Cubaanse artsen klaar voor Surinaams binnenland

8

PARAMARIBO, 12 mrt – Het tekort aan medische zorg in het binnenland zal binnenkort drastisch afnemen. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. In april arriveert een groep Cubaanse artsen die tewerkgesteld zullen worden in vier Inheemse en Marrondorpen. Hun komst moet een radicale breuk markeren met het verleden.

“Wij zeggen: hier wonen ook Surinamers”, zegt Waterberg. Gebrekkige beschikbaarheid of het geheel ontbreken van artsenhulp is het binnenland niet vreemd. Artsen zijn er niet happig op zich voor langere tijd te vestigen in de qua ontwikkeling achtergebleven gebieden. De in enkele gevallen zelfs hypermoderne poliklinieken worden hooguit bemand door een verpleegkundige.

De Cubanen zullen wonen en werken in de dorpen. Waterberg die zelf zijn artsenopleiding in Havana heeft gevolgd, heeft het diplomatieke voorwerk verricht. Er komt een introductieperiode voor het aanleren van de lokale taal en culturele gebruiken. In eerste instantie komen vier gemeenschappen in aanmerking, namelijk Drietabiki, Brokopondo Centrum, Laduani en Apoera.


8 REACTIES

 1. Enkele jaren geleden hebben nederlandse belastingdeskundigen suriname geholpen met de opzet van goed belastingstselsel. Deze deskundigen hadden een salaris conform het nederlandse systeem. Dat vonden de suri’s niet eerlijk, want het werk dat de deskundigen deden konden zij ook.

  De Gemeente Den Haag, in de persoon van mw. Beryl Biekman, helpt suriname bij het opzetten van een decentrale organisatie in de districten/ binnenland. Ik hoor Jules Wijdenbosch roepen dat dit niet nodig is, want wij kunnen het zelf. Mijn punt is, de suri’s zeggen dingen zelf te kunnen, maar als puntje bij paaltje komt, dan blijkt dat zij het niet kunnen. En omdat de suri’s het zelf kunnen, moeten artsen van buiten komen onze mensen in het binnenland van medische hulp te voorzien. Schande, toch!!


  Maak melding

 2. Suriname kan op de kaart gezet worden.Cubaanse artsen die een groot gebied bestrijken met hun medische hulp, en de beschikbaarheid van een Hi-Jet trauma helikopter van de heer van Embriqs om een nog groter gebied te bestrijken.Ongekende deskundigheid bouwt met hiermee op. Deze deskundigheid zal uniek zijn voor vele derde wereldlanden.
  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 3. Hoera!!!Goed zo!Dit bedoel ik nou!!!!!!!!!!!!!
  Dit is´t waar ons geliefd Suriname baat bij heeft;dit zet Suriname op de kaart i.t.t.de achterlijke miss EU verkiezing.Dit is een prominent initiatief.En daarom hulde aan allen die dit fenomenaal idee gestalte hebben gegeven.Proficiat!!!
  P.S.Hou de Amerikanen en Cubanen uitelkaar!!!


  Maak melding

 4. Geachte Lof s,
  Surinamers kunnen het. 2 of 3 jaar terug had het Ministerie van Onderwijs of van Volksgezond Gezondheid de afgestudeerden van de Medische faculteit VERPLICHT om enkele maanden in het binnenland te werken anders mochten ze niet afstuderen. Hoewel het heel moeilijk was voor velen die opgegroeid waren in de stad hebben toch enkele artsen in het binnenland gediend. Toen het de beurt was van een kind van een “hoog geplaatst persoon” om te gaan werken in het binnenland is de regel helaas gewoon afgeschaft.
  Lof s, dit is dus nog meer stof voor je om je ergeren, maar neem het easy hoor mi boi, denk aan je gezondheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.