Surinaams onderzoek traditionele geneeswijzen

7

PARAMARIBO, 11 mrt – Er komt een uitgebreid onderzoek naar de effectiviteit van traditionele geneesmethodes. Dit meldt de Medische Zending van de Evangelische Broedergemeente Suriname, Medizebs. Het onderzoek zal voor een aanzienlijk deel worden uitgevoerd in het Inheemse dorp Peleletepoe, in Zuid-Suriname. De verwachtingen zijn hooggespannen.

De resultaten moeten onder meer een eind maken aan de spanning tussen de medische wetenschap en traditionele geneesmethoden. Het is een eerste stap omdat Suriname over een breed scala beschikt van geneestradities. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen methodes. Met het onderzoek wordt de internationale trend gevolgd. “Van probleem of conflict is geen sprake”, zegt Medizebs-directeur Edward van Eer.

Zijn organisatie exploiteert een aantal poliklinieken in het binnenland. Er is een grote dosis ervaring opgedaan in de wisselwerking met plaatselijke gemeenschappen, die veelal de natuur als medicijnkast hanteren. “Het is reeds lang bewezen dat het gebruik van geneeskrachtige kruiden sneller en beter resultaat oplevert”, aldus Van Eer. Aan het onderzoek nemen ook deel de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het in de VS gevestigde Amazone Conservation Team.


7 REACTIES

 1. Kwasi van Suriname heeft de Malaria medicijn ondekt. We kennen het als Kwasibita (Quassia amara). Zie Encyclopedie van Suriname op pagina 358. Ze hebben de naam van Kwasi, de Slaaf van de blanken weggelaten. Waarom gevenen ze niet toe dat een Surinamer de Malaria medicijn heeft ondekt. Waarom zit het niet in de Encyclopedie. De rijke landen verdienen nog steeds miljarden aan die Malaria tabletten en ze willen niet delen. Waarom kan Suriname niet zelf Malaria tabletten maken en verkopen. Ze hebben alles daar, maar gaan het liever kopen.


  Maak melding

 2. ik vind zo een onderzoek goed maar met niet doorslaan naar de andere kant , zie wat er nu in kongo of congo gebeurt daar worden kinderen beschulidig van het hebben van boze geesten en worden ze op straat gezet dus ik vind onderzoeken maar laat het buiten de medische kennis want ik kan een hoop gevallen opnoemen waar bedrog en oplichting spelen die zogenaamde bonoemangs van suriname die dingens moet men gescheiden houden waarom bonoemang weet niets ever echte medische problemen waar je jaren voor moet studeren dus laten we ons niet voor de gek laten houden van de zelfde kerk heeft in congo de alternatieve kennis met de traditionelen kennis gemenkt dat de mensen daar die dongens niet meer uitelkaar kunnen houden dus ik zeg weest voorzichtig met deze dingens , ga maar na wat in zeg over congo dan sta je alls mens versteld van dat mensen zover kunnen gaan echtwaar . want wij in suriname weten de scheidslijn maar ik vind dat het nu aan het opschuiven is kijk maar wat er gebeurde bij de tatacolege in coronie wie kan zich nog herinneren .niet alles heeft met bonoe te maken dat is wat ik duidelijk wil maken .


  Maak melding

 3. Dewanand,Suriname moet ook zoals men dat noemt “de know how” en het afzetgebied ervoor hebben.De multinationals zullen alles in het werk stellen om dit te verhinderen.Wie zich niet aan de spelregels houdt wordt respectievelijk weggekocht;weiger je,dan geïntimideerd weiger je ,dan geboycot zoniet geëliminineerd of geliquideerd.
  Begrijp dat toch nou eindelijk!!!Chavez is op de goede weg,maar ik vrees(indien hij de belangen van de westerse multinationals schaadt)het ergste!!!


  Maak melding

 4. Vraag me af waarom dit idee is gekomen vanuit de hoek van de Medische Zending van de Evangelische Broedergemeente Suriname.
  Niet dat ik niet blij ben met zo’n onderzoek (whatever er ook uit komt)

  Vraag me echt af hoe het idee is ontstaan.

  Wish them all the luck.

  GO OSO DRESI!


  Maak melding

 5. Een goede zaak, zolang de Surinaamse overheid het recht blijft claimen op cultureel intellectueel eigendom.
  Hierdoor kunnen traditionele genezers beter beschermt worden en ook mee blijven profiteren.

  Er zijn verschillende(internationaal georienteerde) organisaties in Suriname actief op het gebied van traditionele geneeswijzen.
  Ze verkrijgen de traditionele kennis, vertrekken en verkopen die kennis voor miljoenen aan farmaceutische bedrijven in het buitenland.
  Denk aan Plotkin en Conservation International.

  Plotkin is nu in de USA een bekende miljonair geworden, maar die arme indiaan moet nog iedere dag proberen te overleven in het binnenland van Suriname.

  Denk ook bijvoorbeeld aan het wereldbekende geneesmiddel Teramycine.
  Ook afkomstig uit het binnenland van Suriname waar de Baha’i gemeente actief bezig was.

  Een shamaan gaf Terry Medicine, een Baha’i, het geheim van een geneeskrachtige kleisoort door.
  Ze nam een stuk mee naar de USA en hoeft zich geen zorgen meer te maken over geld. Miljonaire is ze geworden!
  Suriname moet waakzaam blijven!


  Maak melding

 6. De EBG kerk spionnen,

  Dit bewijst maar weer van wie echte kennis komt,………
  niet van de God van de kerk in iedergeval….
  Het Zegen van de mensen stelen,?…?,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.