maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuriname’s presidentsvrouw: vrouwen respecteren

Suriname’s presidentsvrouw: vrouwen respecteren

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 mrt – Vrouwen verdienen respect, in elk geval meer dan totnogtoe gebeurt. Dit zegt presidentsvrouw Liesbeth Venetiaan-Vanenburg. De behandeling door de samenleving en binnen het gezinsverband is bij lange na niet wat die wezen moet. Het is hoog tijd voor verandering.

Wetgeving die bijvoorbeeld huiselijk geweld strafbaar stelt, moet met meer ijver worden toegepast. Mannen die zich schuldig maken aan dergelijke delicten, gaan maar al te vaak vrijuit, omdat de aanpak te wensen overlaat. Dat is al erg genoeg. “Maar het grootste probleem is wat er in de hoofden zit van mannen”, zegt Venetiaan-Vanenburg tegenover de Ware Tijd.

Wil er dus sprake zijn van waarachtige verandering, dan zal een paradigmaverschuiving moeten plaatsvinden. “Al bij de opvoeding moet er meer aandacht besteed worden aan het bijbrengen van respect voor vrouwen. Vaak zijn ouders toleranter voor jongens dan voor meisjes, wat niet juist is”, aldus Venetiaan-Vanenburg. Dit maakt gedragsverandering tot een zaak voor de gehele gemeenschap.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Hebben jullie dat ding van Vtje gehoord.
  Albina is de naam uit het verleden.

  De naam van een vrouw, van of ander land inpikker…en daarop zat hij heerlijk verder te borduren… echt wel geloof, hoop en liefde, in zijn toespraak
  Koloniaal verleden…. hij zat het gewoon te verheerlijken….ai-boi NPS…waar is jouw bovenkamer.

  Ik vraag mij af waarom de NPS nog steeds bestaat..de PNR heeft zich na 25-11-1975 opgeheven.

  Dit soort verleden verkopen jullie jaar in jaar uit aan de bevolking….daarom staat bij de meesten de bovenkamer stil….wij zaaien geen haat.(een ieder niet doen)

  Maar helaas moeten wij vooruit en dit soort verleden achter ons laten. Anno 2007 denk vooruit in het voordeel van Su.
  En er zal geen mens of land zijn dat dit niet zal begrijpen of Su. kwalijk zou nemen…vooruit gaan in voordeel SU.


  Maak melding
 2. Geachte redactie,

  Na het artikel gelezen te hebben omtrent de reactie van mevr. Venetiaan-Vanenburg, nota bene de vrouw van de president van de Republiek Suriname m.b.t. ‘mannen in relatie tot vrouwen’, viel ik haast mijn mijn stok hoe weinig de presidentsvrouwe bekend is met dit thema.

  Vervolgens zegt zij; het ‘GROOTSTE PROBLEEM’ is wat er in de ‘hoofden’ van mannen zit. Bedoelt deze mevrouw ook haar eigen man?

  Is deze mevrouw wel bekend met haar 300 jaar zwarte geschiedenis (Black-History), waarin de geschiedenis van de Afride zwarte man en zwarte vrouw breed uitgemeten staat vermeld ?

  Ik ben van mening dat de voornaamste reden waarom we kennelijk onvoldoende vooruitgang m.b.t. dit thema boeken is, dat sommigen onder ons nog steeds het verleden minachten.

  Anderen op hun beurt, bagatelliseren het gebeuren als te zijn een ‘escuus van mannen’. Terwijl weer anderen steeds weer neigen op te kijken naar zgn. Europese mannen’ als tezijn een voorbeeld voor de rest van mannen, ziekelijk.

  Wat de ‘slavenmeester’ eeuwen lang, systematisch, volgens de methodieken van onderdrukking en onderwerping aan zijn wil, allemaal heeft veroorzaakt in de spychische van vooral de Afride man, is met geen pen te beschrijven. Trouwens, de ergste misdaan ooit jegens de mensheid (Durbin/Zuid-Afrika 2002).

  Noem alles maar een escuus, maar daar los je het probleem niet mee op. Je zal, wil je veranderingen bewerkstelligen, je zelf als Afride moeten leren te respecteren zoals je bent en zoals God of Anana je gemaakt heeft.

  Vervolgens zal je alles wat van jou is moeten leren waarderen en respecteren zoals je eigen haar, je cultuur, je donkeren zwarte huid en vooral je eigen zwarte geschiedenis.

  Je zal je in die geschiedenis vooral moeten gaan verdiepen, je verleden erkennen, die geschiedenis willen begrijpen, alsvoren je zover bent om een oplossing te bewerkstelligen.

  Heeft deze mevrouw al deze vasen wel degelijk overbrugd of roep zij maar wat, slecht om de vrouwenbeweging in Suriname te kunnen paaien ?

  Buitendien beste mevrouw, is de oorzaak van de belabberde ‘relatie man/vrouw’ tegenwoordig, niet slechts te vinden in de ‘hoofden van zwarte mannen’. Trouwens waarom denkt u dat zoveel “voorbeeldige Europese mannen”, eerder naar Thailand vertrekken om daar een vrouw naar Europa te halen ?

  Waarom is een vrouw (meisje)in India ‘weinig waard’, om niet te spreken over China ?

  ‘Racisme’ is een wereldwijd probleem, maar dat hebben Surinaamse mannen beslist niet uitgevonden.

  Maar daar waar het gaat om de Afride man beste mevrouw, spreken psychologen van een ‘bewuste strategie van vernietiging’ van een individu, meer dan 300 jaar lang, van generatie op generatie. En dit is niet alleen m.b.t. de zwarte man, maar ook m.b.t. zwarte vrouw vooral. Want via de vrouw moest die vernietigende houding van de ‘meester’, vervolgens op het kind worden overgebracht.

  Weet u wat zich in Fort Elmina (Ghana) afspeelde, zowel t.a.v. de zwarte man als de zwarte vrouw, en MEER DAN 300 JAAR LANG ?

  Lees het boek van de zwarte vrouw Sisa Asata Berkel genaamd: Van Slaaf naar Nigger. Maar zie ook de lezingen van Minister Louise Farrakhan van de Nation of Islam in Amerika m.b.t. dit thema. U zou zelfs heel veel kunnen leren van De vrouwenvleugel van deze beweging.

  Dus beste mevrouw, neemt u het maar van mij aan: De relatie man/vrouw is niet alleen wat in de ‘hoofden van mannen’ zit. Maar tevens wat er ook in de ‘hoofden van vrouwen’ is geplant, van generatie op generatie.

  En het is die relatie, het is deze verhouding ‘man/vrouw’, waar de “meester” meer dan 300 jaar voor nodig heeft gehad om te kunnen vernietigen, die de legendarische Marronleider Boni er toe dwong om er tegen in verzet te komen en zich er voor te wreken.

  Maar feit is mevrouw Venetiaan, dat ook uw man nog een lange weg te gaan heeft, om te zijn zoals wij toen in onze Afrikaanse Koninkrijken waren. De tijd voordat zij ons onvrijwillig naar overzee brachten werden in onvrijheid.

  Maar de vraag blijft:

  HOE KUNNEN WIJ – DE AFRIDE MAN ALS DE AFRIDE VROUW – DEZE SCHADE EN SCHANDE VAN MEER DAN DRIE EEUWEN AFRIKAANSE HOLOCAUST, GEZAMENLIJK HERSTELLEN, OPDAT WIJ MEKAAR – MAN EN VROUW- NET ZO LIEF KUNNEN HEBBEN EN RESPECTEREN ZOALS WIJ DAT VROEGER IN AFRIKA REEDS DEDEN.

  MAAR HET BELANGRIJK IS OOK, ZIJN WIJ ER VOOR KLAAR OM DE GESCHIEDENIS TE WILLEN BEGRIJPEN!


  Maak melding
 3. E.Buitenman..het klopt als een bus.
  Maar ja hoe lang nog, krijgen wij ooit de kans, daar zit het probleem.

  Men moet begrijpen dat wij geen haat zaaiers zijn.

  Maar zelfs met liefde voor de medemens, wordt jij door de ander in de maling genomen.
  De zogenaamde slimmeriken…die zullen ons nooit los laten.

  Velen zijn onder tussen doof/blind en daarna stom geworden(bovenkamer kapot).
  Wij zitten vast aan een systeem…jammer…jammer.
  Geloof hoop en liefde…dat is het probleem

  Tan Bun


  Maak melding
 4. EEN REDI MUSU als President, in dienst van de slavenmeester…zou een logische verklaring zijn…,hmmm?
  Handlanger van de slavendrijver…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES