Hervorming Surinaamse ambtenarij dichterbij

20

PARAMARIBO, 4 mrt – De hervorming van het ambtenarenapparaat is een kwestie van tijd. Dit zei vice-president Ramdien Sardjoe in het parlement. De planning verloopt volgens schema en binnenkort wordt het stappenplan afgerond. Deze Road Map to Public Sector Reform zal de basis vormen voor een nieuw apparaat.

Nu wordt de laatste hand gelegd aan het plan dat gefinancierd wordt door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Volgens Sardjoe zal het accent vooral gelegd worden op een efficiënter draaiend systeem. Er wordt niet meteen gedacht aan massaontslag, maar eerder aan gerichte inzet van ambtenaren. Het aantal ambtenaren wordt geschat op ruim vijfendertigduizend.

Die worden niet altijd even goed ingezet, wat vaker dan niet leidt tot klachten over dienstverlening en effectiviteit. Volgens critici is het apparaat door opeenvolgende regeringen misbruikt voor het in dienst nemen van loyalisten. Afhankelijk van voorkeuren en prioriteiten wordt bij elke regeringswisseling een deel van het kader op ministeries vervangen door loyalisten.


20 REACTIES

 1. Meneer sardjoe ik ben benieuwd ,U denkt toch niet dat een ambtenaar die jaren zeveneven op het werk is verschenen zich in de toekomst 100% gaat inzetten . bovendien heeft die man niets te doen,hij is overbodig.Het beste is een oprot premie dat hij voor zich zelf kan gaan beginnen 75% van ze zijn toch hosselaars.

  Rivo


  Maak melding

 2. Houden jullie jezelf voor de gek hoor Sardjoe. De ambtenarij en slm zijn één pot nat. Ze denken de criticasters zand in de ogen te strooien met hun reorganisatieplannen en bedrijfskundige voornemens. Dit lezen en horen we al jaren. Ooit zullen jullie luchtkastelen met heel veel geraas instorten en zullen jullie op de puinhopen ervan krokodilletranen huilen en anderen de schuld geven. Maar niet nadat jullie je eigen (financiële)belangen hebben veilig gesteld.


  Maak melding

 3. Wel ik wacht vol ongeduld uw stappenplan af Hr. Sardjoe. Het is nu al 3 x een 10 jaren plan geworden. Hoe hij dit zal flikken ben ik benieuwd. Alles kan dus wacht ik het af


  Maak melding

 4. laat me alls eerst zeggen dat me dat ik mer erger aan sommige reaktie van surinamer.alls voor een bakra bedrijf werken suralco bijvoorbeeld dan houde ze zich wel aan de regels en nog wat een surinamer heeft altijd een probleem alls zijn eigesoort de teugels strak gaan trekken zie sommige reaktie hier en wat er op dit moment gebeurt bij de politie in suriname men wil daar regels aan brengen gelijk probleem . nu over de amtenaren apparaat vind ik een goede zaak niets is goed alls het in suriname gebeurt komentaar daar zijn die surinamers goed in maar mee helpen ho maar !


  Maak melding

 5. Hoe betrouwbaar is de uitspraak van een vp, die santioneert dat net voor de verkeizengen meer dan 1000 ambtenaren in dienst worden genomen om der wille van stemmenwinst?

  Totaal onbetrouwbaar!


  Maak melding

 6. Hoeraaaaaaaaaaa!!!!Als de “hoge heren” zich ook aan de hervormingen houden,is er niets aan de hand.Toch?Het belooft wat te worden daar:Minder reizen (ik was toevallig in 2004 in Suriname;wat bleek?80% van de ministers zat in het buitenland op werkbezoek);harder aanpakken, tjoekoe’s (van o.a.Chinezen en Turken afschaffen en daders zwaar(der) bestraffen,de keuringsdienst van waren activeren(die is op leven na dood),een consumentenbond oprichten,een ombudsman inleven roepen,een krachtig belastingstelsel opzetten die voor een ieder(!)geldt;teveel om op te noemen.


  Maak melding

 7. regelrechte politieke zelfmoord
  aangezien tijd onbelangrijk is in suriname is de stelling “dichterbij” evenveel waard
  dichterbij gaat nog duren tot de volgende revo of totdat suriname straks wegens broeikasklimaat onderwater komt
  ik stel voor de nieuwe hoofdstad in de buurt van berlijn en afobaka te bouwen


  Maak melding

 8. Ambtenaren hebben we nodig voor bijv.contrõlevan wetten en regels!Het systeem moet uiteraard efficienter werken,gerichte inzetten van mensen met zakelyke instelling(geen loyalisten=vriendjes)Vriendjes maken meer kapot dan je lief is en het kost het land klauwen met srd poen.Dat bedoelt de heer Sardjoe misschien?


  Maak melding

 9. ‘Wij’ zijn weer goed bezig zie ik. Als ik de kritieken zo lees dan is het beter als zij, die op dit moment in de positie zitten om iets te doen in Suriname, liever niks doen.

  geen enkel opbouwende kritiek. Als wij, Suriname, niet vooruit moet, waar moet het dan naartoe.

  Een gedesillusioneerde Surinaamse jongeman.


  Maak melding

 10. ai baja. voor de zoveelste keer.
  Hopelijk is dit levens vatbaar??????????????
  Beginnend bij alle ambtenatren ter beschikking en die in Nederland zitten.
  oprotten die handel.


  Maak melding

 11. in werkelijkeid is het 35000 ambtenaren plus nog 8000 dat van russel in dienst nam voor zijn aftreden als minister van regionale zaken in 2006.


  Maak melding

 12. Nr.4,

  Je hebt gelijk, 90% van de surinamers weten niet eens waarover ze praten. Mijn advies aan jou is lees de reakties en vergeet hen gelijk.

  Het zal misschien nog meer dan een eeuw duren voor zij misschien positief gaan denken.

  Die mensen hebben een uitkeringstrekkers mentaliteit, zelf nooit wat willen doen slechts handje ophouden.

  Als Sardjoe (VP)gezegd zou hebben dat een ieder 500 euro gratis zou krijgen dan zouden zij blij zijn.
  Het interesseert hen niet of door zo’n aktie Suriname bankroet gaat, kijk maar naar de akties van ex-president Wijdenbosch.
  Surinamers althans 90% van hen zal dom blijven.

  Kijk maar hier in Nederland wat zich nu voltrekt de marokkanen die streven de surinamers voorbij in positieve zin.

  Afro


  Maak melding

 13. We lopen 20jaar achter op schema hiermee!!!
  De tijd heeft ons ingehaald en ons gepasseerd.
  Er moet een volledige sanering komen van de ambtenarij en massa ontslagen zijn niet te voorkomen met zoveel spooklandsdienaren!!!


  Maak melding

 14. ik erger me kapot aan die surinamers die klagen over coruptie, maar ze batalen die tjoekoe wel om snel geholpen te worden wel ik doe niet aan mee jullie houden het zelf in de hand


  Maak melding

 15. nr.19… Du… Als jij niet wil betalen…Tjoekoe…maar heibel en stampij gaat maken, halen/bellen zij de politie en die kent zijn taak…tjoekoe vrouw of man in bescherming nemen…dan wowojo jagi gi joe.

  I drapi…so no tiki torie mikie spotoe.

  Gevaarlijke onderneming met eigen ogen gezien..twee dronken B.O.G boys..kakkerlakken pak met revolver eisen RED LABEL en KUS van een vrouw in de winkel.
  Hun woorden.. anders wie e tapoe a ma pang pang winkri..ik stond erbij en reageerde of er zo gewerkt moest worden.
  Ik werd uitgescholden voor ma pang pang blakkaman.
  Het was maar een haartje, of ik was dan gaan schieten als een rover.(een kon mij smeken het niet te doen)niet mij winkel maar de brutaliteit tijdens diensttijd van die B.O.G.boys…ik zorg altijd dat ik een wapen bij me heb en niet zomaar ergens naar binnen ga….dus soms denk ik te weten, waar de rovers voorbeeld vandaan halen…Als ik geschoten had, dan was ik een rover..geloof het of niet…valse proces-verbaal standaard…Sangtakie weet het.
  Het is en blijft een broeinest van schurken heel jammer voor de anderen die nooit mee gedaan hebben..en jammer.. zij blijven arm en zullen nooit van tjoekoe’s of domeingrond kunnen leven..zij zullen roven, en drug zaken moeten oppakken..jammer.jammer. Ambtenaar….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.