Surinaamse journalist schrijft column over verslaving

8

Iwan Brave, journalist, is na tien jaar van remigratie door familie teruggepost naar Amsterdam. Zo ontkwam hij aan de vernietigende zuiging van de drugsscene in Paramaribo. Zijn verslaving ervoer hij ook als ‘participerende journalistiek in zuiverste vorm’. Hij is in Amsterdam voor ‘totaal herstel’ en brengt verslag uit via zijn weblog.

Brave is op 7 juli 1963 geboren in Paramaribo en groeide vanaf zijn zesde op in Nederland. Op zijn 23e werd hij freelance journalist en was onder meer jarenlang medewerker van Het Parool. In 1996 remigreerde hij naar Suriname en schreef hierover drie jaren een wekelijkse column voor de Volkskrant, waarvan in 1998 de bundel ‘Enkele Reis Paramaribo’ (Prometheus/Bert Bakker) uitkwam. Brave publiceerde na zijn remigratie ook regelmatig in de Groene Amsterdammer.

Voor zijn vertrek naar Nederland was hij politiek en economisch redacteur bij de Ware Tijd. Daarnaast verzorgde Brave (samen met Henry Does) afwisselend de wekelijkse column ‘Den Haag-Paramaribo’ van de Haagsche Courant, welke bijdrage ook op Waterkant.net was te lezen. Zijn eerste column is ook hier te lezen.


8 REACTIES

 1. Dit is nu terechtgekomen van de omhooggevallen Iwan Brave een man zonder ruggegraat.Daar waar voorzichtigheid was geboden met betrekking tot ongefundeerde uitspraken over de militaire periode in Suriname, was het Iwan Brave die zijn smoel maar even open moest trekken. De betweter dacht dat hij links en rechts mensen en groepen kon beledigen en anderen groepen kon ophemelen.Hij vervuilde als het maar kon alles in/uit zijn eigen nest.Maar hij stelde zich op als iemand die voor alle duidelijkheid zich wilde onderscheiden met anderen uit zijn eigen nest.Hij verdiende zijn brood door te pissen in zijn eigen nest. Dat hij aan lager wal is geraakt is zijn eigen schuld. Zal meer vijanden dan vrienden gemaakt hebben in Suriname.Hij kon helaas niet meer terugvallen op zijn eigen nest, en anderen die hij ophemelde lieten hem resoluut vallen.Het zal me ook niet verwonderen als deze figuur als zwerver heeft geleefd in Suriname.Zijn familie heeft hem gepost naar Nederland.Hij was helemaal gebroken.De Nederlandse lezers die hij aan het lachen maakte door zijn pispartijen in zijn eigen nest zullen nu om hem lachen.


  Maak melding

 2. O, dus die Brave is ook al geen brave borst.

  Hopelijk heb ik het verhaal verkeerd begrepen.

  Moet je persé anti DD zijn om bij ABC te werken?


  Maak melding

 3. Hoe serieus moet de pennevrucht van een drugsverslaafde nog worden genomen.

  Te yu wani naki maskita na see pranga yu mus tranga, noso spikri o go boro yu.


  Maak melding

 4. BRAVE MAN!
  Het is makkelijk om te oordelen over iemand die aan drugs of drank is verslaafd. Moeilijker is het voor iemand om, los van alle imago-verlies en gevaar voor uitstoting, uit te komen voor zoiets menselijks als verslaving. Ik steek Iwan Brave een hart onder de riem, Hij heeft het lef om, vanaf de BODEM, een weg terug te zoeken! Wars van schijn, want wat heeft hij nog op te houden? Brave burgers zouden zich kunnen realiseren dat er heel wat moed voor nodig is om te doen wat Brave doet. It takes a BRAVE MAN! Keep it up Iwan!


  Maak melding

 5. Bravo Brave,
  Je hebt een voorbeeld gegeven van de hand in eigen boezem steken en die tap sjing mentaliteit achter je te laten. Die tap sjing mentaliteit is een van de grootste veroorzakers van het morele verval in suriname en ook onder de surinamers in nederland. God Bless U mie boy.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.