Bouterse biedt excuses aan voor Decembermoorden

22

PARAMARIBO, 12 mrt – De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de Decembermoorden. Hij deed zijn uitspraken tijdens een jongerenbijeenkomst, meldt RTL Nieuws.

De jongeren mochten vragen stellen. Volgens RTL ging Bouterse niet gedetailleerd op de Decembermoorden in, maar zei nog eens dat hij niet zelf had geschoten, maar wel politiek verantwoordelijk is. Het is de eerste keer dat Bouterse in het openbaar zijn excuses aanbiedt.

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime vermoord. De slachtoffers waren onder meer journalisten, advocaten en militairen. Bouterse was destijds legerleider, maar heeft iedere betrokkenheid altijd ontkend


22 REACTIES

 1. Ik ben sherwin aangenaam.politieke is vies he.ik vraag me af waarom bouterse moet worden vervolg tewijl anderen niet. anderen bij namen balesar ,gils ,alibux.en zo kunnen we door gaan. laast nog amafo. al deze goede mensen leggen een eed af. en volgen mij wat ze zeggen is. vanaf tede mi e ngan krab alla san poeroe en klaar met het volk.als blijk dat al deze mensen alcher de trailies zijn mag bouterse vervolg worden.mij meening laten we het land proberen opbouwen en niet breek wanneer de ene opbouw.als ik een zak knoflook steek wordt ik misschien voor het rechter verschenen. maar amafo niet balesar niet.dat noem men politiek.?


  Maak melding

 2. Spijt betuigen en aangeven dat je niet zelf
  heb geschoten???
  De leider van de revo, de leider van het leger, de politiek leider, de dictator van Suriname kan toch niet anders dan alleen zijn krijgsraad ten velde leiden.
  Het vonnis wordt door de schietgrage jongens uitgevoerd.
  Al de jaren de zaak bagataliseren.
  Al die jaren aangeven dat als het weer moet gebeuren het weer zou gebeuren.
  Al die jaren grappen maken op het podium met een bloed serieuse Surinaamse zaak.
  Het proces naar gerechtigheid in het openbaar als poluitiek en belachelaijk afschilderen.
  De grote christen uithangen op bijeenkomsten van de kerk in Suriname.
  Pardon en zand erover????????
  Hoe dan.
  We benne benieuwd.
  Kondreman “wanneer puntje bij paaltje komt”
  Bekende uitspraken van een der voorvechters van gerechtigheid en vrede in Suriname.


  Maak melding

 3. Destijds was ik bijzonder geschokt door het gebeuren in Suriname. Temeer daar het toch personen waren (regime Bouterse) die zulke nauwe banden met Nederland hebben/hadden en dan zo’n massale koelbloedige moord op zoveel omschuldige mensen, alleen omdat ze de macht van de heer Bouterse zouden bedreigen. Ik heb het altijd vreselijk gevonden dat het maar steeds niet lukte om de schuldige(n) voor de rechter te brengen. Nu het monster Bouterse zijn rechtszaak zo goed als niet meer kan vermijden, nu gaat hij plotseling spijt betuigen. Er is maar 1 woord voor: WALGELIJK, hij had al lang moeten ‘hangen’.


  Maak melding

 4. Wie biedt excusses aan de beestachtig vermoorde militairen hun ouders, wie?
  Bouterse, je excusses zijn geaccepteerd en zeker bij een groot gedeelte van de samenleving, zelfs zwijgende anti boutisten en coalitie leden.


  Maak melding

 5. Meneer Bouterse ,

  Ik vind het jammer te horen dat U de trekker NIET hebt overgehaald want wij hebben iemand nodig in dit land die moedig genoeg is om de trekker over te halen bij die GROTE CRIMINELEN die het leven onmogelijk maken van HARDWERKENDE SURINAMERS.Want men blijft praten over die 15 mensen die allang dood zijn terwijl er DAGELIJKS mensen doodgaan door het beleid die de HUIDIGE regering voert.Als het niet door de mensen zijn die op de A-COMBINATIE lijken die alleen maar roven en moorden dan is het wel door de maatregelen waardoor het onmogelijk om VRIJ te leven.(Wie niet eens is met deze stelling mag een tour door de Surinaamse gevangenissen nemen)
  Die nabestaanden hebben GEEN MOER te doen en zitten met hun droge in Nederland,terwijl wij hier dagelijks met ONGERECHTIGHEID te maken hebben.MAAR JA “het leven gaat door”.Wij die hier zijn moeten zien hoe we het rooien.


  Maak melding

 6. mensen gaan juliie de geschiedenis na dan zullen juliie wel zien dat nederland achter zowel de coup stond als zowel de binnenlandse oorlog. de plan voor de coup kwam van Nederland en de sponsering aan Ronnie en zjn comparanten werd gedaan door nederland. Het is natuurlijk niet goed om mensen te vermoorden, maar we moeten ook weten wat wat is.

  Ga je geschiedenis na byeeeeeeeeee


  Maak melding

 7. Dat de wereld mag weten wat zich voor en op die bewuste 08 deecmber 1982 heeft afgespeeld, daar ben ik het met jullie volkomen mee eens.
  Ik ben overtuig dat Suriname goede advocaten en rechters heeft, die de juiste toedracht en de juiste uitspraak kunnen vaststellen.

  Wij die hier in Nederland wonen, zullen alleen maar toeschouwers in het geheel(moeten) zijn.
  Het zijn de Surinamers in Suriname die alleen het recht hebben te beslissen over de acht december moorden. Hiermee bedoel ik ook de nabestaanden van slachtoffers die zeker richting Suriname gaan, om daar voor hun zaak te pleiten.

  Laten wij hier in Nederland niet in een valkuil lopen en zodoende onze alledaagse gevechten om te integreren en geaccepteerd te worden vergeten.

  Met een veroordeling of vrijspraak voor Bouterse gaat onze integratie hier zeker niet op vooruit of mogen zij(met minder inkomsten) die graag, voor goed, terug willen naar Suriname, daar alleen nog van dromen.

  Surineds wordt nu eindelijk eens wakker!
  Wij hebben hier onze eigen problemen om op te lossen. Laat Suriname het hare doen!
  En laat zeker het recht in Suriname haar beloop hebben.

  Ik hoop dat na het proces van Bouterse ook de ware schuldigen van de ‘binnenlandse oorlog in Suriname’ zullen meewerken, dat de wereld ook weet krijgt van dit gebeuren en waarbij ook veel onschuldige slachtoffers zijn gevallen.
  Maar nogmaals, dat bepalen de Surinamers in Suriname zelf.


  Maak melding

 8. Bouta denkt dat als hij spijt betuigt de zaak af is. Waarom sluiten we dan andere moordernaars op ondanks het feit dat meeste wel spijt betuigen? Denk jij dat het zo makkelijk gaat bouta? Waarom laat jij je ballen niet zien zoals jij die heb laten zien op 12 dec? Of ben jij nu een transvestiet geworden?


  Maak melding

 9. Ik heb familie verloren in Rijswijk, toen Bouterse opdracht gaf om de redactie van de Ware Tijd dood te schieten, maar De handlangers i.p.v. bij de redactie bij een oefenstudio van Nederlandse muzikanten kwamen en daar 6 Hollandse muziekanten doodschoten.


  Maak melding

 10. Dit gebeurt niet spontaan. Met de vorige reacties en de uitspraken over het “heldhaftig volk van 1969 en 1973” kan rotzooi geconcludeerd worden. Echter met de excuses wordt opening geschapen. Amnestie moet ook voor de nabestaanden en het volk iets te bieden hebben. Vertel de waarheid voor het gerecht. Alles tot in details en over alle executies voor en na 8 december. Laat dan per referendum het volk bepalen over het al of geen amnestie. In het ander geval staat vervolging toch altijd open.

  De militaire coup was in 1980 een verlossing.
  Durf te vertellen hoe en waarom de revolutie veranderde in een terreurbewind. Wie zijn de mensen die de koers van de “vreedzame revolutie” radicaal hebben gewijzigd. Wie zijn de civiele mollen.


  Maak melding

 11. aan humor ontbreekt het deze ‘lijder’ zeker niet;

  excuses met een knipoog;

  Wat heeft deze politiek verantwoordelijke gedaan toen hij wist dat zijn onderdanen deze onaanvaardbare, onsurinaamse moordpartij(en) begingen.

  Hij had zelf al de politieke macht met wapens bevochten en opgeëist. Aan mogelijkheden ontbrak het hem niet om de werkelijke daders op te sporen en te vervolgen. Zo’n doolhof is Suriname niet, zelfs een kruimeldief wordt niet gespaard!

  Op welke fatsoenlijke manier heeft deze politiek verantwoordelijke de nabestaanden in de gelegenheid gesteld om op waardige wijze afscheid te nemen van hun familieleden en vrienden????

  Keer op keer verzaakt de verantwoordelijkheid te nemen;
  en nu excuses na 25 jaar, wat zijn deze woorden nog waard.

  En dan nog wel in een adem met direct weer een dreigement in de richting van onze rechterlijke macht.

  Dezelfde rechterlijke macht die zijn best doet orde te scheppen en te handhaven in ons land, waarbij de wet wel wordt gelezen voor de bolletjesslikkers, kruimeldieven, verkrachters, moordenaars etc etc.

  Vanwaar dat voorrecht dat we deze specifieke persoon op een volwassen manier met het gehele volk moeten bespreken en amnestie verlenen.


  Maak melding

 12. Wat ik niet begrijp is dat Bouterse die beweerde dat hij er niets mee te maken had, plotseling zijn excuses gaat aanbieden en niet eens 1 minuut daarna schreeuwt hij dat hij nooit en never gaat worden opgesloten. Neemt hij zichzelf wel serieus?? Als je niets hem om te zeggen, just SHUT UP!!


  Maak melding

 13. Eindelijk bekend hij zijn schuld
  Een meesterlijke set wie weet Hij bekent tenminste en Sadam niet.
  Mandela zou zeggen wij moeten elkaar vergeven en onze energie samen in positieve zaken steken en het land opbouwen.
  Het is 32 jaar achteruit gegaan.
  Laten wij samen onze schouders onder doen en met volle kracht vooruit .

  Wij moeten veel inhalen en inhalige types moeten oprotten weg met de casino’s .
  Er moet weer beleid komen en vertrouwen in de toekomst.
  Weet de huidige regering waar we over 5 jaar zijn? nee want ze leven bij de dag.
  Dat moet ophouden.
  Waar zijn de echte Sranangmans?
  Geen zakkenvullers maar de mannen en vrouwen
  met visie en zich niet laten verleiden met Tjoekoes.Bouta erkent schuld wie nog meer en belooft SME op te bouwen zonder winstbejag hoeft van mij de cel niet in.


  Maak melding

 14. Iedereen heeft het over over hoe de regeringleden hun zakken vullen. Wat weinigen weten is dat DDB de rijkste man van Suriname is. niet allen door de staastkas te plunderen en narco handel maar ook door belangen af te dwingen bij vrijwel alle grote bedrijven die na 1980 vergunningen kregen. De man heeft ook nog eens 100,000 en hectares grond in Suriname die allemaal op holdings staan die via via van hem zijn. Rij richting Lelydorp en vraag aan de mensen van wie de grond langs de weg is.


  Maak melding

 15. ik vind echt sommige reaktie walgelijk en ik ga verder ook dom om moorden te vergelijken met coruptie dan heb jij geen verstand en ik zeg het opelijk dat de aanhangers van bouterse een grote deel daarvan geen verstand hebben ze laten die klootzak zand in hun ogen stroien en zeggen ze dat bouterse hun ogen heeft geopend , hij misbruik jullie voor eigen doeleinde hij ziet de bui al hangen gaat hij drijgen die tijd is voorbij voor jou bouterse hoop ik ook en dan gaan we een nieuwe suriname tegemoet zonder die medogenlose moordenaar , abaisa is tijden demonstratie gedood door een politie man en jij heb mensen koelbloedig gemoord om macht dat is het verschil , ik ga hem met de dag haten echtwaar waarom hij denk dat hij slim is maar alleen de mensen die net zo dom is alls hij zelf die geloven hem>?


  Maak melding

 16. Ik vraag mij af waar bemoeit Nederland zich mee.Wij Su.worden als honden hier behandeld of wat zeg ik,!!!!honden worden zelf beter behandeld dan wij.


  Maak melding

 17. Waarom de kinderen die toen amper 0-5 jaar oud waren en niks wisten, nu oproepen om in aanwezigheid van hun excuses aan te bieden.
  Ik kan me niet voorstellen hoe Herrenberg als een oude wijze man zich zo kan verlagen.
  Is het voor politiek gewin.
  Ik begrijp het niet.
  Bouterse moest de nabestaanden rechtreeks verontschuldiging aan bieden.

  Ik zou bijna zeggen.
  Laat De Ware tijd en Vrije stem van toen (die niet meer bestaat) alle kranten van toen opnieuw publiceren.
  Daarmee krijgen dezelfde jongeren een keertje voer om te lezen en kunnen ze zelf oordelen.
  Ze hebben eerst bekend gemaakt dat er 15 mensen op de vlucht zijn neergeschoten.
  Toen het Surinaamse volk helemaal stijf van was geworden omdat het nooit in de geschiedenis had voorgedaan dat surinamers mekaar afslachten, hebben ze op 9 december de gearresteerde mensen daadwerkelijk vermoord.
  Eerst flink borrel en jointjes en daarna per stuk afgemaakt.
  Het was een hel die dag op Fort.

  Barca


  Maak melding

 18. voormalig bevelhebber van het leger dhr bouterse heeft toegegeven destijds, dat hij politiek verantwoordelijk was voor de decembermoorden te paramaribo.indien blijkt straks, wanneer hij voor de rechter komt, dat dat zo is, dan is bouterse van alle blaam gezuiverd. het recht in suriname, moet wel plaatsvinden. dus dat betekent, dat bouterse wel voor de rechter moet verschijnen.bokka


  Maak melding

 19. laten we mekaar geen mietjes noemen,bouterse was de baas en als hij nou de trekker heeft overgehaald of de opdracht heeft gegeven dat maakt niet uit.en degene die zo mooi vertellen dat die mensen allang dood zijn hebben makelijk praten.het zal je familie maar zijn geweeest dan piep je wel even anders.het recht zal zegevieren,een beetje schijnheilig voor de jeugd een vergadering houden en vertellen dat hij het niet heeft gedaan,bah.sommige van die jongens en meisjes waren nog niet eens geboren toen dit alles zich afspeelde.je kan ze van alles wijs maken.ik heb dit alles meegemaakt.ik woonde nog in su en ik kan je vertellen dat het geen prettige tijd was.die man deed alsof hij GOD was.nu wordt hij oud en hij voelt de hete adem in z,n nek,dus zweet hij peentjes.z,n excuses hebben geen enkele waarde.hij zegt wat men wil horen,zonder een greintje gevoel in z,n donder.we wachten het af en ik hoop van harte dat hij de straf krijgt die hij verdiend.levenslang. groetjes.leggs.


  Maak melding

 20. er is echt niemand die tevreden is met het feit dat er escusses zijn aangeboden.is het wel de moeite waard om nog publiekelijk en of strafrechtelijk te reageren door president Desi bouterse?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.