maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenNatuurBoomkenner uit Suriname naar Amsterdam

Boomkenner uit Suriname naar Amsterdam

-

Does Travel - naar Suriname

Frits van Troon is de grootste bomen- en plantenkenner van Suriname. Op jonge leeftijd trekt hij met zijn vader het bos in en raakt gefascineerd door de rijkdom van het Surinaamse regenwoud. Van Troon is internationaal bekend en heeft veel bijgedragen aan het succes van de Amerikaanse wereldbefaamde etnobotanicas Mark Plotkin, de auteur van het boek ‘The Shaman’s Apprentice’.

Van Troon zal binnenkort als eregast aanwezig zijn bij de Nederlandse première van ‘Zonder plant ga je niet leven’. In die documentaire passeren vele facetten van zijn leven de revue. De wereldpremière vond in december plaats in Paramaribo bij het internationale documentairefestival IDFA flies Tropics.

De documentaire, die gezien mag worden als een hommage aan Van Troon, gaat op vrijdag 23 maart in première in KIT-Tropenmuseum. Het evenement wordt medemogelijk gemaakt door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling NCDO.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Beste Frits ik ben blij voor je. Je kent me van de Universiteit Utrecht. Je hebt veel planten verzamelt voor de Herbarium Utrecht. Geloof me, ik heb op de droge planten je naam als verzamelaar (collector) nog niet gezien, ook niet in wetenschappelijke tijdschriften. Je was toch ook een grote verzamelaar en je weet zelf hoe lang je voor de Nederlanders hebt gewerkt. Ze hebben jou gebruikt. Als ze wat bezonders vonden, zeiden jullie sranangmang, Na Dotie Sanie! Ja, ze vertelden de waarheid niet. Ze werden maar rijker en jullie armer. Van een anderland kreeg je een doktor of science diploma. Sranangmang zijn altijdt belazert.


  Maak melding
 2. Jawel torie di…en het liefst gratis van de weg geef company..jammer noh..men ziet je hier niet en daar ook niet..en maar lief en eerlijk blijven.
  Wil god het zo. Mi no dinkie.

  Jammer meneer plantageleider Vniet.


  Maak melding
 3. Geachte Frits van Troon

  Ik was in januarie op Tonka en heb daar prachtige foto`s kunnen maken.
  U vroeg me toen of ik foto`s voor uw project wilde maken, ik heb niet direct gereageerd.
  Bij thuiskomst kriebelde het toch wel erg en ik heb besloten dat ik u graag wil helpen als u daar nog behoefte aan hebt
  Zo ja, dan heb ik om te beginnen een heleboel
  vragen die ik beantwoord moet hebben om een begin te kunnen maken. Het doet me dan ook goed dat u in Nederland komt, misschien kunnen we wat afspreken?
  Vriendelijke groeten Nannie messchendorp
  vanuit Groningen


  Maak melding
 4. Hulde aan Frits van Troon!

  Beste mentor Frits van Troon,

  Ik ben echt blij dat u met de documentaire wederom erkenning krijgt als grootste plantenkenner van Suriname.

  Als jochie van elf leerde u mij de eerste beginselen van het herkennen van planten. Allereerst leerde u mij, spelenderwijs, aan de planten/bladeren te ruiken en door die geur de namen van de planten te onthouden.

  Deels door uw toedoen ging ik later op het IOL in Suriname biologie studeren.Daar hebben wij elkaar ook vaak ontmoet en gaf u tijdens de excursies, zowel aan de docent, met zijn doctoraal, als aan ons studenten les in plantkunde.

  U bent een man met een missie:kennis over de planten aan belangstellenden over te dragen en hen zo de waarde van de natuur te leren kennen.
  Jammergenoeg weet ik dat overheden in Suriname zich niet bewust zijn geworden van uw rijke kennis van het Surinaamse bos.
  U bleef maar bij LBB/Stinasu en soms uitgeleend aan een onerzoeker.

  U bent een kind uit het binnenland met weinig scholing. U werd dus anders op waarde geschat, en anderen streken met de eer.

  Vaak kwam U naar het kasewinica gebied, dorp Kopie, waar mijn grootouders woonden, met Nederlandse onderzoekers of studenten. Dr.Teunissen is hiervan een bewijs.

  U bleef een vrolijk en optimistisch mens in het geloof, dat ook kinderen uit het binnenland in staat zijn met succes een diploma te halen.Iets wat ik altijd in u hebt bewonderd. Ik werd docent biologie.
  Ik dank u daarvoor.

  Laat een ieder het maar weten dat vele wetenschappers, waaronder enkele wereldbekenden,van de Surinamer Frits van Troon hun kennis en status te danken hebben.
  Mentor ik hoop u nog in Nederland te ontmoeten.
  (Indien iemand het telefoonnummer kent, graag.)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES