond te maken, om te beginnen…

  …….bij U zelf.

  Tan bun, waka bun nanga lobi, Anana na fesi.


  Maak melding
 10. Beste buitenman,

  Inderdaad de prijs van vrijheid is dat veel offers zijn gebracht. Vrijheid is een van de belangrijkste issues voor human values.
  Is zo paradoxaal dat in suriname overdag de mensen achter diefijzers zitten voordeur op slot gedraaid de hekken afgesloten met hangsloten OVERDAG. Dochters worden verkracht in het bijzijn van de ouders, roofmoorden, criminaliteit viert hoogtij in ons geliefd suriname. Jammer dat de nazaten van de vrijheid barron boni and jolicoeur de de grootste misdadigers zijn in suriname.
  Vrijheid is ook het dragen van een gouden ketting op de heilgeweg in pmb een gevaarlijke ondernmeing is. Terwijl de nazaten van de vrijheid tot de tanden gewapend zijn met goud.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES