Amerikaans leger bouwt polikliniek in Suriname

34

PARAMARIBO/ZANDERIJ, 10 mrt – De moderne polikliniek die dichtbij de luchthaven te Zanderij wordt gebouwd moet de goede betrekkingen tussen Suriname en de Verenigde Staten onderschrijven. Dit zegt de zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade, Thomas Genton. Het geschenk van het Zuidelijke Commando van het Amerikaanse leger komt op een goed moment.

De plaatselijke polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst kon niet optimaal functioneren. De duizenden bewoners van omliggende Inheemse gemeenschappen moesten voor behandeling vaker tientallen kilometers afleggen voor medische hulp. De nieuwe poli zal ook bijstand bieden bij bevallingen, wat eerder niet kon. “Het project is een goed voorbeeld van samenwerking tussen militairen en burgers”, zegt Genton.

Het Surinaamse leger is ook nauw betrokken. De bedoeling is ook dat de poli ingezet wordt bij eventuele rampen. De samenwerking tussen de legers is er onder meer op gericht rampenbestrijding te optimaliseren. Door de Amerikanen worden ook trainingen verzorgd voor hulp bij rampenbestrijding.


34 REACTIES

 1. President George W. Bush heeft hiermee laten zien dat het Amerikaanse leger niet alleen soldaten stuurt naar landen/gebieden die hulp nodig hebben, maar dat humanitaire (medische) hulp ook geboden kan worden. Misschien dat een dergelijke geste niet alleen in Suriname, maar ook in Irak en Afghanistan mogelijk is?


  Maak melding

 2. Suriname is te beroerd om haar ontwikkeling in eigen hand te nemen. Dit land laat zich graag fêteren door amerika en nederland waardoor het het speeltje is geworden van deze landen. Dus moeten de ekte (op z’n brunswijks)surinamers niet zeiken wanneer een van deze landen suriname haar wil probeert op te leggen. Als je graag giften aanneemt moet je niet lullen over het dominerend gedrag van de weldoener. Schreeuwen en een grote bek is troef bij deze surinamers, but the never put their money were there mouth are. Alleen God kan suriname – via haar discipelen in nederland (de surneds)- nog redden.
  Zo en nu is het wachten op de scheldkannonades en verwijten


  Maak melding

 3. Op zich is dit gebaar van de Amerikaanse regering aardig om het zo te noemen maar er staat wel wat tegenover ! Geen uitlevering van Amerikaanse militairen wegens oorlogsmisdaden ! En een kinderhand is gauw gevuld niet waar ???


  Maak melding

 4. Jaja een polili bij zanderij
  was altijd amerikaans grond gebied
  nu nog afwachten gewonde militairen daar verzorgen bij overname van suriname.
  let maar op

  JOE MOES SABIE


  Maak melding

 5. We benne benieuwd,allemaal!!!!!!!!!!!!!!
  I.i.g. een goed controle middel tegen alle immigraties die vreemd zijn voor/op de Nrd & Zd Amerikaanse bodem (zie uitspraak van Braz.pres.in de jaren 1980).No wang sma e nakie makoe foe law!Als de Surinamers het niet kunnen (lees,willen want ze zwichten al voor de snoepcentjes van de Chinezen en Turken) dan doen zij,Amerikanen en Brazilianen het maar zelf).Bush was niet voor niets in Brazilië;ze hebben ons van de inhoud van de gevoerde gesprekken o.a. over ethanol laten horen “wat ze nodig vonden”.Het addertje onder het gras zal dadelijk blijken.Wait and see!!


  Maak melding

 6. Laat het volk weten dat amerikanen niets voor niets doen.ik geef je dit wat krijg ik van jou terug?Wij kunnen alles zelf doen als wij geloof hebben in eigen kunnen anders lukt het voor geen cent.Waarom heeft een eiland als Trinidad het gemaakt?Het is gewoon proberen een positieve instelling hebben en vooral hard werken.


  Maak melding

 7. Andermaal wordt de dienst der Genie van het Nationaal-Leger buitenspel gezet.

  Die dienst is meer dan equipt om zo’n poliklieniekje op te zetten.

  Geef hen de middelen en het komt terecht.

  Ik denk niet dat het standpunt van uitlevering zal/kan worden verlaten, ook al zetten ze hier een AMC neer!


  Maak melding

 8. Dit feit geeft aan dat Suriname uit het isolement is getreden.
  Het vertrouwen dat Suriname op dit moment uitstraalt werpt haar vruchten af.

  De volgende stap zou zijn grote arealen suikerriet te gaan telen om in te spelen op de behoefte die de VS hebben om hun bio-brandstof te vergroten.

  Regering Venetiaan ga zo verder.


  Maak melding

 9. Amerika gaat wat?! Lees deze link eens.

  english.aljazeera.net/NR/exeres/…
  Suriname moet zich verre houden van deze tirannen.

  Amerika is plotseling geïnteresseerd in Suriname voor slechts één doel! De moslims in de gaten houden.

  Weg wezen met de Amerikanen, we don’t want your hamburgers, take your business somewhere else.


  Maak melding

 10. Ik vraag mij af of wij zoveel beter zullen worden door ethanol te exporteren naar Amerika. Bush heeft al laten doorschemeren aan Lula dat hij de hoge importtaxes op ethanol niet zal laten varen vanwege bescherming van ethanolproductie uit mais door locale boeren uit Noord-Amerika. Zijn bezoek aan Zuid-Amerika is slechts een grote show om Chavez in zijn opmars te stoppen.
  Vene , ga maar weer slapen. Je pyama heb je al aan. Welterusten samen met Afro.
  Liever produceren wij ethanol voor onze eigen wagenpark.


  Maak melding

 11. Suriname heeft alles, aardolie, bauxiet, goud, ijzer, diamant, graniet, suikerriet en noem maar op. We hebben niemand nodig. Van de Amerikanen heb ik alleen maar slechte ervaring. Ze willen niet dat je vooruit komt. Zie Brazilianen en Chinezen krijgen alles gratis. Wat krijgt de Sranangmang, niks, ze moeten zelf voor de Visum betalen.


  Maak melding

 12. Voor wat hoort wat ???

  Straks gaat Amerika van Suriname ijzen dat zij ook militairen hulp sturen maar de oorlogs gebieden Irak en Afghanistan. Het is momenteel zo dat waarschijnlijk alle EU landen een beperkte aantal soldaten naar dat soort landen zal sturen. En de rest zal worden opgevuld door onze Surinaamse soldaten broeders en zusters.Die Amerikanen denken ver na en als Vene zo bekrompen blijf denken, zal hij binnenkort ook onze soldaten broeders en zusters moeten afstaan aan de Amerikanen.

  Alias Loeger.


  Maak melding

 13. SURINEDS redden het geen eens tot staatsecretaris in Nederland(De Turk en Marokkaan wel ,how comes),laat staan tot reddende engels van Suriname

  Zo het is nu wachten op de scheldkanonades.

  Suriname(Vene)kijk om je schouders,de Amrikanen doen niets voor niets.


  Maak melding

 14. Reactie op toet.

  De SuriNeds staan ook niet te springen om de reddende Engels van suri te worden, wij volgen gewoon het beleid( poppenkast) van de suri regering op een afstand en geven onze visie mening d’r over. En Vene die denkt meer met z’n lippen dan met zijn wiskundige verstand.

  Alias Loeger.


  Maak melding

 15. Beste Toet,
  Kijk maar op de universiteiten en dan vindt je ontelbare intellectuele Surneds. De tijd dat surneds de politieke top bestijgen zal ooit een keertje aanbreken. Het geeft wel aan dat in tegenstelling tot suriname de surned niet etnisch stemt maar op een programma. De door jou genoemde volkeren stemmen op hun eigen mensen zonder te letten op het programma van de politieke partij. En misschien is het ook zo dat de surneds nog niet bedreven zijn in de hier ten lande bedreven politieke gevechten. Wie weet.


  Maak melding

 16. Ik wil even reageren op 3 opmerkingen omdat ik het sterke vermoeden heb dat die uit onwetendheid zijn geventileerd.
  Beste Afro,
  (Even retorisch):Denk je daadwerkelijk dat Suriname in de “ethanol import” van de VS zal kunnen bijdragen?Denk je dat Suriname een serieuze en potentiële concurrent van onze gigantische zuiderburen zou kunnen zijn?Denk je dat Brazilië en de V.S. dat zullen toestaan?
  We mogen al nieteens meer ons eigen tropisch hout (plotseling fout hout genoemd),vis en garnalen (EU verbod vanwege de onhygiënische verpakkingsmaatregelen?) exporteren.Onderschat de wereld handelspolitiek niet.Dus ontwaak uit je REM(Rapid Eye Movement) toestand.
  Beste Dewnanand,
  Je mag zoveel in je bodem aan schatten hebben maar je zal ook tenminste een afzetgebied voor moeten creëeren.
  Kan jij je nog herinneren toen de Amerikanen ons bauxiet te duur vonden (Suriname en Jamaica werden tegen elkaar uitgespeeld) en toen daarna hals over kop vetrokken naar een westersland (Australië?).De westerse landen steunen elkaar door dik en dun.Je komt er niet tussen.Zie Oorlog Irak;Australië is er een trouwe bond genoot!!!
  Beste Toet,
  Reeds in 1904 (de vorige eeuw dus) was er ene Illes,Surinamer van geboorte, min.v.Onderwijs in Nederland.Heel lang daarna is er jaren in het kabinet Lubbers dhr Simons,een Surinamer van geboorte, staatssecretaris op Volksgezondheid geweest.Hij was later wethouder in Rotterdam onder Supervisie van burgemeester Bram Peper.Later kregen we in het 1ste kabinet Balkenende,na de grote blunder van de beruchte Philomena Bijlhout ,ook een staatssecretaris(vrouwenemancipatie en integratie)dhr.Khee Liangh Poah met Surinaamse roots.


  Maak melding

 17. mensen die zoveel commentaar hebben op mijn reactie ga maar zelf naar suriname en help ze dan een handje in plaats van te ouweheren wat doen al die rijke surineds en surinamers dan liever amerika dan europa


  Maak melding

 18. FRANCO en ANJOEMARA dat is het niet maar het is gewoon de waarheid wat jullie niet onderogen zien als het zover is zullen jullie anders piepen hopen dan dat we nog op de forum zitten


  Maak melding

 19. Wat zijn die Turken uit nederland in Suriname komen doen?
  geld verdienen en naar Ben Laden sturen, zonder of buiten de transactie-controles om van het Westen?
  America wilde geen Cubaanse uitbreiding in zijn achtertuintje (1982), en nu ook geen broeinest van Hijad terroristen in zijn achtertuintje. Ze hebben gelijk toch?


  Maak melding

 20. SOWATH gelijk heb je daarom zeg ik het ook ze willen een moslim wereld creeren en dat mag niet daarom vind ik het goed wat BUSH DOET weg met die turken uit SURINAME waar is venetiaan zijn ogen nu is het in zijn kont SANTHOKI trek al die casinovergunningen in want ze zijn allemaal aan het witwassen en jaag ze allemaal weg die schurken


  Maak melding

 21. Beste Ramonnetje,
  Wat een paranoia om te stellen dat in Suriname Taliban-figuren rondlopen.
  We zijn juist een gezegend land waar alle geloven vreedzaam naast elkaar wonen en werken. Suriname is een voorbeeld voor de hele wereld op dit gebied. Zelfs Joden zijn onder de indruk als ze Suriname bezoeken. En wat doet een idioot als jij samen met Amerika?
  Juist, gewoon de tegenstellingen (zo die er in Su al zijn) aanwakkeren.
  Ik las elders in een posting van jouw dat je goederen stuurt naar India.
  Snap nu waar jouw ideeën vandaan komen.
  Vertrek maar voorgoed naar India. Daar horen lieden als jij thuis in plaats van in Suriname.
  En voor de goede orde: Suriname is destijds (na al het geboycot door het buitenland) uit de slop gehaald door de Islamitische Bank Capice???
  Wat heeft Amerika voor zegen gebracht na al meer dan 90 jaar bauxietginning? nada, noppes.


  Maak melding

 22. Sowath heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.
  Weer zo een analfabeet op politiek gebied.
  Turken en Bin Laden. Wat een combinatie.
  Ik mag Turken ook niet maar deze lieden moeten helemaal niets van Bin Laden hebben.
  Het schijnt dat er heel veel oproerkraaiers in Suri dan wel in Nederland zitten. Deze lieden hebben geen liefde voor het land.
  Shame on you all.


  Maak melding

 23. 2Ramon,
  Jij hoort of denkt te horen bij Wilders no?Je bent zeker een haatdragende Hindu,ik heb op de tv gezien:bij OMH dat het Hindugeloof enkel vrede predikt,wel als ze jou lezen stijgt het schaamrood ze naar de kaken.Wat een taal bezig jij zeg bah,wil je soms dat er in Suriname een religieoorlog ontstaat?Wel ik heb nieuws voor je,dat zal nooit en te nimmer gebeuren.

  2what,
  Hoe zal je het vinden als de Bakra`s zich afvroegen wat doen de Surinamers in Nederland?
  Je vergeet dat we altijd met de nek worden aangekeken,vroeger waren dat de Indonesiers ,toen de Surinamers en Antillianen,nu de Turken en Marokkanen,who`s next?Jij bezigt dezelfde denkwijze als de Nederlanders tenminste het overgrote deel daarvan.
  Wij Surinamers in Nederland,verkeren niet in de positie om anderen te verbieden om te emigreren naar Surinamers,we deden niets anders,dan naar Nederland te emigreren ,de Hollanders waren ons liever kwijt dan rijk,denk aan Joop Glimmerveen,Jan Maat en nu de Skinheads,dus dat Sowhat,think about that pffffff.Ennnn,Wilders komt ook straks in opstand tegen de Surinamers en Antillianen pffffffff.


  Maak melding

 24. Anjoemara,

  Wat bedoel je met de zin:

  ‘Snap nu waar jouw ideeën vandaan komen’.

  uit het gedeelte van nr. 30 n.l. dit gedeelte:

  ‘Ik las elders in een posting van jouw dat je goederen stuurt naar India.
  Snap nu waar jouw ideeën vandaan komen.
  Vertrek maar voorgoed naar India. Daar horen lieden als jij thuis in plaats van in Suriname’.

  Waarom denkt men het recht te hebben iemand naar een ander land te sturen?
  Gelukkig mag een ieder die volwassen is, nog altijd zelf bepalen waar hij/zij wil wonen.


  Maak melding

 25. ja toch en straks zetten ze kampen op om terroristen te martelen in suriname laat ze maar komen.
  vertrouw de grieken niet al komen ze met geschenken .
  voor niets gaat de zon op ze krijgen er altijd wel iets voor terug .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.